Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Κλαδική Απεργία 11/12/19



ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 11/12/2019



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Το ότι η απεργία της Τετάρτης μας αφορά όλους γίνεται εύκολα αντιληπτό χωρίς να απαιτούνται μακροσκελείς αναλύσεις ή κενοί περιεχομένου βερμπαλισμοί για «κήρυξη πολέμου» και άλλα ηχηρά παρόμοια- ειδικά όταν αυτά προέρχονται από ανυπόληπτους εργατοπατέρες οπότε και προκαλούν μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Το επίδικο αυτής της κινητοποίησης είναι παραπάνω από σαφές: Αν αφήσουμε να περάσουν οι απολύσεις στην Πειραιώς ανοίγει η πόρτα για να γενικευθούν σε όλες τις τράπεζες ενώ παράλληλα καταδικάζουμε τους εαυτούς μας να ζούμε υπό διαρκή εκβιασμό για το (όποιο) υπόλοιπο του εργασιακού μας βίου έχοντας απεμπολήσει όλα τα δικαιώματά μας. Από αυτή την άποψη χαιρετίζουμε την μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς στην απεργία της 5/12 με αίτημα την ανάκληση των 24 απολύσεων και την άμεση τοποθέτηση των 145 συναδέλφων σε υπηρεσίες και καταστήματα του τόπου διαμονής τους. 

Είναι προτιμότερο να αντιστέκεται κανείς στην αρχή παρά στο τέλος και ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι απολύσεις στην Αττικής ήταν περιορισμένες σε αριθμό και κρύφτηκαν κάτω απ’ το χαλί. Οι απολύσεις στην Εθνική ήταν μεν μαζικές αλλά καθώς αφορούσαν ενοικιαζόμενους, αντιμετωπίστηκαν ως συνήθως με καταδίκη στα λόγια και αδιαφορία στην πράξη. Τώρα πια δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για να εθελοτυφλεί κανείς. Ο κοινωνικός εταιρισμός μας τελείωσε και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η δύναμη της (κάθε) εργοδοσίας μπορεί να εξουδετερωθεί μόνο με την άσκηση μιας αντίθετης δύναμης από μέρους μας. 

Η συμμετοχή των συναδέλφων της Alpha Bank στην τρίωρη στάση στις 5/12 ενάντια στις μεθοδεύσεις της διοίκησης για απόσχιση υπηρεσιών που ασχολούνται με τα «κόκκινα δάνεια» και αφορά 800 συναδέλφους μας, είναι μια πρώτη απάντηση σε αυτό. 

Η προκήρυξη κλαδικής απεργίας ήταν μονόδρομος. Όσο κι αν η ΟΤΟΕ προσπάθησε να το αποφύγει, με τη γνωστή ρητορεία περί «μαξιμαλισμού» κι «επαναστατικής γυμναστικής», είναι η χρεοκοπία της δικής της τακτικής που δεν αφήνει πλέον άλλα περιθώρια. Οι ατελέσφορες «συμφιλιωτικές» συναντήσεις κι ο «εποικοδομητικός διάλογος», οι ανέξοδες δηλώσεις συμπαράστασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι προσεκτικές εκφράσεις συμπάθειας από τα πεμπτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με τα οποία η ΟΤΟΕ κατάφερε να συναντηθεί, δεν πρόκειται να αποτρέψουν τις απολύσεις. Κι εμείς δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε για κάτι που έχουμε τη δύναμη να το κερδίσουμε. 

Η επιτυχία της απεργίας είναι αναγκαία. Τα ιδεολογήματα του τύπου «με τις απεργίες δε γίνεται τίποτα» που προωθούν τον άκρατο ατομικισμό και την ηττοπάθεια, δεν είναι μόνο αντιδραστικά αλλά και παραπλανητικά: κανείς δεν έχει ασυλία. Αποδείχτηκε πόσο τους πονάει και πριν λίγες μέρες που η ΕΤΕ έβαλε την ICAP να προσφύγει στα δικαστήρια να κηρύξει παράνομες τις 24ωρες απεργίες για τις απολύσεις των ενοικιαζόμενων. Σε αυτά απαντάμε με την ενίσχυση της συλλογικής δράσης: κανένας δεν είναι μόνος του. Απαιτούμε κλιμάκωση του αγώνα με νέα 48ωρη απεργία και συνέχεια στα Χριστούγεννα, με δυναμικές δράσεις και γενικές συνελεύσεις. 

Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις στην Πειραιώς και τις άλλες τράπεζες. 
Καμία άλλη απόλυση συναδέλφου με οποιαδήποτε μορφή.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Καμία «απόσχιση» κλάδων στις τράπεζες.
Δεν χαρίζουμε τα δικαιώματά μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι τραπεζίτες.
Όλοι/ες στην απεργιακή συγκέντρωση στις 13:00 έξω από το Υπ. Εργασίας και σε κάθε πόλη 

http://pantrapezikosxhma.blogspot.gr/ τηλ. 6972116172, 6980925499

Δεν υπάρχουν σχόλια: