Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Αίτημα για Σύγκληση Έκτακτου ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Αθήνα, 5-2-2014

Συνάδελφοι, θεωρούμε ότι σοβαρά ζητήματα επιβάλουν την έκτακτη σύγκληση του ΔΣ του Συλλόγου, που συνεδρίασε τελευταία φορά στις 12 Δεκέμβρη 2013. Συγκεκριμένα:

- Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους της Εθνικής 1 μήνα μετά την εθελουσία είναι τραγική. Η πίεση στους συναδέλφους ειδικά στα καταστήματα είναι αφόρητη και η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, σε σημείο που απειλείται η ψυχική και σωματική υγεία των συναδέλφων, ενώ η υπεράσπιση του ωραρίου και του δικαιώματος των αδειών καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Το γνωρίζετε άλλωστε από τις σχετικές επιστολές που καταφθάνουν στο Σύλλογο. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής καμιά πρωτοβουλία για προσλήψεις συναδέλφων με διαγωνισμό ώστε να αναπληρωθούν οι 2.500 χαμένες θέσεις εργασίας, ούτε από τη Διοίκηση, ούτε βεβαίως από το Σύλλογο , τη ίδια στιγμή που προσλαμβάνονται υψηλόμισθα στελέχη από την αγορά για να τοποθετηθούν και πάλι σε Διευθυντικές θέσεις. Ο Σύλλογος οφείλει να θέσει και να διεκδικήσει αγωνιστικά μαζικές προσλήψεις συναδέλφων με δημόσιες διαφανείς διαδικασίες.

- Την Παρασκευή 31/1 κυκλοφόρησε ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ υπογεγραμμένη από τους Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα που ανακοινώσει τη σύγκληση της τακτικής Γ. Συνέλευσης του ΣΥΕΤΕ. Ωστόσο, δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις 12/12 καμιά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί σε αυτό το θέμα της Γενικής Συνέλευσης και να ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής της και τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτή. Πώς επομένως συνάδελφοι κυκλοφορεί τέτοια ανακοίνωση και ποιος πήρε τέτοια απόφαση;

- Η ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου και η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους συναδέλφους απεργούς έγινε με προβληματικό τρόπο, όπως εν μέρει παραδεχτήκατε και σε ανακοίνωσή σας, καθώς για πολλούς συνάδελφους - ίσως και για όλους - υπολογίστηκε ποσοστό συμμετοχής στις απεργίες που τους αναλογούσαν μικρότερο από το πραγματικό, με αντίστοιχο αποτέλεσμα καταβολές μικρότερες από τις προβλεπόμενες, σύμφωνα και με καταγγελίες πολλών συναδέλφων. Οι πολλές στάσεις εργασίας που έχουν γίνει γιατί δεν υπολογίζονται σαν μέρες απεργίας σωρευτικά; Οι συνάδελφοι στην επαρχία θα πάρουν χρήματα για τις απεργίες των κατά τόπους εργατικών κέντρων , όπως γινόταν πάντα;  Επιβάλλεται επομένως η κοινοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων σε όλα τα μέλη του ΔΣ και η συζήτηση,  ώστε να λύσουμε από κοινού αυτά τα ζητήματα.

Συνάδελφοι, για όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς και για όλα όσα συμβαίνουν και απασχολούν τους συναδέλφους (ταμείο αυτασφάλειας, διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, διώξεις ενοικιαζόμενων συναδέλφων κλπ) , θεωρούμε επιτακτική την άμεση σύγκληση του ΔΣ του Συλλόγου. Παραβιάζεται για άλλη μια φορά το καταστατικό που προβλέπει συνεδρίαση 1 φορά το μήνα, ενώ υπάρχουν επείγοντα και  ουσιαστικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η «υπολειτουργεία» και η αντιδημοκρατική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και η υποκατάστασή του από το «Προεδρείο» των 5 παρατάξεων, που δεν προβλέπεται ούτε καταστατικά.

Για την Πρόταση Προοπτικής – Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

Μαρία Ξιφαρά, Μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: