Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση: Καταδικαστέο το πραξικόπημα κράτους - εργοδοτικού συνδικαλισμού στο ΕΚΑ


ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΚΑ

Καταγγέλουμε την ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα, μέσω της δήθεν ανεξάρτητης αστικής δικαιοσύνης και τη σφραγίδα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με την οποία αποφάσισε την ακύρωση του 29ου Συνέδριου του ΕΚΑ (Μάιος 2016), των αποφάσεων και των αρχαιρεσιών του. 

Το εργοδοτικό σωματείο της Alpha Bank, αντί να απολογηθεί στους συναδέλφους επειδή δεν προσκόμισε όπως τα υπόλοιπα σωματεία τα σωστά νομιμοποιητικά έγγραφα με συνέπεια τον αποκλεισμό των συνέδρων (πχ στο συνέδριο εμφάνισε ψηφίσαντες για το εργατικό κέντρο Αθήνας από όλη την Ελλάδα κλπ), είχε το θράσος, προφανώς με τη στήριξη των τραπεζιτών, να καταφύγει στο δικαστήριο για να ακυρώσει όλο το συνέδριο του ΕΚΑ. Κι αυτό γιατί η Νέα Πορεία ήθελε περισσότερες καρέκλες στο Εργατικό Κέντρο. Σοβαρές ευθύνες έχει και η ΟΤΟΕ, που συμπαραστάθηκε στο δικαστήριο στο σωματείο του Γκιάτη από κοινού με το εργοδοτικό Σύλλογο της Eurobank ενάντια στο ΕΚΑ, δηλαδή ένα δευτεροβάθμιο έργανο εναντίον ενός άλλου δευτεροβάθμιου!

Με δικαστική απόφαση ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ιδιαίτερα των δευτεροβάθμιων, να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών τους αρχαιρεσιών, όπως προβλέπουν ρητά τα καταστατικά τους. Η κατάπτυστη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφέρει ξεκάθαρα: δεν είναι αρμόδια τα συνδικαλιστικά όργανα, οι γενικές συνελεύσεις και τα συνέδρια, να αποφασίζουν, αλλά τα δικαστήρια!    

ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ- ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ – ΕΑΚ (ΜΕΤΑ και τμήμα ΕΜΕΙΣ ), οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, φέρουν την κύρια ευθύνη: αποχώρησαν από το συνέδριο για να μη διεξαχθεί σοβαρή διαδικασία, συγκρότησαν μετά νέο Προεδρείο και τώρα ακυρώνουν την απόφαση του ΕΚΑ. Είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Πρέπει να απαλλαγούμε το γρηγορότερο. 

Ευθύνες φέρουν και οι παρατάξεις ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και ΕΜΕΙΣ, γιατί είχαν συμφωνήσει καταρχήν στη συμμετοχή του σωματείου της Άλφα Μπανκ στο ΔΣ του ΕΚΑ, όμως στο συνέδριο έβαλαν ζήτημα αποκλεισμού του. Παράλληλα, η προσφυγή του Συνδικάτου Οικοδόμων στο δικαστήριο τις ημέρες του συνεδρίου, δίνει αφορμή στις εργοδοτικές παρατάξεις να κάνουν λόγο για επιλεκτική αντιμετώπιση των δικαστικών αποφάσεων από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.  

Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, στην οποία συμμετέχει η Πρόταση Προοπτικής, από θέση αρχών σε όλη τη διαδικασία του συνεδρίου, συμφώνησε στη μη νομιμοποίηση των σωματείων που δεν είχαν τηρήσει τις σωστές διαδικασίες βάσει καταστατικού του ΕΚΑ. Και ήδη διακήρυξε δημόσια ότι δεν θα συμμετέχει σε καμιά διορισμένη διοίκηση

Τώρα θα ανοίξει η όρεξη και σε μια σειρά άλλα σωματεία σφραγίδες, παραμάγαζα της εργοδοσίας, να διεκδικήσουν δικαστικά τη συμμετοχή τους στα συνδικαλιστικά όργανα. Όπως για παράδειγμα, το σωματείο φυλάκων στη Διοίκηση του οποίου συμμετείχαν στελέχη της ναζιστικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, που αποκλείστηκε ομόφωνα στο συνέδριο στο ΕΚΑ, καθώς οι ιδέες αυτές δεν έχουν καμία θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι εξελίξεις στο ΕΚΑ μας αφορούν όλους. Αύριο μπορεί να διοριστεί διοίκηση στο ΣΥΕΤΕ ή την ΟΤΟΕ, να ακυρώνονται δικαστικά συνελεύσεις και συνέδρια, και να μην αποφασίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά τα δικαστήρια, το κράτος κι οι εργοδότες. Μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική στιγμή. Σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατ εντολήν του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, θέλει να επιφέρει πλήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα με αλλαγή του νόμου για την απεργία, την προστασία των συνδικαλιστών κλπ. 

Δεν αναγνωρίζουμε καμιά διορισμένη διοίκηση. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να διαμορφώνουν τους συσχετισμούς στα συνδικάτα και να ορίζουν τους εκπροσώπους τους. Ο δικός μας νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου, του αγωνιζόμενου, η εργατική δημοκρατία και ανεξαρτησία από την πολιτική της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Να μην τους περάσει! Να διώξουμε τις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας, ζωντανεύουμε τις μαζικές τους διαδικασίες, οργανώνουμε την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
 6980925499, 6974861242, 6948788704, 2103388783, 18783, 19923, 74306, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια: