Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Περί συναλλαγών με τις τράπεζες (αναδημοσίευση) ή αλλιώς η περίφημη "βέλτιστη εμπειρία του πελάτη"

Αναδημοσιεύουμε από Facebook:

Επειδή οι επαφή με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ σε φυσικό επίπεδο γίνεται όλο και πιο δύσκολη ας ανάψουμε λίγο τα αίματα.
Σήμερα ήρθε ο διευθυντής της τράπεζας που με εξυπηρετεί στην περιοχή μου να ψωνίσει από το κρεοπωλείο μου.
Πρώτα τον έβαλα να κάτσει σε μια καρέκλα για 30 λεπτά.
Όταν ευκαίρησα, τον ρώτησα τι θέλει και απάντησε ότι θέλει μπιφτέκια για χάμπουργκερ.
Του είπα ότι τώρα πουλάμε μπιφτέκια για μπέργκερ μόνο τις Παρασκευές.
Εναλλακτικά παρήγγειλε λουκάνικο αλλά του είπα ότι λουκάνικα πουλάμε από 8:30 εως 10:00 μόνο Τρίτη και Πέμπτη.
Είδε και αποείδε, παρήγγειλε ένα κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα.
Του έδωσα το κοτόπουλο, τα μαχαίρια και το ψαλίδι και του είπα να το κόψει μόνος του.
Όπως το περίμενα, απάντησε ότι δεν ήξερε πώς να το κάνει και ότι δεν ήταν δικιά του δουλειά.
Του απάντησα ευγενικά:
- Αφού είναι η πρώτη φορά, θα σας βοηθήσω αλλά από εδώ και πέρα, θα πρέπει να το κάνετε μόνος σας, καθώς οι οδηγίες για τον τρόπο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας και στην αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά.
Με κοίταξε αποσβολωμένος και μου ζήτησε να σοβαρευτώ και να κάτσουμε να μιλήσουμε λογικά.
Του είπα ότι αν δεν ζητούσε ραντεβού, θα ήταν εντελώς αδύνατο να μου μιλήσει.
Τελικά πήρε το κοτόπουλο, το οποίο του ετοίμασα αλλά του εξήγησα ότι πέραν του κόστους, πρόσθεσα και τα τέλη συντήρησης του εξοπλισμού για το κόψιμο του κοτόπουλου.
Κατοπιν του επέστησα την προσοχή ότι στα πλαίσια της συνεργασίας μας αν θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετείται από εμάς, θα πρέπει να προμηθευτεί την κάρτα της επιχείρησής μας που τον δεσμεύει να αγοράζει δύο κιλά παϊδάκια κάθε 15 μέρες ειδάλλως θα έχει προσαύξηση 3% στις τιμές λιανικής στις υπόλοιπες συναλλαγές.
Μου ψέλλισε ένα κοσμητικό επίθετο και έφυγε μουρμουρίζοντας αλλά μετά από λίγο το ξανασκέφτηκε και επέστρεψε να πάρει το κοτόπουλο γιατί ήταν αργά να πάει αλλού και θα έμενε νηστικός.
Η ιστοριούλα μας είναι φανταστική αλλά φαντάζεστε να υπήρχε αυτό το φέρσιμο σε ένα κρεοπωλείο που ψωνίζατε για χρόνια και ξαφνικά να σας έθεταν αυτούς τους όρους;
Λοιπόν έτσι και χειρότερα μας φέρονται οι τράπεζες.
Εκτός από το να τους εμπιστευόμαστε τα λεφτά μας με τα οποία δουλεύουν, όταν αποτυγχάνουν, πρέπει να τις βοηθήσουμε να επανακάμψουν και πάλι με τα δικά μας λεφτά.
Μας παρέχουν όλο και λιγότερες υπηρεσίες με εξυπηρέτηση από υπαλλήλους στα καταστήματα, αναγκάζοντάς μας να κάνουμε εμείς την δουλειά τους, ενώ πληρώνουμε και προμήθεια σε κάθε συναλλαγή με το ποσό αυθαίρετα και μονομερώς επιβεβλημένο.
Αν δεν μπορούμε να αντιδράσουμε αλλιώς, τουλάχιστον ας το κυκλοφορήσουμε...
 
 
 

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Ανακοίνωση για τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις των συναδέλφων μέσω εταιρειών στην ΕΤΕ

 

 

«Αυτή είναι η Εθνική μας Τράπεζα»:

Εργολάβοι, μισθοί πείνας και εργασιακές συνθήκες σκλαβιάς!

 

Εδώ και 20 χρόνια πλέον καταγγέλλουμε ως Πρόταση Προοπτικής το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων από εταιρείες στην Εθνική Τράπεζα. Το φαινόμενο, που εμφανίστηκε το 2001 στην ΕΤΕ, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, εκατοντάδες συνάδελφοι εργάζονται με μισθούς πείνας, ατομική σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, εκτός συλλογικών συμβάσεων. 

Πριν λίγες μέρες, η Mellon Technologies, του ομίλου Mellon, έστειλε τροποποίηση της ατομικής σύμβασης στους εργαζόμενους που εργάζονται στη Διεύθυνση Λειτουργιών (038). Η αιτία ήταν ότι η Εθνική ζήτησε λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας να αυξηθεί το ωράριό τους από 7ωρο σε 8ωρο.  

Οι συνάδελφοι είχαν υποστεί μείωση ωραρίου και αντίστοιχη μείωση μισθού το 2011, εν μέσω μνημονίων, γιατί τότε το είχε ζητήσει πάλι η Εθνική λόγω κρίσης. Στα 13 χρόνια που πέρασαν από τότε εργάζονται δίπλα μας με μισθό παγωμένο στα 800€ περίπου, χωρίς αύξηση και χωρίς δικαιώματα. 

Και ήρθε τώρα η Mellon να τους προτείνει μια κατάπτυστη ατομική σύμβαση που εμπεριέχει απαράδεκτους όρους, που θυμίζουν αυτούς της Intrum πριν λίγα χρόνια, οι οποίοι αποσύρθηκαν τότε λόγω της κατακραυγής. Οι συμβάσεις αυτές αναφέρουν:

·                ότι οι μηνιαίες αποδοχές περιλαμβάνουν «όλες τις πάσης φύσεων και είδους εκάστοτε νόμιμες αποδοχές του υπαλλήλου, βασικό μισθό και επιδόματα, καθώς και την αμοιβή για τυχόν πραγματοποίηση υπερεργασίας, υπερωρίας, απασχόληση σε Κυριακή, αργία ή νύκτα και για απλή ετοιμότητα προς εργασία». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι με αυτό τον μισθό (περίπου 850 ευρώ), θα εργάζονται όσες ώρες και μέρες χρειαστεί, όχι μόνο το 8ωρο, αλλά και ΣΚ, και απογεύματα, και stand -by,  και δεν θα δικαιούνται ούτε ένα ευρώ υπερωρία!

·                «με την αμοιβή αυτή συμφωνείται ρητά ότι καλύπτεται κάθε τυχόν πρόσθετη μη συναφής εργασίας και συνεπώς δεν οφείλεται γι΄ αυτή άλλη αμοιβή πέραν του ανωτέρου ποσού». Δηλαδή, μπορεί να τους ζητήσουν και έξτρα εργασίες, πχ να τους πάνε και σε άλλη υπηρεσία ή και εταιρεία, μέσα στα «μη συναφή» μπορεί να είναι οτιδήποτε, με τον ίδιο μισθό. 

·                Ότι «ο υπάλληλος δεν θα δικαιούται αύξησης των ανωτέρω συμφωνουμένων συνολικών συμβατικών αποδοχών του σε περίπτωση αύξησης των ανωτέρω πάσης φύσεων νομίμων αποδοχών ή οποιασδήποτε από αυτές και όσων καθιερωθούν στο μέλλον έστω και αν αυτές ανταποκρίνονται και καλύπτουν νέα αντικείμενα, και / ή νέες συνθήκες της προσωπικής οικογενειακής ή επαγγελματικής κατάστασης του Υπαλλήλου που δεν υπήρχαν κατά την υπογραφή της παρούσης». Δηλαδή, αν υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, αν κλείσουν 3ετίες, αν παντρευτούν, αποκτήσουν πτυχία ή παιδιά, αν τους αποδοθούν ανώτερα καθήκοντα ή ευθύνες, δεν θα δικαιούνται το παραμικρό! Τελικά η Εθνική τράπεζα μοιάζει ολοένα σα να λειτουργεί σαν Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, σε μία χώρα όπου η εργατική νομοθεσία είναι πλέον κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εργοδοτών.

Οι περισσότεροι συνάδελφοι που κλήθηκαν να υπογράψουν αυτή την κατάπτυστη σύμβαση, εργάζονται από το 2007 στην Τράπεζα, έχουν κλείσει 17 χρόνια. Κι αντί να τους προσλάβει η ΕΤΕ, σήμερα τους ζητάνε να εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι, δουλειά ήλιο με ήλιο, με τον τεράστιο μισθό των περίπου 850 ευρώ!  

Πολλοί συνάδελφοι έχουν οικογένειες και παιδιά, και λαμβάνουν τον τεράστιο μισθό των 750-800 ευρώ! Επίσης πολλοί συνάδελφοι εργάζονται στην Τράπεζα μέσω της Mellon εδώ και χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ετήσιες, τριμήνου ή και μήνα!  

Αυτές είναι οι εταιρείες που συνεργάζεται η Εθνική και συνάπτει χρόνια συμβάσεις μαζί τους.  1,2 δις κέρδη είχε η ΕΤΕ το 2023, την 1η Αυγούστου ανακοίνωσε νέα κέρδη 636 εκ ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2024. Και έχει εκατοντάδες εργαζομένους στις υπηρεσίες της με μισθούς πείνας και απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.  

Αυτοί είναι οι νόμοι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, προ και μετά μνημονίων, που νομιμοποιούν το σύγχρονο δουλεμπόριο, τη χειρότερη μορφή εργασιακής σχέσης, να «δανείζουν» εργαζόμενους οι εταιρείες μεταξύ τους, λες και οι άνθρωποι είναι αντικείμενα που νοικιάζονται, για να μην έχουν δικαιώματα. Η μία κυβέρνηση έραβε πάνω στην άλλη, και όλες έκαναν πράξη τις  θαυμαστές οδηγίες της ΕΕ.  

Αυτή είναι η «περίφημη ανάπτυξη και οι υψηλοί μισθοί» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή είναι η εργασιακή ζούγκλα των τραπεζών με τα τεράστια κέρδη. 

Οι συνάδελφοι δικαιούνται συλλογική σύμβαση, αυξήσεις, επιδόματα! Τα στελέχη της Mellon και της Εθνικής μπορούν αλήθεια να ζήσουν με μισθό 800-850 ευρώ; 

Η κίνησή μας, αμέσως μόλις έλαβε επιστολή του ΣΥΔΑΠΤΤ, έκανε παρέμβαση στη Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού για το ζήτημα.  Απαιτούμε να παρθούν πίσω αυτές οι κατάπτυστες συμβάσεις. Όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν, να μετατραπούν σε 8ωρους με γενναία αύξηση μισθού, χωρίς αυτούς τους απαράδεκτους όρους. 

Να φύγουν οι εργολάβοι και οι εταιρείες ενοικίασης από την ΕΤΕ, να ζητήσει τώρα στοιχεία ο ΣΥΕΤΕ (πόσοι, πού και πόσο καιρό εργάζονται) και να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ.  

Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται μέσω εταιρειών να ξεπεράσουν το φόβο, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους! Μια κινητοποίηση θα αποδείξει ότι είναι πολλοί και έχουν δύναμη, είμαστε στο πλευρό τους. Δεν υπογράφουμε την καταδίκη των δικαιωμάτων μας! 

·       Ένταξη των εργαζόμενων μέσω εταιρειών στην Τράπεζα και στις συλλογικές συμβάσεις, εργάζονται τόσα χρόνια δίπλα μας και κάνουμε την ίδια δουλειά.  

·       Αυξήσεις στους μισθούς μας, να ζήσουμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθεί το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων.  

12/8/2024

 protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218