Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

Αλληλεγγύη στον Turgut Kaya


Στις 15 Μαΐου εκδικάστηκε στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του Tουργκούτ Καγιά (Turgut Kaya). Το δικαστήριο, με μια πρωτοφανή απόφαση, έκρινε πως ο Τούρκος αγωνιστής πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία.

Ο Τουργκούτ είναι Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας/Μαρξιστικού-Λενινιστικού, έχει υποστεί αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανιστήρια στην Τουρκία κι έχει περάσει 6 χρόνια στη φυλακή σε κελιά τύπου F. Έχει αιτηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία ζητά την έκδοσή του λόγω αμετάκλητης δικαστικής καταδίκης εκεί για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση. 

Συνελήφθη στην Ελλάδα μαζί με άλλα μέλη της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (ΑΤΙK) σε αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη ταυτόχρονα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τον Απρίλιο του 2015. Τα μέλη της ΑΤΙΚ είναι φυλακισμένα στο Μόναχο και από τον Ιούνιο του 2016, που άρχισε η δίκη τους (γνωστή ως «δίκη των κομμουνιστών») έχει αναπτυχθεί μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. 

Ο Τουργκούτ είχε απελευθερωθεί και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ελλάδα. Η σύλληψή του και, πολύ περισσότερο, η απόφαση έκδοσής του αποτελούν τομή. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο συνομολογεί στην έκδοση αγωνιστών στην Τουρκία. Αυτός που έχει την τελική ευθύνη της απόφασης για την έκδοση του Τούρκου αγωνιστή είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δηλαδή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παραθέτουμε δήλωση του ίδιου μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης:

“Φίλοι, σύντροφοι

Σήμερα, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοσή μου στο φασιστικό τουρκικό κράτος. Η σημασία της απόφασης είναι ενδεικτική το πώς αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν χρειάζεται. Διότι το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό δείχνει ότι τα αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν πρόκειται για επαναστάτες και κομμουνιστές. Δύο τάξεις, δύο εχθρικά στρατόπεδα συνεχίζουν την πάλη.

Συνελήφθηκα στην Ελλάδα ως επαναστάτης. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί εξυπηρετεί την αντίδραση και τον εχθρό. Δεν εξυπηρετεί την τάξη μας και τον λαό μας.

Αυτή τη στιγμή είμαι στην επικίνδυνη θέση να εκδοθώ από το ελληνικό κράτος στο φασιστικό τουρκικό κράτος. Η διεθνής συμπαράσταση που έχει ξεκινήσει είναι πολύ σημαντική και πολύτιμη.

Στέλνω σε όλους τους επαναστατικούς μου χαιρετισμούς. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Τώρα, η διαδικασία έκδοσης είναι στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης. Πληροφορώ τους πάντες ότι αύριο θα αρχίσω απεργία πείνας ενάντια στην συνεργασία των δύο αντιδραστικών κρατών για να σταματήσει η διαδικασία έκδοσης και να αφεθώ αμέσως ελεύθερος.

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη

Με επαναστατικούς χαιρετισμούς

Turgut Kaya

30-05-2018″

Δεν υπάρχουν σχόλια: