Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

Ανακοίνωση: απεργούμε και διαδηλώνουμε! Αγώνας διαρκείας τώρα για την επιχειρησιακή!

 

 

Αγώνας διαρκείας τώρα!

Επιχειρησιακή σύμβαση με βάση τις ανάγκες μας!

 

Άδοξα έληξε και η 4η συνάντηση Διοίκησης και ΣΥΕΤΕ, όπως ήταν αναμενόμενο με βάση τη στάση της Διοίκησης και στις προηγούμενες συναντήσεις.

Δια στόματος της Γενικής Διευθύντριας Ανθρώπινου δυναμικού, η Διοίκηση δήλωσε θετική στο να βελτιωθούν τα επιτόκια δανείων (στεγαστικά, ατομικά, ρυθμισμένα). Άλλωστε, με την πτώση των επιτοκίων, δεν τους κοστίζει και ιδιαίτερα.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά δεν έφεραν καμία απάντηση στο ζήτημα των αυξήσεων των αποδοχών μας!

Όπως είχαμε προειδοποιήσει, η Διοίκηση καθυστερεί, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει καμία ενόχληση. Προχωρά το σχέδιό της για αύξηση των μεταβλητών αποδοχών, για σύνδεση μισθούς – παραγωγικότητας, ιδιαίτερα μέσω των bonus που μονομερώς μοιράζει.

Λεφτά υπάρχουν για golden boys και girls! Προσλαμβάνουν συνεχώς από την αγορά ειδικούς συνεργάτες, που θέλουν να ενταχθούν κιόλας στον κανονισμό εργασίας εν μια νυκτί, δίνουν τεράστια bonus και προνόμια σε μεγαλοστελέχη, το πάρτυ εκατομμυρίων καλά κρατεί.

Προσλήψεις μέσω κανονισμού κάνουν με το σταγονόμετρο, ενώ η πόρτα είναι ορθάνοιχτη για αδιαφανείς προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις, υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων. Σε αυτό το πλαίσιο ΔΗΣΥΕ και Διοίκηση συζητούν για τον κανονισμό εργασίας, όταν η ίδια η τράπεζα τον κάνει κουρελόχαρτο. Κι όταν διώχνουν συνεχώς συναδέλφους του κανονισμού εργασίας με «εθελούσιες».

Το σχέδιο αυτό γίνεται ανεκτό από την πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ. Η πλειοψηφούσα ΔΗΣΥΕ, από κοινού με τη ΔΑΚΕ, αρνείται να κάνει Γενική Συνέλευση.

Δεν θέλουν οι συνάδελφοι να ενημερώνονται, να συμμετέχουν, να αποφασίζουν, να πάρουν πάνω τους τον αγώνα. Δεν έχουν συσταθεί ακόμα ΕΑΚ και νομαρχιακά παραρτήματα, που θα μπορούσαν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την επιχειρησιακή.

Στο πλαίσιο διεκδίκησης, δεν ήθελαν να προστεθεί η ένταξη των συναδέλφων μέσω ΙΚΥ, συνεταιριστικών τραπεζών, από θυγατρικές και τέκνα θανόντων, και συμφωνούν να ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ειδικοί συνεργάτες, όπως ζητάει η Διοίκηση.

Μετά τη συνάντηση, η πρόταση της πλειοψηφούσας ΔΗΣΥΕ ήταν 24ωρη απεργία την Παρασκευή. Χωρίς απεργιακή συγκέντρωση.

Ως Πρόταση Προοπτικής, σε συνέχεια της πρότασης για 48ωρη απεργία που είχαμε καταθέσει στο ΔΣ την προηγούμενη εβδομάδα, κάναμε λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους της Διοίκησης και ανάγκη να υπάρξει ένας σοβαρός οργανωμένος απεργιακός αγώνας. Ένας πολύμορφος αγώνας διάρκειας, που θα αναγκάσει τη Διοίκηση σε πραγματική υποχώρηση.

Προτείναμε 24ωρες απεργίες επαναλαμβανόμενες από την Παρασκευή, με συγκέντρωση στις 10.00 στην Αθήνα και σε κάθε μεγάλη πόλη και συνέλευση στις 12.00. Με αξιολόγηση κάθε μέρα και συνέχιση, μέχρι η Διοίκηση να δεχτεί πραγματικές αυξήσεις.

Τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής των συναδέλφων στις τελευταίες απεργίες, ειδικά στο δίκτυο, δείχνουν ότι οι συνάδελφοι θέλουν συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα.

Με πάνω από 1 δις κέρδη, που τα έχουν μοιραστεί μέτοχοι και μεγαλοστελέχη, δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από γενναίες αυξήσεις στους μισθούς μας και μαζικές προσλήψεις μέσω κανονισμού!

Μπορούμε να τις πετύχουμε με έναν πολύμορφο αγώνα διαρκείας, όχι με βουβές απεργίες-τουφεκιές στον αέρα, χωρίς συμμετοχή των εργαζόμενων και οργάνωση.

Οι αγώνες στα χέρια των εργαζομένων!

Την Παρασκευή 20/6 δεν πάμε στη δουλειά, όλοι και όλες στην απεργία, κλείνουμε υπολογιστές!

Επιτροπές αγώνα τώρα, για να πάρουν πάνω τους την υπόθεση του αγώνα.

Απεργούμε κόντρα σε όσους μας κλέβουν τη ζωή!

 

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση στην Αθήνα

στις 10.30 έξω από το κεντρικό (πλ Κοτζιά)

 

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα: protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051 , 34709, 69321 (διεπ.)

 

 

Αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες! Συνέλαβαν απεργούς!

 

Συνέλαβαν τα πληρώματα καταστρώματος των πλοίων Superfast I & ΙV που συμμετείχαν στην απεργία της ΠΕΝΕΝ !

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

 

Καταγγέλλουμε την καταστολή ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών που κήρυξε η ΠΕΝΕΝ, στις 16 και συνεχίζεται και στις 18 Ιούνη, στα γραμμές της Αδριατικής κυβέρνησης-εφοπλιστών-δικαστικής εξουσίας.

Με τις συνεχείς επιθέσεις στην απεργία, μετά από προσφυγές της ΣΕΕΝ των εφοπλιστών, κάθε κήρυξη απεργίας της  ΠΕΝΕΝ και του ΕΚΠ κηρύσσεται παράνομη.

 

 Χτες το βράδυ έφτασαν στο σημείο ένστολοι των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος να συλλάβουν και να προσάγουν  μέλη του πληρώματος καταστρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου “SUPERFAST 4”, σε μια εμφανή προσπάθεια εκφοβισμού των αγωνιζόμενων ναυτεργατών. 

 

Η κυβερνητική-εφοπλιστική τρομοκρατία δεν κάμπτει τους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες που αποφασιστικά και ενωμένα συνεχίζουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπείς μισθούς, ρεπό, οργανικές συνθέσεις πληρωμάτων που να εγγυώνται την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών, ενάντια στο καθεστώς γαλέρας που έχουν επιβάλλει οι εφοπλιστές στην ακτοπλοία.

 

Εκφράζουμε τη βαθειά μας αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες!

 

Να σταματήσει άμεσα κάθε μορφής επίθεση (προσφυγές, καταστολή κλπ) ενάντια στην απεργία.

Κάτω η εφοπλιστική και η κυβερνητική- κρατική τρομοκρατία

Νίκη στον αγώνα των ναυτεργατών.

18/6/2025

 

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα: protasiprooptikis.blogspot.com

Νέα ανακοίνωση για τη δικαίωση των 3 απολυμένων συναδέλφων στην Attica

 

Αγωνιστική Ενότητα Τραπεζοϋπαλλήλων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


Να επαναπροσληφθούν τώρα οι τρεις συνδικαλιστές

 στην Attica Bank!

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, δικαιώθηκαν οι συνάδελφοι στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου προσέφυγαν τέλη Μαΐου. Η εργοδοσία κλήθηκε να εξετάσει την επαναπρόσληψή τους.

Αποδείχτηκε το προφανές: οι απολύσεις ήταν καθαρά για συνδικαλιστικό λόγο, όπως κι η ίδια η τράπεζα παραδέχεται.

Δηλαδή, ότι τους απέλυσε εξαιτίας της συνδικαλιστικής ανακοίνωσης τη μέρα της γυναίκας 8 Μάρτη, υπέρ της απολυμένης συναδέλφισσας από το κατάστημα Κέρκυρας. Τόσο ευαίσθητη η Διοίκηση της Attica Bank

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στις 2 Ιουνίου, υποστηρίξαμε κι εμείς το προφανές: να γίνει νέα απεργία, να γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Attica Bank όπου είναι μέλη οι 3 συνάδελφοι, να υπάρξει δηλαδή συνδικαλιστική και συλλογική δράση όλο το μήνα Ιούνιο. Με τους εργαζόμενους να γίνουν κοινωνοί πραγματικοί του αγώνα.

Πώς είναι δυνατόν να μην έχει γίνει μια Γενική Συνέλευση;; Πώς θα σπάσει ο φόβος που θέλει η εργοδοσία να επιβάλει, όπως έκανε με την απαράδεκτη επιστολή προς την ΟΤΟΕ;

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αφού ξεκίνησε τη γνωστή φιλολογία περί αποτυχίας των απεργιών και των αγώνων, πρότεινε να μην γίνει καμία νέα κινητοποίηση και να αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, στις 2/7, για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι συνάδελφοι.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι μόνο μια 24ωρη απεργία της ομοσπονδίας δεν αρκεί για να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, μέχρι στιγμής και το πρωτοβάθμιο σωματείο δεν έχει κάνει ένα σοβαρό αγώνα, πολύ περισσότερο που απολύθηκε η μία εκ των 9 μελών του ΔΣ.

Επιμένουμε να γίνει άμεσα έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΥΤΑ και του Συλλόγου Παγκρήτιας, που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΗΣΥΕ αντίστοιχα.

Οι συνάδελφοι να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους!

Ούτε σκέψη για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης!

Οι απολύσεις στις τράπεζες δεν πρέπει να περάσουν!

 

18/6/2025

https://pantrapezikosxhma.blogspot.com/ 6947724051

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025

Νέα ανακοίνωση για την επιχειρησιακή σύμβαση: αγώνες τώρα!

 

Μόνο με αγώνες θα κερδίσουμε μια αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση!

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε και μετά τη 3η συνάντηση ΣΥΕΤΕ και ΕΤΕ. Η Διοίκηση δήλωσε ότι ακόμα «μελετάει» και κάνει «ασκήσεις» όσον αφορά τις αυξήσεις στους μισθούς μας.

Ενημερώνουμε ότι θα μείνουν μεταξεταστέοι μετά από πάνω από 1 μήνα που έχουν λάβει το διεκδικητικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που είχε και πολλές ελλείψεις, γι΄ αυτό δεν το  ψηφίσαμε.

Για να δώσουν όμως αυξήσεις στις τακτικές αποδοχές των μεγαλοστελεχών και των μελών του ΔΣ, δεν καθυστέρησαν καθόλου και δεν τους ένοιαξε το κόστος..

Στα μόνα ζητήματα που έδωσαν απαντήσεις, ήταν σε κάποια μισθολογικά αιτήματα που αφορούν το θεσμό της οικογένειας (επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα για παιδιά Αμεα, ενίσχυση λόγω γέννησης τέκνουν, ενίσχυση για εισαγωγή σε ΑΕΙ σε άλλη πόλη).

Στο ζήτημα των προσλήψεων, που είναι από τις πιο σημαντικές διεκδικήσεις μας, δήλωσαν ξανά ότι δεν θέλουν να δεσμευτούν στην επιχειρησιακή σύμβαση, παρότι τα κενά στο δίκτυο αλλά και τις διευθύνσεις είναι τεράστια. Όλοι υποφέρουν από την πίεση και την εντατικοποίηση.

 Το ίδιο και για την αποσύνδεση σε μη εργάσιμες ώρες, θέλουν να συνεχιστεί η δουλειά ως το βράδυ και τα σκ.

Προφανώς δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τη Διοίκηση της ΕΤΕ. Το σχέδιό τους εδώ και χρόνια είναι να τονίζουν τις μεταβλητές αποδοχές, και κυρίως τη σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας. Αυτό σηματοδοτούν τα bonus.

Γι αυτό υποστήριξαν ότι είναι πολλές οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, και δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν όλες! Δηλαδή, και τα 12 χαμένα χρόνια όσον αφορά το μισθολόγιο και το επίδομα πολυετίας, καθώς και τα επιδόματα βαθμού και ευθύνης.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα και την απαίτηση να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες μας. Δεν τίθεται θέμα «σύγκρισης» των απαιτήσεών μας! Δικαιούμαστε ουσιαστικές αυξήσεις στις τακτικές αποδοχές μας!

Το θράσος της Διοίκησης εκπορεύεται από τη στάση της πλειοψηφίας του Συλλόγου, που ακόμη δεν έχει κάνει καμία κινητοποίηση, και δεν έχει εμπλέξει τους εργαζόμενους.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ την επόμενη μέρα της συνάντησης, προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης: προειδοποιητική 24ωρη απεργία Δευτέρα 16/6, στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις την Τρίτη 17/6 ημέρα της επόμενης συνάντησης, συνελεύσεις την Πέμπτη 19/6 σε κάθε νομό και εισήγηση για 48ωρη απεργία 23-24 Ιουνίου.

Η πλειοψηφούσα ΔΗΣΥΕ αρνήθηκε να παρθεί απόφαση για κινητοποίηση, και ψήφισαν μόνοι τους την εξουσιοδότηση της διαπαραταξιακής επιτροπής να κρίνει μετά την επόμενη συνάντηση αν και τι κινητοποίηση θα αποφασιστεί. Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις πρότειναν κινητοποιήσεις.

Δεν μπορούμε να τους έχουμε καμιά εμπιστοσύνη, δίνουν χρόνο στην εργοδοσία αντί να ξεκινήσουν ένα σοβαρό αγώνα. Συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον κανονισμό εργασίας μόνοι τους, αντί να τις παραπέμψουν για μετά την επιχειρησιακή σύμβαση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να διατρανώσουν με κάθε τρόπο την αγωνιστική τους διάθεση. Τα νομαρχιακά παραρτήματα που εκλέχτηκαν στις πρόσφατες εκλογές, οι ΕΑΚ που υπάρχουν, όλοι πρέπει να μπουν στη μάχη με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα!

Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας! Όχι στην ανάθεση, όχι στην παραίτηση. Με συλλογικό αγώνα, δράση και συμμετοχή της βάσης των εργαζομένων, μπορούμε να κερδίσουμε όσα δικαιούμαστε!

16/6/2024

 

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα: protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051 , 34709, 69321 (διεπ.)

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025

Κάλεσμα στην συγκέντρωση για την Παλαιστίνη

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ! Κυριακή 15/6, 19:00


 Καλούμε στο Σύνταγμα την Κυριακή 15/6, μέρα παγκόσμιας δράσης κατά της γενοκτονίας που εξελίσσεται στην Παλαιστίνη και στηρίζουμε τη διεθνή πρωτοβουλία Μarch to Gaza, Πορεία στη Γάζα.


e-mail:protasiprooptikis@gmail.comΙστοσελίδαprotasiprooptikis.blogspot.com





Τρίτη 10 Ιουνίου 2025

Νέα ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις για την επιχειρησιακή σύμβαση


Τίποτα λιγότερο από πραγματικές αυξήσεις και μαζικές προσλήψεις! 

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα!

 

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Όπως ήδη ενημερώσαμε μετά τη 2η συνάντηση ΣΥΕΤΕ και ΕΤΕ για την επιχειρησιακή σύμβαση, η Διοίκηση φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμη ούτε για μισθολογικές αυξήσεις στις τακτικές αποδοχές μας, ούτε για μαζικές προσλήψεις.

Βέβαια, για τα μεγαλοστελέχη μια χαρά αυξήσεις έδωσαν στη ΓΣ των μετόχων!

Εμείς θα δουλεύουμε χωρίς ανάσα και θα μας κλέβουν τον κόπο μας για να θησαυρίζουν οι μέτοχοι και οι γιάπηδες!

Η κατάσταση όσον αφορά τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών έχει ξεφύγει.

Τα 10 εκτελεστικά μέλη των 4 συστημικών τραπεζών, δηλαδή οι διευθύνοντες σύμβουλοι, μαζί με τους «νούμερο 2» εισέπραξαν αμοιβές 13,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2024, από 11,1 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένα κατά 21%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ είδε τις αποδοχές του να αυξάνονται κατά 21,12%, με μισθό 720.000 ευρώ το 2024, από 590.000 το 2023 και μπόνους που ανέβηκε στις 912.129 ευρώ, από 780.000 ευρώ το 2023!

Η αναλογία μεταξύ του μισθού του διευθύνοντος συμβούλου και του μέσου μισθού των εργαζομένων που είναι ένας δείκτης για το χάσμα των αμοιβών, ανέβηκε σε όλες τις τράπεζες το 2024 και κυμάνθηκε 16 προς 1 στην Εθνική !

Κι αν υπολογίσουμε και τους εκατοντάδες ενοικιαζόμενους συναδέλφους που δουλεύουν με μισθούς 800-900 ευρώ, η ψαλίδα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο!

Και σε μας στην τελευταία συνάντηση είπαν «δώσαμε, δώσαμε», δηλαδή τις γελοίες «αυξήσεις» της κλαδικής σύμβασης 8% σε βάθος τριετίας, γιατί περί γελοιότητας πρόκειται από την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, με τέτοια κερδοφορία.

Και δεν το είπε μόνο η εργοδοσία, έχει και τους συνδικαλιστές- φερέφωνα στον πλευρό της .

Η ΔΑΚΕ Ανοιχτή Γραμμή, δεν ντράπηκε να ταυτιστεί με τη Διοίκηση και να πει ότι οι αυξήσεις από την κλαδική σύμβαση είναι μια χαρά!

Οι «αυξήσεις» που δεν έχουμε δει ακόμα, και που από 1/7 θα είναι στο αστρονομικό ποσοστό των 2%!!!

Δηλαδή αυτοί θα κερδίζουν μπόνους, μετοχές, αυτοκίνητα, προκλητικά προνόμια, κι εμείς κουπί στη γαλέρα και να μετράμε πώς θα βγάλουμε το μήνα!

Και η ΔΑΚΕ, ως γνήσια παράταξη της κυβέρνησης ΝΔ και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, συμφωνεί κι επαυξάνει!

Τώρα προτείνει να πληρώνουν οι ειδικοί συνεργάτες μικρότερη εισφορά στο ΤΥΠΕΤ, με πλαφόν. Δηλαδή και θα παίρνουν υψηλούς μισθούς και θα πληρώνουν μικρότερη εισφορά από τους υπόλοιπους! Ωραία πρόταση, του Άδωνι Γεωργιάδη είναι;;

Στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 30/5, οι διοικούντες ανακοίνωσαν περιχαρείς πλεονάζοντα κεφάλαια 5,8 δις, τα πιο υψηλά από όλες τις τράπεζες. Έχουν τόσα κέρδη, που από τώρα ετοιμάζουν μέρισμα για του χρόνου!

Αυτά τα κέρδη τα έχουμε παράξει εμείς και τα έχει πληρώσει η κοινωνία με τα πανύψηλα επιτόκια και τις προμήθειες, μας ανήκουν!

Μας έχουν ξεζουμίσει, τα πληρώνουμε με σοβαρά προβλήματα υγείας , ψυχικά και σωματικά!

Τώρα να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις στο μισθό μας, μας χρωστάνε 12 χρόνια στο μισθολογικό κλιμάκιο και στο επίδομα πολυετίας!

Να πάρουμε όλοι οι εργαζόμενοι αυξήσεις, με αυξήσεις στο επίδομα βαθμού και ευθύνης, ή με ενιαίο επιχειρησιακό επίδομα!

Έχουμε γονατίσει από την ακρίβεια, να δώσουν και το σχολικό βοήθημα σε όλους τους γονείς κάθε Σεπτέμβριο!

Τώρα να διεκδικήσουμε προσλήψεις ειδικά στο δίκτυο αλλά και στις διευθύνσεις! Αφού κάνουν διαγωνισμό, να προσλάβουν 370 κι όχι 70. Ένας συνάδελφος σε κάθε κατάστημα χρειάζεται, το λιγότερο!

Να εντάξουν τώρα τους χαμηλόμισθους ειδικούς συνεργάτες, από ΙΚΥ, συνεταιριστικές τράπεζες, θυγατρικές, τέκνα θανόντων, που τόσα χρόνια εργάζονται με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 10/6, το μεσημέρι. Προτείναμε στο ΣΥΕΤΕ να γίνει συγκέντρωση έξω από το κεντρικό μετά τη δουλειά, την ώρα της συνάντησης, ώστε να υπάρχει μια πρώτη κινητοποίηση και η Διοίκηση να καταλάβει ότι οι συνάδελφοι διεκδικούν μια αξιοπρεπή σύμβαση.

Προειδοποιούμε ότι δεν θα δεχθούμε κανένα αντάλλαγμα στον κανονισμό εργασίας, καθώς μαθαίνουμε ότι γίνονται συναντήσεις ΔΗΣΥΕ και Διοίκησης για τον κανονισμό.

Πρέπει να γίνουν Γενικές συνελεύσεις σε κάθε νομό, να αποφασίσουμε πραγματικούς αγώνες και απεργίες που θα αλλάξουν γνώμη στη Διοίκηση!

Έχουν το θράσος να μας ζητάνε και πωλήσεις! Άραγε, αν δεν δίναμε κανένα προϊόν που στοχοθετείται για λίγες μέρες, δεν θα άλλαζε στάση η Διοίκηση;

Να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο αγώνα, καλούμε τους συναδέλφους σε δράση και κινητοποίηση!

Με κάθε τρόπο, με αποφάσεις συνελεύσεων, κείμενα καταστημάτων και ΕΑΚ, να διατρανώσουμε τη βούλησή μας!

Όλος ο Ιούνιος να είναι μήνας με αγώνες, απεργίες, να είναι μήνας νίκης!

10/6/2025

 

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα: protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051 , 34709, 69321 (διεπ.)

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Ανοιχτή Επιστολή- Διαμαρτυρία ομάδας Εργαζομένων Συνεταιριστικών τραπεζών και ΙΚΥ

 

Συνάδελφοι, με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκθέσουμε την κατάσταση που επικρατεί σε συναδέλφους με σχέσεις εργασίας ειδικού συνεργάτη προερχόμενου είτε από τις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες, είτε από ΙΚΥ.

Περισσότερο από 10 χρόνια παραμένουμε όμηροι μιας εργασιακής σχέσης που δεν προβλέπει τίποτα απολύτως για ενδεχόμενη εξέλιξη και αύξηση μισθού.

Φανταστείτε σε μια περίοδο που οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 300%, εμείς δεν δικαιούμαστε να λάβουμε ούτε ένα ευρώ αύξηση και ούτε φυσικά μπορούμε να λάβουμε κλιμάκια ευθύνης ή επιδόματα που δίνονται σε όλους τους συναδέλφους που είναι ενταγμένοι στον κανονισμό προσωπικού.

Την εργασιακή σχέση του ειδικού συνεργάτη δεν την επιλέξαμε εμείς, αλλά η τράπεζα για λίγο καιρό υποτίθεται, όπου τελικά πέρασαν 11 χρόνια, χωρίς καμία αύξηση στους μισθούς μας και χωρίς καμία εξέλιξη.

Είμαστε άνθρωποι που εργαζόμαστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή, με σπουδές και τραπεζική εμπειρία, που συμμετέχουμε δυναμικά στα σημαντικά αποτελέσματα της τράπεζας.

Έχουμε οχλήσει επανειλημμένως τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο εργαζομένων ΣΥΕΤΕ, προκειμένου να προτείνει την ένταξη μας στον κανονισμό προσωπικού, όμως η απάντηση είναι ότι δεν θέλει η διοίκηση και δέχεται την ένταξή μας μόνο αν αλλάξει ο κανονισμός προσωπικού. 

Δηλαδή μια μικρή ομάδα συναδέλφων δεν μπορεί να ενταχθεί στον κανονισμό, άραγε γιατί;

  • Θα αλλάξουν τα αποτελέσματα της τράπεζας και θα αυξηθεί τόσο πολύ το λειτουργικό της κόστος;
  • Θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο για την ένταξη στον κανονισμό; Την στιγμή που έχει γίνει αυτό, τόσο με τους συναδέλφους της probank όσο και με τους συναδέλφους της fbb.
  • Θα διαστρεβλωθούν οι εργασιακές σχέσεις; Όταν καθημερινά προσλαμβάνονται δεκάδες ειδικοί συνεργάτες που διαπραγματεύονται τους υψηλούς μισθούς τους ή έχουν κλειστά συμβόλαια;

Ας μας απαντήσει κάποιος γιατί υπάρχει αυτή η ομηρία.

Αυτή την στιγμή συζητείται όπως μας ενημερώνουν η επιχειρησιακή σύμβαση για τους συναδέλφους που είναι ενταγμένοι στον κανονισμό. Και με έκπληξη διαβάσαμε στις ανακοινώσεις του ΣΥΕΤΕ ότι δεν πρόκειται να βάλει το θέμα μας στο πλαίσιο των συζητήσεων με την διοίκηση, παρόλες τις υποσχέσεις που μας έδιναν το προηγούμενο διάστημα. 

Δεδομένου ότι όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων με τις τελευταίες τους ανακοινώσεις, ζητούν την ένταξη μας στον κανονισμό προσωπικού και δεδομένου ότι υπάρχει  ευρωπαϊκή οδηγία για αύξηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,  είναι μοναδική ευκαιρία να το θέσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την διοίκηση,

  • αφενός γιατί

πλέον όλοι αναγνωρίζουν την μεγάλη αδικία εις βάρος μας

  • και αφετέρου

διότι έτσι θα καταλάβει η τράπεζα ότι απέναντι της θα έχει συνδικαλιστές όπου θα την εμποδίζουν να σκεφτεί να προσλαμβάνει υπάλληλους με όρους που καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Είμαστε τραπεζοϋπάλληλοι, πληρώνουμε όσοι είμαστε μέλη συλλόγων εργαζομένων, εισφορά στον ΟΤΟΕ, αλλά από την πρόσφατη κλαδική σύμβαση δεν δικαιούμαστε σχεδόν τίποτα.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι ηγείστε του τραπεζικού συνδικαλιστικού κινήματος στην χώρα, ως αντιπροσωπευτικός σύλλογος των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας  και οι πρωτοβουλίες σας δημιουργούν σοβαρό προηγούμενο για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Σάς καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μείνετε στην ιστορία για την συνδικαλιστική αλληλεγγύη σας και όχι γιατί ταυτιστήκατε με την διοίκηση.  

Συνεδρίαση ΔΣ ΣΥΕΤΕ, Τετάρτη 11/6

 

Την Τετάρτη 11 Ιουνίου θα γίνει συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 10.00 με τα εξής θέματα:

 

- Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση 

- Νέα μέλη  

 

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

Στηρίζουμε τη March to Gaza


''Να σκέφτεσαι τους άλλους'

 

Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.

Όταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.

 

Όταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που μόνο τα σύννεφα έχουν να τους θηλάσουν.

Όταν γυρνάς στο σπιτικό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς όσους ζουν σε αντίσκηνα.

 

Όταν τα αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν.

Όταν ελεύθερα μιλάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν.

 

Και καθώς σκέφτεσαι εκείνους τους άλλους,

στον εαυτό σου γύρισε και πες:

«Αχ και να ήμουν ένα κερί στο σκοτάδι».

 

 Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.

Όταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.

 

Όταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που μόνο τα σύννεφα έχουν να τους θηλάσουν.

Όταν γυρνάς στο σπιτικό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς όσους ζουν σε αντίσκηνα.

 

Όταν τα αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν.

Όταν ελεύθερα μιλάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν.

 

Και καθώς σκέφτεσαι εκείνους τους άλλους,

στον εαυτό σου γύρισε και πες:

«Αχ και να ήμουν ένα κερί στο σκοτάδι»

Μαχμούντ Νταρουΐς , Παλαιστίνιος ποιητής 

 

Στηρίζουμε τη March to Gaza

 

Χιλιάδες άνθρωποι βαδίζουν 12-20 Ιουνίου από την Αίγυπτο μέχρι τη Ράφα, συμμετέχοντας στη March to Gaza. Περπατούν με στόχο να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό, να ανοίξουν δρόμο αλληλεγγύης προς τη Γάζα, να ενώσουν τη φωνή τους με έναν λαό που αντιστέκεται στην αποικιοκρατία, στην κατοχή, στην εξόντωση. 
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη διεθνή πρωτοβουλία March to Gaza. Δεν είναι συμβολική πορεία. Είναι μια μεγαλειώδης πράξη πίεσης για να περάσει η βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό που λιμοκτονεί.

Η γενοκτονία στην Παλαιστίνη δεν είναι ένα μακρινό γεγονός. Συμβαίνει τώρα και αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα της εποχής μας. Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, για την ζωή, για τη Γάζα, για την Παλαιστίνη, μέχρι την ελευθερία.

 

Στήριξη στην Ελληνική αποστολή στη March to Gaza:

https://chuffed.org/project/marchtogaza-greece

  

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα: protasiprooptikis.blogspot.com