Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοίνωση: ΕΤΕ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ!


ΕΤΕ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ!



Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην Εθνική Τράπεζα, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας των εργαζομένων και ανοχής-απάθειας από το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι αυτό και πολλοί συνάδελφοι, μέσα σε κλίμα φόβου και ανασφάλειας, εξακολουθούν να φεύγουν με την ατομική άτυπη εθελούσια, σε μια παντελώς αδιάφανη διαδικασία. Μέσα σε λίγους μήνες αποχώρησαν πάνω από 650 εργαζόμενοι, που απέχουν πολλά χρόνια από τη σύνταξη, και με μεγάλο ποσοστό να είναι από το δίκτυο καταστημάτων που δέχεται σφοδρή επίθεση. Από την άλλη, το ΔΣ της Τράπεζας φαίνεται να έχει πάρει απόφαση για αποχώρηση άλλων 1000 εργαζομένων μέσα στο 2019. 


  • Δεκάδες καταστήματα κλείνουν, στην επαρχία στέλνουν συναδέλφους με συνεχείς αποσπάσεις με τη λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» πολλά χιλιόμετρα μακριά, και αναγκάζονται να τρώνε 3 ώρες τη μέρα σε μετακίνηση, με τα οδοιπορικά να έρχονται μετά από μήνες. Άλλοι ωθούνται στην έξοδο (Τζια) «με το έτσι θέλω». Παράλληλα, μειώνονται δραστικά οι οργανικές θέσεις στα καταστήματα με το πελατοκεντρικό, αφού η Διοίκηση εφαρμόζει κατά το δοκούν το πόσα στελέχη «δύναται» να έχει ένα κατάστημα. Μάλιστα, έκοψαν επιδόματα σε συναδέλφους (πχ β΄ υπογραφής μετά από μετάθεση) και chief teller σε συναδέλφους που ασκούσαν και καθήκοντα premium, οι οποίοι και δεν πήραν την προώθηση βάσει της εγκυκλίου και χάνουν το επίδομα chief teller! Έτσι επιβεβαιώνεται και πόσο σημαντική είναι η διεκδίκηση αυξήσεων στον βασικό μισθό, αντί των επιδομάτων που αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. 
  • Οι 45 προσλήψεις σε καταστήματα της επαρχίας που είχαν αποφασιστεί με στοιχεία μετά την εθελούσια του 2016, πάγωσαν κι αυτές όπως ενημέρωσε η Διοίκηση! Αντί να γίνουν περισσότερες προσλήψεις, λόγω της συνεχούς «αιμορραγίας» προσωπικού, ακυρώνουν κι αυτές τις ελάχιστες. 
  • Συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται με απίστευτο κυνισμό από στελέχη του Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ υπάρχει δυνατότητα για μετακίνηση σε χώρους που να μην επιβαρύνεται η υγεία τους. Αντίστοιχα, ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου φαίνεται να είναι «επιλεκτικά» αυστηρός στις μετακινήσεις από δίκτυο προς διευθύνσεις, ακόμα και σε μετάταξη μέσω διαγωνισμού, εκτός αν πρόκειται για ρουσφέτια προς μεγάλες παρατάξεις. 
  • Η πίεση για τη στοχοθεσία στα καταστήματα έχει απογειωθεί. Συνάδελφοι προτρέπονται να πουλάνε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα μέχρι και με ψέματα προς τους πελάτες (πχ υποχρεωτική ασφάλιση καρτών, ασφάλεια δανείων κ.λπ.). Διευθυντές κυκλοφορούν πίνακες με κουτάκια, με στοιχεία ατομικής αξιολόγησης με βάση τους στόχους. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι έχει ξεκινήσει στη Διοίκηση αναπροσαρμογή του συστήματος αξιολόγησης στη λογική των ατομικών στόχων. Περιφερειακοί διευθυντές περνούν από τα καταστήματα και εκτοξεύουν απειλές στους συναδέλφους. 
  • Η τράπεζα κάλεσε σε απολογία (πειθαρχικό) 45 συναδέλφους που χρωστούν στα δάνεια, σε μια πρωτοφανή ενέργεια τρομοκράτησης. Η ίδια που έκοψε το μισθό των εργαζομένων, εγκαλεί συναδέλφους με μεγάλες οικογενειακές ανάγκες επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τη δόση! Μάλιστα, για να εκβιάσουν συνάδελφο με συνδικαλιστική δράση μέχρι πρόσφατα, τον έβγαλαν από το ταμείο. 
  • Νέα Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού έρχεται από την αγορά, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Δ/νων Σύμβουλος. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες υποδιευθύνσεις όπου επικεφαλής τίθενται νεοφερμένοι μεγαλοσύμβουλοι, που συνεχίζουν να κατακλύζουν την τράπεζα κάνοντας τον Κανονισμό Εργασίας κουρελόχαρτο. 
  • ΤΥΠΕΤ και Ταμείο Αυτασφάλειας κινδυνεύουν με κατάρρευση, λόγω των επιλογών της τράπεζας. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δια στόματος Πετρόπουλου ότι θα κάνει νόμο που θα εντάξει τους συνταξιούχους στο ΕΤΕΑΕΠ για την επικούρηση, σε συμφωνία με την τράπεζα, κι ότι για τους εργαζόμενους ακόμη δεν έχει καταλήξει. Αντί να εντάξει όλους τους εργαζόμενους και τους μετά το 2005 στο ΛΕΠΕΤΕ, διαρρέει ότι θα βγάλει από το ΛΕΠΕΤΕ και τους πριν το 2005! Δηλαδή, πάει να «νομιμοποιήσει» την κλοπή των εισφορών μας, ενώ εκκρεμούν και δικαστικές ενέργειες συνταξιούχων για την κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ. Η κίνησή μας ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, χωρίς ανταπόκριση από την πλειοψηφία. 
  • Τελικά, λεφτά υπάρχουν για ειδικούς συνεργάτες από την αγορά, παχυλές συμβάσεις με εταιρείες σε όλους τους κλάδους (τεχνικές υπηρεσίες, πληροφορική κ.λπ.), ανακαινίσεις καταστημάτων που κλείνουν λίγο μετά και καταβολή ενοικίων στην Πανγαία. Τι σύμβαση έχει υπογραφεί τελικά με την τελευταία, ώστε να καταβάλλονται ενοίκια από την τράπεζα ακόμη και για κλειστά καταστήματα και χώρους;;; Κατά τα άλλα, η περικοπή στα ημερολόγια γραφείου (τεράστιο έξοδο!) τους έλειπε, που τα χρησιμοποιούμε για τη δουλειά μας, με γελοία μηνύματα προς το προσωπικό να τα προμηθευτούμε οι ίδιοι. 

Να μην τους αφήσουμε! Οργάνωση και δράση στους χώρους δουλειάς η απάντησή μας! 

Το σχέδιο της Διοίκησης της ΕΤΕ εντάσσεται στις κινήσεις που γίνονται ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες. Όλες μειώνουν δραστικά το προσωπικό, κλείνουν μαζικά καταστήματα, είχαν ξεκινήσει με την απόσχιση κλάδων πέρυσι στις καθαρίστριες και τους φύλακες και σχεδιάζουν να το κάνουν και σε άλλες διευθύνσεις. Ήδη στη Eurobank ξεκίνησε σχέδιο απόσχισης του τμήματος κόκκινων δανείων και μεταφορά του προσωπικού της τράπεζας στην εταιρεία FPS με δανεισμό για 2 χρόνια – και άγνωστο τι θα γίνει μετά – ενώ ανακοινώθηκε και στην υπηρεσία ακινήτων ότι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε εταιρεία με αλλαγή συμβάσεων. Στην Τράπεζα Πειραιώς, Γενικοί Διευθυντές ανακοίνωσαν στους εργαζομένους των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια (περίπου 1200 πανελλαδικά) ότι μαζί με τα πακέτα των κόκκινων δανείων θα μεταφερθεί στο σουηδικό fund και το προσωπικό. Βέβαια, οι εργαζόμενοι της Πειραιώς έδωσαν άμεση συγκλονιστική αγωνιστική απάντηση στις 4/2 με στάση εργασίας και πορεία 1000 εργαζομένων από τη Λ. Μεσογείων στα γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα. 

Η επίθεση των τραπεζιτών είναι εδώ και είναι ραγδαία! Έχουν συμμάχους το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΟΤΟΕ τηρεί προκλητική σιωπή και κάνει σαν να μην υπάρχουν όλες αυτές οι σοβαρές κινήσεις στις τράπεζες, που απειλούν με μαζικές απολύσεις. Τι κλαδική σύμβαση θα διαπραγματευτεί και για ποιους, όταν οι τραπεζίτες αρχίζουν να πετάνε εκτός συμβάσεων τόσους εργαζόμενους; Κι όταν το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας ζει και βασιλεύει; 

Στην Εθνική, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ που έχουν την πλειοψηφία στο ΣΥΕΤΕ έχουν αποδεχθεί όλα όσα κάνει η Διοίκηση και οι συνάδελφοι νιώθουν σαν να μην υπάρχει Σύλλογος. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ ομολογούσαν ότι οι συνάδελφοι αποχωρούν με εθελούσια επειδή φοβούνται και δεν αντέχουν αυτή την εργασιακή κόλαση, ωστόσο συμπλήρωναν ότι πρέπει να πουλάνε στα καταστήματα για να έχουν δουλειά! Δηλαδή, ό,τι μας λένε οι περιφερειακοί μας λένε και οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας. Παράλληλα, για συναδέλφους που μπορεί να χάνουν χρήματα λόγω αλλαγής θέσης ή χώρου δουλειάς, είπαν ότι δεν είναι βλαπτική μεταβολή αλλά αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της εργοδότριας , σύμφωνα και με το γράμμα του νόμου, που τόσο πιστά ερμηνεύουν υπέρ της! 

Ο Σύλλογος λειτουργεί πλέον εντελώς αντιδημοκρατικά, όλα συζητιούνται στο Προεδρείο των 4 παρατάξεων (ΔΗΣΥΕ – Ανοιχτή Γραμμή – ΔΑΣ – ΕΝΙΑΙΑ) και το ΔΣ συνεδριάζει κάθε 2 μήνες, στις συναντήσεις με τη Διοίκηση αποκλείεται μόνο η Πρόταση Προοπτικής προφανώς για να μην ενημερώσουμε τους εργαζόμενους, ενώ ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποσπάσεις στις παρατάξεις σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογές – η κίνησή μας παρότι δικαιούται έναν αποσπασμένο συνάδελφο, ακόμη παραμένει η μόνη που έχει αποκλειστεί από αυτό το δικαίωμα. Οι γραμματείες δεν έχουν συνεδριάσει ούτε μια φορά εδώ και 1 χρόνο και κινητοποιήθηκαν τώρα που έστειλαν αίτημα σύγκλησης οι συνάδελφοι της Πρότασης Προοπτικής. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα σωματείο δίπλα τους, αγωνιστικό και δυναμικό. Τώρα που τα παζάρια έφαγαν τα ψωμιά τους και ήρθε η στιγμή της σύγκρουσης με τα συμφέροντα των τραπεζιτών που περνάνε πάνω από τα δικαιώματα των εργαζόμενων. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Ήρθε και στη δική μας πόρτα η κρίση και η κορύφωση της αντεργατικής επίθεσης. Να μη δεχτούμε να την πληρώσουμε εμείς. Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, δεν θα φορτωθούμε εμείς τις ζημιές τους! Δεν αντέχουμε άλλο τη μείωση των θέσεων εργασίας, την απώλεια των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την τρομοκρατία ότι θα γίνουν απολύσεις, τα ξεχειλωμένα ωράρια. Μονόδρομος είναι ο συλλογικός αγώνας και η οργάνωσή μας! Όχι στη μοιρολατρία, την ατομική στάση, στην ανάθεση σε άλλους να αγωνιστούν για μας χωρίς εμάς. Να αντιδρούμε και να μη χαρίζουμε κανένα δικαίωμά μας! Εμείς πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις γι αυτά που μας αφορούν, το πλαίσιο της κλαδικής και επιχειρησιακής σύμβασης, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να οργανωθούμε σε κάθε κατάστημα, να ξαναφτιάξουμε τις ΕΑΚ που έχουν διαλυθεί, να καταγγέλλουμε κάθε αυταρχισμό! Ήδη πολλοί συνάδελφοι σε καταστήματα περιφρουρούν πλέον το ωράριό τους και επιτέλους φεύγουν στην ώρα τους. 

ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ! 

Με αγωνιστική ταξική ενότητα, με καλά οργανωμένους δυναμικούς αγώνες, με ένα ανασυγκροτημένο συνδικαλιστικό κίνημα βάσης, μπορούμε όχι μόνο να αποκρούσουμε την επίθεση, αλλά και να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε. Καλούμε τους συναδέλφους στη διαδήλωση σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων για τις συλλογικές συμβάσεις, 16 Φλεβάρη στις 11.30 στην πλατεία Κοραή. 

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! 

6980925499, 6947724051, 18783, 23218, 83913, 19923, 34507

Δεν υπάρχουν σχόλια: