Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ 14/9/2021

 


 

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 14/9, με θέμα τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του Συλλόγου, συζητήθηκε το θέμα της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών. Υπενθυμίζουμε ότι η θητεία του ΔΣ έχει λήξει από τον Απρίλιο και έχει παραταθεί με ΚΥΑ από την κυβέρνηση λόγω πανδημίας.

Η πρόταση του Προέδρου Μότσιου ήταν να γίνει Γ. Συνέλευση με τηλεδιάσκεψη στις 25/9 , και με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και για την εφορευτική επιτροπή των εκλογών.  Η πρόταση τους μάλιστα για την εφορευτική επιτροπή στο τέλος της συνεδρίασης ήταν να μην ψηφίσει το σώμα της συνέλευσης, αλλά να προταθεί μια συναινετική εφορευτική με τη σύνθεση του 2018 ( 3 πασκε- 1 δακε -1 δας), με τη συμπλήρωση και των άλλων παρατάξεων σαν αναπληρωματικούς.

Για τις εκλογές αντίθετα, η πρόταση ήταν να γίνουν κανονικά με κάλπες στις 18 - 29 Οκτώβρη, δηλ για 2 εβδομάδες ή όσο κρίνει η εφορευτική επιτροπή, με περισσότερα εκλογικά τμήματα. Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου τον Ιούλιο είχε πει στο ΔΣ ότι υπάρχει απαγόρευση βάσει ΚΥΑ για τα σωματεία με πάνω από 150 μέλη να διεξάγουν Συνελεύσεις και εκλογές με φυσική παρουσία, και είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τώρα, υποστήριξε ότι είναι άλλο η συνέλευση γιατί είναι συνάθροιση, και άλλο οι εκλογές που ο κόσμος περνάει και ψηφίζει, και δεν μένει!

Η ΔΑΚΕ συμφώνησε 100%. Η ΔΑΣ συμφώνησε να γίνει η Γενική Συνέλευση με τηλεδιάσκεψη, αλλά πρότεινε οι εκλογές να γίνουν και με φυσική παρουσία και ηλεκτρονικά, για όποιον συνάδελφο δεν μπορεί να ψηφίσει λόγω πανδημίας, πχ ευπαθείς ομάδες, συνάδελφοι σε τηλεργασία κλπ. Η Ενιαία υποστήριξε ότι η Γ.  Συνέλευση πρέπει να γίνει με μέτρα προστασίας σε μεγάλο χώρο, ή σπαστές συνελεύσεις σε διάφορους χώρους, όπως και οι εκλογές.

Σαν Πρόταση Προοπτικής, τοποθετηθήκαμε ενάντια σε Γενική Συνέλευση τηλε-παρωδία, αφού η ΓΣ έχει να γίνει από την άνοιξη του 2019 (!), είναι το ανώτερο όργανο του Συλλόγου αν και η πλειοψηφία την έχει εκφυλίσει , έχουν προκύψει τόσα σοβαρά ζητήματα αυτήν την 3ετία και οι συνάδελφοι θέλουν να εκφραστούν και να γίνει αντιπαράθεση απόψεων ενόψει εκλογών.. Η εμπειρία από άλλες συνελεύσεις συλλόγων τραπεζών ήταν ότι οι συνελεύσεις αυτές μόνο κατ΄ όνομα ήταν συνελεύσεις, παρότι η τεχνολογία βέβαια βοηθάει για τους συναδέλφους από επαρχία κλπ. Όμως, υπάρχουν μεγάλοι χώροι, άλλα σωματεία έχουν κάνει συνελεύσεις με μέτρα προστασίας, η συνέλευση μόνο ζωντανά μπορεί να γίνει. Άλλωστε, είχαμε προτείνει το ΔΣ του Συλλόγου που γίνεται με τηλεδιάσκεψη να μεταδίδεται στους συναδέλφους και να μπορούν να παρακολουθήσουν, αλλά η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν ότι δεν σηκώνει το σύστημα ούτε 100 συναδέλφους (!).

Και πώς γίνεται να προτείνουν ηλεκτρονική συνέλευση και ηλεκτρονική ψηφοφορία για εφορευτική επιτροπή και απολογισμό, αλλά εκλογές δια ζώσης στα μέσα Οκτωβρίου μέσα στην πανδημία, με κίνδυνο συναδέλφους σε καραντίνα ή τηλεργασία να μην μπορούν να ψηφίσουν? Ή θα γίνουν στη διάρκεια του 1 μήνα με φυσική παρουσία και τα δύο, ή με ηλεκτρονική ψηφοφορία όλες οι εκλογές. Μήπως δεν θέλουν να ψηφίσουν οι συνάδελφοι, και γιατί φοβούνται τις εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία, όταν για τη Συνέλευση τη βρίσκουν μια χαρά? Και πώς διεξάγουν τη Γ. Συνέλευση του ΤΥΠΕΤ δια ζώσης στο κεντρικό κατάστημα στις 22/9, εκεί δεν υπάρχει συνάθροιση? Όλα προσχηματικά λοιπόν, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ μας δουλεύουν κανονικά, δεν θέλουν να δώσουν λόγο στους συναδέλφους γιατί φοβούνται… Για την εφορευτική επιτροπή, υποστηρίξαμε να γίνει κανονικά ψηφοφορία και σαν Πρόταση Προοπτικής θα έχουμε ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει το σώμα της συνέλευσης.

Η απόφαση που πάρθηκε ήταν η πρόταση του Προέδρου, με ψήφους ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, πλην του συναδέλφου Πούπκου που πρότεινε ηλεκτρονική συνέλευση και εκλογές. Οι υπόλοιπες 3 παρατάξεις ψήφισαν καθεμία την πρότασή της.

Για τον οικονομικό απολογισμό,  ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ τον υπερψήφισαν, ενώ καταψηφίσαμε σαν Πρόταση Προοπτικής και η Ενιαία. Η κίνησή μας θεωρεί εδώ και χρόνια ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στα έξοδα του Συλλόγου, να κοπεί η έξτρα εισφορά που δίνουμε για το απεργιακό ταμείο από το 2013 αφού πλέον εκλείπει ο λόγος και η εισφορά μας είναι υψηλή, να περικοπούν τα χρήματα που δίνονται σε κινητά, πάρκινγκ, έξοδα των συνδικαλιστών, και να δοθεί βάρος στη συνδικαλιστική δράση όλων των μελών. Αναλυτικά θα τοποθετηθούμε ενόψει ΓΣ και εκλογών.

Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση για τα πεπραγμένα του Συλλόγου. Την προηγούμενη μέρα είχαμε λάβει τα μέλη του ΔΣ ένα χρονολόγιο της 3ετίας. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ προκλητικά και με θράσος υποστήριξαν ότι τα έχουν κάνει όλα σωστά, οι συνάδελφοι είναι διασφαλισμένοι σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες και τους άλλους κλάδους στη χώρα και τον πλανήτη (!), μας έσωσαν με την αξιολόγηση βάσει στόχων, έχουμε αυξήσεις στους μισθούς μας, δεν πειράζει που κλείνουν τα καταστήματα γιατί πάμε στο διπλανό, δεν έχει γίνει απόσχιση στην Εθνική όπως στις άλλες τράπεζες (είπαν και αυτό όταν επίκεται η συμφωνία με Dovalue), και δεν είναι τόσο σημαντικό που κόβονται τα επιδόματα των teller και chief teller, ή οι συνάδελφοι χάνουν μισθολογικά λόγω κλεισίματος καταστημάτων.

Η ΔΑΣ, πατώντας σε 2 βάρκες, δήλωσε ότι ήταν πολύ καλή η επιχειρησιακή σύμβαση του 2019 και γι΄ αυτό την είχε ψηφίσει, αλλά τώρα καταψηφίζει τον απολογισμό προφανώς λόγω εκλογών.

Η κίνησή μας αναφέρθηκε συνοπτικά στο γιατί πρέπει να καταψηφιστεί ο διοικητικός απολογισμός στη Γενική Συνέλευση, και γι αυτά που έκαναν αλλά κυρίως γι αυτά που δεν έκαναν. Και για τη στάση τους υπέρ της εργοδοσίας, και για τη μη αντίδρασή τους στην κυβέρνηση ΝΔ, μην καλώντας ούτε στις απεργίες. Αναλυτικά θα τοποθετηθούμε ενόψει ΓΣ. Να σημειώσουμε ότι η ΔΑΚΕ-Ανοιχτή Γραμμή θίχτηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης και ότι είναι ψέματα ότι κόπηκαν 40.000 παιδιά από τις δημόσιες σχολές. Άλλωστε, ο Γενικός Γραμματέας που μας στέλνει αίτηση υποψηφιότητας για τις εκλογές, θυμόμαστε ότι έστελνε στις βουλευτικές εκλογές κάλεσμα στην προεκλογική συγκέντρωση του Μητσοτάκη!

Η ψηφοφορία και στον απολογισμό πλειοψήφισε υπέρ, με ψήφους ΔΗΣΥΕ-Ανοιχτή Γραμμή. Όπως όλη την 3ετία, συνέχισαν να ψηφίζουν όλες τις αποφάσεις μαζί, σαν μια παράταξη. Είναι φανερό ότι στις εκλογές του Συλλόγου πρέπει να υπάρξει ριζοσπαστική αλλαγή, με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων, για να πετάξουμε έξω αυτές τις παρατάξεις.  

YΓ. Τα δημόσια ξεκατινιάσματα της ΔΗΣΥΕ για άλλη μια φορά -μετά το ΤΥΠΕΤ-, μόνο για τις καρέκλες αφού συμφωνούν σε όλα, μας κάνουν μεν να γελάμε όμως δεν ενδιαφέρουν τους συναδέλφους, που έχουμε κυριολεκτικά άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε.

19-09-2021

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051, 28162, 23218,  19923

Δεν υπάρχουν σχόλια: