Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ανακοίνωση για την πολιτική αποδοχών που ανακοίνωσε η ΕΤΕ

 

 

Η νέα Πολιτική αποδοχών της Διοίκησης ΕΤΕ:

πολλά σε λίγους και λίγα στους πολλούς!

 

Τον Ιούλιο η Διοίκηση κυκλοφόρησε με εγκύκλιο την «Πολιτική αποδοχών», επιβεβαιώνοντας τα όσα έχουμε αντιληφθεί τα τελευταία χρόνια την κατάφωρη πλέον επιδίωξή της για σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας και εκμηδένιση των σταθερών αποδοχών.

 

Είναι η 1η φορά που η Διοίκηση ανακοινώνει «Πολιτική αποδοχών», στην οποία ενσωματώνεται η «Πολιτική μεταβλητών αποδοχών» που ανακοίνωσε το 2021. Και τότε, μόνο η Πρόταση Προοπτικής το είχε αναδείξει δημόσια στους συναδέλφους, και σήμερα η τομή αυτή στην πρακτική των διοικούντων ολοκληρώνεται. Ποια είναι αυτή; Τέρμα οι τακτικές αποδοχές, το βάρος πέφτει στις μεταβλητές!

 

Σαν τελικούς στόχους δε της πολιτικής αποδοχών μας παρουσιάζει, μεταξύ άλλων :

·        Να προσελκύσει, να παρακινήσει και να διατηρήσει τους ταλαντούχους συνάδελφους

·        Να ευθυγραμμίσει τους επιχειρηματικούς στόχους του Ομίλου με τις αποδοχές προσωπικού

·        Να διατηρήσει ο Όμιλος μια ανταγωνιστική και ευέλικτη διάρθρωση κόστους

·        Να προωθήσει τη δίκαιη μεταχείριση και την αξιοκρατία

 

Τι μεταφράζουμε:

·        Ποιοι ακριβώς είναι οι «ταλαντούχοι» συνάδελφοι και τι ακριβώς «ταλέντα» έχουν? Σε έναν οργανισμό οπού αδικούνται και εξαιρούνται εκατοντάδες καταρτισμένοι συνάδελφοι, πολλοί εκ των οποίων πτυχιούχοι, από προκηρύξεις και αναβαθμίσεις, και το HR  περί άλλων τυρβάζει, ποια ταλέντα ψάχνει να αναδείξει ο όμιλος ΕΤΕ? Μήπως τα ταλέντα του γλειψίματος και της συνεχούς yes man λογικής? Πώς προωθεί τη «δίκαιη μεταχείριση και αξιοκρατία», μήπως στο εντελώς άδικο σύστημα αξιολόγησης ή όπως τη ζούμε καθημερινά στις προαγωγές, τις τοποθετήσεις, και στο μοίρασμα του περίφημου bonus στη Διοίκηση όπως είδαν οι συνάδελφοι το καλοκαίρι;

 

·        Η ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών στόχων πώς ευθυγραμμίζεται με το προσωπικό του ομίλου που έχει να λάβει ικανοποιητική αύξηση στο μισθό του εδώ και χρόνια; Σε αυτό το αποδεκατισμένο από τις εθελούσιες προσωπικό πάει ο Όμιλος να παρουσιάσει πάλι το αφήγημα της «οικογένειας»? Όταν όμως μας μείωσε τις αποδοχές, η ΕΤΕ δε φέρθηκε σαν «κακή μανούλα»?

 

·        Το ζουμί στην παραδοχή ότι η ΕΤΕ θέλει να είναι ανταγωνιστική και ευέλικτη στο κόστος έρχεται σα φυσική συνέπεια των παραπάνω. Ουσιαστικά θέλει να μειώνει συνεχώς τις σταθερές μας αποδοχές (που καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις) και να προβάλλει ως κανονικό εισόδημα την πολιτική μεταβλητών αποδοχών. Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας δηλαδή. Οι αποδοχές μας δηλαδή εξαρτώνται από την επιτυχία του επιχειρηματικού πλάνου, που καταρτίζεται σιγουρά από τζιμάνια της αγοράς που μειώνουν συνεχώς το προσωπικό αυξάνοντας τη στοχοθεσία. Μια στοχοθεσία που οπωσδήποτε δεν προωθεί «τη μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη των πελατών και των εργαζομένων» όπως ευαγγελίζεται η ΕΤΕ στην πολιτική αποδοχών.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο, μόλις 1 σελίδα αναφέρεται στις τακτικές αποδοχές, ενώ 8 σελίδες αναλύουν τις μεταβλητές αποδοχές! Και για 1η φορά γίνεται σαφής αναφορά στην αναλογία σταθερών - μεταβλητών αποδοχών. Εδώ η ΕΤΕ μας εξηγεί αφενός ότι οι τακτικές αποδοχές δεν αυξάνονται στις συλλογικές συμβάσεις ακριβώς γιατί θέλουν να αμειβόμαστε αν πιάνουμε τους στόχους κυρίως, και αφετέρου ότι επιτρέπεται σε ένα στέλεχος των 50.000 ευρώ το μήνα να παίρνει bonus μέχρι το 100% του μισθού, με μια μικρή εξαίρεση σε αυτούς που εγκρίνονται από τη ΓΣ των μέτοχων που μπορούν να πάρουν μέχρι και 200% bonus! … Πάλι τα υπερκέρδη της ΕΤΕ μοιράζονται με σύνεση και αξιοκρατία σε λίγους, ενώ εμάς μας πετάνε τα ψίχουλα.

 

Συνεχίζοντας, στη δομή αποδοχών διαβάζουμε για «ισορροπημένο συνδυασμό σταθερών και μεταβλητών στοιχείων αποδοχών, διαφοροποιώντας τα διαχρονικά αλλά και μεταξύ επιχειρηματικών περιοχών». Πάλι η ΕΤΕ μας πετάει στη μούρη τις τεράστιες μισθολογικές διαφορές που επικρατούν αναμεσά στους εργασιακούς χώρους εντός ΕΤΕ και μας το παρουσιάζει (άκουσον άκουσον) ως θετικό! 

 

Παρακάτω εμφανίζεται το νέο απόκτημα που λέγεται «sign-up bonus » ! Όπως αναφέρουν, δίνεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» μόνο τον πρώτο χρόνο πρόσληψης, κι αφορά τους «εξαιρετικούς» ειδικούς συνεργάτες που προσλαμβάνει η τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια με παχυλούς μισθούς, που παίρνουν και «μπόνους μεταγραφής» στην αρχή, και υψηλό μισθό, και φεύγουν με μπόνους αποζημίωσης  για άλλη τράπεζα ή εταιρεία.. Μην παρεξηγήσει κανείς νέος συνάδελφος ή όσοι έχουμε προσληφθεί μέσω κανονισμού και το ζητήσουμε και αναδρομικά… 

 

Για να μη μακρηγορούμε, η πολιτική αποδοχών είναι μια χυδαία θεσμοθέτηση των όσων χυδαίων βιώνουμε. Τις είδαμε τις «έκτακτες αποδοχές», τα ψίχουλα που μας πέταγε η Διοίκηση όπως και όποτε ήθελε, σε πόντους ή προπληρωμένη κάρτα, λες και έτσι πληρώνεται το ρεύμα ή το φροντιστήριο.

Όλοι τις βλέπουν, εκτός από την πλειοψηφία του Συλλόγου! Στην τελευταία ανακοίνωση που συνυπέγραψαν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ σαν μία παράταξη για άλλη μια φορά, μας κατακεραύνωσαν γιατί καταγγέλλουμε τα ψίχουλα της Διοίκησης. Οι δυο παρατάξεις τα ευλογούν και αυτά και τα μπόνους πιο πολύ κι από την ίδια τη Διοίκηση και πανηγυρίζουν, οι εργαζόμενοι όμως όχι! 

 

Και ναι, σε αντίθεση με ό,τι διαλαλεί η πλειοψηφία του Συλλόγου:

·               χρειαζόμαστε αγώνες και απεργία και μέσα στον Οκτώβρη

·               η συμμετοχή μας στη Γ. Συνέλευση στις 19/10 είναι απαραίτητη για να καταψηφιστεί ο ανύπαρκτος απολογισμός του Συλλόγου και να ψηφιστεί μια δημοκρατική εφορευτική επιτροπή

·                οι εκλογές του Συλλόγου το Νοέμβρη είναι η ευκαιρία να απαλλαγούμε από τους καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές και να μπει ένα φρένο στα σχέδια της Διοίκησης.

 

Πάγια θέση της Πρότασης Προοπτικής είναι οι αποδοχές μας να είναι σταθερές και να καλύπτουν τις ανάγκες μας, οι αυξήσεις να γίνουν στον βασικό μισθό, κάτι πιο αναγκαίο σήμερα από ποτέ, που η ακρίβεια καλπάζει με εξωφρενικούς ρυθμούς. Το όλο αφήγημα των μεταβλητών αποδοχών παρουσιάζεται στους εξαθλιωμένους πλέον εργαζομένους για να τραβάνε περισσότερο κουπί στη γαλέρα, μπας και βγάλουν τα έξοδα τους, ενώ την ίδια στιγμή μοιράζονται αδιανόητα εξωφρενικές αποδοχές τα μεγαλοστελέχη και οι τσανακογλείφτες τους! 

 

Στην τραγωδία του εργασιακού βίου που διάγουμε πλέον στην ΕΤΕ, αυτό πρέπει να το σταματήσουμε!

Οκτώβρης 2024

 

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 23218

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου