Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης Συνταξιούχων Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ

-->
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας
arpasinta@gmail.com, http://aristeriparemvasintaxiouhon.blogspot.com,   τηλ. 6973 848654, 6978 512998
                                                                                                                                               


ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Λ.Ε.Π.ΕΤΕ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Προδιαγεγραμμένη ήταν η εξέλιξη να αμφισβητούνται οι επικουρικές μας συντάξεις. Όχι μόνο επειδή το ΔΝΤ, η Ε.Ε., οι εργοδότες, οι τράπεζες και οι πρόθυμες κυβερνήσεις, μαζί και η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θέλουν να ξεζουμίσουν το λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών και τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας. Όχι μόνο γιατί μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία μπήκαν στη μέγγενη των μνημονίων. Αλλά και γιατί μεθοδικά οι τραπεζίτες ροκανίζουν τις ασφαλιστικές παροχές όλα αυτά τα χρόνια, διαλύοντας τα ταμεία, μειώνοντας τις εισφορές τους, αποκλείοντας τους νέους εργαζόμενους από το ταμείο επικούρησης, διασπώντας τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Και, επίσης, γιατί βρήκαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σύμμαχους σε συνομιλίες και συμφωνίες για να προετοιμαστούν νομοσχέδια και να περάσουν αντιαφαλιστικές ρυθμίσεις και νόμοι στα μαλακά, στο όνομα δήθεν του εξορθολογισμού, του εκσυγχρονισμού και της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Νόμοι που πρόβαλαν ως πανάκια την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ως προς τη μορφή (ενιαία ταμεία), προκειμένου να περάσουν το περιεχόμενο που ήθελαν, δηλαδή, τη συρρίκνωση των παροχών, με την ισοπέδωση όχι απλώς στο κατώτατο επίπεδο, αλλά σταδιακά και κάτω από αυτό.
Η επιστολή του Διευθύνοντα της Εθνικής Τράπεζας, Φραγκιαδάκη στις 28/7/2017 για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων τους για χρηματοδότηση του Λογαριασμού Επικούρησης αποτελεί μια ακόμα εργοδοτική πρόκληση και αυθαιρεσία με αμφισβήτηση συμβάσεων και μη τήρηση συμφωνημένων. Η οικονομική κατάσταση στο ΛΕΠΕΤΕ είναι αποτέλεσμα ακριβώς της πολιτικής των διοικήσεων της Εθνικής και των κυβερνήσεων (νόμοι Γιαννάκου 1990, Σιούφα 92, Ρέππα 2002, Αλογοσκούφη 2005) και αυτές πρέπει να επωμιστούν το κόστος. Αυτοί καταλήστευαν χρόνια τα αποθεματικά των ταμείων με τις υποχρεωτικά άτοκη κατάθεσή τους. Αυτοί επέλεξαν να μην εντάσσονται όλοι οι προσληφθέντες μετά το 2005 στο ΛΕΠΕΤΕ, αυτοί επέλεξαν να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 62,5% για τους προσληφθέντες προ του 1993 και κατά 26,86 % για τους προσληφθέντες μετά το 1993 συνολικά για κύρια και επικουρική σύνταξη. Αυτοί χρεώνουν τα ταμεία με το κόστος των υψηλών συντάξεων διοικητών και υποδιοικητών και άλλων στελεχών που ήρθαν φυτευτοί από την αγορά για να πάρουν μετά από λίγο συντάξεις που δεν τους αναλογούσαν, αφού δεν κατέβαλαν τις αντίστοιχες εισφορές.  Αυτοί αποφάσιζαν και εκτελούσαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, χωρίς μέτρα για να καλυφτεί το κόστος για τον ΛΕΠΕΤΕ και το Ταμείο Αυτασφάλειας. Να θυμίσουμε ότι αυτοί έχουν αποφασίσει να εκτελούνται τραπεζικές εργασίες από πλήθος δουλεμπορικών εταιρειών με επενοικιαζόμενους στην Εθνική εργαζόμενους για να έχουν φτηνό εργατικό δυναμικό και να μην πληρώνουν τις συμφωνημένες για το προσωπικό εργοδοτικές εισφορές. Έτσι, μαθηματικά, αφαιρώντας ασφαλισμένους εν ενεργεία και αφήνοντας μόνο συνταξιούχους, οδήγησαν στη μείωση των εσόδων του ΛΕΠΕΤΕ  και την αύξηση των ελλειμμάτων.
Το ήταν προδιαγεγραμμένη η σημερινή εξέλιξη δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε και να περιφρουρήσουμε τις συντάξεις μας. Αρκεί να υπάρξει ένα κίνημα ρήξης και ανατροπής που θα πάρει την υπόθεση στα χέρια του και θα ξεπεράσει το κατεστημένο πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο και τα ιδεολογήματά του.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ από όταν δρομολογήθηκαν οι σημερινές εξελίξεις μας καθησύχαζαν και ζέσταιναν τις καρέκλες τους για την υπουργική τους σταδιοδρομία. Ισχυριζόταν ότι τα δικά μας ταμεία θα προστατευόταν, αρνούμενοι ένα κοινό αγώνα με άλλους κλάδους και όλους τους εργαζόμενους. Φλέρταραν με τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης, αποδέχονταν την λογική του ανταποδοτικού και όχι του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, έκαναν τα στραβά μάτια σε σκανδαλώδεις πράξεις των διοικήσεων της τράπεζας υπέρ των μεγαλοστελεχών.
Από τότε έκαναν το κίνημα ευάλωτο στην προπαγάνδα περί ρετιρέ, προνομιούχων και υπεμεγέθους δημόσιου που χρησιμοποιούσαν οι καθεστωτικοί για το πέρασμα των σχεδίων τους. Σήμερα, αυτή η προπαγάνδα  επαναλαμβάνεται από τους νεόκοπους κυβερνητικούς, διανθισμένη με την ανάγκη να επωμιστούμε όλοι τα βάρη της κρίσης, στο όνομα της οποίας έχουν φτωχοποιήσει και εξαθλιώσει την κοινωνική πλειοψηφία.
Για τα αποτελέσματα αυτών των νόμων και των μεθοδεύσεων προειδοποιούσαμε και ως εν ενεργεία με την Πρόταση Προοπτικής, γράφοντας και στο φυλλάδιο μας του 2005 για το ασφαλιστικό, ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι καταργούν δικαιώματα, διαλύουν τα ταμεία, ληστεύουν την περιουσία τους, ακυρώνουν τις προσδοκίες για ασφαλιστική ενοποίηση όλων στις ανώτερες κατακτήσεις, προκειμένου να ελαφρύνουν τους τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους και να προωθήσουν τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης με τα επαγγελματικά ταμεία.
Αν σήμερα τους περάσει να διαλύσουν ή να καταργήσουν το ΛΕΠΕΤΕ, αύριο μπορεί να τους ανοίξει η όρεξη και για το  ΤΥΠΕΤ.
Εμείς δεν ξεχνάμε το σύνθημα «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Και η επικουρική σύνταξη έχει κτιστεί με τις εισφορές μας και τους αγώνες μας. Δεν μας την χάρισαν, ούτε τους τη χρωστάμε. Το δικαίωμα σε επικουρική σύνταξη ισχύει και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων και διαμορφώθηκε ανάλογα με τους ταξικούς συσχετισμούς και τους αγώνες. Δεν θα συναινέσουμε να αφαιρεθεί. Αντίθετα, παλεύουμε να διατηρηθεί και να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους. Να υπάρχει για να δείχνει τις δυνατότητες και την προοπτική. Να διευρυνθεί και να καλύψει όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρώτο βήμα η ένταξη στον ΛΕΠΕΤΕ όλων των εργαζόμενων στην Εθνική με οποιαδήποτε μορφή εργασίας και με οποιοδήποτε φορέα εργοδότη. Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και καμιά αναμονή σε κινήσεις της κυβέρνησης.
Είναι πλέον φανερό ότι για να αποτρέψουμε τα σχέδια τους χρειάζεται να αντισταθούμε, να αποτρέψουμε τη σημερινή επίθεση και να ανατρέψουμε όλοι μαζί και με όλους μαζί τους συνολικούς σχεδιασμούς Ε.Ε., ΔΝΤ, κομμάτων του συστήματος και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που παραδίδουν δημόσιο πλούτο και εργατικά δικαιώματα στους καπιταλιστές.
Παλεύουμε μαζί με τους εν ενεργεία συναδέλφους και συναδέλφισσες για:
    Να τηρήσει η Διοίκηση της υποχρεώσεις της για την χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ.
    Να ενταχθούν στο ΛΕΠΕΤΕ όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική, και οι μετά το 2005 Καμιά διάκριση εις βάρος των νέων συναδέλφων.
    Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να ασφαλίζονται σε ΛΕΠΕΤΕ και ΤΥΠΕΤ όλοι οι εργαζόμενοι για την Εθνική Τράπεζαανεξάρτητα από το φορέα εργοδότη..
    Να προσληφθούν με δημόσιο διαγωνισμό χιλιάδες συνάδελφοι, για να καλυφθούν τα κενά και να αντιστραφεί ο αρνητικός συσχετισμός εργαζόμενων-συνταξιούχων.
    Να αυξηθούν οι μισθοί των εν ενεργεία, να φύγουν κουτάκια και περικοπές, να πληρώνονται όλες οι υπερωρίες, όχι σε μπόνους και έκτακτες αμοιβές, για να αυξηθούν οι εισφορές και να μη χάνεται ούτε ένα ευρώ από το επικουρικό 
    Να αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά που συνεχώς μειώνεται, να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος για τα ελλείμματα που δημιούργησαν.
    Να αυξηθούν οι συντάξεις και να επανέλθουν τα δώρα, να επανέλθουν τα ηλικιακά όρια για σύνταξη και το ύψος των συντάξεων, για τους τραπεζοϋπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους, στα επίπεδα που ήταν πριν τους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις περικοπές των μνημονίων.
    Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ € ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
20/9/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: