Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Επιστολή της Πρότασης Προοπτικής προς τους συναδέλφους μας ΙΚΥ - ΕΣΠΑ

Επιστολή προς τους συναδέλφους μας μέσω ΙΚΥ - ΕΣΠΑ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Υπό κανονικές συνθήκες αυτή θα ήταν μια επιστολή με την οποία θα σε καλωσορίζαμε στην τράπεζα. Επίσης θα είχες λάβει μία αντίστοιχη επιστολή από τουλάχιστον έναν από τους Συλλόγους Εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην τράπεζα. Αλλά δυστυχώς οι συνθήκες απέχουν πολύ από την κανονικότητα ή τουλάχιστον την κανονικότητα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα στο περιβάλλον της Εθνικής. 

Αυτές τις μέρες, συμπληρώνεις σχεδόν τα 2 χρόνια του προγράμματος στην τράπεζα. Όπως θα έχεις ήδη διαπιστώσει από τις πρώτες κιόλας μέρες σου στο δίκτυο, η έλλειψη προσωπικού μαστίζει την Εθνική. Η άρνηση της τράπεζας να διενεργήσει δημόσιο διαγωνισμό ώστε να καλύψει τις θέσεις εργασίας που άδειασαν από τις αλλεπάλληλες εθελούσιες οδήγησε στη δικιά σου μορφή εργασίας. Νέοι άνθρωποι με πτυχίο και μεταπτυχιακές σπουδές να εργάζονται για 5 ώρες την ημέρα με αμοιβή 310 ευρώ, από τα οποία η τράπεζα δεν πληρώνει ούτε σεντ. Και με την προοπτική μετά από δύο χρόνια να απασχοληθούν πλήρως για άλλα δύο. Και μετά….  Ποιος ξέρει. Αλλά μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει… Είσαι, βλέπεις, «εναρμονισμένος» με τα πρότυπα της ΕΕ που προσφέρει ψίχουλα μέσω ΕΣΠΑ, για να τα παίρνουν οι επιχειρήσεις και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με συνθήκες σκλαβιάς, έξω από συλλογικές συμβάσεις και με μισθούς πείνας. 
Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Παρ’ ότι διέπεσαι από το πιο ευάλωτο εργασιακό καθεστώς μέσα στην Τράπεζα αυτή τη στιγμή, δεν έχεις καμία συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Δυστυχώς οι πλειοψηφούσες παρατάξεις του Συλλόγου (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ)  θεώρησαν πως αφού δεν εντάσσεσαι στον Κανονισμό Εργασίας δεν αξίζει να ανήκεις σ’ ένα σωματείο, όπως άλλωστε και οι πάνω από χίλιοι συνάδελφοί σου που δουλεύουν σαν ενοικιαζόμενοι στα contact center και τις διευθύνσεις. 

Ξέρουμε ότι βλέποντας εμάς, τους μόνιμους συναδέλφους που δουλεύουν δίπλα σου, ελπίζεις ότι βλέπεις μια εικόνα από το μέλλον σου. Δυστυχώς είναι εξίσου πιθανό, στην πραγματικότητα εμείς να βλέπουμε σε σένα μια εικόνα από το δικό μας μέλλον. Το κουρέλιασμα του Κανονισμού Εργασίας που συντελείται εδώ και χρόνια, σε συνδυασμό με τη λήξη της επιχειρησιακής σύμβασης και την υπογραφή κλαδικής χωρίς ρήτρα μη απολύσεων, καθώς και τους αντεργατικούς νόμους που προβλέπεται να ψηφιστούν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η συνεχής αναφορά της τράπεζας σε μείωση λειτουργικού κόστους και σε «ευέλικτη» εργασία κάνει φανερό πως αν ήταν στο χέρι του εργοδότη μας, όλοι θα εργαζόμασταν με τις δικές σου συνθήκες και ίσως και χειρότερες.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Σαν Πρόταση Προοπτικής, είναι πάγια θέση μας η πλήρης ένταξη στον κανονισμό όλων των μερικώς απασχολούμενων στην ΕΤΕ. Πιστεύουμε πως οι ανάγκες σου είναι ακριβώς οι ίδιες με τις δικές μας, άσχετα με τον τρόπο που προσλήφθηκες. Πως είναι ντροπή να αμείβεται η δουλειά πτυχιούχων με ψίχουλα της τάξης των 300 ευρώ και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση. Ξέρουμε πως ο κατακερματισμός των εργαζομένων σε ένα σωρό διαφορετικές ταχύτητες ευνοεί την εργοδοσία και ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό με την τεχνική του χαμηλότερου σκαλοπατιού, ώστε ο μόνιμος να φοβάται για τη δουλειά του βλέποντας τον ενοικιαζόμενο και ο ενοικιαζόμενος βλέποντας τον άνεργο.

Για μας,  οι νέοι εργαζόμενοι δεν είναι άνθρωποι «ενός κατώτερου θεού», με λιγότερα ή καθόλου δικαιώματα, χωρίς ανάγκες για όνειρα και ζωή. Για μας, οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή των σωματείων , για να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα,  να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους στη συνδικαλιστική δράση. Εσύ περισσότερο από όλους έχεις ανάγκη  το συλλογικό αγώνα. Καλούμε επομένως και τους 100 συναδέλφους μας που εργάζονται με αυτό το καθεστώς, να γνωρίσουν όλα τα δικαιώματά τους, να ζητήσουν την εγγραφή τους στο Σύλλογο, να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται. 

Είναι στο χέρι σου να αλλάξεις τα πράγματα, να ζήσεις μια καλύτερη ζωή. Κόντρα στη μοιρολατρία, που δεν ταιριάζει σε νέους ανθρώπους, με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητές σου. 

Μοναδική απάντηση η οργάνωση των εργαζομένων άσχετα από το εργασιακό τους καθεστώς. Κανένας μόνος του.

Πλήρης ένταξη στον κανονισμό όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Εσύ παλεύεις για τα όνειρά σου,
σήκωσε ψηλά τη γροθιά σου.

30-3-2015

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα :www.protasiprooptikis.blogspot.com
Μ. Ξιφαρά 6974861242,  Χ. Πανδή 6944425544, Δ. Τσίγκανος 6936548328, Ά. Κούκουνος 6948788704

Δεν υπάρχουν σχόλια: