Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Γεν. Συνέλευση ΣΥΕΤΕ 2008


Απέναντι στην άγρια επίθεση …
Να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες μας

Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας

Το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση σηματοδοτεί ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και μεθοδεύει εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα. Συγκεκριμένα:


· Γίνονται ενοποιήσεις ταμείων, τόσο στο επίπεδο των κλάδων σύνταξης όσο και σε αυτό των κλάδων πρόνοιας και ασθενείας. Εξισώνονται προς τα κάτω οι όροι συνταξιοδότησης και μειώνονται σημαντικά οι παροχές προς τους ασφαλισμένους. Το ταμείο κύριας σύνταξης Εθνικής «ξαναμπαίνει» στο ΙΚΑ.
· Αυξάνεται στα 55 το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση μητέρας με ανήλικο παιδί. Η πλασματική προσφορά επιπλέον χρόνου ασφάλισης για κάθε παιδί (που και σήμερα ισχύει) –και ο οποίος δεν θα υπολογίζεται για τις περιπτώσεις μειωμένης ή πρόωρης σύνταξης ή για 37ετία– σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμφανίζεται ως «προστασία της μητρότητας» και είναι ντροπή και εξευτελισμός για την κυβέρνηση να το προβάλλει.
· Οι επικουρικές συντάξεις καθηλώνονται στο 20% των συντάξιμων αποδοχών, πράγμα που σημαίνει δραστική μείωση των συντάξεων. Σε πολλούς κλάδους η μείωση των συντάξεων θα φτάσει μέχρι και το 40%.
· Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για σύνταξη: Το όριο ηλικίας με 35ετία για ασφαλισμένους πριν το 1992 ανεβαίνει από τα 58 στα 60 σταδιακά από το 2013. Αυξάνεται στα 57 από τα 55 το όριο ηλικίας για σύνταξη εφόσον κάποιος έχει συμπληρώσει 25 χρόνια βαρέα και ανθυγιεινά.
· Παρατείνεται ο εργάσιμος βίος: Η πρόωρη μειωμένη σύνταξη εξαιρετικά ασύμφορη, αφού για κάθε χρόνο που κάποιος θα βγαίνει νωρίτερα θα έχει μείωση 6% στη σύνταξη. Όλοι εξωθούνται να εργάζονται μέχρι τα 65 ή ακόμη και τα 68 για να συμπληρώσουν τη σύνταξή τους.
· Στην αύξηση και των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στοχεύει και η «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 68 χρόνια, με αύξηση της σύνταξης κατά 3,3% ανά έτος, για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια ασφάλισης σε όλα τα Ταμεία
· Αυξάνονται από 50 σε 100 τα ένσημα για να πάρουμε βιβλιάριο ασθενείας. Αυξάνονται από 100 σε 120 μέρες οι ημέρες εργασίας με βάση τις οποίες κάποιος δικαιούται επίδομα ασθενείας. Με αυτές τις απάνθρωπες και κυνικές ρυθμίσεις όσοι έχουν μεγάλα διαστήματα ανεργίας ή εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας θα μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
· Με το «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών» θα ενισχυθεί και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, μέσα από έσοδα των αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων, η κλοπή των αποθεματικών των «υγιών» ταμείων και η αύξηση του ΦΠΑ (που θα σημάνει νέο τεράστιο κύμα ακρίβειας σε βάρος του ήδη λεηλατημένου εργατικού εισοδήματος).


ü Στην πραγματικότητα μας οδηγεί ΟΛΟΥΣ στα 40 χρόνια δουλειάς. Αφού κάνει ασύμφορη τη συνταξιοδότηση με τέτοιους όρους, μας δίνει το «δικαίωμα» να παραμείνουμε στην εργασία ακόμα 3 χρόνια με προσαύξηση 3,3% το χρόνο και μέχρι 80% του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας!!! Εν ολίγοις οι σημερινοί εργαζόμενοι θα πάρουν σύνταξη μικρότερη από τους παλαιότερους δουλεύοντας 40 χρόνια!!!
ü Αποδυναμώνει και οδηγεί στη διάλυση τα ταμεία και τις παροχές υγείας.


η μάχη είναι ακόμα μπροστά μας
και μπορεί να είναι νικηφόρα



Νικηφόρο κίνημα ανατροπής
…σε σύγκρουση με το συνδικαλισμό της συνδιαλλαγής
και της ήττας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Η ψήφιση του νομοσχεδίου φέρνει ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά στην ευθύνη να ανατραπεί η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, η πυροσβεστική λογική των συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι πλέον κραυγαλέα!!! Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ακόμα και πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου δεν είχαν κανένα σχέδιο κλιμάκωσης και αγώνα. Είναι οι ίδιες ηγεσίες που άφησαν να μεσολαβήσουν δύο ολόκληροι μήνες απραξίας μεταξύ των δύο προηγούμενων απεργιών. Αποφάσισαν την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων βάζοντας 3ωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 12/3 και 24ωρη απεργία στις 19/3.

Η ΟΤΟΕ ξεκίνησε έναν απεργιακό αγώνα χωρίς καμιά οργάνωση, για άλλη μια φορά δεν πραγματοποιήθηκαν Γενικές συνελεύσεις, περιοδείες, καθημερινές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Δεν κλιμακώθηκε ο αγώνας με μαζικά μπλοκαρίσματα των συστημάτων των τραπεζών, όπως έπραξε σωστά η Τράπεζα της Ελλάδος με το κλείσιμο του χρηματιστηρίου και υπήρξε αποτελεσματικό μέτρο πίεσης και με μεγάλο κόστος. Δεν επιδιώχθηκε συντονισμός με τους κλάδους σε αγώνα (ΟΤΑ, ΔΕΗ) και η απεργία φαινόταν ως εθιμοτυπική και για την τιμή των όπλων.
Η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχετικά χαμηλή, ακόμα και στην Εθνική, αλλά ο ΣΥΕΤΕ δεν φαίνεται να προβληματίστηκε και να πήρε ιδιαίτερα μέτρα περιφρούρησης της απεργίας. Η άρνηση του ΣΥΕΤΕ να συγκαλέσει έκτακτη Γ. Συνέλευση με θέμα το ασφαλιστικό παρά τις 540 υπογραφές των συναδέλφων και την υποχρέωσή του βάσει καταστατικού, αποδεικνύεται καταστροφική για τη συσπείρωση των συναδέλφων και την εξέλιξη της απεργίας.


- ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΡΑ
- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Ο αγώνας για την κατάργηση του νόμου πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Οι τραπεζοϋπάλληλοι να ενώσουμε τις απεργιακές μας δυνάμεις σε πραγματικό συντονισμό μαζί με τους εργαζόμενους στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση, στη ΔΕΗ, στα λιμάνια, τους μηχανικούς. Η κυβέρνηση θα υποχωρήσει, εάν βρεθεί αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη απεργιακή θύελλα που να «κατεβάζει διακόπτες» σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους.

Χρειάζονται αγώνες με διάρκεια και αποφασιστικότητα. Αγώνες που να έχουν πραγματικό κόστος για την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Ήρθε η ώρα να δείξουμε τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, την ανάγκη της ανυποχώρητης κινητοποίησης.
Να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας.

Προτείνουμε:
Ø Να προκηρυχθούν άμεσα έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε νομό με πρόταση νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.. Να εκλεγούν απεργιακές επιτροπές από κάθε Γ. Συνέλευση.
Ø Να πάρουμε πρωτοβουλία συντονισμού με τους συναδέλφους της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και όλους τους κλάδους.
Ø Να μετατρέψουμε κάθε κατάστημα και χώρο δουλειάς σε κύτταρο ενημέρωσης κι αγώνα, με ανακοινώσεις, αφίσες κλπ.


Διεκδικούμε:

˜ Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
˜ Να επιστραφούν ΟΛΑ τα κλεμμένα στα ταμεία απ΄ το χρηματιστήριο και τα δομημένα.
˜ Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στην ηλικία των 55 (γυναίκες στα 50) - Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων (να πληρώνουν κράτος και εργοδότες).
˜ Να μην μπει το Ταμείο Κύριας Σύνταξης της Εθνικής στο ΙΚΑ.
˜ Δημόσια, πλήρης, καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση όλων των εργαζόμενων
˜ 1400 ευρώ (όριο φτώχειας) κατώτερη σύνταξη για όλους.
˜Μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθεί η ελαστική κι ανασφάλιστη εργασία.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Ανεξάρτητη ΑΡιστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: