Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Για τα δάνεια προσωπικού


Η τράπεζα παραβιάζει την επιχειρησιακή σύμβαση για τα δάνεια προσωπικού

Πανηγηρίζουν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν υπογράψει υποτίθεται με την τράπεζα, για το ζήτημα των δανείων προσωπικού. Ωστόσο, είναι έτσι;
Συγκεκριμένα, μεγάλη κουβέντα έγινε και πολλή διαφήμιση πέφτει για το περιβόητο SPLIT & FREEZE , για στεγαστικά δάνεια συναδέλφων. Η τράπεζα αρνούνταν να το χορηγήσει, γιατί δήθεν είναι “ευνοϊκή ρύθμιση”, και παρά την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης τον Ιούλιο του 2016 (άρθρο Γ), καθυστέρησε αρκετά να το εφαρμόσει σε συναδέλφους.
Παρότι στη συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύβμαση, όμως, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα απλό προϊόν ρύθμισης , η τράπεζα εφαρμόζει ειδική πιστωτική πολιτική άρνησης χορήγησης οποιουδήποτε νέου δανείου σε συναδέλφους που έχουν προϊόν SPLIT & FREEZE.
Για παράδειγμα, απορρίπτει τα αιτήματα συναδέλφων για άτοκο φοιτητικό δάνειο 10.000 για σπουδές παιδιού σε άλλη πόλη σε 3 δόσεις τμηματικά λόγω ρύθμισης, όπως προβλέπεται από την επιχειρησιακή σύμβαση του 2014.
Παρότι δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά στις παραγράφους των συγκεκριμένων συλλογικών συμβάσεων, η Δ/νση Προσωπικού αποφασίζει αυθαίρετα να απορρίψει τα αιτήματα συναδέλφων που έχουν οικονομική ανάγκη, λόγω της μείωσης μισθών που έχει επιβάλει η τράπεζα. Το ίδιο αυθαίρετα επίσης απέρριπτε μέχρι και ατομικά δάνεια 1.000 ευρώ σε συναδέλφους, επειδή αποφάσισε να βάλει πλαφόν αναλογίας δόσης προς μισθό.
Τη στιγμή που η τράπεζα δίνει δάνεια χωρίς εγγυήσεις σε επιχειρηματίες (π.χ. 25.000 χωρίς εγγυήσεις, βάσει πρόσφατης εγκυκλίου), και δεν θέτει κανένα πλαφόν όταν πρόκειται για μεγαλοεργολάβους, κόμματα, εφοπλιστές κλπ, αρνείται να χορηγήσει δάνειο (μόλις 4.000 η 1η δόση) σε συναδέλφους που παρακρατείται μάλιστα από τη μισθοδοσία, για στήριξη νέου φοιτητή και σημαντικές οικογενειακές ανάγκες! Πρόκειται για την ίδια ανάλγητη πολιτική που εφαρμόζει σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους πελάτες.
Η κίνησή μας το κατήγγειλε στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 30/3 καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, ωστόσο πλήρης αδιαφορία από ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ. Επιτρέπουν στην τράπεζα να αυθαιρετεί και να επιβάλει κάθε φορά τη δική αντεργατική πολιτική προς τους συναδέλφους.
Μένουν οι πανηγυρικές ανακοινώσεις ότι εξασφαλίζουν τους συναδέλφους και το θράσος τους να ζητούν να επανεκλεγούν στις επερχόμενες εκλογές.
Απαιτούμε την αλλαγή πολιτικής από πλευράς τράπεζας προς τους συναδέλφους. Ο υπερδανεισμός άλλωστε των συναδέλφων και η ανάγκη ρυθμίσεων είναι αποτέλεσμα της μείωσης μισθών που έχει επιβάλει η τράπεζα.
Η κίνησή μας θεωρεί ότι δεν πρέπει να αποδεχόμαστε καμία αυθαιρεσία από πλευράς τράπεζας, καλούμε τους συναδέλφους να τιμωρήσουν τις παρατάξεις αυτές που αδιαφορούν για τα δικαιώματα των συναδέλφων και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: