Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

"Νόμος-ταφόπλακα για τον δημόσιο έλεγχο της Εθνικής!"

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 23-8-2009

Νόμος-ταφόπλακα για τον δημόσιο έλεγχο της Εθνικής!

Ανοίγει ο δρόμος για να ψηφίζουν στις συνελεύσεις οι 8230; ξένοι φίλοι του Τάκη Αράπογλου, που ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών

Ολέθριο σφάλμα αποδεικνύεται η εξαφάνιση της συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Στους ξένους θεσμικούς επενδυτές ετοιμάζεται να παραδώσει πλήρως η κυβέρνηση τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, με ένα νομοσχέδιο-ταφόπλακα στην άσκηση έστω και έμμεσου δημοσίου ελέγχου στην κορυφαία ελληνική τράπεζα!
Το νομοσχέδιο, που αφορά την αναμόρφωση του νόμου 2190 περί Ανωνύμων Εταιρειών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, στις 13 Σεπτεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή
- εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν άλλες, απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις ως τότε.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο ενισχύονται αποφασιστικά τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας στις επιχειρήσεις, αφού τους δίνεται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να ασκούν δικαιώματα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις χωρίς να χρειάζεται να δεσμεύουν εκ των προτέρων τις μετοχές τους, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους ξένους μετόχους να ψηφίζουν στις συνελεύσεις διά αντιπροσώπου, ο οποίος θα μπορεί να εκπροσωπεί ταυτόχρονα πολλούς επενδυτές και να ψηφίζει διαφορετικά για τον καθένα.
Επίσης, οι ξένοι μέτοχοι θα μπορούν να ψηφίζουν και εξ αποστάσεως, παρακολουθώντας τις συνελεύσεις μέσω τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων.
Η σοβαρότερη παράπλευρη απώλεια από αυτό το νομοσχέδιο, που συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς κατευθύνσεις και θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να κριθεί θετικά, θα είναι η πλήρης απώλεια δημοσίου ελέγχου στην Εθνική Τράπεζα. Ως γνωστόν, το Δημόσιο διατηρεί μόνο έμμεση συμμετοχή πλέον στην Εθνική, μέσω ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία συνολικά ελέγχουν ποσοστό μικρότερο και από το 20%. Ποσοστό που είχε ξεπεράσει και το 50% και σήμερα είναι ελαφρώς μειωμένο, αλλά σαφώς πλειοψηφικό, έχουν στην Εθνική οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Ως τώρα η κυβέρνηση ασκεί τον έλεγχο της Εθνικής, επιβάλλοντας τη βούλησή της στις γενικές συνελεύσεις μέσω των ταμείων, μόνο χρησιμοποιώντας τον νόμο περί ΑΕ ως μέσο στέρησης των δικαιωμάτων ψήφου από τους ξένους θεσμικούς. Ο νόμος επιβάλλει στους μετόχους να δεσμεύουν για αρκετές ημέρες τις μετοχές τους, προκειμένου να συμμετέχουν στις συνελεύσεις, αλλά οι ξένοι θεσμικοί δεν το κάνουν, για να έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να πουλήσουν τις μετοχές τους. Μάλιστα, στα περισσότερα ξένα επενδυτικά σχήματα απαγορεύεται ρητά από το καταστατικό τους να δεσμεύουν τις μετοχές για να ασκούν δικαιώματα ψήφου σε συνελεύσεις.Με τον τρόπο αυτόν, οι ξένοι θεσμικοί μένουν μονίμως εκτός συνελεύσεων της Εθνικής, οι οποίες λαμβάνουν αποφάσεις με συμμετοχή που δεν ξεπερνά το 40% των μετόχων. Με τόσο χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, ακόμη και η μικρή έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου είναι αρκετή για να ασκεί έλεγχο η κυβέρνηση στην Εθνική.
Με τον νέο νόμο, όμως, τα «προστατευτικά τείχη» πέφτουν πλέον και στις συνελεύσεις της Εθνικής θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις, ελέγχοντας με άνεση τη σχετική πλειοψηφία οι ξένοι επενδυτές που διατηρούν άριστες σχέσεις με τη σημερινή διοίκηση Αράπογλου. Θεωρητικά, λοιπόν, ακόμη και αν μια άλλη κυβέρνηση θελήσει, για παράδειγμα, να προτείνει στη συνέλευση των μετόχων της Εθνικής έναν νέο διοικητή της επιλογής της, η πρόταση αυτή μπορεί να καταψηφιστεί από τους ξένους μετόχους αν θελήσουν να διατηρήσουν στη θέση του τον κ. Αράπογλου, με τον οποίο θα είναι υποχρεωμένη να συνυπάρξει στην περίπτωση αυτή μια κυβέρνηση που δεν τον έχει επιλέξει!
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ήταν ολέθριο σφάλμα διαδοχικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η απόφαση σταδιακής εξάλειψης της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εθνική για την άντληση ελάχιστων εσόδων, που χάθηκαν στο «τρύπιο πιθάρι» των κρατικών ελλειμμάτων.
Καθώς είναι σαφές από χρόνια ότι οι περιορισμοί που επέβαλλε ο «αρχαίος» νόμος 2190 θα σαρώνονταν αργά ή γρήγορα από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, οι κυβερνήσεις όφειλαν να έχουν αντιληφθεί ότι μόνο αν το Δημόσιο διατηρούσε συμμετοχή θα είχε στο μέλλον εξασφαλισμένο τον δημόσιο έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, που αποτελεί βασικό «εργαλείο» άσκησης πολιτικής προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Τώρα, η Εθνική παραδίδεται στις διαθέσεις ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που δεν έχουν κανένα λόγο να ενδιαφέρονται για άλλες παραμέτρους πλην της άντλησης μερισμάτων και κεφαλαιακών κερδών από τη μετοχή της τράπεζας.
Και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να ακουσθεί πώς τοποθετείται έναντι αυτής της προοπτικής το ΠΑΣΟΚ, καθώς μόλις πρόσφατα η κ. Λούκα Κατσέλη είχε τονίσει ότι η Εθνική περιλαμβάνεται ανάμεσα στα σημαντικά «εργαλεία» που θα αξιοποιήσει μια μελλοντική κυβέρνηση Παπανδρέου για την οικονομική της πολιτική. Βέβαια, όπως επισημαίνουν σοβαροί αναλυτές, από τον νόμο που προωθείται δεν έχει να χάσει μόνο το Δημόσιο, αλλά και οι εγχώριες, ισχυρές επιχειρηματικές δυνάμεις, που ασκούν τον έλεγχο των εταιρειών τους σε πολλές περιπτώσεις με χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, αξιοποιώντας τις διατάξεις που αποκλείουν τους ξένους επενδυτές από την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου. Η εποχή του… δωρεάν ελέγχου στις εισηγμένες εταιρείες τελειώνει και τα «αφεντικά» τους θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν πράγματι επιθυμούν να διατηρήσουν τον διοικητικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου