Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση για τις εκλογές του ΤΥΠΕΤ 24/05/2017

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τις εκλογές του ΤΥΠΕΤ 24/05/2017

Στις 7/2/2017 απευθύναμε ως Πρόταση Προοπτικής αγωνιστικό κάλεσμα συνεργασίας στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ που πλησιάζουν σε μία συγκυρία εξαιρετικά δυσμενή, όπου: 

- το 4ο μνημόνιο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προωθεί άκρως συντηρητικές και αντιλαϊκές πολιτικές 
- η πολιτική της Τράπεζας επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά το ΤΥΠΕΤ (μειώσεις μισθών, μείωση θέσεων εργασίας, ελαστικές εργασιακές σχέσεις).  

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν πολλοί συνάδελφοι, οριακά λιγότεροι από όσους απαιτούνται (40) από το αντιδημοκρατικό Καταστατικό του Ταμείου για την κατάθεση ψηφοδελτίου στην Αττική και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.  Στην προσπάθειά μας αυτή δεν βοήθησε ούτε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής ψηφοδελτίων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ούτε τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουμε, καθώς τα εκλεγμένα μέλη μας δεν έχουν καμία απόσπαση στο Σύλλογο. 

Ακόμα όμως και να είχαμε τα μέσα που διαθέτουν οι υπόλοιπες παρατάξεις, δεν θα κάναμε κατάχρηση αυτών για να τηλεφωνούμε σε υποψήφιους άλλων παρατάξεων προκειμένου να τους ασκούμε πιέσεις. Υποψήφιοι με την Πρόταση Προοπτικής, που τα ονόματά τους παράτυπα διέρρευσαν προς αποσπασμένους συνδικαλιστές του ΣΥΕΤΕ και του ΣΥΤΑΤΕ, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής ψηφοδελτίων, δέχτηκαν τέτοια τηλεφωνήματα (εάν είναι σίγουροι για την απόφασή τους κτλ) και γι΄αυτό υποβάλαμε ένσταση προς την Εφορευτική Επιτροπή.

Είναι γνωστό ότι η κίνησή μας πορεύεται με βάση συγκεκριμένες αξίες και ιδέες, όχι μόνο για το ΤΥΠΕΤ και τον ΣΥΕΤΕ, αλλά και για τα ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα των καιρών μας. Έτσι αρνούμαστε να φορέσουμε συντεχνιακές παρωπίδες ή να συνάψουμε περιστασιακές συμμαχίες που μας προτάθηκαν προεκλογικά, όπως με την φιλοκυβερνητική ΔΑΣ ή την νεόκοπη «Πρωτοβουλία» που εσχάτως διαχωρίστηκε από τη ΔΑΣ αλλά δεν έχει δώσει δείγματα συνέπειας και δυσκολεύεται να πείσει. Οι διεκδικήσεις και οι επιδιώξεις μας αφορούν τόσο το ΤΥΠΕΤ όσο και συνολικά το θέμα της υγείας ως κοινωνικό αγαθό. Αυτό αποτυπώθηκε στο αναλυτικό μας φυλλάδιο και στη Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΕΤ στις 5/4/2017 με την τοποθέτησή μας.

Θεωρούμε ότι ο αυτοδιαχειριζόμενος χαρακτήρας του Ταμείου μας αλλοιώνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τις περισσότερες παρατάξεις: μέσα στον βομβαρδισμό προεκλογικών ανακοινώσεων του τελευταίου διαστήματος, τις φωτογραφίες, τα προσωπικά mail από επίδοξους καρεκλοκένταυρους, την παρέλαση από χώρους δουλειάς και την άγρα ψήφων, διακρίναμε για άλλη μια φορά την εγκληματική πολιτική αυτών που κάνουν κουμάντο στο ΤΥΠΕΤ τόσα χρόνια, που με τις αποφάσεις τους αβαντάρουν τη Διοίκηση στις επιλογές της και θυσιάζουν το Ταμείο και τους ασφαλισμένους του.

Η παράταξη της ΔΗΣΥΕ (Υγεία-Φροντίδα-Πρόοδος) επιδίδεται στις κλασικές θριαμβολογίες της, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ενώ η επικεφαλής της έχει πρωτοστατήσει στην ΟΤΟΕ στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ιδιωτικό ομαδικό ασφαλιστήριο υγείας υποχρεωτικό για όλους στον κλάδο. Μήπως το ΤΥΠΕΤ είναι ένα ακόμα κάστρο που προσπαθούν να αλώσουν τα φερέφωνα των τραπεζιτών, αγκαζέ με τα κοράκια των ασφαλιστικών; Αξέχαστος θα μας μείνει και ο τρόπος που η ίδια συνδικαλίστρια άσκησε πρόσφατα την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΕΤΕ καθώς δεν δίστασε να επισπεύσει το κλείσιμο των εργασιών χωρίς να θέσει προς ψήφιση τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό!

Η ΔΑΚΕ (Ανοιχτή Γραμμή με τον συνάδελφο) διεκδικεί «τη μία και μοναδική αλήθεια για το ΤΥΠΕΤ» απευθυνόμενη πριν λίγες μέρες στους συναδέλφους από την πρ. PROBANK για το ζήτημα της διαγραφής τους από τα μητρώα του ΙΚΑ και της εγγραφής τους στο ΤΥΠΕΤ επικαλούμενη τις προσωπικές σχέσεις του Γενικού Γραμματέα της (Θυμ. Παπαγιάννη) με τον τότε Δ/ντη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ! Δείγμα χαρακτηριστικό του πώς αντιλαμβάνεται η παράταξη αυτή τη συνδικαλιστική δράση, έτσι που, όχι άδικα, να παραφράζεται συχνά ο τίτλος της ως «Ανοιχτή Γραμμή με τη Διοίκηση»… Επιπλέον, δεν ξεχνούμε ότι έχει επιδοθεί σε ρατσιστικά παραληρήματα με αφορμή το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, ενώ δεν δίστασε να δείξει τις εργοδοτικές της τάσεις με επιθετική ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους του ΤΥΠΕΤ.

Η ΔΑΣ αδυνατεί (ή δεν θέλει;) να εστιάσει στην πραγματική πηγή των προβλημάτων και θέτει ως βασικό ζήτημα το management. Μάλλον γι΄αυτό και επέλεξε να καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο με επικεφαλής κάποιον που ουδέποτε ασχολήθηκε με τα κοινά και αποτελεί υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας, όπως στελέχη της Διοίκησης είναι και οι περισσότεροι από τους υποψηφίους της. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στη μελέτη του Management I & II στην οποία εικάζουμε ότι θα έχουν πρόσφατα εντρυφήσει…

H ΕΝΙΑΙΑ, η μόνη δύναμη (από όσες κατεβαίνουν στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ στην Αττική) με ταξική σκοπιά, δεν παρεμβαίνει και δεν ενημερώνει όσο της αντιστοιχεί με βάση τα εκλεγμένα μέλη της και τις διευκολύνσεις που διαθέτει.

Τέλος, ο ΣΕΠΕΤΕ ( Ανανέωση-Ενότητα ΤΥΠΕΤ) δεν έχει κρύψει ποτέ ότι αντιλαμβάνεται το ΤΥΠΕΤ άκρως διαχειριστικά και μάλιστα σαν εταιρεία, όπου οι ασφαλισμένοι είναι πελάτες και οι δαπάνες για την υγεία, συνιστούν κόστος. Υπόσχεται μείωση δαπανών 10% κατά τον πρώτο χρόνο και «επίτευξη οικονομιών κλίμακας». Το Ταμείο και η υγεία για αυτούς είναι "business as usual".

Συνάδελφοι, σας καλούμε να σταθείτε αρνητικά απέναντι στα πεπραγμένα και τις εξαγγελίες των παρατάξεων που συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές του ΤΥΠΕΤ. Λόγω της απουσίας των περισσοτέρων συναδέλφων από τις Γενικές Συνελεύσεις (άλλωστε οι συνάδελφοι της επαρχίας εξ ορισμού αποκλείονται αφού οι Γ.Σ. του Ταμείου διεξάγονται καθημερινή απόγευμα) έχουν λευκή επιταγή να ψηφίζουν και να αποφασίζουν μεταξύ τους με ευνοϊκούς για τους ίδιους συσχετισμούς.

Σας καλούμε ακόμα να καταψηφίσετε τις πελατειακές σχέσεις και τις επικίνδυνα απολίτικες αντιλήψεις. Είναι ευθύνη όλων η προάσπιση του αυτοδιαχειριζόμενου χαρακτήρα του Ταμείου και η πάλη για καλύτερους όρους στη δουλειά, στην υγεία, στην ασφάλιση. Όσο υπάρχει αδιαφορία κι ανάθεση θα αναπαράγονται αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. 

Στηρίζουμε τους υποψήφιους της Περιφέρειας που προέρχονται από την Πρόταση Προοπτικής:

ΚΟΥΚΟΥΝΟΣ ΑΡΗΣ                          Γ΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΠΑΝΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                             Δ΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: