Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Συγχώνευση διευθύνσεων εν μέσω εθελουσίας..



Εν μέσω του προγράμματος εθελουσίας (όπως αναφέραμε και στην ανακοίνωσή μας) ανακοινώθηκε – προφορικά - από στελέχη στο προσωπικό των σχετικών διευθύνσεων ότι λήφθηκε απόφαση για κατάργηση της Διεύθυνσης Οργάνωσης (012) και συγχώνευσής της με τη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάλυσης (972), με ταυτόχρονη κατάργηση των Υποδιευθύνσεων Οργανωτικής Στήριξης Δικτύου (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα). 

Οι - φυσικά ανεπίσημες - επιλογές που πρότεινε η Διοίκηση για τους συναδέλφους της επαρχίας ήταν είτε η εθελούσια μετακίνησή τους στην Αθήνα στις αντίστοιχες υπηρεσίες, είτε να τεθούν στη διάθεση της Δ/νσης προσωπικού και κατ’ επέκταση να τοποθετηθούν γενικά και αόριστα «στο δίκτυο». Παρόμοιες φήμες ακούστηκαν επίσης για τις ΔΙ.ΔΙ. και για τα κέντρα πιστοδοτήσεων της επαρχίας, αλλά και για κατάργηση υποδιευθύνσεων στην Αθήνα (πχ 021 κ.λπ). 

            Δείχνοντας ταχύτατα αντανακλαστικά, η ΕΑΚ της Διεύθυνσης Οργάνωσης έστειλε ανακοίνωση προς τη Διοίκηση με κοινοποίηση στο ΣΥΕΤΕ, καταδεικνύοντας αφενός τον εκβιασμό που αποτελεί μια τέτοια ανακοίνωση ενώ τρέχει η εθελούσια, και αφετέρου το ωμό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με το οποίο διάλεξε η Διοίκηση να ξεκινήσει το θέμα του πολυαναμενόμενου νέου οργανογράμματος, δίνοντας μας μια γεύση από το πώς θα διαδραματιστεί ο «εκσυγχρονισμός» της Τράπεζας. Και οι συνάδελφοι ζήτησαν κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η άδικη αυτή αντιμετώπιση. 

            Σε περίπτωση που οι προφορικές αυτές διαδόσεις αποδειχθούν πραγματικότητα, η κίνησή μας θα ταχθεί ανεπιφύλακτα στο πλευρό των συναδέλφων -τωρινών ή μελλοντικών- που έρχονται αντιμέτωποι με αυταρχικές αποφάσεις, οι οποίες διαταράσσουν την ζωή τους με τόσο βίαιο τρόπο. Άλλωστε, την ίδια στάση κρατήσαμε όλα τα χρόνια για το θέμα του εξειδικευμένου προσωπικού, στην οποία δικαιωθήκαμε. 

Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι οι συνάδελφοι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε όλα τα θέματα, ακόμα και όταν φαίνεται ότι είναι μακρινά ή ότι δεν μας αφορούν άμεσα. Γι’ αυτό η Πρόταση Προοπτικής συνεχώς καταγγέλλει την συνεχιζόμενη πρακτική της τράπεζας να αντικαθιστά το κανονικό προσωπικό με φτηνούς και ασυνδικάλιστους ενοικιαζόμενους, και τις διευθύνσεις να έχουν αλωθεί από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τις εταιρείες.. Αντιλαμβανόμαστε την τακτική αυτή της τράπεζας ως εχθρική απέναντι στους εργαζόμενους, στο βαθμό που αφ’ ενός καταπατά τον κανονισμό εργασίας και αφ’ ετέρου δημιουργεί όλες τις συνθήκες ώστε να εξελιχτούν καταστάσεις σαν και αυτή ή και χειρότερα.

Υποθέτουμε ότι ο ΣΥΕΤΕ θα αντιδράσει στο θέμα  με την ίδια ζέση με την οποία αντέδρασε στην τοποθέτηση στελέχους από την αγορά στα κέντρα πιστοδοτήσεων στη Θεσσαλονίκη. Και υποθέτουμε ότι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασιστεί, αυτή τη φορά, θα ενημερωθούν για να συμμετάσχουν και οι σ/φοι της κίνησής μας. Γιατί μετά τη συνάντηση του Συλλόγου με τη Διοίκηση, δεν είδαμε κάποια ενημέρωση ή διαβεβαίωση για την ανατροπή των σχεδίων της Διοίκησης. Αντίθετα, ελπίζουμε να μην δείξει την ίδια αδιαφορία κι ανοχή που δείχνει για το καθημερινό κλείσιμο καταστημάτων και τις σοβαρές επιπτώσεις που υπάρχουν για εκατοντάδες συναδέλφους στο δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: