Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ενημέρωση από το ΔΣ ΣΥΕΤΕ 18-19 Οκτωβρίου



Καμία απόφαση δεν πάρθηκε ουσιαστικά στη διήμερη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, παρότι υπήρχαν πολύ σοβαρά θέματα, ενώ τέθηκαν και άλλα στη συζήτηση και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για δράση.

Έγινε ενημέρωση για τα σημεία που ανακοίνωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά και τις αντεργατικές επιδιώξεις Τρόικας – κυβέρνησης – εργοδοτών , σημεία που έχουν γίνει ευρέως γνωστά από τον Τύπο και συνδικαλιστικές οργανώσεις. ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ έκαναν γενικόλογες τοποθετήσεις ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κρύβοντας ότι αυτά αποτελούν επιδιώξεις της Τρόικας και των εργοδοτών, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψαν δεν μας καλύπτουν. Δεν έκαναν καμία πρόταση για το σχεδιασμό του σωματείου. Χλιαρή ήταν η τοποθέτηση της ΔΑΣ, χωρίς καμία αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης. Η Ενιαία κατέθεσε το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις (πρόκειται για το γνωστό σχέδιο Σκουρλέτη που δεν προχώρησε) που κατέθεσαν πάνω  από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις την προηγούμενη ημέρα (17/10) σε κινητοποίηση, όπου καλούσε και η Πρωτοβουλία για συντονισμό Πρωτοβάθμιων σωματείων, και συμφώνησε και η κίνησή μας να υιοθετηθεί από το ΣΥΕΤΕ. Σαν Πρόταση Προοπτικής, καταθέσαμε το πλαίσιο που είχαμε ήδη κοινοποιήσει στους συναδέλφους για το μεγάλο μέτωπο που έχουμε μπροστά μας και την αναγκαία σύγκρουση καθώς αφορά πρωτίστως τους τραπεζοϋπαλλήλους, με πλήρες πρόγραμμα δράσης και απεργία 10/11 και συντονισμό με αγωνιζόμενους χώρους και όχι συμπόρευση με ΓΣΕΕ- ΟΤΟΕ που τις έχουν απαξιώσει οι εργαζόμενοι, όταν το θυμηθούν.

Έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση που έγινε νωρίς την ίδια μέρα με τη Διοίκηση για το θέμα του εξειδικευμένου προσωπικού. Ειπώθηκε ότι ο ΣΥΕΤΕ πέτυχε αρκετά στο steering committee, δεν έγιναν κατά 99% δεκτές οι προτάσεις των Γενικών Διευθυντών που ήταν προς το χειρότερο, αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για τα παραρτήματα του κανονισμού και δεν είναι σίγουρο τι θα κατατεθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή που θα λάβει την τελική απόφαση. ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ ανέφεραν ότι όλες οι ΕΑΚ συμφωνούν με το σχέδιο, παρότι υπήρξαν επιστολές που προέβαλαν πολλά σημεία διαφωνίας, και αρνήθηκαν ότι υπήρξαν προστριβές στη Συνέλευση του Γέρακα την προηγούμενη εβδομάδα από δεκάδες συναδέλφους που θίγονται από μια σειρά ζητήματα (σύμβουλος της ΔΑΚΕ έκανε λόγο για «παπαγαλάκια παραπληροφόρησης» στο Γέρακα) . Κάποια στιγμή υπήρξε διακοπή του ΔΣ, και ο Γραμματέας ζήτησε εκπροσώπους των 4 παρατάξεων του Προεδρείου, μην καλώντας μόνο την Πρόταση Προοπτικής, να συγκρίνουν κάποιο σχέδιο που ήρθε από τη Διοίκηση, παρότι η κίνησή μας πρότεινε να  ειπωθούν μπροστά σε όλα τα μέλη του ΔΣ για να υπάρξει πλήρη ενημέρωση και απόφαση.

Για το θέμα της εθελουσίας, ειπώθηκαν ελάχιστα από τις πλειοψηφούσες παρατάξεις, παρότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις με τη Διοίκηση. Στάθηκαν κυρίως στο θέμα του Ταμείου Αυτασφάλειας, που κινδυνεύει με κατάρρευση, με προσπάθεια να ρυθμιστούν – κουρευτούν τα δάνεια ύψους 115 εκ ευρώ σε ΕΤΕ και Eurobank. Δεν έκαναν καμία αναφορά στους κινδύνους που θα δημιουργήσει η εθελουσία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΔΑΣ. Η Πρόταση Προοπτικής κατέθεσε την αντίθεσή της στην εθελούσια όπως την εκφράσαμε και σε πρόσφατη εκδήλωσή μας, καταγγείλαμε το κλίμα τρομοκρατίας, τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρουν για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πιέσεις στους συναδέλφους με πολλούς τρόπους και υπενθυμίσαμε τι συνέβη την τελευταία φορά και τι βιώσαμε μετά. ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ αρνήθηκαν να πάρει ο ΣΥΕΤΕ δημόσια καταγγελτική θέση για την εθελουσία,  κάνοντας πλάτες στη Διοίκηση για να πετύχει, παρότι έγινε πρόταση από Ενιαία – Πρόταση Προοπτικής – Πρωτοβουλία.

Για το οργανόγραμμα, ειπώθηκε ότι θα ζητηθεί διαβούλευση, θα βοηθήσει το Ευρωπαικό Συμβούλιο που συνέστησε η ΔΗΣΥΕ (με έξοδα της εργοδοσίας) για να ζητηθούν στοιχεία, κι ότι θα υπάρξει σίγουρα μείωση των οργανικών θέσεων. Η κίνησή μας τόνισε ότι εδώ και χρόνια είχαμε καταγγείλει τη δημιουργία νέων διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και αντίστοιχων θέσεων μεγαλοστελεχών (Γενικοί, Βοηθοί Γενικοί, Αναπληρωτές Γενικοί) κι ο ΣΥΕΤΕ αδιαφορούσε, βάλαμε το ζήτημα της εργασίας χιλιάδων ενοικιαζόμενων συναδέλφων και ελαστικά εργαζόμενων σε υπηρεσίες, ενώ θέσαμε το ζήτημα του κλεισίματος των 39 καταστημάτων και της μείωσης και των οργανικών θέσεων και στο δίκτυο, όπου επίσης ο ΣΥΕΤΕ δεν έχει ορθώσει κουβέντα.

ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ πανηγύρισαν για την απεργία που προκήρυξαν την προηγούμενη ημέρα σε δύο κτίρια στη Θες/κη , που είχε απόλυτη επιτυχία, αν και δεν είναι σίγουρο ότι η Διοίκηση δεν θα τοποθετήσει το νέο μεγαλοστέλεχος από την αγορά. Η κίνησή μας δήλωσε ότι ο λόγος που δεν παραβρέθηκε το μέλος μας στη Θεσσαλονίκη ήταν η ελλιπής ενημέρωση (η ανακοίνωση για την απεργία της δευτέρας κυκλοφόρησε στις 15:15 την Παρασκευή), και ότι ο ΣΥΕΤΕ λίγο αργά θυμήθηκε να αντιδράσει για την τοποθέτηση συμβούλων εκτός κανονισμού που συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια από την εποχή Αράπογλου, πχ μόνο το 2014 υπήρξαν τουλάχιστον 14 πράξεις απονομής πρώτης υπογραφής σε ειδικούς συνεργάτες και τοποθετήσεις και σε οργανικές θέσεις. Επίσης, καταγγείλαμε την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ που είχε προκλητικά αδιαφορήσει για την απόφαση ΓΣ για απεργία στο Γέρακα το 2012 για το κόψιμο του ανθυγιεινού επιδόματος, όσο και σε άλλες περιπτώσεις π.χ. τοποθετήσεις σε οργανικές θέσεις «διακριθέντων» αλλά και αποτυχόντων του Προγράμματος Αξιοποίησης Στελεχών σε Διευθύνσεις Πληροφορικής , κι ότι η απεργία δεν έπρεπε να γίνει μόνο για 150 συναδέλφους στη Θες/κη αλλά σε όλες τις διευθύνσεις και για τα άλλα θέματα.

Συζήτηση έγινε και για το πραξικόπημα κράτους – εργοδοτικού συνδικαλισμού στο ΕΚΑ, που τέθηκε από την Ενιαία και την Πρόταση Προοπτικής, καθώς το εργοδοτικό σωματείο της Alpha ακύρωσε το συνέδριο και το δικαστήριο διόρισε νέα διοίκηση. ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ απέφυγαν να πάρουν θέση για να μην εκτεθούν, και ορισμένοι προκάλεσαν με τη στάση τους για το συγκεκριμένο θέμα. 

Έγιναν επίσης αναφορές από συμβούλους στην πρόσληψη από τη Διοίκηση παιδιών συναδέλφων θανόντων που είχαν φύγει με την εθελουσία (θεωρούνταν «έφεδροι»), όχι στον κανονισμό εργασίας όπως προβλέπεται στη συλλογική σύμβαση, αλλά ως ειδικοί συνεργάτες. Αναφέρθηκε επίσης η νέα πολιτική της Διοίκησης σε θέματα ασφαλείας καταστημάτων, με προβλήματα λειτουργίας για τους συναδέλφους και το ωράριο κι ότι πρέπει να επιληφθεί ο ΣΥΕΤΕ.

Για τα οικονομικά του ΣΥΕΤΕ, όλες οι παρατάξεις πλην της Πρότασης Προοπτικής υπερψήφισαν το προηγούμενο 3μηνο, όπου εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις του ΔΣ. Η Κίνησή μας καταψήφισε και πρότεινε να παρθούν επιτέλους συγκεκριμένες αποφάσεις όπως εδώ και χρόνια προτείνουμε, για το σοβαρό θέμα των δανείων και την οικονομική εξάρτηση που έχουμε από την ΕΤΕ, μια σειρά συνδικαλιστικά «προνόμια» που πρέπει να αλλάξουν και να προάγεται η συνδικαλιστική δράση των συναδέλφων, τους μισθούς που καταβάλουμε σε διάφορα δικηγορικά γραφεία, δημοσιογράφους, το απεργιακό ταμείο κλπ.

Αναφέρθηκε επίσης η συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική πρακτική εκ μέρους ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ να μην ενημερώνεται όλο το ΔΣ και όλες οι παρατάξεις για όσα κείμενα έρχονται στο Σύλλογο από ΕΑΚ και συναδέλφους, και να τα κρατούν μεταξύ τους στο Προεδρείο. Η κίνησή μας κατήγγειλε ότι ο Γραμματέας αρνήθηκε να μας κοινοποιήσει την επιστολή συναδέλφου προς το ΣΥΕΤΕ για σοβαρά προβλήματα που είχε με απαράδεκτη συμπεριφορά στελεχών στο κατάστημά του.

Η Πρόταση Προοπτικής κατέθεσε μια σειρά προτάσεις για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, μέχρι και συμμετοχή στην αντιπολεμική αντιφασιστική πορεία της 20/10 όπου συμμετείχαν δεκάδες εργατικές και κοινωνικές οργανώσεις. Αρνήθηκαν. Θέσαμε όλα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο των τραπεζών και στην Εθνική ειδικότερα κι ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αγωνιστικά και δυναμικά. Αναφέραμε πρόταση για μεγάλη καμπάνια από τα σωματεία των τραπεζών ενάντια στη μείωση των θέσεων εργασίας και τις απολύσεις, όμως αδιαφόρησαν. Θέσαμε το σοβαρό ζήτημα των κόκκινων δανείων και το μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία, κι ότι τα σωματεία των τραπεζών πρέπει να μπουν μπροστά και να ενωθούν με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και τα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με την ειδική πληροφόρηση που έχουμε, και να μην απομονωθούμε ή στοχοποιηθούμε αύριο με απόψεις «καλά τους κάνουν γιατί στηρίζουν τους τραπεζίτες», όμως δυστυχώς μιλούσαμε σε τοίχο.

ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ ψήφισαν την εξουσιοδότηση του Προεδρείου να πάρει γενικά αποφάσεις (;). Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση της Ενιαίας ότι το Προεδρείο είναι ήδη εξουσιοδοτημένο από τη ΓΣ, ενώ στην πραγματικότητα η εξουσιοδότηση είναι προς το ΔΣ, πράγμα που φαίνεται τα ξεχνούν τα μέλη της πλειοψηφίας. Η Πρόταση Προοπτικής ψήφισε το πρόγραμμα δράσης των 10 προτάσεων, χωρίς κανείς άλλος σύμβουλος να μας στηρίξει. Η Ενιαία ψήφισε την πρόταση νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις και η Πρωτοβουλία την πρότασή της.

Για την Πρόταση Προοπτικής
 
Κούκουνος Άρης
Ξιφαρά Μαρία
Πανδή Χριστίνα
Τσίγκανος Δαμιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: