Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Εισήγηση συναδέλφου Τσίγκανου Δαμ. στην εκδήλωση για την εθελούσια (10/10)

-->
Αγαπητοί συνάδελφοι και προσκεκλημένοι,

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σ’ αυτή την εκδήλωση κι ελπίζουμε ότι θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα σημεία στα στοιχεία που θα σας παρουσιάσουμε.
Σαν Πρόταση Προοπτικής και στο παρελθόν είχαμε προειδοποιήσει ότι η «εθελούσια» έξοδος είναι προς όφελος του εργοδότη και όχι του εργαζόμενου. Διαφορετικά, δεν είχε κανένα λόγο να θέλει να διώξει προσωπικό, για το οποίο, κατά τ’ άλλα, στον Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας, αναφέρει επί λέξει:
“…Η δύναμη της Τράπεζας και του Ομίλου πηγάζει από το Προσωπικό της. Η ανάπτυξη και η διατήρηση υψηλού επιπέδου προσωπικού αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Τράπεζας και του Ομίλου…”
Δεν θέλουμε να παριστάνουμε τις Κασσάνδρες και να προβλέπουμε τα χειρότερα, ωστόσο καλό είναι πριν πάρουμε μια απόφαση  να γνωρίζουμε πλήρως τα δεδομένα.  Αυτή η εθελούσια γίνεται με πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες:  Είμαστε λοιπόν ακόμη με  capital controls (με ότι αυτό συνεπάγεται στην κίνηση κεφαλαίων), είδαμε πρόσφατα αναταράξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (θυμίζω τις περιπτώσεις της Deutsche Bank, τράπεζες στην Ιταλία, αλλά και την Τράπεζα Αττικής εδώ) και επίκεινται σημαντικές αλλαγές στις Διοικήσεις των τραπεζών. Ζήσαμε στο παρελθόν το κούρεμα των ομολογιούχων, το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, το κούρεμα των επενδυτών σε ΑΠΕ, το αναδρομικό κούρεμα του εφάπαξ  572 συνταξιούχων συναδέλφων μας ... Προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση και τη δόση είναι μεταξύ των άλλων και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων. Το πρόγραμμα αυτής της εθελούσιας προβλέπει την αποχώρηση 1030 συναδέλφων, αλλά η Διοίκηση έχει επανειλημμένα δηλώσει οτι επιθυμεί να φύγουν πολλοί περισσότεροι προκειμένου να προσλάβει κάποιον αριθμό νέων υπαλλήλων. Η πιο σημαντική διαφορά  με την προηγούμενη εθελούσια είναι οτι αυτοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι σχετικά λίγοι, αφού το νέο ασφαλιστικό έχει μεταφέρει τη συνταξιοδότηση για τους περισσότερους αρκετά χρόνια αργότερα.  Στα επόμενα λεπτά θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, όλες εκείνες τις πλευρές που πιθανόν να παραμένουν για τον πολύ κόσμο, σκοτεινές.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η «εθελούσια», ειδικά στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συμφέρει μόνο την εργοδοσία, γιατί:
·       Ενισχύει τα κέρδη της, καθώς το μισθολογικό κόστος μειώνεται σημαντικά. Οι όποιοι νεοπροσλαμβανόμενοι, με οποιαδήποτε μορφή σύμβασης, έχουν πολύ μικρότερο μισθό. Επιπλέον,  η Τράπεζα καταβάλει κατά 6% μικρότερο ποσό σε εισφορές επικούρησης και κατά 6,6% σε εισφορές στο ΙΚΑ σε σχέση με τα ισχύοντα για τους παλιούς εργαζόμενους.  Ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι  θεωρούν σημαντικό κίνητρο το ποσό που προσφέρει η Τράπεζα ως αποζημίωση. Η πραγματικότητα είναι οτι σε κάθε περίπτωση μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς, ο εργαζόμενος δικαιούται ποσό αποζημίωσης, όταν πρακτικά τον απολύουν.  Το ποσό που θα λάβει όποιος συμμετάσχει στην εθελούσια θα μειωθεί από τη φορολογία με τους συντελεστές που ισχύουν σήμερα και  από την εξόφληση των όποιων δανείων έχει λάβει από τη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού.   Με βάση τα προγράμματα που έχουν προηγηθεί αλλά και με τις όποιες πληροφορίες έχουν δοθεί ως τώρα, το ποσό που θα δοθεί θα αντιστοιχεί σε μικτές αποδοχές 2-3 χρόνων, αλλά στην πραγματικότητα αν παραμείνει κανείς στη θέση του μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, θα λάβει συνολικά στα επόμενα χρόνια το διπλάσιο ποσό. Αυτό αφορά όλους εκείνους που έχουν μπροστά τους 8 χρόνια, όπως εγώ και είναι στην ηλικία στόχο αυτής (αλλά και της προηγούμενης) εθελούσιας, δηλαδή 50+ χρόνων.

·       Απολύει ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων χωρίς συνέπειες (π.χ. δυσφήμιση)  αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι «αποδέχονται» την απόλυσή τους. Με τον τρόπο που προβάλλεται συνήθως το ποσό που προσφέρεται αλλά  και οι όποιες επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις (που προσφέρονται πάντως για περιορισμένο χρόνο), αποτελούν πρόκληση για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων εργαζόμενων. Από τη μία έχουμε τον Ελληνικό λαό που φορτώθηκε με 40 δις. επιπλέον χρέος και με πλήθος μνημονιακών δεσμεύσεων για να ανακεφαλαιοποιήσει  τις τράπεζες και από την άλλη βλέπουμε τις τράπεζες να σπαταλούν μέρος αυτού του ποσού με σκοπό να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με το συμφέρον των πολλών  και όπως είναι προφανές,  με πολύ αρνητικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία όπως θα δούμε στη συνέχεια.

·       Απαλλάσσεται από ενδεχόμενες νομικές διεκδικήσεις, καθώς, όποιος συμμετέχει στην εθελούσια, αποδέχεται ανεπιφύλακτα ότι δεν έχει καμία άλλη απαίτηση από την Τράπεζα και ότι η υπηρεσιακή του εξέλιξη υπήρξε δίκαια… Επομένως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει μελλοντικά οποιαδήποτε αξίωση τυχόν έχει. Κι αν έχει ήδη κάποια αγωγή σε εξέλιξη, δεν μπορεί να συμμετέχει στην «εθελούσια», διαφορετικά θα πρέπει να παραιτηθεί της αγωγής… Προσοχή λοιπόν μεγάλη στο σημείο αυτό για όποιους έχουν εκκρεμότητα με μετοχοδάνεια. Νόμιζα ότι αυτή η περίπτωση αφορά μόνο τους συναδέλφους από την πρώην ProBank, ωστόσο προχθές διάβασα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού των Συνταξιούχων οτι εκκρεμούν ανάλογες περιπτώσεις συναδέλφων από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου το 2010. Με πρωτοβουλία της  ΕΤΕ  δόθηκε δάνειο, χωρίς κανείς δανειολήπτης να υποβάλει αίτημα και με ενέχυρο αυτές τις μετοχές!  6 χρόνια μετά, με την τιμή της μετοχής 25 φορές κάτω, η Τράπεζα ανανεώνει και παρατείνει το εν λόγω δάνειο και δεν το μεταφέρει στους αποσβεστέους λογαριασμούς ούτε δέχεται να πάρει πίσω τις μετοχές αυτές και να σβήσει το δάνειο.

·       Δύναται, όποτε το θελήσει, να προσλάβει ή να ενοικιάσει προσωπικό με μισθούς πείνας, χειρότερες εργασιακές σχέσεις, εκτός συλλογικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, εκτός Κανονισμού Εργασίας, ακόμη και χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Το προσωπικό αυτό θα χρησιμοποιείται ως πίεση στους άλλους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα:
§  Προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου των υποτρόφων του ΙΚΥ, που έπαιρναν επί 2 χρόνια 330 ευρώ καθαρά μέσω ΕΣΠΑ. Προσλήφθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς ως Ειδικοί Συνεργάτες, με 1300 ευρώ μικτά, γύρω στα 1000 ευρώ περίπου καθαρά, όντας κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου… χωρίς οικογενειακό επίδομα, επίδομα τέκνων, κλπ. Με πρόβλεψη ότι σε 2 χρόνια η σύμβαση αυτή λύεται αυτοδικαίως… Παρόλα αυτά υπάρχουν κρατήσεις και για το Ταμείο Αυτασφάλειας!
§  Σε πρόσφατη  συνάντηση του ΣΣΕΤΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο όταν αυτός ρωτήθηκε αν θα γίνει δημόσιος διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από τη νέα «εθελούσια», αυτός απάντησε ότι θα γίνουν προσλήψεις με διαφάνεια… Αυτή η λέξη μου θύμισε κάποιες προσλήψεις ειδικών συνεργατών  που έπεσαν με το αλεξίπτωτο σε υψηλόβαθμες θέσεις αλλά και κάποιες περιπτώσεις ειδικών συνεργατών (μέσω εταιρειών), που τοποθετήθηκαν σε Μονάδες της Διοίκησης, συμπτωματικά (;) προεκλογικά πέρυσι το Σεπτέμβριο.  
§  Το ποσοστό των ενοικιαζόμενων, με ελαστικές σχέσεις εργασίας στην ΕΤΕ έχει ξεπεράσει το 10% του συνόλου του προσωπικού και πέρα από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με προσωπικό πολλών ταχυτήτων, τα ασφαλιστικά ταμεία μας δεν έχουν  καθόλου έσοδα από εισφορές αυτών των εργαζόμενων.

·       Αυτοί που θα φύγουν «εθελουσίως»:
§  Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφού περάσουν το γολγοθά του «προσυνταξιοδοτικού» καθεστώτος (μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τον 1 χρόνο) με αποδοχές 500-700 ευρώ, όταν θα πάρουν τη σύνταξη θα τη βλέπουν να μειώνεται συνεχώς σαν αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Έχουμε ακούσει πολλά για το πλαφόν στις συντάξεις ( μέχρι τα 1300 ευρώ), για τον περίφημο κόφτη, για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Διαβάζω από πρόσφατο δημοσίευμα (newmoney.gr 4/10/2016):
Νέο «τσεκούρι» 780 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους εντός του 2017
 Εξοικονόμηση ύψους 7,8 εκατομμύρια από τις περικοπές στο προσυνταξιοδοτικό των τραπεζουπαλλήλων

Δυστυχώς ακούσαμε όλοι μας για τις περικοπές μέχρι και 40% στις επικουρικές των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ). Οι τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το ΕΤΕΑ θα λάβουν τη «λυπητερή» με τις πληρωμές του Νοεμβρίου.

Εδώ ν’ ανοίξουμε μία παρένθεση και να πούμε ότι ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ παρουσιάζει μεγάλο έλλειμα, το οποίο μέχρι και πέρυσι το κάλυπτε η τράπεζα.
Να αναφέρουμε το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση του ΣΣΕΤΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο τελευταίος έθεσε θέμα για τον Λογαριασμό Επικούρησης, κάτι βέβαια που ούτε θέλουν να το συζητήσουν τόσο οι συνταξιούχοι αλλά και οι εν ενεργεία...

Επιπλέον, να πούμε ότι το 2008 που είχε τεθεί από τη Διοίκηση πάλι θέμα με το Λογαριασμό Επικούρησης, είχε βγει μια ανακοίνωση που μεταξύ των άλλων αναφέρει (διαβάζω από το Πρώτο Θέμα 4/8/2008):
«Η Τράπεζα εφάρμοσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μόνο για εργαζόμενους με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επομένως, οι εθελούσιες αποχωρήσεις αυτές δεν επηρέασαν το όποιο τυχόν αναλογιστικό έλλειμα του λογαριασμού.»  
Τώρα που η πλειοψηφία αυτών που θα αποχωρήσουν δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το έλλειμα πως και πότε θα καλυφθεί;

Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα για  τις επιπτώσεις που είχαν στα ασφαλιστικά ταμεία κάποιες από τις προηγούμενες εθελούσιες:

Οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
...Έπειτα από ανάλογο πρόγραμμα της Alpha Bank με στόχο να μειώσει το προσωπικό κατά 2.000 άτομα, το ΕΤΑΤ, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων «τεντώθηκε» εξαιρετικά, με τον σύλλογο εργαζομένων να ζητάει από την τράπεζα να καταβάλλει στο ταμείο τις εισφορές που της αναλογούν για να στηρίξει τη βιωσιμότητά του. Συνολικά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσαν όλες οι συστημικές τράπεζες, είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα Ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς οι τράπεζες να τα στηρίξουν, ως όφειλαν. Η Eurobank υπολογίζεται ότι οδήγησε δι’ αυτής της οδού στην «έξοδο» περίπου 1.800 εργαζόμενους, άλλοι 2.200 έφυγαν από την Πειραιώς, 2.600 άτομα από την Εθνική και περίπου 2.000 άτομα από την Alpha Bank, όπως αναφέραμε. Σύμφωνα με πηγές της ΟΤΟΕ, από αυτούς τους περίπου 8.000 συμμετέχοντες στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, το 40% είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και άρα βγήκε στη σύνταξη. Όμως οι τράπεζες δεν στήριξαν τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, γι’ αυτή την απρόσμενη επιβάρυνση που υπέστησαν, λόγω της μαζικής συνταξιοδότησης τόσο πολλών τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα συγκεκριμένα προγράμματα, που έχουν ορίζοντα μέχρι και το 2017, με το τέλος των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης αναμένεται να ρίξουν τον αριθμό των αργαζομένων στους 35.000, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιοδοτήσεων. Συνολικά η μείωση θα ξεπεράσει το 45%.

Είναι γνωστή η δήλωση τον Απρίλιο του 2015 του πρώην αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, πως θα μπει «μαχαίρι» στις εθελούσιες εξόδους από τις επιχειρήσεις, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως τόνισε, όποια επιχείρηση θελήσει να προχωρήσει σε εθελούσιες εξόδους μέρους του προσωπικού της, τότε «θα πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά όλες τις απώλειες εσόδων» που θα προκληθούν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά από επιστολή που είχαν στείλει στο Υπουργείο σύλλογοι συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων. Στην επιστολή αυτή επικαλούνταν το νόμο 3371/2005 σε συνδυασμό με το άρθρο 10, παρ. 6, του ν.  3620/2007 και ζητούσαν οι τράπεζες να καλύψουν τις απώλειες που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις εθελούσιες εξόδους.


Σύμφωνα με το νόμο λοιπόν οι τράπεζες πριν ανακοινώσουν το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης έπρεπε να έχουν κάνει αναλογιστική μελέτη των ταμείων και την όποια απώλεια να την προκαταβάλλουν. Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στα δικαστήρια και είναι άγνωστο πότε θα εκδικαστεί…  

§  Όσοι θα συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα τύπου sabbatical και θα περιμένουν κάποιο διάστημα για να πάρουν σύνταξη, πρέπει να σκεφτούν ότι ενδεχόμενη αλλαγή στο ασφαλιστικό, μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο αναμονής για συνταξιοδότηση και να χειροτερέψει τους όρους.
Δυστυχώς έχουμε κι εδώ να αναφέρουμε χαρακτηριστικά δείγματα γραφής από την πλευρά της Τράπεζας, αλλά και της Πολιτείας:
-       Αναδρομικό κούρεμα του εφάπαξ για 572 πρώην συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν από τις αρχές του 2012 ως το Νοέμβριο του 2013, πριν την προηγούμενη εθελούσια. Το συνολικό ποσό του κουρέματος ήταν 16,5 εκ. ευρώ και η Διοίκηση του κ. Τουρκολιά, αρνήθηκε να το καταβάλει, παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας. Τώρα εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής των 572 στο ΣτΕ, στις 7/11/2016. Πέρασαν δηλαδή ήδη 3 ως 4 χρόνια και κάποιοι συνταξιούχοι τραβιώνται στα δικαστήρια για να πάρουν τα χρήματα του εφάπαξ που τους το κούρεψαν αυθαίρετα μετά την αποχώρησή τους…  Υπάρχει μάλιστα και μία τουλάχιστον περίπτωση που το Ταμείο Αυτασφάλειας έκανε ανταγωγή σε μία συνάδελφο από τους 572 ζητώντας την επιστροφή μικρού ποσού από την εκκαθάριση του εφάπαξ λόγω ληφθείσας προκαταβολής και καθώς, μετά το κούρεμα, το τελικό ποσό ήταν αρνητικό για τη Συνταξιούχο…
-       Η προηγούμενη εθελούσια έγινε με απίστευτη προχειρότητα, τελευταία στιγμή και στη συνέχεια υπήρξε σωρεία λαθών  με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις για την απονομή των συντάξεων...  
-       Το εφάπαξ για όσους αποχώρησαν με την προηγούμενη εθελούσια δίνεται σε δόσεις με μεγάλη καθυστέρηση (παρά τα όσα προβλέπονταν στους όρους) και αναμένεται να καταβληθεί ολοσχερώς το 2019… Ποιος ξέρει πότε και αν θα εξοφληθεί το εφάπαξ για όσους αποχωρήσουν με την επικείμενη εθελούσια…
-       Σύμφωνα με στοιχεία από πρόσφατη ανακοίνωση της ομάδας μελών ΣΥΡΙΖΑ ΕΤΕ, το Ταμείο Αυτασφάλειας βρίσκεται σε κατάσταση συγκαλυμμένης χρεοκοπίας.





-       Εύκολα γίνεται κατανοητό τι θα συμβεί αν θα αποχωρήσουν με την εθελούσια παλαιοί συνάδελφοι και δεν έχει επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου…
                           
-       Αναλογιστική μελέτη δεν γινόταν κάθε 2 χρόνια όπως προέβλεπε ο Κανονισμός του Ταμείου, αλλά και η μόνη που έγινε το 2013, δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας! Γιατί;
-       Υπάρχει τεράστια ευθύνη που κάποια στιγμή πρέπει να καταλογισθεί σε όλους εκείνους που πρότειναν ως συμφέρουσα επένδυση και δανείστηκαν 71 εκ. ευρώ για να τα επενδύσουν σε μετοχές της ΕΤΕ (στις ανακεφαλαιοποιήσεις). Όλοι γνωρίζουμε ότι η αξία αυτή πλέον έχει εξαϋλωθεί…
-       Επιπλέον, γιατί ο ΣΥΕΤΕ δέχθηκε να αποσύρει την αγωγή για τη διεκδίκηση της εργοδοτικής εισφοράς 4,5% στο ΤΑΠ-ΕΤΕ; Σε σχετική ιστοσελίδα παράταξης αναφέρεται (ακόμα…)

                      
-       Με βάση τα όσα έχουμε δει ως τώρα δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν σύντομα «ξεχάσει» η Τράπεζα όσους αποχωρήσουν: π.χ. διαβάζουμε από το τεύχος Δεκ. 2014 στο περιοδικό Μεταξύ μας, ένα χρόνο μετά την προηγούμενη εθελούσια του 2013 ότι ο ΣΣEΤΕ ζητεί ρυθμίσεις για τα δάνεια των συναδέλφων της εθελούσιας (προφανώς γιατί τα πράγματα δεν πήγαν όπως τους είχαν υποσχεθεί). Αντί να έχουν τακτοποιηθεί όλα πριν τη συμμετοχή στην εθελούσια του 2013, πέρασε ένας χρόνος κι ακόμη… Στην πρόσφατη συμφωνία  του ΣΥΕΤΕ με τη Διοίκηση για την επιχειρησιακή, δεν υπάρχει αναφορά για τους συνταξιούχους  στις διευκολύνσεις και τις ρυθμίσεις δανείων προσωπικού… Στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ ΣΣΕΤΕ και Διευθύνοντος Συμβούλου, ο τελευταίος απάντησε ότι υπήρχαν τεχνικές δυσκολίες και ότι αν υποβληθεί σχετικό αίτημα ρύθμισης από συνταξιούχο μπορεί να εγκριθεί…
Στο τεύχος 156 Ιούλιος-Αύγουστος 2016 στο περιοδικό Μεταξύ μας διαβάζουμε:





-       Ως γνωστόν τα δάνεια των υπαλλήλων της ΕΤΕ ήταν από τα πρώτα που τιτλοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να αυξήσει κατά καιρούς την κεφαλαιακή της επάρκεια η Τράπεζα.
-       Με βάση στοιχεία που γνωρίζουμε υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που έφυγαν με την προηγούμενη εθελούσια, συμμετείχαν στο Α’ πρόγραμμα με τα πλασματικά χρόνια, σύμφωνα με όλα όσα ίσχυαν τότε και ανέμεναν να βγουν στη σύνταξη φέτος. Για κακή τους τύχη, πέρυσι τον Αύγουστο με το 3ο μνημόνιο άλλαξε ο ασφαλιστικός νόμος και σε κάποιες περιπτώσεις το ΙΚΑ πλέον δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της κας Σιμάτη Κυριακής από την Κέρκυρα, η οποία ενημερώθηκε από το ΙΚΑ ότι δεν εντάσσεται σε καθεστώς συνταξιοδότησης επειδή θεωρούν ότι παραιτήθηκε οικειοθελώς (κάτι που δεν ισχύει βέβαια) και το δικαίωμα σύνταξης θα το έχει στα 62 έτη (τώρα είναι 55 ετών). Το εξοργιστικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι η κα Σιμάτη είχε ενημερωθεί από τη ΔΙ.ΔΙ. Ε’ ότι μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα Α’ και τώρα η Τράπεζα της λέει ότι δεν θα της απαντήσει στο αίτημά της να της δώσουν αντίγραφο της κατάστασης ονομάτων της Δ/νσης Προσωπικού στην οποία αναφέρεται το όνομά της έχοντας δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Α, για να το χρησιμοποιήσει σαν αποδεικτικό στο Ταμείο Συντάξεων. Επιπλέον, στην αίτησή της η κα Σιμάτη αναφέρει ότι το πρόβλημα επιβίωσης είναι μεγάλο, υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις, δεν υπάρχει πλέον ιατρική περίθαλψη και η οικονομική της κατάσταση περιορίζεται στη σύνταξη του συζύγου της…
Αντιλαμβάνεστε όλοι λοιπόν ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για όσους φύγουν χωρίς να έχουν  θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα…
§  Όσοι ελπίζουν ότι θα αποχωρήσουν από την ΕΤΕ και θα απασχοληθούν σε άλλη παρεμφερή θέση εργασίας:
-       Να υπενθυμίσουμε ότι πλέον υπάρχουν 3-4 συστημικές ή μη τράπεζες (που κι εκείνες θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων) κι ελάχιστες ακόμη συνεταιριστικές ή ξένες με πολύ μικρό αριθμό καταστημάτων.
-       Η (επίσημη) ανεργία ξεπερνά το 23%. Ειδικά στις ηλικίες 55-64 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των ανέργων (18,6%) αυξάνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επιχειρήσεις απολύουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία για να προσλάβουν νεότερους με πολύ μικρότερο μισθό. 
-       Εφόσον δεν εξασφαλίσουν απασχόληση και μισθό τουλάχιστον ίσο με αυτόν που έχουν τώρα, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μειωθεί ο μέσος όρος της μισθοδοσίας τους που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης, οπότε αναπόφευκτα όταν και αν βγουν στη σύνταξη αυτή θα είναι μειωμένη.
-       Εφόσον αποχωρήσουν και θελήσουν να συνεχίσουν να έχουν τις ασφαλιστικές καλύψεις στο Λογαριασμό Επικούρησης, στο ΤΥΠΕΤ και στο ΤΑΠ-ΕΤΕ σύμφωνα με το νόμο 4075/2012, θα επιβαρυνθούν με το σύνολο  των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη. Με πρόχειρο υπολογισμό αυτό το ποσό προσεγγίζει σε μηνιαία βάση τις καθαρές αποδοχές που λαμβάνουν τώρα…

Συνάδελφοι,
Για εμάς που θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, η επόμενη ημέρα αυτής της εθελούσιας, ελπίζουμε να μην είναι ίδια με ότι συνέβη στις αρχές του 2014:
-       Φοβερή εντατικοποίηση της εργασίας μας, τεράστια κενά σε όλο το Δίκτυο,  υπερβολική πίεση, χιλιάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών.
Είναι ουτοπία ότι φεύγοντας κάποιοι, κερδίζουμε χρόνο οι υπόλοιποι, το αντίθετο ισχύει.
-       Η εργοδοσία γλυτώνει εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτή τη μείωση πάλι θα πληρώσουμε εμείς με πετσόκομμα των υπηρεσιών υγείας και με νέες μειώσεις των συντάξεων.

Ο ΣΥΕΤΕ στην προηγούμενη εθελούσια συναίνεσε στα σχέδια της Διοίκησης, κράτησε πολύ υποτονική στάση και δεν διεκδίκησε την κάλυψη των κενών με νέες προσλήψεις. Φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στο ΤΑΠ-ΕΤΕ και τη μη δημοσιοποίηση της αναλογιστικής μελέτης.  Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην επιτρέψει να προχωρήσει η εθελούσια χωρίς την εκ των προτέρων κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών  μας ταμείων.
Οφείλει σε κάθε περίπτωση να έχει από τώρα σχεδιάσει την επόμενη ημέρα.

Συνάδελφοι,
-       Με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, που χρηματοδοτήθηκαν από το οικογενειακό σας υστέρημα και με νόμους εχθρικούς προς εσάς και την οικογένειά σας, στηρίξατε επανειλημμένα τις Τράπεζες...
-       Με την μείωση των αποδοχών κατά 9,5% που υπέγραψε, δήθεν προσωρινά και τώρα με την τελευταία κλαδική μονιμοποίησε, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ,  στηρίξατε και πάλι τις Τράπεζες...
-       Σας καλούμε να μην στηρίξετε και πάλι, παρά τη θέλησή σας, μια διαδικασία εχθρική προς τα συμφέροντά σας και τη ζωή σας!
Αν θέλουν να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, ας δώσουν το καλό παράδειγμα συμμετοχής στην εθελούσια, πρώτα όλα τα χρυσοπληρωμένα στελέχη της αγοράς που βρήκαν καταφύγιο στην Εθνική τα τελευταία χρόνια...
-       Σας καλούμε να διεκδικήσουμε μαζί:
v  Σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας, όλοι στον ίδιο Κανονισμό Εργασίας, εισφορές από όλους για τα ασφαλιστικά ταμεία μας.
v  Διασφάλιση της εργασίας, χωρίς καμία απόλυση και κανένα εκβιασμό.
v  Κρατικοποίηση των τραπεζών με κοινωνικό & εργατικό έλεγχο. 

Ολοκληρώνω την ομιλία μου με μια αναφορά στην πρόσφατη διαφήμιση της ΕΤΕ με τον τριθέσιο γωνιακό καναπέ και το πιάνο με ουρά, το βάρος των οποίων φυσικά αδυνατεί να σηκώσει μόνος του κάποιος άνθρωπος…
Αντίστοιχα, για σκεφθείτε αν θα είστε σε θέση να σηκώσετε μόνοι σας το βάρος των προβλημάτων που θα προκύψουν αναπόφευκτα από μια εθελούσια έξοδο υπό τις παρούσες συνθήκες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου