Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Δε δεχόμαστε το νέο κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού της Διοίκησης

Κλιμάκωση του αγώνα και νέα απεργία αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων του Συλλόγου πρ. Εθνοντάτα την 27η Οκτωβρίου, για το νέο κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού που προωθεί η Διοίκηση.

Μετά την απεργία της 25ης Οκτωβρίου με αρκετά μεγάλη συμμετοχή στο Γέρακα, οι συνάδελφοι αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες απεργίες με νέα 48ωρη καταρχήν 31/10 – 1/11 και νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 1/11 ώστε να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα.

Εδώ και τρία χρόνια έχουμε αναφερθεί στις μεθοδεύσεις από πλευράς Διοίκησης για τη μη ένταξη των συναδέλφων από πρ. Probank – Fbb αλλά και από ΕΤΕ που άλλαξαν διεύθυνση, και την παραβίαση του κανονισμού εργασίας.

Ως Πρόταση Προοπτικής, σε αντίθεση με το ΣΥΕΤΕ που ξέχασε τις κόκκινες γραμμές του πέρυσι και την απόφαση ΔΣ για προκήρυξη απεργίας στο Γέρακα, επιμένουμε ότι όλες οι εντάξεις πρέπει να γίνουν με βάση τον ισχύοντα κανονισμό.

Φάνηκε ότι πρόθεση της Διοίκησης ήταν η αλλαγή των εξειδικευμένων κανονισμών με ένα στόχο: την περιστολή του εργατικού κόστους και τη θεσμοθέτηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Και έτσι φτάσαμε στην τελική πρόταση από πλευράς ΕΤΕ, όπου θίγονται όλοι: και οι ήδη ενταγμένοι συνάδελφοι στους κανονισμούς εξειδικευμένου προσωπικού, και οι συνάδελφοι από Εθνοντάτα και πρ. Probank – Fbb.

Γιατί μεταξύ άλλων προβλέπονται πολλές δυσμενείς αλλαγές συγκριτικά με τους υπάρχοντες κανονισμούς:

· ποσοστό 10% επί του εξειδικευμένου προσωπικού θα μπορούν να εντάσσονται / προάγονται κατ εξαίρεση εκτός κανονισμού με απόφαση Γ. Διευθυντή
· ποσόστωση 35% επί του συνόλου της μονάδας για την προαγωγή στην ανώτερη βαθμίδα εξειδίκευσης και πιθανότατα αντίστοιχοι περιορισμοί για την προαγωγή και σε κατώτερες βαθμίδες εξειδίκευσης
· valeur ένταξης (πρ. FBB, Probank, Εθνοdata) την 1/7/2016 και απόδοσης κλιμακίων την 1/1/2017, με απώλεια των δικαιούμενων αναδρομικών.
· αποχώρηση του Προσωπικού από το χώρο εξειδίκευσης επειδή θα κριθεί πιο επωφελής για την Τράπεζα, δηλαδή απομάκρυνση όποιου κρίνει η Διοίκηση χωρίς αιτιολόγηση. 

Υπάρχουν κι άλλα θέματα, καθώς εκκρεμούν τα παραρτήματα που δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ υπάρχει περίπτωση όπως παραδέχτηκε ο ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ) στην Εκτελεστική Επιτροπή να υιοθετηθούν τελικά κι άλλες προτάσεις των Γενικών Διευθυντών που ήταν σε δυσμενή κατεύθυνση. 

Στην επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΕΤΕ στο Γέρακα στις 6/10/2016, όπου ανακοινώθηκαν κάποια σημεία από τα παραπάνω, με παρουσία 200 περίπου συναδέλφων της ΕΤΕ, εκδηλώθηκαν μαζικά αντιδράσεις και διαφωνίες και από συναδέλφους και από τις ΕΑΚ. Στάλθηκαν και κείμενα με διαφωνίες, ενώ ζητήθηκε επίσημα νέα συνάντηση με το ΣΥΕΤΕ πριν το επόμενο Steering Committee, κάτι που ο ΣΥΕΤΕ δεν τήρησε και συμμετείχε στην επιτροπή χωρίς να συναντηθεί με τις ΕΑΚ .

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Όχι άλλη αναμονή ή ανοχή. Οι μεθοδεύσεις έχουν σκοπό την υποταγή μας στα σχέδιά τους. Υπάρχει χρόνος και τρόπος να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας: να αξιοποιήσουμε τη νέα απεργία που προκήρυξε ο Σύλλογος πρ. Εθνοντάτα, ενωμένοι, όλοι μαζί, με τα δικά μας αιτήματα. Η απεργία αυτή μας αφορά όλους όσους εργαζόμαστε στις Διευθύνσεις. Θέλουν να μας διασπάσουν και να μας στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλον.

Με τη συμμετοχή μας και σε αυτήν την απεργία, να στείλουμε διπλό μήνυμα, προς την ΕΤΕ ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν το συγκεκριμένο σχέδιο, και προς το ΣΥΕΤΕ, που συναινεί χωρίς καμία αντίδραση, ότι οι συνάδελφοι απαιτούν δράση και κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη κοινή Συνέλευση στο Γέρακα. Υπάρχει χρόνος, ενώ η απεργία γίνεται σε κρίσιμες ημερομηνίες με πιθανότητες επιτυχίας.

Με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Όχι στη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, όχι στις διαφορετικές ταχύτητες στον ίδιο χώρο, δεν είμαστε εμείς το κόστος που πρέπει να περικοπεί.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: