Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

Ανακοίνωση για τη Γ. Συνέλευση του ΤΥΠΕΤΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΤΥΠΕΤ!
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΕ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ!
 
Σοβαρές αλλαγές  σε βάρος των ασφαλισμένων προβλέπει η πρόταση για τον Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών στην ερχόμενη Γεν. Συνέλευση (23/5) του ΤΥΠΕΤ από την πλειοψηφία του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ (ΔΗΣΥΕ), που πάει να βγάλει τα σπασμένα των ζημιών του ταμείου πάνω στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Παρότι η ευθύνη βαραίνει την Τράπεζα και μόνο, αυτοί που φαίνεται ότι θα την πληρώσουμε και πάλι είμαστε τα μέλη του ΤΥΠΕΤ. Δεν γνωρίζουμε ποιες άλλες παρατάξεις ή σύμβουλοι στήριξαν τη συγκεκριμένη πρόταση, αφού όλοι κρατούν σιγή ιχθύος και καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει.
Όπως είχαμε αναφέρει και στην ανακοίνωσή μας πριν λίγες μέρες για την κρυφή εθελουσία που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Εθνική, ήδη το Ταμείο Υγείας έχει χάσει πάνω από 3,5 εκ ευρώ από την «παύση πληρωμών» της ΕΤΕ και τη μη καταβολή της επικουρικής στους συνταξιούχους για πάνω από 6 μήνες. Παράλληλα, από τη συνεχιζόμενη φυγή συναδέλφων και την προσπάθεια της Τράπεζας να διώξει κόσμο, τα έσοδα του ΤΥΠΕΤ αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο. Και η λύση που βρήκε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι να επιβαρυνθεί όχι ο εργοδότης βέβαια, αλλά εμείς οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι!
Η αναμόρφωση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών που θα προταθεί στη ΓΣ προβλέπει λοιπόν μεταξύ άλλων τα εξής (ενδέχεται και ευχόμαστε ορισμένα να τα απέσυραν),
Ø Για όσο διάστημα μεσολαβεί, ακόμη και μικρό, από την ημερομηνία αποχώρησης ως την απόφαση σύνταξης, καλούνται οι εν δυνάμει συνταξιούχοι συνάδελφοι να καταβάλλουν οι ίδιοι τις εισφορές τους, ενώ μέχρι τώρα δεν συνέβαινε αυτό. Μετά από 35 χρόνια συνεχών καταβολών, οι λίγοι μήνες που περνούν τόσο επιβαρύνουν το Ταμείο που πρέπει οι συνάδελφοι να πληρώσουν έξτρα;
Ø  Δεν θα μπορούν να ασφαλιστούν τα τέκνα πάνω από 18 ετών, αν δεν είχαν ασφαλιστεί στο ΤΥΠΕΤ πριν γίνουν 18 επειδή ήταν σε άλλο φορέα (του άλλου γονέα).
Ø  Οι  συνταξιούχοι με αναστολή σύνταξης, λόγω μείωσης του ποσοστού αναπηρίας (<67 span="">
Ø  Θα αυξηθεί η εισφορά για σύζυγο που δεν εργάζεται, από 0,5% σε 1% (αύξηση 100%, σε περίοδο τρομακτικής ανεργίας!).
Ø  Τα έμμεσα μέλη (σύζυγοι, τέκνα κλπ) που έχουν κι άλλον φορέα ασφάλισης, δεν θα δικαιούνται καθόλου φάρμακα από το ΤΥΠΕΤ (παρότι η εισφορά τους παραμένει ίδια). Ήταν ήδη απόφαση του ΔΣ και θέλουν να το παγιώσουν μέσω του Κανονισμού.
Ø  Δεν θα αποζημιώνονται οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος (για οστεοαρθρίτιδα κυρίως).
Ø  Σοβαρές αλλαγές προτείνονται στο ευαίσθητο θέμα των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν θα αναγνωρίζονται δαπάνες για σπερματέγχυση και μικρογονιμοποίηση (αναγνωρίζονται σήμερα μέχρι 4 φορές έκαστο). Για την εξωσωματική γονιμοποίηση, ζητούνται 6 δικαιολογητικά υποχρεωτικά (μήπως κάποιος πάει αβίαστα στη συγκεκριμένη μέθοδο;), ενώ δικαιολογούνται δαπάνες μέχρι 5 φορές αντί για 9 που ισχύει σήμερα συνολικά (κι ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η επιτυχία ήρθε μετά από πάνω από 5 προσπάθειες!).
Ø  Η προληπτική ιατρική, που υποτίθεται ότι είναι εξαιρετικά σημαντική αφού προλαμβάνει στην κυριολεξία, θα «δύναται» να εφαρμοστεί από το ΤΥΠΕΤ, ενώ σήμερα «εφαρμόζεται», δηλαδή από υποχρέωση θέλουν να το κάνουν δυνατότητα.
Ø  Θα μειώσουν το βοήθημα αποκλειστικής νοσοκόμου σε 8 νύχτες ανά νοσηλεία από 10 που χορηγείται σήμερα, με ανώτερη διάρκεια τις 25 (από 30).
Ø  Θα αφαιρεθεί από τον κανονισμό το επίδομα προσχολικής μέριμνας, που σταμάτησε μονομερώς η Τράπεζα να καταβάλλει, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναδιεκδίκησης.
Οι προτεινόμενες αλλαγές που αφορούν περικοπές παροχών ή αύξηση εισφορών θεωρούμε ότι πρέπει να καταψηφιστούν, για να μην εγκριθούν.  Ήδη πολλοί ασφαλισμένοι βιώνουν τις αρνητικές αλλαγές, που υπάρχουν λόγω της απώλειας εσόδων από την πολιτική της Τράπεζας. Αναμονή για μήνες για ορισμένα ραντεβού, αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης οδοντοτεχνικών εργασιών (όχι με δόσεις από μισθοδοσία, αλλά μετρητά ή με πιστωτική κάρτα), αναμονή για 1 μήνα για τους συναδέλφους από επαρχία για να λάβουν αποζημίωση από ιατρική επίσκεψη (πού να διαθέσουν υπαλλήλους για να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοι) κλπ. Αν περάσει και ο συγκεκριμένος κανονισμός, θα έχουμε κι άλλες σοβαρές περικοπές σε βάρος μας.
Η εργοδοσία μας βλέπει ως κόστος και νούμερα και αδιαφορεί για την υγεία μας. Γλιτώνει εκατομμύρια, με τις εθελούσιες, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την περικοπή του ΛΕΠΕΤΕ, τη μείωση των μισθών μας. Όλα αυτά στερούν έσοδα από το Ταμείο και απειλούν τη βιωσιμότητά του. Οι υπηρεσίες του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ) είναι ανεκτίμητης αξίας. Ο συναγελασμός τους με τη Διοίκηση της Τράπεζας, που είναι ειδική στα μαγειρέματα οικονομοτεχνικού τύπου, θα φέρει άραγε πάλι εικονική αποτύπωση στον Ισολογισμό της αξίας των μετοχών του Ταμείου (τιμές κτήσης);
Ενδεικτικό του πόσο υπολογίζουν τους συναδέλφους οι επαγγελματίες συνδικαλιστές είναι ότι επιμένουν σε ΓΣ του αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου εργάσιμη μέρα μεσημέρι, αποκλείοντας τους επαρχιώτες αλλά και τους περισσότερους εργαζόμενους καταστημάτων μακρινών περιοχών. Προβληματισμό προκαλεί και η επιλογή νέου χώρου για τη διεξαγωγή της (στοά Πεσμαζόγλου). Μήπως σκοπεύουν να βάλουν και «πόρτα» για να αποτρέψουν την παρουσία συνταξιούχων, που τόσο πλήττονται το τελευταίο διάστημα από τη στάση των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ και των εκπροσώπων του ΤΥΠΕΤ όσον αφορά  το ΛΕΠΕΤΕ;
Δεν τους χαρίζουμε την εργατική μας εισφορά, δεν τους χαρίζουμε την αυτοδιοίκηση του ταμείου. Με τη συμμετοχή μας στη ΓΣ αλλά και τα συνδικαλιστικά δρώμενα, να κερδίσουμε αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη για εμάς και τις οικογένειές μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ, 23/5, 16.00 Πεσματζόγλου 1
ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

 6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 19923, 74306, 79836, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια: