Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Για το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΥΕΤΕ



                Μικρές ήταν οι αλλαγές στις εκλογές του ΣΥΕΤΕ, με την πλειοψηφία του Συλλόγου να συνεχίζει να βρίσκεται στις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
          Η άνοδος των 2 μεγάλων παρατάξεων, ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) και ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ (ΔΑΚΕ), τη στιγμή που οι δύο αυτές παρατάξεις φέρουν την ευθύνη για μια σειρά ζητήματα όπου υπήρξε χειροτέρευση για τους συναδέλφους την προηγούμενη 3ετία, είναι απογοητευτική και ανησυχητική.
          Η συντριπτική πτώση της ΔΑΣ – πάνω από 40% - , που πλήρωσε την πλήρη μετάλλαξή της σε κυβερνητική παράταξη αλλά και την κυριαρχία των συνδικαλιστών που προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ, δεν φαίνεται να προβλημάτισε την παράταξη, που δεν το αναφέρει καν στην ανακοίνωσή της.
          Η Πρόταση Προοπτικής συνέχισε να είναι η μοναδική παράταξη με συνεχή ανοδική πορεία σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, με νέα αύξηση ποσοστού και ψήφων (λαμβάνοντας 324 ψήφους και ποσοστό 6,2%  ), παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των μελών του Συλλόγου. Στο νέο ΔΣ του Συλλόγου θα εκπροσωπηθούμε ξανά με 2 έδρες, 1 στην Αθήνα και 1 στην επαρχία,
          Στις εκλογές για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, δηλ. στο νομό Αττικής, οι συνάδελφοι μας ανέδειξαν ξανά σε 4η δύναμη, με αύξηση ψήφων και ποσοστού (10,5%). 4η δύναμη για πρώτη φορά αναδείχθηκε η κίνησή μας και στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων για το Ταμείο Αυτασφάλειας (ποσοστό 8,2% πανελλαδικά).
          Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συναδέλφους που μας τίμησαν με την ψήφο τους, και ελπίζουμε να ανταποκριθούμε και πάλι στις αυξημένες ευθύνες και απαιτήσεις. Καταλαβαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η κίνησή μας, παρά τις μικρές μας δυνάμεις κι ενώ είμαστε η μόνη παράταξη που δεν είχε κανέναν αποσπασμένο συνάδελφο (παρότι δικαιούμασταν 1), όταν όλες οι άλλες παρατάξεις έιχαν τουλάχιστον 2, είχε αυξημένη δράση και παρέμβαση, κράτησε ασυμβίβαστη στάση, καλούσε σε δράσεις και κινητοποιήσεις και ήταν μπροστά σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη.
          Είναι αισιόδοξο και μας γεμίζει ελπίδα ότι αυξάνεται το κομμάτι των εργαζόμενων που απαιτεί και αναζητά έναν άλλο συνδικαλισμό, μαχητικό, ταξικό, συγκρουσιακό και ανεξάρτητο, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων με βάση τις ανάγκες μας. Που δεν συμφωνεί με την ενσωμάτωση και την υποχωρητικότητα.
          Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και ενεργή συμμετοχή για τη ριζική ανασυγκρότηση του Συλλόγου, από κάθε συνάδελφο υγιώς σκεπτόμενο που θέλει να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας. Η ψήφος και η ανάθεση σε άλλους δεν αρκούν. Μας προβληματίζει το μικρό ποσοστό συμμετοχής των συναδέλφων από την Αττική, και ιδιαίτερα από το δίκτυο, που υποφέρει από τις δραματικές αλλαγές προς το χειρότερο.
          Η απουσία διαδικασιών βάσης και η γραφειοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ, η έλλειψη συμμετοχής στη Γ. Συνέλευση, η εξαφάνιση των ΕΑΚ, η μικρή συμμετοχή στις απεργίες, η μικρή διάρκεια των εκλογών, ο εγκλωβισμός συναδέλφων σε άλλους συλλόγους, όλα αυτά εξηγούν και το αρνητικό αποτέλεσμα. Επιμένουμε ότι η αδιαφορία και ο ατομικός δρόμος δεν μας βοηθούν. Από την άλλη πλευρά, και οφείλουμε να το πούμε στους συναδέλφους με ειλικρίνεια, όσοι επιλέγουν το συνδικαλισμό της συνδιαλλαγής και των πελατειακών σχέσεων, είναι συνένοχοι στην κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας και στην αναπαραγωγή των συγκεκριμένων μηχανισμών.
          Ήδη τα πρώτα σημάδια είναι ανησυχητικά για το μέλλον του Συλλόγου και μας επιβεβαιώνουν. Στη συνεδρίαση για τη συγκρότηση Προεδρείου, η πλειοψηφούσα ΔΗΣΥΕ πρότεινε 9μελές Προεδρείο από τις 4 παρατάξεις ξανά (πρόσθεσε δηλαδή άλλη μια θέση, του Γραμματέα Τύπου, για να αυξηθούν οι θέσεις για τη ΔΗΣΥΕ), με θέσεις 5 ΔΗΣΥΕ, 2 ΔΑΚΕ, 1 ΔΑΣ, 1 ΕΝΙΑΙΑ, που δεν είναι ούτε αντιπροσωπευτικό, ούτε προγραμματικό, αλλά το βάφτισαν “αποτελεσματικό” και “δημοκρατικό κατά 4/5”!  ΔΑΚΕ και ΔΑΣ συμφώνησαν, η Ενιαία πρότεινε να είναι αναλογικό και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, οπότε έμειναν κενές οι 2 θέσεις. Καλούμε την Ενιαία να μη νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της αυτήν την άκρως αντιδημοκρατική μεθόδευση των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ, που επιβεβαιώνει όσα καταγγέλουμε για την αδιαφορία τους στην ψήφο των συναδέλφων.
          Και μπορεί να βιάζονταν για τις καρέκλες, όμως για τα προβλήματα των εργαζόμενων δεν έχουν καθόλου βιασύνη: μπορεί να υπάρχουν τόσα σοβαρά ζητήματα (ΛΕΠΕΤΕ, πελατοκεντρικό, εργασιακά κλπ), μπορεί να μην έχει γίνει συνεδρίαση γι αυτά τα θέματα εδώ και 2,5 μήνες, όμως συζητούν η επόμενη συνεδρίαση για το πρόγραμμα δράσης να γίνει αρχές Ιουλίου!
          Η Πρόταση Προοπτικής θα συνεχίζει να ενημερώνει τους εργαζόμενους, να τους καλεί να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά για να αλλάξει η κατάσταση. Θα διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε με βάση τη βούληση των συναδέλφων (συμμετοχή στις γραμματείες και έναν αποσπασμένο συνάδελφο στο Σύλλογο), και θα επιμείνουμε για ανασυγκρότηση του Συλλόγου σε αντιδιαστολή με την παραλυτική λειτουργία των προηγούμενων ετών. Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνήσουν μαζί μας για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα, να κινητοποιηθούν και συλλογικά να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε.

 6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 19926, 74306, 79836, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια: