Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Συνεδρίαση ΔΣ ΣΥΕΤΕ , Τρίτη 4/4

 

Την Τρίτη 4/4 και ώρα 10.00 θα γίνει συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ με τα εξής θέματα:

1. Συνδικαλιστικές εξελίξεις - ενημέρωση

2. Νέα μέλη

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Υποφέρουν οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στην Εθνική Τράπεζα!

 

Πάνω από το 12% του προσωπικού του δικτύου πήρε το δρόμο της εθελούσιας αποχώρησης τον Δεκέμβρη, αυτής της, χωρίς καμία πίεση ή εκφοβισμό, διαδικασίας. Με κάθε τέτοιο πρόγραμμα τα καταστήματα αιμορραγούν από υπαλλήλους, οι οποίοι εκδιώκονται τρομοκρατημένοι και εξαντλημένοι.

Το Δίκτυο, η βιτρίνα της τράπεζας, είναι πλέον μια σκιά του παρελθόντος, με αποδεκατισμένα καταστήματα και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Οι συνθήκες δεν περιγράφονται πια με λόγια. Οι συνάδελφοι κυριολεκτικά δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Εντατικοποίηση σε βαθμό κακουργήματος. Πριν λίγες μέρες λιποθύμησε μια συναδέλφισσα σε κατάστημα του Πειραιά, από την απίστευτη πίεση!

Έτσι και το ωράριο έχει πάει περίπατο για ακόμη περισσότερους συναδέλφους. Αρνούνται να δηλώσουν στην Εργάνη τις υπερωρίες, και όσοι χτυπούν την κάρτα την ώρα που φεύγουν, δεν λαμβάνουν τις υπερωρίες, έρχονται mail για λάθος χτυπήματα. Η ΕΤΕ έχει καταντήσει σαν τα υπόγεια φασονάδικα με μαύρη και αδήλωτη υπερωριακή εργασία, κάθε φορά που γίνεται έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας πέφτουν πρόστιμα.

Η Διοίκηση λέει ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό (!) στα καταστήματα και αυθαίρετα βγάζει οργανογράμματα με βάση το πελατοκεντρικό για ελάχιστους συναδέλφους ανά κατάστημα.

Καθώς απ’ τη μια μεριά μας κουνάει το δάχτυλο πως «περισσεύουμε» με κάθε νέο οργανόγραμμα που επινοεί σύμφωνα με το περίφημο πελατοκεντρικό, απ’ την άλλη ευχαριστεί το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ που δρα ως εκπρόσωπός της, κατευνάζοντας τα πνεύματα και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να μας πείσει πως «όλα αυτά είναι για το καλό μας, είμαστε και ωφελημένοι!»

Είναι για το καλό μας λοιπόν να περισσεύουμε, όπως είναι για το καλό μας να κόβονται θέσεις υπαλλήλων και στελεχών. Αντίστοιχα είναι για το καλό μας η καθημερινή πίεση για την επίτευξη των άπιαστων στόχων.  Ο καθημερινός βομβαρδισμός με  e-mail, excel, τηλέφωνα, λίστες, δεν είναι ένα σκηνικό τρόμου, αλλά μια ευγενική υπενθύμιση να μην ξεχνιόμαστε ότι δουλειά μας είναι οι στόχοι και μόνο αυτοί. Αυτό θα εννοούσε και μια περιφερειακός της Δ/νσης Δικτύου Β΄  με το mail της στους διευθυντές της ότι εφόσον οι συνάδελφοι δεν καλούν όλους τους πελάτες στις άπειρες λίστες που έχουν, «προκαλούν τη μοίρα τους».

Είναι για το καλό μας οι καθημερινές συναντήσεις μέσω teams εντός και εκτός ωραρίου για να μας ασκήσουν με ακόμα ένα δίαυλο, πίεση για πωλήσεις. Εκθέτουν καταστήματα που δεν πούλησαν κάποιο προϊόν μια μέρα, εξευτελίζοντας τους συναδέλφους – και αυτό για το καλό μας είναι.  Πλέον ελέγχουν ανά εβδομάδα κάποια προϊόντα, ή και κάθε μέρα, και κάνουν συναντήσεις πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα! 

Από τη μια μέρα στην άλλη θέλουν να γίνουμε ασφαλιστές και να πουλάμε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα με το σωρό. Μην νομίζει κανείς ότι αφορά το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη ρήτρα για την προώθηση των προϊόντων. Αντίθετα, νοιάζονται για μας. Αν μείνουμε άνεργοι, να μπορούμε να απασχοληθούμε κι αλλού.

Και όλα αυτά με την Διοίκηση να απολαμβάνει την υποστήριξη του ΣΥΕΤΕ. Η ΔΗΣΥΕ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ υποστήριξε πως «δεν είναι όλοι οι στόχοι παράλογοι». Αυτό το λένε μάλλον επειδή έχουν άμεση επαφή με το Δίκτυο και γνωρίζουν πολύ καλά τι κατάσταση επικρατεί στα καταστήματα. Άλλωστε αυτοί είναι που υπέγραψαν τον κανονισμό αξιολόγησης, όπου το κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη είναι και με τη βούλα η επίτευξη των στόχων.

Μέχρι και ατομικά ζητάνε πλέον να καταγράφεται η στοχοθετημένη παραγωγή της ημέρας.  Οι τραπεζικοί όμως είμαστε υπεύθυνοι να τηρούμε μέτρα ασφαλείας, κανονισμούς, διαδικασίες. Η δουλειά μας δεν είναι μόνο πωλήσεις και project. Το πρόσφατο παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη απέδειξε πώς το «πρώτα οι στόχοι» και «μετά η ασφάλεια» το πληρώνουν οι συνάδελφοι που θα κληθούν σε απολογία και πειθαρχικά εξαιτίας παραλείψεων και πρεμούρας για τους στόχους.

Επειδή όλα βαίνουν καλώς, ήρθαν και οι νέες περικοπές στο μισθό μας, στους συναδέλφους πρώτης γραμμής στα καταστήματα. Τον Φλεβάρη έκοψαν σε 70 συναδέλφους που είχαν προσωπαγή θέση chief teller ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση 170 ευρώ καθαρά, δηλαδή το 10% περίπου του μισθού τους! Πρώτα τους έβγαλαν εκτός οργανογράμματος, και μετά τους έκοψαν το μισθό, επειδή απλά δεν έφυγαν από την Τράπεζα.

Και τον Μάρτιο, την ημέρα που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της Εθνικής για το 2022, με υπερκέρδη 1 δις, έκοψαν 70 ευρώ από τους υπόλοιπους προϊσταμένους εξυπηρέτησης ιδιωτών με εποπτεία συναλλακτικής εξυπηρέτησης, ανάμεσά τους και πολλοί συνάδελφοι με μικρά παιδιά, για να εξισωθούν προς τα κάτω, με τα ίδια όμως καθήκοντα! Ή μάλλον με αυξημένα, αφού η δουλειά έχει πολλαπλασιαστεί, η μείωση προσωπικού έχει φέρει περισσότερους κινδύνους, πίεση και δυσκολίες με την εξυπηρέτηση της πελατείας.

Δεκάδες συναδέλφους τους έχουν κάνει «μπαλάκι» στην Αττική αλλά και στην επαρχία, αφού στέλνουν με απόσπαση σε άλλα καταστήματα προϊσταμένους, ταμίες και υπαλλήλους ακόμη και για πολλούς μήνες! Κατά τα άλλα, δεν χρειάζονται ταμίες και προϊστάμενοι με συναλλακτική εξυπηρέτηση, φτιάχνουν tellerless καταστήματα, όμως ψάχνουν συνεχώς να βρουν πώς θα καλυφθούν τα δεκάδες κενά που δημιουργούνται καθημερινά έκτακτα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να καθαρίζουμε τα γραφεία μας από τα χαρτιά, κάθε φορά που θα περάσουν υψηλόβαθμα στελέχη, όπως η Δ/ντρια Δικτύου κλπ.

Το ακόμη πιο φοβερό είναι ότι η Διοίκηση προσπαθεί να διώχνει συναδέλφους από τα καταστήματα στην επαρχία πλέον, με μεταθέσεις σε υπηρεσίες κεντροποίησης (038, 045 κλπ), με πίεση για τηλεργασία από το σπίτι τους. Πολλοί συνάδελφοι έτσι έχουν βλαπτική μεταβολή με περικοπή επιδομάτων που συνδέονται με το δίκτυο (επίδομα τουριστικό, παραμεθορίου, β΄ υπογραφής κλπ) και η μείωση του μισθού μπορεί να φτάσει και 10-15%!

Από τη μία δεν αφήνουν συναδέλφους του δικτύου να συμμετέχουν στις προκηρύξεις θέσεων σε διευθύνσεις, από την άλλη όποιον θέλουν και με το ζόρι τον μεταφέρουν σε μονάδα κεντροποίησης, στερώντας του θέση και χρήματα. Είναι win win καθαρά.

Το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ στην πρόσφατη συνάντηση για το δίκτυο, «έθεσε» τις περικοπές στους προσωπαγείς chief tellers,  και τόσο τρόμαξε η Διοίκηση που έκοψε και στους υπόλοιπους μετά από 1 μήνα. Η πλειοψηφία του Συλλόγου, όχι μόνο έχει αποδεχτεί το πελατοκεντρικό σύστημα, στο όνομα του οποίου εκατοντάδες συνάδελφοι βιώνουν χειροτέρευση της καθημερινότητάς τους, αλλά συχνά υιοθετεί τα ίδια επιχειρήματα με τους περιφερειακούς.

Παράλληλα, ενώ το status έκτακτης ανάγκης για την COVID-19 έχει αρθεί, με βουβή συναίνεση οι τράπεζες λειτουργώντας ως καρτέλ επιμένουν να απαγορεύουν με το «έτσι θέλω» ταμειακές συναλλαγές, χωρίς επίσημες οδηγίες όμως, ταλαιπωρώντας αφάνταστα πελάτες και προσωπικό.

Η διοίκηση επιδεικνύοντας απόλυτη αναλγησία για το αν και πώς θα εξυπηρετηθούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, και μετανάστες συνεχίζει να καταργεί θέσεις ταμείων και τις αντικαθιστά με πανάκριβα μηχανήματα, ή μετατρέπει μικρά καταστήματα σε tellerless, αδιαφορώντας για τις ουρές που δημιουργούνται.

Καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποκλείοντας τμήματα του πληθυσμού από τραπεζικές υπηρεσίες. Παράλληλα αυξάνουν τις προμήθειες καθιστώντας τα τραπεζικά προϊόντα πολύ ακριβά. Το πήραμε το μήνυμα, κύριοι της Διοίκησης, «η Τράπεζα δεν είναι για όλους».

Όση ώρα κάνει ένας πελάτης να πληρώσει κάτι σε ένα μηχάνημα, απασχολώντας παράλληλα έναν υπάλληλο, με ουρές να περιμένουν και να ταλαιπωρούνται, θα είχαν εξυπηρετηθεί πέντε πελάτες στο ταμείο και χωρίς καμία ένταση.

 

Για να σταματήσει επιτέλους αυτή η άθλια επίθεση, θεωρούμε απαραίτητο και προτείνουμε να οργανωθεί απεργιακός αγώνας και να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση αναίρεση των μισθολογικών περικοπών
  • Άμεση αποκατάσταση των περικοπών θέσεων
  • Εκ βάθρων επανεξέταση του πελατοκεντρικού συστήματος
  • Όχι άλλα κλεισίματα καταστημάτων
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ όπως προβλέπει ο κανονισμός εργασίας

Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί, δεν δεχόμαστε ότι είναι μονόδρομος. Να πάρουμε στα χέρια την υπόθεση των δικαιωμάτων μας, πριν να είναι πολύ αργά. Η Πρόταση Προοπτικής βρίσκεται στο πλευρό κάθε συναδέλφου και συναδέλφισσας που θέλει να παλέψει και να αντισταθεί με αξιοπρεπή στάση.

 

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Καταγγελία για τη δίωξη της συνδικαλίστριας γιατρού Αργυρής Ερωτοκρίτου στον "Ευαγγελισμό"


 

Απαράδεκτη η πολιτική – συνδικαλιστική δίωξη της Αργυρής Ερωτοκρίτου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

 

Σε συνθήκες που τα δημόσια νοσοκομεία είναι πιο αναγκαία από ποτέ και χρειάζονται μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησής τους, η κυβέρνηση προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις όπως κάνει με το παιδοογκολογικό του Αγία Σοφία, δεν προχωρά σε προσλήψεις και εξαπολύει κύμα διώξεων σε συνδικαλιστές που αντιδρούν στις επιθέσεις της.

Καταγγέλλουμε την εκδικητική μετακίνηση της επιμελήτριας Β Γιατρού Παθολόγου Αργυρής Ερωτοκρίτου στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής Αθηνών επικαλούμενη «επείγουσες» ανάγκες. που ανακοινώθηκε με έγγραφο του Διοικητή του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στις 13 Μάρτη.

Ο ίδιος ο Διοικητής μόλις προχθές την είχε τοποθετήσει στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου που αποδεδειγμένα έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και αφού η ειδικευόμενη γιατρός είχε περάσει με απόλυτη επιτυχία τις σχετικές και προβλεπόμενες διαδικασίες!

Αυτή η ενέργεια της διοίκησης, συνιστά συνδικαλιστική δίωξη στο πρόσωπο της συναδέλφου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα καθώς είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και του σωματείου εργαζομένων «ΓΝΑ Γεννηματάς».

Στις 12/10/2022 κρατούσε την ντουντούκα στα εγκαίνια των ΤΕΠ του ΓΝΑ Γεννηματά που έκαναν Πλεύρης- Γκάγκα – Λάτση, έχοντας απέναντι τους μια πολύ μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων. Ήταν εκείνη που εισέπραξε την απειλή Πλεύρη από το μικρόφωνο «εσείς με τη ντουντούκα δε χωράτε στο δρόμο μας».

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου δεν είναι η μόνη που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο πρόεδρος του σωματείου του Αγίου Σάββα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, η αναπλ. γραμματέας του σωματείου του Ευαγγελισμού, μέλος του ΔΣ εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης και μια σειρά ακόμα συνδικαλιστών και εργαζομένων έχουν διωχθεί και απειληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της, σε μια προσπάθεια να σιγήσει η φωνή των μαχόμενων υγειονομικών.

Μέσα στην περίοδο που όλη η κοινωνία απεργεί μαζικά και οργισμένα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών και τις ιδιωτικοποιήσεις, η επιλογή της κυβέρνησης να στερήσει μια μάχιμη γιατρό από το μεγαλυτερο νοσοκομείο νοσοκομείο πρώτης γραμμής, είναι πρόκληση για όλους και όλες. Η δίωξη αυτή δε θα περάσει.

Απαιτούμε την άμεση επανατοποθέτηση της συναδέλφου στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο οποίο προσλήφθηκε.

 

-       23/3/2023

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ανακοίνωση για το πλήγμα στην κοινωνία από την πολιτική κράτους και τραπεζών


 

Πόσα ακόμα πάρτυ στις πλάτες μας;

 

Πέρα από τα "σκάνδαλα" της συγκυρίας, όπως αυτό της εμπλοκής του πρώην πια βουλευτή της ΝΔ Πάτση με τη διαχείριση κόκκινων δανείων, υπάρχει μία κατάσταση κερδοσκοπίας σε βάρος της κοινωνίας που φαντάζει σκανδαλώδης αλλά έχει γίνει πλέον μόνιμη και από πολλούς θεωρείται κανονική: είναι η λειτουργία των τραπεζών σε συνθήκες ακρίβειας, επισφάλειας και φτώχειας, όπως οι σημερινές. 

Από το καλοκαίρι του 2022, η ΕΚΤ έχει αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 3,50% με αιτιολογική βάση την τιθάσευση του πληθωρισμού. Ο τεχνοκρατισμός στο απώγειό του: αυτό που προβάλλεται ως φάρμακο από τους τεχνοκράτες της ΕΕ είναι δηλητήριο για τους πολίτες/δανειολήπτες. Με τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες στα ύψη (σούπερ μάρκετ, ενέργεια κα) ένα μέσο νοικοκυριό καλείται να πληρώσει πολύ υψηλότερη δόση για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Από πού θα καλυφθούν οι βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις; Μήπως από την πολυδιαφημιζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού; " Στις 1 Απρίλη θα φτάσει 780 μεικτά. Αν ήμασταν εξωγήινοι θα νομίζαμε ότι οι μισθωτοί θα πιάσουν την καλή! 

Δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, άλλοι που εντάχθηκαν στο ν. Κατσέλη λόγω τεράστιας μείωσης εισοδήματος την πενταετία 2010-2015, και εκατοντάδες χιλιάδες που λόγω αδυναμίας έκαναν κάποια ρύθμιση, βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς αυξήσεις στη δόση του δανείου, σε εποχή που όλα ανεβαίνουν και το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο. Οι τράπεζες αρνούνται να μειώσουν τα περιθώρια, παρά την τεράστια κερδοφορία τους, ενώ η κυβέρνηση ΝΔ επίσης αρνείται να στηρίξει τη μεγάλη πλειοψηφία. Η πλατφόρμα που ενεργοποιήθηκε στις 1 Φλεβάρη για επιδότηση αφορά πολύ λίγους.

Μέσα σε αυτούς, και πολλοί συνάδελφοι με ρυθμισμένα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια βιώνουν την ίδια κατάσταση. Ο ΣΥΕΤΕ δεν εξασφάλισε καμία ευνοϊκή ρύθμιση στην περυσινή επιχειρησιακή σύμβαση, και το πλαφόν 4% για ρυθμισμένα στεγαστικά από παλιά δεν είχε μεγάλο όφελος, αφού έχει υπάρξει μέχρι και διπλασιασμός των τόκων. 

Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν χρήματα και αποπληρώνουν πρόωρα για να γλιτώσουν το αυξημένο κόστος δανεισμού. Τώρα φαίνεται ποιανών οι καταθέσεις λίμναζαν μέσα στην πανδημία και ποιοι διαθέτουν "πλεονάζουσα ρευστότητα". Καμία σχέση δηλαδή με όσους την έβγαλαν με αναστολή συμβάσεων ή βρέθηκαν απολυμένοι.

Οι τράπεζες ως επιχειρήσεις αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Μιλάμε για μερικά δις ευρώ και χαρακτηρισμούς όπως "πάρτυ", "ρεκόρ", "ράλι"κα. Όσο τα επιτόκια ήταν χαμηλά, καθιέρωσαν ένα σωρό προμήθειες δήθεν για να τα βγάλουν πέρα.  Τώρα που όχι μόνο διασώθηκαν από ζεστό δημόσιο χρήμα αλλά ευημερούν, συνεχίζουν τη ληστρική πολιτική τους.

Προμήθειες παντού, ακόμα και για να ξαναβγάλεις μια κάρτα που κλάπηκε ή έληξε, για να πάρεις κωδικούς internet banking κα. Μόνο η Εθνική αύξησε στο 9μηνο του 2022 κατά 25-30% τα έσοδα από προμήθειες διαφόρων ειδών. Σε λίγο θα χρεώνουν και την επίσκεψη σε Κατάστημα ή τη συνομιλία με υπάλληλο, που έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση. Και τα κλεισίματα καταστημάτων συνεχίζονται, χιλιάδες πελάτες ταλαιπωρούνται αφάνταστα για υπηρεσίες που χρειάζονται κατάστημα, η αναλγησία των στελεχών των τραπεζών δεν έχει τέλος. 

Ζεστό χρήμα εξακολουθεί να ρέει στα ταμεία των τραπεζών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ενισχύεται ο ρόλος τους στο παρόν μοντέλο ανάπτυξης. Η κοινωνία όμως καλείται να ζήσει με έκτακτα κουπόνια, συμβολικές αυξήσεις στους μισθούς που τις καταπίνει ο πληθωρισμός, μεγάλα ποσοστά ανεργίας και ελαστικής εργασίας, συντάξεις φιλοδώρημα. Υποφέρουν οι πολλοί για να ευημερούν λίγοι.

Και την ώρα που οι τραπεζίτες θέλουν μέχρι και μέρισμα να διανείμουν στους μετόχους τους και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, χιλιάδες δανειολήπτες έρχονται να προστεθούν σε όσους έχουν ήδη χάσει την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό. Χωρίς κανένα σχεδόν προστατευτικό πλαίσιο (Νέος Πτωχευτικός νόμος, αποφάσεις Αρείου Πάγου) οι πολίτες νιώθουν έρμαια της ταξικής πολιτικής των τραπεζών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 Ο κος Σταϊκούρας που δήθεν έδωσε ματς με τους τραπεζίτες για να διασώσει όσους γίνεται (και τελικά "κατάφερε" 30.000 ενώ κινδυνεύουν 590.000, δηλαδή "σώζει" 1 στους 20) βραβεύτηκε πρόσφατα από το περιοδικό The Banker του ομίλου Financial Times ως Υπουργός Οικονομικών του 2023! Μεγάλη τιμή να σε βραβεύουν τσιράκια των τραπεζιτών για "τις θυσίες του ελληνικού λαού", που δεν ρωτήθηκε ποτέ για το πατριωτικό καθήκον που του φόρτωσαν να διασώσει τις τράπεζες.

Ο θεσμός που τις εποπτεύει, ο SSM, τις υποβάλλει σε τεστ ανθεκτικότητας (stress tests) και τα βρίσκει όλα τέλεια αφού μας έχουν στραγγίξει με όλα τα μέσα, πιστωτικά και δημοσιονομικά. Δεν ξεχνάμε ότι "ο θεσμός" αυτός απαρτίζεται από τεχνοκράτες που σκοπός τους είναι η διαιώνιση και αύξηση των κερδών των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι να ασκούν κάποιου είδους κοινωνική πολιτική.

Ο κοινωνικός έλεγχος όμως επί των πρακτικών που ακολουθούν οι τράπεζες τις δίνει εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία. Μελέτη για καταγγελίες καταναλωτών έδειξε ότι 1 στις 4 για το 2022 αφορούσε τράπεζες, όπως για αθέμιτες πρακτικές και δεσμεύσεις ποσών σε λογαριασμούς. Για μικροχρέη σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ να μην μπορεί κάποιος να πάρει ούτε καν ένα έκτακτο επίδομα και να ταλαιπωρείται σε ουρές και γραφειοκρατικά εμπόδια. Να μην έχει να πληρώσει το ρεύμα και να τον καλούν στο τηλέφωνο επανειλημμένα για να πληρώσει τη δόση.

Το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι στους κλάδους αιχμής και κοινής ωφέλειας, οφείλουν να διεκδικούν για όλο το κοινωνικό σύνολο και να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα, και όχι να σιωπούν.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο έχει παραδοθεί εδώ και χρόνια πλειοψηφικά στον υποταγμένο συνδικαλισμό. Η ντροπιαστική στάση της ΟΤΟΕ στο δημοψήφισμα του 2015, και η σύμπλευση στην κοινωνική συμμαχία με τους εργοδότες σήμερα μεταφράζεται σε πλήρη συναίνεση στην πολιτική του συστήματος και τους τραπεζίτες από τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τολμούν ούτε να ψελλίσουν ένα όχι στους πλειστηριασμούς και την αύξηση των επιτοκίων των δανείων των χαμηλόμισθων, να καταγγείλουν τη διαπλοκή επιχειρηματικού και τραπεζικού κεφαλαίου, να ταχθούν υπέρ της χειμαζόμενης κοινωνίας. Διαλέγουν να συμπορευτούν με τους μετόχους και γιάπηδες των τραπεζών, λες και δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και τη μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

 

Συνδικαλισμός σημαίνει να είσαι με την πλευρά των κοινωνικά αδύναμων

Εμείς όμως, και ευτυχώς και ένα μειοψηφικό αλλά σημαντικό κομμάτι των τραπεζοϋπαλλήλων, θεωρούμε ότι ως κομμάτι του εργατικού κινήματος, πρέπει να συντονιστούμε με τα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, να θέσουμε ως εργατικά αιτήματα την επιδότηση τώρα της δόσης των στεγαστικών δανείων εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, να βάλουν το χέρι στην τσέπη τράπεζες και κράτος. Να μπει φρένο στις προμήθειες και να υπάρχει πραγματικά εξυπηρέτηση και των πιο αδύναμων που έχουν ανάγκη ένα τραπεζικό κατάστημα. Η «πελατεία» που βιώνει αυτήν την άθλια κατάσταση είναι οι συγγενείς μας, οι συνάδελφοί μας, εμείς οι ίδιοι.

Να απαιτήσουμε το τραπεζικό σύστημα να περάσει άμεσα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, όπως όλοι οι σημαντικοί τομείς κοινής ωφέλειας, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η παιδεία και η υγεία. Δεν μπορεί οι τράπεζες να διοικούνται από μετόχους και στελέχη που τους νοιάζει μόνο η κερδοφορία, και αυτό να γίνεται σε βάρος της κοινωνίας, με στυγνά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και φυσικά αυτό δεν μπορεί να αφορά μόνο μία τράπεζα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έσκιζε τα μνημόνια χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, αλλά και δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους όπως προτείνει το ΠΑΜΕ.

Βλέποντας καθημερινά την απόγνωση της φτωχοποιημένης κοινωνικής πλειοψηφίας και τα εκατομμύρια που διακινούνται σαν στραγάλια να καταλήγουν στις τσέπες λίγων, δάνεια επιχειρηματιών να διαγράφονται με χαρακτηριστική γενναιοδωρία και κόσμο της βιοπάλης να παραλαμβάνει εξώδικες καταγγελίες και εξώσεις, θεωρούμε απαραίτητο να πάρουμε θέση υπέρ αυτών που πλήττονται.

Το σύστημα αυτό δεν μπορεί να παραμένει αδιατάρακτο. Οι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να είμαστε μέρος της μεγάλης σε ένταση και διάρκεια πορείας για την ανατροπή.

 

Πανεργατικός συντονισμός για την προστασία της α΄ κατοικίας

Οι τραπεζοϋπάλληλοι να είναι στην πρώτη γραμμή του λαϊκού κινήματος

Μάρτης 2923

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Καταγγελία για την απόλυση εργαζόμενης επειδή απήργησε στις 8 και 16 Μάρτη 2023

 

Να ανακληθεί τώρα η απόλυση εργαζόμενης επειδή συμμετείχε στις απεργίες της 8ης και της 16ης Μάρτη ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη !

 

 

Tην Παρασκευή 17 Μάρτη o ιδιοκτήτης της εταιρείας “ΚΑΜΠΑΣ Ι.Β. & ΣΙΑ Ε.Ε.”  προέβη σε εκδικητική απόλυση συναδέλφισσας μέλους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών , έπειτα από τη συμμετοχή της στις 24ωρες απεργίες της 8ης & της 16ης Μάρτη, ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη.

Η εργοδοσία έκανε πραγματικότητα τις απειλές της, τις οποίες είχε εκφράσει ήδη από την ανακοίνωση συμμετοχής της συναδέλφισσας, στην απεργία της 8ης Μάρτη, που είχε προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Ύστερα και από τη συμμετοχή της στη γενική πανελλαδική απεργία της 16ης Μάρτη, η εργοδοσία κάλεσε τη συνάδελφισσα εκτός της εταιρείας, σε γειτονικό καφέ, για «φιλική συζήτηση», όπου ουσιαστικά της ανακοίνωσε την απόλυση της, επικαλούμενη τη μη ταύτιση με το πνεύμα της εταιρείας.

       Διευκρινίστηκε δε ότι το πνεύμα της εταιρείας τάσσεται κατά των απεργιών, κατά της εργασίας «με το ρολόι στο χέρι» (δηλαδή εργασία πέραν του ωραρίου), κατά της μη τήρησης εντολών (όπως η αποξήλωση του οργάνου σε ύψος ελλείψει μέτρων ασφαλείας).

Παράλληλα «ανακαλύφθηκαν», για πρώτη φορά, μία σειρά παραλήψεις και λάθη, καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας της στην εν λόγω εταιρεία, κάτι το οποίο δεν είχε διατυπωθεί νωρίτερα, ούτε προκύπτει από σχετικές παρατηρήσεις του εργοδότη.

Η πρακτική της “ΚΑΜΠΑΣ Ι.Β. & ΣΙΑ Ε.Ε.” δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο, αλλά επιβεβαιώνει την εκδικητικότητα της εργοδοσίας απέναντι σε όποια/ον «σηκώνει κεφάλι». Αποτελεί πάγια τακτική των εργοδοτών, που στοχεύει στην επιβολή σιωπητήριου στους χώρους δουλειάς, ακόμα και για ένα έγκλημα όπως αυτό στα Τέμπη, που μετρά 57 νεκρούς. Γνωρίζουν καλά ότι η αμφισβήτηση των εργαζομένων απέναντι στην κρατική πολιτική που εξασφαλίζει με κάθε κόστος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθεί για το σύνολο της πολιτικής της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, των εξοντωτικών ωραρίων, των ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει !

Απαιτούμε την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης της συναδέλφισσας. Δεν θα ανεχθούμε την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας σε κανένα χώρο δουλειάς. Με τη συλλογική μας οργάνωση, παλεύουμε ενάντια στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων & τις αντεργατικές πρακτικές. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων.

-        

-       22/3/2023

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα

 

 

Να αποσυρθεί τώρα η δίωξη εναντίον του συναγωνιστή συνδικαλιστή Π. Κάτσαρη

 

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, απεργών-εργαζόμενων, φοιτητών, μαθητών, νεολαίας βρέθηκαν στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 8/3, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα των ΤΕΜΠΩΝ και να μπει φραγμός στην δολοφονική πολιτική κράτους – κεφαλαίου.

Τη στιγμή που το πολύνεκρο δυστύχημα – έγκλημα στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες, ούτε τα προσχήματα δεν κράτησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη συνδικαλιστική δίωξη του Παναγιώτη Κάτσαρη , Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΥΛ.Ε.Ε.Γ.Ο.) Παναγιώτη Κάτσαρη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

 Ο συνάδελφος μαζί με τους απεργούς στο Ινστιτούτο Καλαμάτας-ΔΑΟΚ βρέθηκε να περιφρουρεί την απεργία της 8/3 σε ένα κτήριο που είναι άκρως επικίνδυνο και γεμάτο σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Προβλήματα τα οποία ο Πρόεδρος του Συλλόγου και ο σύλλογος εργαζομένων έχουν επανειλημμένα καταγγείλει.

Η δίωξη αυτή ενθαρρύνεται και από τον αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη που θέλει να απαγορεύσει τις απεργιακές φρουρές, που βάζει στο «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες, τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων».

Η δίωξη του Παναγιώτη Κάτσαρη έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να καταστείλει κάθε φωνή αντίστασης. Τους ενοχλεί η αγωνιστική στάση των σωματείων και των εργαζομένων, που δεν μασάνε τα λόγια τους απέναντι στον εργοδοτικό δεσποτισμό, δεν σφυρίζουν αδιάφορα στην λαϊκή αγανάκτηση και αναδεικνύουν κρίσιμα ζητήματα (όπως η υγιεινή και η ασφάλεια) στους χώρους δουλειάς.

Τους απαντάμε ότι οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται, όπως πολύ θα ήθελαν, και δεν σιωπούν. Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν μοιραίοι "Σταθμάρχες", όπως στην εργατική τραγωδία – έγκλημα των Τεμπών. Η απεργιακή περιφρούρηση στην Καλαμάτα, που υλοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΛ.Ε.Ε.Γ.Ο. και τους απεργούς-εργαζόμενους ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 7/3.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην επίθεση που δέχονται. Το δικαίωμα στην απεργία, η περιφρούρηση των αγώνων και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτα!

Ούτε το όργιο αστυνομικής βίας - διώξεων, ούτε το προπαγανδιστικό αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους» μπορούν να διασώσουν την δολοφονική κυβέρνηση και να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της "ανταποδοτικότητας", του "πάνω από όλα το κέρδος" που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

-       ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

-       ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

-       22/3/2023

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Δελτίο τύπου της συνέλευσης αγώνα στο κατειλημμένο θέατρο Ολύμπια 16/3/2023


ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ 

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/3/2023 μαζική συνέλευση αγώνα  για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, μετά τη διαδήλωση, στο κατειλημμένο θέατρο Ολύμπια, μετά από απόφαση της συνέλευσης της κατάληψης να τη φιλοξενήσει.  Στη συνέλευση κάλεσε ή σύσκεψη συντονισμού σωματείων και συλλογικοτήτων στις 14/3. Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν σωματεία με αποφάσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, εργαζόμενοι και νεολαίοι.

Η μεγαλειώδης σε μαζικότητα -για ακόμα μία φορά- διαδήλωση που έγινε τη μέρα της γενικής απεργίας δείχνει ότι δεν μπορεί να σταματήσει η οργή τόσο για τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας όσο και ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της λειτουργίας τους με βάση το κέρδος και την αγορά, της φτώχειας, της ακρίβειας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος αλλά και το «πνίξιμο» της ζωής της νεολαίας. Η δολοφονία στο τρένο έρχεται σε συνέχεια των εγκλημάτων στα εργοτάξια, στην απαξίωση του  συστήματος υγείας και τους πολλαπλάσιους νεκρούς στην πανδημία, στη Μάνδρα, το Μάτι κλπ. Το κέρδος και η ένταση της εκμετάλλευσης, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ,  απειλεί και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. 
Η ανάπτυξή τους εξαθλιώνει και σκοτώνει.

• Η κυβέρνηση προσπάθησε για άλλη μια φορά να τρομοκρατήσει και να διαλύσει τη διαδήλωση με απρόκλητη και προκλητική και δολοφονική δράση των δυνάμεων καταστολής. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, παραπαίει και γίνεται επικίνδυνη. (Η συνέλευση έβγαλε σχετικό ψήφισμα ενάντια στην καταστολή).

• Η κυβέρνηση αντί να συναισθανθεί τις εγκληματικές της ευθύνες για την πολιτική της εντείνει προκλητικά ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ το καταστροφικό της έργο των ιδιωτικοποιήσεων και της υποταγής στο κέρδος των ιδιωτικών συμφερόντων με την ιδιωτικοποίηση της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων ενώ προγραμματίζει την ψήφιση ν/σχεδίου την Δευτέρα 20/3 που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του Νερού!!! Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να νομοθετεί άλλα εγκλήματα σε βάρος του λαού. ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ για να ΜΗΝ ΤΗΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΈΨΟΥΜΕ.

Το κίνημα αυτό  πρέπει να οργανωθεί και να κλιμακώσει την πάλη του μέχρι τη δικαίωση και τη Νίκη. Δεν πενθούμε σιωπηλά ούτε φωνάζουμε γενικά και αόριστα «να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες», «να ακουστεί η φωνή μας» χωρίς περιεχόμενο και αιτήματα που εκφράζουν τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού που βγήκαν στο δρόμο. 

Δε θα περάσει η συντονισμένη επίθεση η κυβέρνηση, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να πνίξουν, αποπροσανατολίσουν και να υποτάξουν αυτό το κίνημα για να μη γίνει πολιτικά επικίνδυνο. 

Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην κανονικότητα και την υποχώρηση του κινήματος.

Δεν παραπέμπουμε στις εκλογές την απαίτηση μας για ικανοποίηση των αιτημάτων μας και καλύτερη ζωή. Τίποτα καλύτερο δε θα προκύψει με το λαό στο σπίτι του και με την αλλαγή διαχειριστή στην ίδια πολιτική στα πλαίσια όλων των κυβερνήσεων. Οι ανατροπές και οι νίκες για το λαό επιβάλλονται όταν ο λαός είναι στο δρόμο. Όταν υπάρχει ένα δυναμικό μαζικό κίνημα πολιτικά επικίνδυνο που τα θέλει όλα.

Ένοχοι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που είναι υπεύθυνη για το έγκλημα  και η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ και πρέπει να ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ. 

Ένοχη είναι η πολιτική που προτάσσει το κέρδος και αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η πολιτική που απαξίωσε και λεηλάτησε τον ΟΣΕ αλλά και όλες τις δημόσιες υποδομές που αφορούν τις κοινωνικές ανάγκες.

1. Το κίνημα αυτό έχει αιτήματα και με τον αγώνα μας απαιτούμε την ικανοποίηση  τους ΤΩΡΑ :  

 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
 ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το έγκλημα και μέτρα για να ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ.
 Να εθνικοποιηθεί - κρατικοποιηθεί ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση για να φύγει Τώρα η ιταλική HELLENIC TRAIN και να λειτουργήσει Ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος σιδηρόδρομος με τον έλεγχο των εργαζόμενων για να είναι ασφαλής και φτηνός για το λαό κόντρα στο κέρδος.  Απειθαρχία στις κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλλουν την απελευθέρωση των αγορών και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών. 
 Κατάργηση εδώ και τώρα όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων! Να σταματήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις – Δεν μπορεί να ετοιμάζει την ψήφιση νόμου για την ιδιωτικοποίηση του Νερού την Τρίτη 21/3 και την ιδιωτικοποίηση της παιδοογκολογικής κλινικής.
 Αποκλειστικά δημόσια τα βασικά αγαθά - Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ανταποδοτικότητας για λειτουργία σε όφελος του λαού στην υγεία, την παιδεία, όλες τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, το ρεύμα, το νερό, τον πολιτισμό. Δημόσια ανώτατη πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.
 Τώρα κατώτατος εργατικός μισθός 1000 ευρώ καθαρά. Καθολική υποχρεωτική  εφαρμογή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις και μείωση του χρόνου εργασίας. 
 Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατίμηση στις τιμές στα βασικά αγαθά.
 Κατάργηση των πλειστηριασμών και των εξώσεων σε λαϊκές οικογένειες. Προστασία της λαϊκής κατοικίας και διασφάλιση του αγαθού της στέγης σε όλους/ες.
 Κατάργηση του ν Χατζηδάκη. Τέλος στην καταστολή. Κατάργηση των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ ΟΠΚΕ ΔΡΑΣΗ) και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
 Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς. 
 Κάτω η κυβέρνηση και ανατροπή της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, των Μνημονίων και της «ανάπτυξης» των κερδών και της φτωχοποίησης των εργαζόμενων. Να ανατραπεί η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. 
Η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής πάνω από τα κέρδη τους!

2. Καλούμε στην αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα
• Σε νέο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 20/3 στις 5μμ στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφιση του ν/σχέδιου σκούπα που περιλαμβάνει τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του νερού. 
Η κυβέρνηση αυτή δεν νομιμοποιείται ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΊ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΌΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.
• Καλούμε τη νεολαία και το λαό να εκφράσει την οργή και τον αγώνα με πολύμορφους τρόπους στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου
• Παλεύουμε για την προκήρυξη ΝΕΑΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ  το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν από το Πάσχα
• Επιδιώκουμε τη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας πριν από το Πάσχα για τα κοινωνικά αγαθά.
• Οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων κινητοποιήσεων και κάθε είδους αγωνιστικών δράσεων στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς 
• Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη–2μμ πλ. Βικτωρίας.
3. Καλούμε τον κόσμο του αγώνα να πάρει τη συνέχιση και κλιμάκωση του στα χέρια του. Να καλέσουμε σε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές και σε γειτονιές, να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα παντού και να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να οργανώσουμε δράσεις.
4. Θα οργανώσουμε νέα ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Ευχαριστούμε την κατάληψη στο Θέατρο Ολύμπια που φιλοξένησε τη συνέλευση αγώνα. Θεωρούμε πολύ σημαντική την αγωνιστική συνάντηση των εργαζόμενων και των αγωνιζόμενων στο χώρο της τέχνης.


Οικονομική ενίσχυση σε συνδικάτα της Τουρκίας για το φονικό σεισμό και ευχαριστίες

Η κίνησή μας έστειλε ένα συμβολικό ποσό στο Συνδικάτο κλωστουφαντουργών BIRTEK–SEN της Τουρκίας, από το ταμείο της και από ενίσχυση από συναδέλφους, ώστε να σταλεί ένα έμβασμα και να μην υπάρχουν πολλές τραπεζικές προμήθειες.

Δημοσιεύουμε την απάντηση του Συνδικάτου και το μήνυμά μας, στα Τουρκικά και μεταφρασμένο.

Η αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει!


28/2/2023

Ευχαριστούμε πολύ για την αλληλεγγύη σας εξ ονόματος των Τούρκων και Σύριων εργατών που ζουν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.
Σ’ αυτόν τον σεισμό είδαμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η ειρήνη, η αδελφοσύνη, η διεθνής αλληλεγγύη και η υποστήριξη της διεθνούς ενότητας της εργατικής τάξης σαν απάντηση (απέναντι) στον πόλεμο, στον ρατσισμό και στην εχθρικότατα ανάμεσα στους λαούς.  
Θα επουλώσουμε τις πληγές αυτής της μεγάλης καταστροφής με αλληλεγγύη και αγώνα. Διεθνείς χαιρετισμούς στα ταξικά αδέλφια μας στην Ελλάδα.

 

Μεχμετ Τουρκμεν
Γενικός Διευθυντής Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία και το Δέρμα


Türkiye’de deprem bölgesinde yaşayan Türkiyeli ve Suriyeli işçiler adına, bu değerli dayanışmanız için çok teşekkür ederiz.
Savaşa, ırkçılığa ve halklar arasında düşmanlığa karşı  barış’ı, kardeşliği, uluslarası dayanışmayı ve işçi sınıfın enternasyonal birliğini savunmanın ne kadar önemli olduğunu bu depremde bir kez daha gördük.
Bu büyük felaketin açtığı yaraları dayanışmayla ve mücadele ile saracağız. 
 Yunanistan’daki sınıf kardeşlerimize enternasyonal selamlar. ✊✌️👋 

Mehmet Türkmen 
BİRLEŞİK TEKSTİL DOKUMA VE DERİ İŞÇİLERİ SENDİKASI (BİRTEK-SEN) 
Genel Başkanı


 24/2/2023

Hello from Greece.

We express our international solidarity for the people in Turkey in the regions that suffer from the powerful earthquakes on February. We are deeply sorry for the thousands of victims, the orphans children and the homeless people. We struggle and hope people in the Mediterranean and all over the world have peace and social care, not wars and nationalism.
The majority of people in our country express sympathy and solidarity and sends help with a lot of ways. We sent you for support a symbolic amount at your account, from employees of National Bank of Greece, 865 euros.

Solidarity from Greece

Protasi Prooptikis - Independent Left Movement of Employees of National Bank of Greece

24/2/2023

Şubat ayında şiddetli depremler sonucunda zarar gören Türkiye'deki insanlar ile uluslararası dayanışmamızı ifade ediyoruz.

Binlerce mağdur kişi, kimsesiz ve yetim çocuk için derin üzüntü duyuyoruz. Akdeniz ve dünyanın her yerinde bulunan insanların savaş ve milliyetçilik değil, barış ve sosyal bakım içinde yaşamaları için mücadele ediyoruz. Ülkemizdeki insanların büyük bir çoğunluğu sempati ve dayanışma içinde olduklarını ifade etmekte ve birçok şekilde yardım göndermektedir. Yunanistan Ulusal Bankası çalışanları, sembolik bir destekte bulunarak 865,00€ hesabınıza göndermektedir.

 

Yunanistan’dan Dayanışma

 

Protasi Prooptikis - Yunanistan Ulusal Bankası Çalışanları Bağımsız Sol Hareket  

 



Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Ανακοίνωση για την απεργία στις 16 Μάρτη

 

 

Απεργούμε ξανά  και παίρνουμε πίσω τη ζωή μας!

 

Μετά τις τεράστιες απεργιακές εργατικές παλλαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Αθήνα, όπως και σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας τις 8 Μάρτη, αλλά και τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται καθημερινά όπως και την Κυριακή 12/3, ο λαός δείχνει ότι το ποτάμι πίσω δεν γυρνά.

Το έγκλημα των Τεμπών έδειξε με τον τραγικότερο τρόπο ότι οι πολιτικές Κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου δολοφονούν. Ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, διάλυση δημόσιων υπηρεσιών, εντατικοποίηση της εργασίας, απαξίωση των εργαζομένων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον φόρο αίματος που κλήθηκε να πληρώσει η εργατική τάξη και η νεολαία για άλλη μία φορά.

Είναι νωπή ακόμα η μνήμη των θυμάτων της πανδημίας που πέθαναν εξαιτίας της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, η προσπάθεια να εισάγει τις επιχειρήσεις στα ΑΕΙ και το σχολείο της αγοράς, λεηλατούν τα μορφωτικά δικαιώματα και το εργασιακό μέλλον της νεολαίας. Η κανονικότητα της προσαρμογής στις επιταγές της ελεύθερης αγοράς, των κερδών, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων κόστους-οφέλους σκοτώνει.

Κι ενώ τα σωματεία εργαζομένων στους σιδηροδρόμους προειδοποιούσαν, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, για τις ζωτικής σημασίας ελλείψεις στην ασφάλεια των μεταφορών, το μαύρο μπλοκ κυβερνήσεων, ιδιωτικών συμφερόντων, ΜΜΕ – καναλαρχών, υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αδιαφορούσαν, καταργούσαν εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία συνολικά με το νόμο Χατζηδάκη. Σχεδόν δεν υπάρχει πλέον απεργία που να μην κρίνεται παράνομη από τα δικαστήριά τους. Τα παπαγαλάκια τους μάλιστα είχαν το θράσος να ρωτάνε συνδικαλιστές «κι εσείς γιατί δεν κάνατε καμία απεργία γι αυτά τα ζητήματα;».

Τα ίδια ζούμε και στις τράπεζες, αφού η τρομακτική μείωση προσωπικού, με απολύσεις και προγράμματα «εθελουσιών», τα κλεισίματα καταστημάτων, έχουν οδηγήσει στα όριά μας σωματικά και ψυχικά όσους μένουμε πίσω, ενώ παράλληλα το συναλλασσόμενο κοινό υποφέρει και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Χιλιάδες δανειολήπτες δε, βλέπουν κάθε μήνα σχεδόν αύξηση στη δόση των στεγαστικών δανείων, ενώ οι πλειστηριασμοί πλέον απειλούν μαζικά τον κόσμο!

Απέναντι στο έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητές, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Με καταλήψεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με απεργίες, με καθημερινές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, απέτρεψαν την επιβολή του συνηθισμένου κυρίαρχου αφηγήματος των ατομικών ευθυνών, του δικομματικού καυγά και της εκτόνωσης της λαϊκής οργής.

Συντονισμένοι αγώνες από τα κάτω φέρνουν τα πάνω κάτω!

Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες που οργανώνονται από τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές και τις μαθήτριες στα σχολεία, τις καταλήψεις των καλλιτεχνών, τις συλλογικότητες στις γειτονιές. Με οριζόντιο συντονισμό από τα κάτω, έτσι μόνο μπαίνουν γερές βάσεις για να ανατραπεί αυτή η καθημερινή αθλιότητα που βιώνουμε.

Γι΄ αυτό και η απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η άγρια καταστολή. Μας φοβούνται γιατί αυτό το κίνημα ξεφεύγει από τις συνηθισμένες προτάσεις κυβερνητικής εναλλαγής και κοινοβουλευτικής ενσωμάτωσης.

Παίρνουμε το νήμα από τη μεγάλη απεργία στις 8 Μάρτη, που έγινε για άλλη  μια φορά χωρίς τη ΓΣΕΕ των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, που απέδειξε περίτρανα πλέον με την  εκκωφαντική απουσία της από αυτό το ξέσπασμα εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, ότι στέκεται απέναντι και όχι δίπλα στους εργαζόμενους. Παίρνουμε στα χέρια μας και τη νέα απεργία στις 16 Μάρτη, και βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους! Απεργούμε όλοι και όλες, βγαίνουμε στο δρόμο!

Ο λαός απαιτεί να πληρώσουν οι ένοχοι: Οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας. Το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι “μνημονιακές υποχρεώσεις” και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν σκοτώνουν! Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους.

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ! ΛΟΥΚΕΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!

– Να ανατραπεί η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της φτώχειας που άσκησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

– Να φύγει χωρίς αποζημίωση η Ferrovie/Hellenic Train, η Cosco και συνολικά η επιχειρηματική λογική του κέρδους από τις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές.

– Να περάσουν οι μεταφορές και όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, νερό, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες) στο δημόσιο με έλεγχο από τους εργαζόμενους, ενάντια στους κανονισμούς της ΕΕ και των μνημονίων που τα ξεπουλούν.

– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμες προσλήψεις, κανείς ελαστικά εργαζόμενος, κατάργηση του ν. Χατζηδάκη, για να απαντήσουμε στη φτωχοποίηση και την ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη τροφίμων.

– Να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα αιτήματα των φοιτητών, των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών. Να διαλυθούν τα ΜΑΤ, έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια, επαναφορά του ασύλου!

–Λεφτά για την παιδεία και την υγεία και όχι για τους εξοπλισμούς και την αστυνομία.

Όλοι και όλες στη νέα απεργία 16/3/2023 και τις συγκεντρώσεις!

Αθήνα: Συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων Πλ. Κολοκοτρώνη 11.00

 

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218