Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Νίκη εργαζόμενου

Αναδημοσιεύουμε από την Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας, αναφορικά με νίκη εργαζόμενου για το οποίο είχε εκδώσει ανακοίνωση συμπαράστασης και η Πρόταση Προοπτικής.

Νίκη της αξιοπρέπειας του αγώνα και της αλληλεγγύης

Ο εργαζόμενος ΠΦ νίκησε.  Ο αγώνας του και όλων των εργατικών σωματείων και αγωνιστικών συλλογικοτήτων που στάθηκαν στο πλάι του δικαιώθηκε.

Ο εργαζόμενος ΠΦ ο οποίος ήταν απλήρωτος και χωρίς ένσημα για μεγάλο διάστημα, ενώ εργαζόταν και πέραν του ωραρίου του, χωρίς αντίστοιχη αμοιβή, απολύθηκε από την εταιρία όταν διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του και την άδειά του. Με μια σειρά πρωτοβουλιών  για τη συγκρότηση ενός δικτύου διεκδίκησης, αλληλεγγύης και πίεσης στην εργοδοσία με τη συμμετοχή σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και συλλογικοτήτων γειτονιάς, πραγματοποιήθηκαν εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις, ενημερώσεις και παρεμβάσεις τόσο στην περιοχή της Ν. Ιωνίας, αλλά και αλλού, ενώ υπήρχε και νομική υποστήριξη.

Το δικαστήριο του επεδίκασε όχι μόνο τα δεδουλευμένα του και την αποζημίωση απόλυσης από τους πρώην εργοδότες του που σήμερα έχουν την Nail Station αλλά και ηθική βλάβη για προσβολή της προσωπικότητάς του ως εργαζομένου.

Ζούμε σε μια περίοδο  που η επίθεση στον κόσμο της εργασίας εντείνεται. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Οι μισθοί πείνας και τα ωράρια «λάστιχο» που κυριαρχούν σε μεγάλο κομμάτι του κλάδου συνοδεύονται σε πολλές περιπτώσεις με την απλήρωτη εργασία, την άρνηση καταβολής επιδομάτων, δώρων και αδειών και ασφάλισης.  Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στην τελευταία συμφωνία κυβέρνησης – «θεσμών» επεκτείνεται η Κυριακάτικη εργασία.

Ζούμε σε μια περίοδο που προσπαθεί να καλλιεργηθεί ότι η κατάσταση που βιώνουμε είναι μονόδρομος. Κυβέρνηση και κεφάλαιο διακηρύσσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τα μνημόνια . Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την υποταγή και το συμβιβασμό στους χώρους δουλειάς διακηρύσσουν τα αφεντικά.

Υπάρχουν όμως οι στιγμές που δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, στη χαμένη μας ζωή. Ότι μπορούμε να έχουμε νίκες και κατακτήσεις. Και ότι στο χέρι μας είναι να μην είναι απλά κάποια περιστασιακά παραδείγματα αλλά να γίνουν ρεύμα που θα παρασύρει ό,τι μαυρίζει τη ζωή μας.

Υπάρχει ο δρόμος που επέλεξε ο εργαζόμενος ΠΦ, της αξιοπρέπειας και του αγώνα, ο δρόμος κόντρα στη σιωπή και την υποταγή, στους εκβιασμούς και τις απειλές για τη διεκδίκηση των αυτονόητων, που επιχειρούν να μας τον παρουσιάσουν ως εξαίρεση. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτές οι εξαιρέσεις να γίνουν ο κανόνας!

Υπάρχει ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και απάντησης,  της αλληλεγγύης σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα εργατικό αγώνα στην πόλη, της συμβολής στην αγωνιστική συγκρότηση και στάση εργαζόμενων στην περιοχή και κατοίκων για τη διεκδίκηση όλων όσων δικαιούμαστε και μας ανήκουν, στον οποίο συμβάλλουμε και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη να συμβάλλουμε ως Εργατική Λέσχη, και καλούμε τους εργαζόμενους της Νέας Ιωνίας να συμμετέχουν στην Εργατική Λέσχη σε αυτή μας την προσπάθεια.

Υπάρχει ο δρόμος της συντονισμένης απάντησης εργατικών σωματείων και αγωνιστικών συλλογικοτήτων απέναντι σε κάθε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καταπάτησης εργατικών δικαιωμάτων. Καλούμε τους εργαζόμενους της Νέας Ιωνίας να μην υποκύψουν στις απειλές και τον αυταρχισμό των εργοδοτών, να καταγγείλουν άμεσα κάθε κρούσμα αντεργατική πράξης, στην Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας «Υδραγωγείο».

 Η Οργάνωση, η Αντίσταση και η Αλληλεγγύη είναι τα πιο πολύτιμα όπλα μας για να νικάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: