Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Επιχειρησιακή σύμβαση: Πρόταση προς τη ΓΣ του ΣΥΕΤΕ 2/4



Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από την Πρόταση Προοπτικής για την ψηφοφορία των ψηφισμάτων και αποφάσεων στο τέλος της διαδικασίας. Το προεδρείο της Συνέλευσης, ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ, δεν επέτρεψαν ούτε την ανάγνωση της πρότασης για το θέμα της επιχειρησιακής σύμβασης, ούτε να τεθεί σε ψηφοφορία. Προφανώς, φοβήθηκαν ότι θα ψηφιζόταν το παρακάτω πλαίσιο. 
Όπως δεν επέτρεψαν την ανάγνωση και την ψηφοφορία επί κι άλλων προτάσεων για ψηφίσματα, όπως δεν συμφώνησαν να συζητηθεί στην αρχή προ ημερησίας διατάξεως το θέμα της επιχειρησιακής σύμβασης. 
 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ 2/4

Διεκδικούμε αξιοπρεπή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας!

Η επιχειρησιακή σύμβαση έχει λήξει από 31/12/2015 και υπάρχει μια 3μηνη παράταση. Ήδη βιώσαμε μια 3ετία με μειωμένους μισθούς 8-15% αρχικά και επιπλέον 10,5% μετά την άρση της ρήτρας για ενδεχόμενες μειώσεις από την κλαδική. Επίσης, υπήρχε μείωση οδοιπορικών, κόπηκε το ανθυγιεινό επίδομα κλπ., ενώ η φοροληστεία έχει μειώσει το εισόδημά μας ακόμα περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, παρακολουθούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δίνονται άφθονα σε δεκάδες μεγαλοστελέχη (30 Γ. Δ/ντές ), golden boys, εταιρείες, εργολάβους, κλπ. Μετά την εθελουσία του 2013 δε, το 30% του προσωπικού εργάζεται με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και δίπλα μας έχουμε εκατοντάδες συναδέλφους με 600-700 ευρώ.

Η Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ αποφασίζει τη διεκδίκηση άμεσα αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης που θα βελτιώσει τη θέση των εργαζόμενων στην ΕΤΕ.

Θεωρούμε αναγκαίο και εφικτό να ξεκινήσουμε από τώρα με οργάνωση και σχέδιο τον αγώνα για υπογραφή αξιοπρεπούς επιχειρησιακής σύμβασης, για να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε αυτήν την 3ετία. Έχουμε το  δίκιο με το μέρος μας, και τη δύναμη να τα πετύχουμε.
Ø  Οργάνωση και σχέδιο σημαίνει: περιοδείες του Δ.Σ. στους χώρους δουλειάς, διαρκή συνεδρίαση του ΔΣ, άμεση σύσταση νομ. παραρτημάτων του ΣΥΕΤΕ,  εκλογή ΕΑΚ παντού. Ως το Πάσχα σύγκληση του Πανελλαδικού Συμβουλίου, σύγκληση γεν. συνελεύσεων ανά νομόεκλογή επιτροπών αγώνα και αντιπροσώπων που θα μεταφέρουν τις αποφάσεις σε μια μεγάλη συνέλευση αγώνα. Οργάνωση προειδοποιητικών κινητοποιήσεων (στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, κλπ.) από αρχές Μαΐου και κλιμάκωση με δυναμικές απεργίες, αποκλεισμούς κτηρίων, συμμετοχή όλων στην απεργία.  Απεύθυνση σε όλους τους Συλλόγους στην Εθνική για συντονισμό και κοινή δράση. Να γραφτούν άμεσα στο ΣΥΕΤΕ οι ενοικιαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι συνάδελφοι μέσω ΙΚΥ, οι χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες.

Πλαίσιο επιχειρησιακής σύμβασης:
·         Αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς. Πρώτο βήμα να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε την 3ετία. Εξάλειψη της μείωσης («κουτάκι», δηλ 8 -15%). Να επανέλθει ο παλιός κανονισμός οδοιπορικών.
·         Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιο διαγωνισμό, ώστε να καλυφθούν τα κενά. Ήταν στο πρόγραμμα δράσης του ΣΥΕΤΕ τον Απρίλη του 2015. Αξιοποίηση άμεσα των επιλαχόντων από το διαγωνισμό του 2013 για την επαρχία. Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα μεταθέσεων των συναδέλφων. Καμιά πρόσληψη συμβασιούχων σαν «μαθητεία», να καταργηθεί το «παράθυρο» στον κανονισμό για προσλήψεις συμβούλων.
·         Κανείς συνάδελφος εκτός κανονισμού, συμβάσεων, ασφαλ.  ταμείων. Ενιαίο εργασιακό καθεστώς για όλους. Να ενταχθούν άμεσα στον κανονισμό εργασίας, με αναγνώριση της προϋπηρεσίας, όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσειςενοικιαζόμενοι, χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες π.χ. από πρώην θυγατρικές ΕΤΕ, συνάδελφοι με μπλοκάκι, συν/φοι της Εθνικής Ασφαλιστικής στην επαρχία, οι 200 μεταπτυχιακοί συνάδελφοι μέσω ΕΣΠΑ (τώρα και όχι σε 2 χρόνια. Να ενταχθούν άμεσα στο εξειδικευμένο προσωπικό των διευθύνσεων οι συνάδελφοι των πρ. Probank  - Fbb, της πρώην Εθνοdata και όσοι από το προσωπικό της ΕΤΕ μετακινήθηκαν σε Δ/νσεις με εξειδικευμένο προσωπικό και δεν εντάχθηκαν σ’ αυτό.
·         Μείωση του ωραρίου35ωρο και 5ήμερο για όλους. Να καταργηθούν οι διατάξεις για τις βάρδιες, κανένα κατάστημα ανοιχτό Σάβ/κο, λειτουργία των i-bank το πρωί, κλείσιμο των Premium. Επαναφορά της λήξης του ωραρίου συναλλαγών καταστημάτων στις 2:00 και Παρασκευή στη 1:30, όπως μέχρι το 2002, μόνη λύση για να μην υπάρχει παραβίαση του ωραρίου στα Kαταστήματα. Καταγραφή όλων των ωρών υπερωρίας και υπερεργασίας με ενιαίο σύστημα για Καταστήματα και Διευθύνσεις (πχ. με χρήση κάρτας).
·         Να σταματήσουν οι εργολαβίες και η εκχώρηση εργασιών (καθαρισμός, φύλαξη, πληροφορική, τεχνικές υπηρεσίες κλπ). Να γίνουνπροσλήψεις φυλάκων και καθαριστριών με διαγωνισμό, να στελεχωθούν οι διευθύνσεις πληροφορικής, τεχνικές υπηρεσίες κλπ. Όχι στην αγορά «έργων» με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες, με αμφίβολη αξία και μεγάλο κόστος. Εκπαίδευση του προσωπικού συνεχώς για να είναι καταρτισμένο.
·         Να φύγουν τα golden boys, οι σύμβουλοι και όλα τα στελέχη από την αγορά που κατέκλυσαν την τράπεζα από την εποχή Αράπογλου (2008) και προσλαμβάνονται μέχρι και σήμερα, με παχυλούς μισθούς, θέσεις και κλιμάκια. Να μπει πλαφόν στους μισθούς των μεγαλοστελεχών, να καταργηθούν οι πρόσθετες παροχές (μπόνους, κάρτες, κινητά, αυτοκίνητα, κλπ.)
·         Να καταργηθεί το Πρόγραμμα Αξιοποίησης Στελεχών, που νομιμοποίησε την παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας. Να δημιουργηθεί Κανονισμός Τοποθέτησης Στελεχών μέσα στον Κανονισμό Εργασίας και να καθοριστούν κριτήρια για την κάλυψη θέσεων ευθύνης, τις προαγωγές, τις μεταθέσεις, με εργατικό έλεγχο.
·         Να διαγραφούν άμεσα τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων της Probank.
·         Να καταργηθεί η στοχοθεσία στα Kαταστήματα, που προσθέτει αφόρητη πίεση στους συναδέλφους.
·         Να μην παγιωθεί το διευθυντικό δικαίωμα. Να μειωθεί δραστικά το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες.
·         Ενίσχυση και διασφάλιση των ασφαλιστικών μας ταμείων. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΤΥΠΕΤ και η Τράπεζα να καλύψει τα ελλείμματα από τις εθελούσιες. Να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι στο Επικουρικό ΤαμείοΕπαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς 4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας, η Τράπεζα να την καταβάλλει για όλους, καθώς δεν καταβάλλει ούτε το 2% για όσους εντάσσονται στο Ταμείο από 1/1/14. Να ακυρωθεί η συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, με την οποία «κουρεύτηκε» το εφάπαξ κατά 40%, και αναδρομικά για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2012. Έξω τα ασφαλιστικά ταμεία από το τζόγο του χρηματιστηρίου, που έχει καταστρέψει την περιουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: