Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση: Καθεστώς οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Εθνική Τράπεζα!



Καθεστώς οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Εθνική Τράπεζα!

Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα έχει κατακλυστεί από εργαζόμενους ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Σήμερα, πάνω από 30% του προσωπικού εργάζεται κάτω από χειρότερο εργασιακό καθεστώς σε σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό. Τόσο οι παλιές όσο και η  νέα Διοίκηση, έχουν δημιουργήσει εργαζόμενους όχι μόνο δύο, αλλά πολλών ταχυτήτων, με σκοπό τη συμπίεση των όρων εργασίας όλων μας προς τα κάτω.   

Ο κανονισμός εργασίας, που προβλέπει προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της τράπεζας σε προσωπικό, έχει γίνει στην κυριολεξία «κουρελόχαρτο» από τη Διοίκηση. Στη θέση των χιλιάδων παλιών εργαζόμενων που αποχώρησαν την τελευταία δεκαετία με σύνταξη, πολλοί εκ των οποίων εκδιώχθηκαν μαζικά μέσω εθελουσιών, η Εθνική προσέλαβε ελάχιστους συναδέλφους με διαγωνισμό «για τα μάτια του κόσμου» (120 συναδέλφους το 2014), ενώ τους αντικατέστησε με «φθηνότερους» εργαζόμενους, εκτός κανονισμού και συλλογικών συμβάσεων, ενοικιαζόμενους μέσω εταιρειών και εργολαβιών, συμβασιούχους κλπ.

Φαίνεται ότι για τη Διοίκηση της Εθνικής, οι νέοι εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πτυχιούχοι και με δεκάδες προσόντα,  πρέπει να απασχολούνται με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα, λες και έχουν λιγότερες ανάγκες και μικρότερο δικαίωμα στη ζωή, σε πλήρη εναρμόνιση με τις νέες θέσεις εργασίας που επιβάλλει κατά χιλιάδες η ΕΕ με τα περίφημα ΕΣΠΑ, που υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά πριν και συνεχίζει η κυβέρνηση Τσίπρα τώρα. 

Ας δούμε αναλυτικά όλο το φάσμα των εργασιακών αυτών σχέσεων που ανθούν στην Εθνική:
v  Στην Εθνική εργάζονται σήμερα περίπου 1200 ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι μέσω εταιρειών (Icap, Mellon, Printec, Αction Line, Planet κλπ.). Το καθεστώς του «σύγχρονου δουλεμπορίου» εμφανίστηκε το 1998. Οι συνάδελφοι εργάζονται μαζί με τους συναδέλφους της Εθνικής, κάνοντας την ίδια ακριβώς δουλειά, πολλοί για πάνω από 10-15 χρόνια, και βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις Διευθύνσεις (Γέρακας, Μοσχάτο κλπ.). Οι  συμβάσεις τους ποικίλλουν, υπάρχουν 2μηνες – 3μηνες, 6μηνες, αορίστου χρόνου κλπ., 6ωρο, 7ωρο, 8ωρο. Οι μισθοί τους κυμαίνονται μεταξύ 400-800, αφού το 2012-2013 υποχρεώθηκαν εν μέσω απειλών για απολύσεις σε 3 μειώσεις μισθών. Στο Contact Center της Εθνικής έχουν καταγγελθεί πολλές φορές οι τραγικές εργασιακές συνθήκες, καθώς απαγορεύονταν η είσοδος σε συνδικαλιστικά όργανα, θεωρείται διάλειμμα ο χρόνος για τουαλέτα κλπ. Παραμονές απεργίας τους τρομοκρατούν να μη συμμετέχουν, με συνέπεια να τους χειρίζονται σαν έναν καλό «απεργοσπαστικό μηχανισμό» που δουλεύει ρολόι. Η Εθνική έχει προχωρήσει σε απολύσεις, είτε μαζικές (2007, 2011), είτε ατομικά. Ακόμα και η μητρότητα διώκεται, καθώς σε περίπτωση εγκυμοσύνης προσλαμβάνεται νέα ενοικιαζόμενη να καλύψει την κενή θέση της εγκύου, και όταν επιστρέφει η τελευταία, απολύεται η μία από τις δύο. Συνεχίζονται παράλληλα και προσλήψεις νέων ενοικιαζόμενων, μεταξύ των οποίων συγγενείς στελεχών της τράπεζας και συνδικαλιστών.
v  Από διάφορες θυγατρικές του Ομίλου (Εθνική Χρηματιστηριακή, Εθνική Asset, Π και Κ, Εθνική Κεφαλαίου κλπ), όταν αυτές συγχωνεύτηκαν στην ΕΤΕ, απορροφήθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι, που εργάζονταν πολλά χρόνια, σαν χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες με ατομική σύμβαση ( ο μισθός κυμαίνεται μεταξύ 850 – 1200 € περίπου). Εργάζονται σε Διευθύνσεις, κι ενώ εκτελούν την ίδια εξειδικευμένη εργασία, έχουν λιγότερα δικαιώματα και είναι εκτός συλλογικών συμβάσεων (επιδόματα, ωράριο, απλήρωτες υπερωρίες, υπηρεσιακή εξέλιξη κλπ). Χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες εξίσου έχουν προσληφθεί αρκετοί τα τελευταία χρόνια, παλιότερα στη Θράκη, στο Ιστορικό αρχείο, σε άλλες διευθύνσεις κλπ. Στην αρχή του έτους,  η Διοίκηση, την ίδια στιγμή που αρνείται να τους εντάξει στον κανονισμό εργασίας,  τους ασφάλισε ξαφνικά στο Ταμείο Αυτασφάλειας, με συνέπεια να καταβάλλουν επιπλέον 5,5%, ενώ η ίδια η Εθνική δεν καταβάλλει εργοδοτική εισφορά γι΄ αυτούς (!). Υπενθυμίζουμε δε ότι αν δεν συμπληρώσουν 3ετία στο ταμείο δεν δικαιούνται να λάβουν ούτε τις εισφορές που κατέβαλαν. Υπάρχουν επίσης δεκάδες εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
v  Το 2014, η Εθνική προσέλαβε 100 πτυχιούχους αριστούχους, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ (δηλαδή η ίδια δεν ξοδεύει ούτε 1 ευρώ) για 2 χρόνια, οι οποίοι εργάζονται ανάμεσά μας με 25 ώρες την εβδομάδα, με 310 ευρώ μισθό! Στη συνέχεια, θα προσληφθούν για άλλα 2 χρόνια δουλειάς και θα ενταχθούν στον κανονισμό, ενώ μετά είναι άγνωστο το μέλλον τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΕΕ σε συνεργασία με το αμαρτωλό ΙΚΥ.. Μάλιστα, πληρώνονται κάθε 3μηνο, προφανώς δείχνοντας εικόνες από το μέλλον για όλους μας, καθώς η αγορά κρίνει ότι δεν χρειαζόμαστε μισθό κάθε μήνα γιατί δουλεύουμε από χόμπι… Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ (να που πάνε τα λεφτά των ανέργων αντί για τους ίδιους τους ανέργους) επιδοτεί την Εθνική να προσλαμβάνει νέους φοιτητές επί πτυχίω, με σύμβαση 3 -6 μηνών, με μισθό 350-400 ευρώ. Χιλιάδες νέοι εργάζονται με αυτά τα απαράδεκτα προγράμματα, που τα έχουν βαφτίσει πρακτική άσκηση και τα βραβεύουν, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κενές θέσεις εργασίας, και αν είχαν προσληφθεί κανονικά θα πληρωνόντουσαν με τριπλάσιο μισθό και πλήρη ασφάλιση και δικαιώματα. Αυτοί που σχεδιάζουν αυτά τα προγράμματα, θα ήταν καλό να εργαστούν για λίγο με 310 ευρώ μισθό και μάλιστα σε ένα κατάστημα, όπου κάθε 6 μήνες μέσα σε απίστευτο φόρτο εργασίας πρέπει να εκπαιδεύουν τον επόμενο «πρακτικάριο»…

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ασυνδικάλιστοι, καθώς  ΣΥΕΤΕ και ΟΤΟΕ, ως φορείς του γνήσιου εργοδοτικού συνδικαλισμού (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) αρνούνται να τους εντάξουν στα σωματεία και να ασχοληθούν με το πρόβλημα, αφήνοντάς τους έρμαια της εργοδοσίας. Για την ΟΤΟΕ, δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενοι στις τράπεζες, αρνούνται να εντάξουν σωματεία ενοικιαζόμενων, ενώ δέχονται σωματεία διασπαστικά με κυριαρχία γιάπηδων και διευθυντών. Για το ΣΥΕΤΕ, ακόμη χειρότερα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια αρνείται να καλύψει συνδικαλιστικά τους παραπάνω εργαζόμενους και να τους εγγράψει ως μέλη του, ώστε να διεκδικήσουν την ισότιμη μεταχείρισή τους και να σταματήσει το φαινόμενο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. 

Σε 2 μήνες λήγουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιχειρησιακή και κλαδική, όμως από πλευράς ΣΥΕΤΕ - ΟΤΟΕ ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Αν ήθελαν να υπογράψουν αξιοπρεπείς συμβάσεις, θα είχαν ήδη ξεκινήσει διεκδίκηση και διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες! Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η ύπαρξη τόσων διαφορετικών εργασιακών σχέσεων εξυπηρετεί το στόχο της Διοίκησης για υπονόμευση και ελαστικοποίηση των όρων εργασίας όλων μας, νέων και παλιών, ώστε να καταλήξουμε να δουλεύουμε χωρίς συμβάσεις και δικαιώματα. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τους πάνω από 400 συναδέλφους «υπό ένταξη» (ως την 1/1/16) από την πρώην Εθνοντάτα, και τους περίπου 100 συναδέλφους από Probank - Fbb που δεν έχουν ενταχθεί στους κανονισμούς εξειδικευμένου προσωπικού εδώ και 2 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι είναι όμηροι των μετοχοδανείων, το σκηνικό όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προοιωνίζεται ζοφερό. Το 3ο μνημόνιο προβλέπει νόμο για μαζικές απολύσεις, δεν κατανοούν για ποιον χτυπάει η καμπάνα;  

■ Καλούμε τους συναδέλφους, ενοικιαζόμενους, συμβασιούχους, ειδικούς συνεργάτες, να οργανωθούν συλλογικά, να νικήσουν το φόβο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους! Κανείς εκτός ΣΥΕΤΕ - συλλογικών συμβάσεων- ΤΥΠΕΤ-  κανονισμού εργασίας, κανείς απολυμένος,  ίσοι μισθοί και εργασιακά/ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, όλοι συμμέτοχοι στους αγώνες!
 Τους καλούμε να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με την κίνησή μας, για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε από κοινού πώς θα αντιπαλέψουμε όλα τα προβλήματα! Κόντρα στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία που θέλουν να επιβάλουν τα τσιράκια του συστήματος δεξιά και αριστερά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Δεν παραιτούμαστε, δεν συνθηκολογούμε! Έχουμε ανάγκες, δεν είμαστε αριθμοί!

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2015

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα :www.protasiprooptikis.blogspot.com
Μ. Ξιφαρά 6974861242,  Χ. Πανδή 6944425544, Δ. Τσίγκανος, 6936548328, Ά. Κούκουνος 6948788704

Δεν υπάρχουν σχόλια: