Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση: Η ΕΤΕ κόβει επιδόματα σε συναδέλφους ΑμεΑ


-->

H ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΟΒΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ

 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΜΕΑ!Περισσεύει τελικά η κοινωνική ευαισθησία από τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Όσες διαφημίσεις κι αν πληρώνει για την περίφημη “κοινωνική εταιρική ευθύνη”, με κινήσεις δημοσίων σχέσεων και πιέζοντας το προσωπικό να εργάζεται εθελοντικά σε δήθεν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, η πραγματικότητα τη διαψεύδει καθώς δεν διστάζει να περικόψει μέχρι και επιδόματα σε συναδέλφους με αναπηρία (ΑμεΑ)!

Το επίδομα (σήμερα κωδ. 363) είχε θεσπιστεί πριν από 28 χρόνια, και αφορούσε αρχικά συναδέλφους τυφλούς κι αργότερα και όσους είχαν 67% αναπηρία και άνω. Σήμερα το ποσό αυτό είναι – μόλις - 115 ευρώ μεικτά. Η Διοίκηση προφανώς θεώρησε ότι είναι μεγάλο το κόστος και την επιβαρύνει, οπότε αποφάσισε να το κόψει για αρκετούς εργαζόμενους. Αφού λοιπόν το περιόρισε με νέα πράξη Διοίκησης το 2013 σε όσους έχουν “κινητικά προβλήματα άνω και κάτω άκρων από 67% και άνω”, υποχρέωσε τους προηγούμενους μήνες όλους τους συναδέλφους που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες να εξεταστούν ξανά από το περίφημο ΚΕΠΑ - Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας,  μήπως κάποιος δεν το δικαιούται πλέον. Ο φορέας αυτός είναι γνωστό ότι έχει οδηγίες άνωθεν να πετσοκόβει τα ποσοστά αναπηρίας σε δικαιούχους (συνταξιούχους, ανέργους και άλλες ευπαθείς ομάδες) προκειμένου να χάσουν αντίστοιχα επιδόματα. Τέτοια είναι στην πράξη τα «ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα» που συμφωνούν δανειστές - κράτος για την εξυπηρέτηση του χρέους, από κοντά και οι τράπεζες που πρωτοπορούν σε κοινωνική αναλγησία. Πρόκειται για τεχνητή μεταβολή στα ποσοστά αναπηρίας ώστε να απωλέσουν χιλιάδες δικαιούχοι κι αυτά τα πενιχρά επιδόματα! Έτσι έγινε και με αρκετούς συναδέλφους μας..

Θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται οι Διοικούντες την Εθνική για τη στάση τους αυτή. Την ίδια ώρα που είναι γενναιόδωροι μέχρι πρόκλησης για τη σημερινή εποχή στους μισθούς δεκάδων μεγαλοστελεχών στην Τράπεζα, με πολλούς να λαμβάνουν πάνω από 5.000 ευρώ μηνιαίως συν έξτρα παροχές, όπως αυτοκίνητα και κάρτες, στερούν το συγκεκριμένο επίδομα από ευπαθείς συναδέλφους!

Θα έπρεπε να ντρέπονται και οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του Συλλόγου, ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ. Που υπέγραψαν την κατάπτυστη επιχειρησιακή σύμβαση τον Ιούνιο, την οποία προσπαθούσαν να διαφημίσουν ως φοβερή επιτυχία επικαλούμενοι και τις πρόνοιες για τα ΑΜΕΑ , δηλ. τη μείωση ωραρίου και την αύξηση των ημερών αδείας, κι αυτά υπό προϋποθέσεις (εξέταση της υγειονομικής επιτροπής της ΕΤΕ και εξάντληση πρώτα της κανονικής άδειας). Πουθενά όμως δεν κατοχυρωνόταν, όπως επιμέναμε οι αριστερές παρατάξεις, η χορήγηση του επιδόματος και ιδού τα αποτελέσματα: μείωση των δικαιούχων! Για άλλη μια φορά η ηγεσία του Συλλόγου εκτέθηκε από την εμπιστοσύνη που τρέφει στη Διοίκηση της Τράπεζας λες και είναι συνέταιροι. Τα αποτελέσματα όμως της συναινετικής τους στάσης, που τους έχει κάνει να ξεχάσουν τι θα πει προκήρυξη απεργίας και διεκδικήσεις, τα υφίστανται άλλοι!

Απαιτούμε από τη Διοίκηση να πάρει πίσω αυτήν την άθλια και άδικη απόφαση, που αφορά την πιο ευπαθή ομάδα συναδέλφων μας. Απαιτούμε να αυξηθεί τώρα το επίδομα, να χορηγείται για όσους έχουν οποιαδήποτε αναπηρία από 50% και άνω και να κατοχυρωθεί σε συλλογική σύμβαση. Καλούμε τους εργαζόμενους να μας καταγγείλουν οποιαδήποτε κίνηση της τράπεζας και να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη βάρβαρη επίθεση της εργοδοσίας!

24-3-2017


 6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 19923, 74306, 79836, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια: