Πληροφορίες για Εκλογές

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙΤΕ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 3349911 (19911) ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ 6980925499

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Το πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσης που ψήφισαν Πρόταση Προοπτικής - Ενιαία στο ΔΣ


To πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσης που ψηφίσαμε
από κοινού με την Ενιαία στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ 4-5/3


·         Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιο διαγωνισμό, ώστε να αναπληρωθούν όλα τα κενά από τους χιλιάδες αποχωρήσαντες της εθελούσιας και παλιότερα. Αξιοποίηση άμεσα των επιλαχόντων από το διαγωνισμό του 2013 για την επαρχία, συμμετοχή όλων των πτυχιούχων στους διαγωνισμούς (όχι αποκλεισμοί σχολών). Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα μεταθέσεων των συναδέλφων από και προς την επαρχία, όπως είχε δεσμευτεί η Διοίκηση. Καμία νέα πρόσληψη με αδιαφανή τρόπο. Προσλήψεις μόνο από διαγωνισμούς με διαφανείς διαδικασίες.
·         Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μία μόνο δουλειά. Πρώτο βήμα να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε από το 2010 και μετά. Υπογραφή επιχειρησιακής με εξάλειψη της μείωσης («κουτάκι», δηλ 8 -15%), υπογραφή κλαδικής με επαναφορά  του επιδόματος ισολογισμού και της μείωσης 6,5% που είχαμε στο βασικό μισθολόγιο. Όχι στη διάσπαση των πολλών επιδομάτων, να ενσωματωθούν τα επιδόματα στο βασικό μισθό. Να επανέλθει ο παλιός κανονισμός οδοιπορικών, με αποζημίωση για τους συναδέλφους που μετακινούνται εκτός και για λιγότερο από 30 χιλιόμετρα.  Να γίνουν άμεσα οι προαγωγές κατ΄ αρχαιότητα και οι μετατάξεις προσωπικού.

Να καταβληθεί το κατασκηνωτικό επίδομα (κωδ.555).
·         Κανείς συνάδελφος εκτός κανονισμού εργασίας, συλλογικών συμβάσεων, ασφαλιστικών ταμείων. Ενιαίο εργασιακό καθεστώς για όλους, ίδιος μισθός, ωράριο, ασφάλιση. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (ενοικιαζόμενοι, χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες π.χ. από πρώην θυγατρικές ΕΤΕ, συνάδελφοι με παροχή μισθωτών υπηρεσιών, συν/φοι της Εθνικής Ασφαλιστικής στην επαρχία ) και να ενταχθούν όλοι άμεσα στον κανονισμό εργασίας, με αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στην Τράπεζα. Οι 200 μεταπτυχιακοί συνάδελφοι μέσω ΕΣΠΑ να ενταχτούν από τώρα στον κανονισμό, και όχι σε 2 χρόνια. Οι συνάδελφοι της Εθνοντάτα να ενταχτούν όλοι άμεσα στον Κανονισμό ως κανονικοί συνάδελφοι, και όχι ως ειδικοί συνεργάτες, όπως αποφάσισε η Διοίκηση τον Δεκέμβρη. Να ενταχθούν άμεσα στους κανονισμούς των διευθύνσεων και στο εξειδικευμένο προσωπικό οι συνάδελφοι των πρ. Probank  και Fbb, και όσοι συνάδελφοι αλλάζουν διευθύνσεις.
·          Μείωση τώρα του ωραρίου, 35ωρο και 5ήμερο για όλους, με υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Να καταργηθούν οι διατάξεις για τις βάρδιες, κανένα κατάστημα ανοιχτό Σάβ/κο, λειτουργία των I-bank το πρωί, κλείσιμο των Premium. Επαναφορά της λήξης του ωραρίου συναλλαγών καταστημάτων στις 2, και Παρασκευή στη 1.30, όπως μέχρι το 2002. Καταγραφή όλων των ωρών υπερωρίας και υπερεργασίας με ενιαίο σύστημα για Καταστήματα και Διευθύνσεις (πχ. με χρήση κάρτας).
·         Να σταματήσουν οι εργολαβίες και η εκχώρηση εργασιών (καθαρισμός, φύλαξη, πληροφορική, τεχνικές υπηρεσίες κλπ). Να γίνουν προσλήψεις φυλάκων και καθαριστριών με διαγωνισμό, με κοινωνικά κριτήρια και με συμμετοχή όσων εργάζονται και σήμερα. Να στελεχωθούν οι διευθύνσεις πληροφορικής, τεχνικές υπηρεσίες κλπ. Όχι στην αγορά «έργων» με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες, με αμφίβολη αξία και μεγάλο κόστος. Εκπαίδευση του προσωπικού συνεχώς για να είναι καταρτισμένο.
·         Να φύγουν τα golden boys, οι σύμβουλοι και όλα τα στελέχη από την αγορά που κατέκλυσαν την τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια από την εποχή Αράπογλου (2008) μέχρι και σήμερα, με παχυλούς μισθούς, θέσεις και κλιμάκια. Να μπει πλαφόν στους μισθούς των μεγαλοστελεχών, καθώς και να καταργηθούν οι πρόσθετες παροχές (μπόνους, κάρτες, κινητά, αυτοκίνητα κλπ.)
·         Να καταργηθεί το Πρόγραμμα Αξιοποίησης Στελεχών, που νομιμοποίησε την παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας. Να δημιουργηθεί Κανονισμός Τοποθέτησης Στελεχών μέσα στον Κανονισμό Εργασίας και να καθοριστούν κριτήρια για την κάλυψη θέσεων ευθύνης, τις προαγωγές, τις μεταθέσεις, με εργατικό έλεγχο.
·         Να διαγραφούν άμεσα τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων της Probank.
·         Να μπει αγωνιστικός σχεδιασμός για υπογραφή διετούς επιχειρησιακής και κλαδικής σύμβασης, με όλα τα παραπάνω, και πραγματική ρήτρα απολύσεων.
·         Να καταργηθεί η στοχοθεσία στα καταστήματα, που προσθέτει αφόρητη πίεση στους συναδέλφους. Όχι στην εντατικοποίηση. Καμία σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
·         Να μην παγιωθεί το διευθυντικό δικαίωμα. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς. Να μειωθεί δραστικά το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες.
·         Σοβαρός αγωνιστικός σχεδιασμός για τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΤΥΠΕΤ και η Τράπεζα να καλύψει τα ελλείμματα από τις εθελουσίες. Να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι στο Επικουρικό Ταμείο, καμία μείωση στην επικουρική σύνταξη. Επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς 4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας, η Τράπεζα να την καταβάλλει για όλους τους συναδέλφους, καθώς δεν καταβάλλει ούτε το 2% για όσους εντάσσονται στο Ταμείο από 1/1/14. Να ακυρωθεί η συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, με την οποία «κουρεύτηκε» το εφάπαξ κατά 40%, και αναδρομικά για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2012. Έξω τα ασφαλιστικά ταμεία από το τζόγο του χρηματιστηρίου.

Ô Θεωρούμε επίσης ότι ο ΣΥΕΤΕ πρέπει άμεσα, σε επίπεδο κλάδου και σε πανεργατικό επίπεδο, να ιεραρχήσει ως εξίσου σημαντικά και να διεκδικήσει με αγωνιστικό τρόπο την κατάργηση από τη νέα κυβέρνηση μιας σειράς αντεργατικών νόμων και μέτρων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα οποία αφορούν και έχουν πλήξει άμεσα τους εργαζόμενους στην Εθνική και ευρύτερα, και τα οποία αντιπάλεψε το εργατικό κίνημα και οι τραπεζοϋπάλληλοι με μεγάλους αγώνες και μάχες :
Ø  Να επανέλθει η διάταξη της λύσης της σύμβασής μας ως τη συνταξιοδότηση, που καταργήθηκε από τον Κανονισμό Εργασίας το 2012, κι αφορά ΔΕΚΟ κλπ.
Ø  Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι για τις συλλογικές συμβάσεις της τελευταίας 4ετίας (λήξη μετενέργειας, ισχύς επιχειρησιακής έναντι κλαδικής, μη επεκτασιμότητα των συμβάσεων, δηλ. οι ν. 3845, 3899 / 2010, 4024/2011, 4046/2012 κλπ.)
Ø  Να καταργηθεί το πάγωμα των ωριμάνσεων και τριετιών, που έχει πλήξει και τους δικούς μας μισθούς και απαγόρευσε τις αυξήσεις. Να καταργηθεί ο χαμηλότερος μισθός για τους νέους κάτω των 25.
Ø  Να καταργηθεί η απελευθέρωση των απολύσεων και η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης.
Ø  Να καταργηθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την καθιέρωση ελαστικού ωραρίου, τη μείωση της αμοιβής της υπερωρίας και υπερεργασίας (2010) , των αδειών (τμηματική άδεια κλπ), την επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης κλπ.
Ø  Να καταργηθεί με νόμο η ενοικιαζόμενη εργασία, που επεκτάθηκε μάλιστα στους 36 μήνες.
Ø  Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (Ρέππα, Αλογοσκούφη, Πετραλιά, Λοβέρδου). Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλους. Να επανέλθουν τα ευνοϊκότερα όρια ηλικίας για όλους, και τους τραπεζοϋπαλλήλους, για τη συνταξιοδότηση. Να αρθούν οι περικοπές των συντάξεων του ΙΚΑ. Να επανέλθουν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και για τους συναδέλφους κάτω των 60, καθώς έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας τόσα χρόνια. Να καταργηθεί ο νόμος Αλογοσκούφη (2005), που κατέστρεψε τα επικουρικά μας, και να ασφαλίζονται όλοι οι συνάδελφοι στο Λογαριασμό Επικούρησης, να διαλυθεί το θνησιγενές ΕΤΑΤ. Να καταργηθούν οι νόμοι για τα επαγγελματικά ταμεία, καθώς και ο ν. 4281/2014. Να επιστραφούν τα κλεμμένα στα Ταμεία από το PSI, δομημένα ομόλογα κλπ.
Ø  Να καταργηθούν τα χαράτσια, ο φόρος αλληλεγγύης, ριζική μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους. Να καταργηθούν εντελώς οι πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία.
Ø  Καμιά ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, δωρεάν υγεία, πρόνοια κλπ.  Να μειωθούν οι λογαριασμοί της κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό), ποιοτικές συγκοινωνίες.
Ø  Με αίσθημα αλληλεγγύης, να διεκδικήσουμε άτοκα στεγαστικά δάνεια και χαμηλότερα επιτόκια για τους συνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ανέργους.
Ø  Να ακυρωθεί η δανειακή σύμβαση, έξω η Τρόικα. Δεν αναγνωρίζουμε το τοκογλυφικό χρέος, να διαγραφεί μονομερώς με αποδέσμευση από ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και λαϊκή εξουσία. o λαός δεν χρωστάει σε κανέναν, κανένα νέο μέτρο στο όνομα του χρέους, κατάργηση πλήρης των μνημονίων και όλων των αντεργατικών μέτρων.
Ø  Προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυξήσεις παντού! ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ. Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ. Επαναφορά των κλαδικών μισθών στα προ κρίσης επίπεδα και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού σε όλους τους κλάδους του Δημοσίου. Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο (Ν. 4024). Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.  Να επανέλθουν όλα τα επιδόματα που καταργήθηκαν με βάση τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς και όποια κλαδικά επιδόματα χάθηκαν   Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
Ø  Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.        Άμεση κάλυψη και επιδότηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, στο 80% των 751 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς ορούς και προϋποθέσεις.

Προτείνουμε το εξής πρόγραμμα δράσης από πλευράς του ΣΥΕΤΕ, για να δρομολογηθούν τα παραπάνω και να αρχίσουμε να μετράμε νίκες:

Ø  Περιοδείες για ένα μήνα όλου του νέου Δ.Σ. για καταγραφή αναγκών και προβλημάτων σε όλους τους χώρους,  άμεση σύσταση νομ. παραρτημάτων του ΣΥΕΤΕ και εκλογή ΕΑΚ σε όλους τους χώρους δουλειάς πανελλαδικά, ως τον Απρίλη. Στη συνέχεια, σύγκληση γενικών συνελεύσεων ανά νομό τον Μάη (στην Αθήνα ανά περιοχές) με εκλογή επιτροπών αγώνα και αντιπροσώπων που θα μεταφέρουν τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις και το πλαίσιο των διεκδικήσεων σε μια μεγάλη συνέλευση αγώνα. Σύγκληση του Πανελλαδικού Συμβουλίου με θέμα την επιχειρησιακή και κλαδική σύμβαση, ώστε να έχει υπογραφεί ως τέλος του 2015. Οργάνωση κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων με σκοπό την προώθηση των παραπάνω.
Ø  Κλιμάκια περιοδειών για θέματα ωραρίου, αδειών, υγιεινής κ ασφάλειας κλπ. Προσφυγή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας ( παραβίαση ωραρίου, κανονισμού εργασίας κλπ.)
Ø  Απεύθυνση σε όλους τους Συλλόγους στην Εθνική (ΣΥΤΑΤΕ, ΣΕΠΕΤΕ, ΣΥΔΑΠΤ, Εθνοντάτα, Κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού,  πρ. Εθνοκάρτα κλπ) για συντονισμό και κοινή δράση, με πρόταση ενοποίησης. Να γραφτούν άμεσα στο ΣΥΕΤΕ οι ενοικιαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι συνάδελφοι μέσω ΕΣΠΑ.
Ø  Κάλεσμα στους Συλλόγους των τραπεζών για συντονισμό για τα κλαδικά ζητήματα. Συμμετοχή σε συντονισμούς με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και όσους κλάδους αγωνίζονται, σε κόντρα με την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, για τα πανεργατικά θέματα που αναφέρονται παραπάνω. Δράσεις αλληλεγγύης σε άλλους κλάδους για απολύσεις, συμβάσεις κλπ. Απεύθυνση προς την κοινωνία με εξωστρεφείς δράσεις, καταγγέλλοντας το ρόλο των τραπεζών. Συμμετοχή σε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες.
Ø  Βήματα για την ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση του Συλλόγου. Αποφάσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους, όχι άλλο γραφειοκρατικό μοντέλο. Ανακλητότητα των εκλεγμένων συνδικαλιστών. Δημιουργία ομάδων (κινηματογραφική, θεατρική κλπ.), κατάργηση των πολύχρονων συνδικαλιστικών απαλλαγών, συζήτηση για αλλαγές στο καταστατικό σε δημοκρατικότερη κατεύθυνση (εκλογές κάθε 2 χρόνια, αλλαγή μοντέλου Γ. συνέλευσης, κλπ.). Λήψη αποφάσεων για  τα οικονομικά του Συλλόγου : δάνεια, μετοχές, μείωση της εισφοράς ( πχ διακοπή της έξτρα για το απεργ. ταμείο), απεργιακό ταμείο, συνδικαλιστικά προνόμια, Λέσχη, ενιαίο εργασιακό καθεστώς για τις καθαρίστριες κλπ.

1 σχόλιο:

Paraskevas είπε...

Μπα, πήρε τη μεγάλη απόφση η ΕΝΙΑΙΑ να ψηφίσει διεκδικητικό πλαίσιο μαζί με αυτούς που κατήγγειλε χρόνια ολόκληρα ?