Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τη συγκρότηση του νέου προεδρείου του ΣΥΕΤΕ



Συγκρότηση Προεδρείου ΣΥΕΤΕ: Τα ίδια και χειρότερα! 

      Σε μία συνεδρίαση - εξπρές (διάρκειας μιάμισης ώρας) συγκροτήθηκε το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ για την επόμενη τριετία. Με τοποθέτηση του συναδέλφου Αρβανίτη κατατέθηκε η εξής πρόταση της ΔΗΣΥΕ: στις 8 θέσεις του Προεδρείου (με την επινοημένη, εκτός καταστατικού, θέση του αναπληρωτή ταμία): 4 ΔΗΣΥΕ (πρόεδρος, Α' αντιπρόεδρος, αναπλ. γραμματέας και αναπλ. ταμίας), 2 ΔΑΚΕ ( γεν. γραμματέας και Β' αντιπρόεδρος), 1 ΔΑΣ (ταμίας) και 1 Ενιαία (έφορος). Στην πρόταση αυτή, απέκλεισαν την κίνησή μας (παρότι είναι ισοδύναμη πλέον με την Ενιαία) με την αιτιολόγηση ότι είμαστε «δυνάμεις οι οποίες στρέφονται ενάντια στη συνδικαλιστική δράση» και ότι «αυτές οι δυνάμεις δεν συμβαδίζουν με τη λειτουργία του Προεδρείου». 
       Η ΔΑΚΕ συμφώνησε με την πρόταση της ΔΗΣΥΕ κατευθείαν. Οι ΔΑΣ και Ενιαία,  ενώ παραδέχτηκαν ότι το προτεινόμενο δεν είναι αντιπροσωπευτικό προεδρείο, αλλά και ούτε και προγραμματικό, δεν κατέθεσαν κάποια αντιπρόταση, αλλά μας απευθύνθηκαν ώστε να προσχωρήσουμε πρωτόβουλα σε αυτό το προεδρείο.
        Η σαφής τοποθέτηση της Πρότασης Προοπτικής συνοψίστηκε στην πρόταση που καταθέσαμε δημόσια στους συναδέλφους και σε όλα τα μέλη του ΔΣ. Ότι το Προεδρείο πρέπει να συγκροτείται στη βάση ενός προγράμματος δράσης και διεκδικήσεων, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζόμενων της Εθνικής, και γι΄ αυτό καταθέσαμε και τους άξονες ενός τέτοιου αναγκαίου προγράμματος. Το ΔΣ που επανεκλέχτηκε, όμως, με πλειοψηφούσες τις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υιοθετήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ή να αλλάξει τον προσανατολισμό του ΣΥΕΤΕ. Γι αυτό δεν είχε νόημα να συμμετέχουμε ως “κομπάρσοι” σε ένα τέτοιο προεδρείο. Η λογική του μοιράσματος των θέσεων - καρεκλών δεν μας εκφράζει.
        Επειδή είναι εμφανές ότι θα ζήσουμε μια από τα ίδια με την προηγούμενη 3ετία, αφού ο πρόεδρος, πλέον, Αρβανίτης  δήλωσε ότι και το νέο ΔΣ θα κινηθεί στα χνάρια του παλιού, δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε. Καλέσαμε όμως τις παρατάξεις να τοποθετηθούν γύρω από τις προτάσεις μας. Όλοι αρνήθηκαν και δεν έγινε καμιά συζήτηση ούτε καν για τη λειτουργία του ΔΣ και του Προεδρείου, γιατί καμία παράταξη δεν θέλει να δεσμευτεί γύρω από συγκεκριμένους άξονες και θέσεις. Όλοι, απλά βολεύονται με τη λογική του αντιπροσωπευτικού προεδρείου.
       Καλέσαμε τις Ενιαία και ΔΑΣ να μη συμμετέχουν πάλι σε ένα τέτοιο Προεδρείο, όπως και την προηγούμενη φορά. Η Ενιαία μάλιστα, μας απάντησε ότι το πρόγραμμα που καταθέσαμε είναι “βερμπαλισμοί”, σε τέτοια περίοδο υποχώρησης του συνδικαλιστικού κινήματος”. Δηλαδή συνάδελφοι της Ενιαίας πρέπει να συμβιβαστούμε με ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ, που άλλωστε φέρουν τεράστια ευθύνη γι΄ αυτήν την υποχώρηση; Δυστυχώς, η πρόταση της ΔΗΣΥΕ υπερψηφίστηκε από τις 4 παρατάξεις, εκτός από την Πρόταση Προοπτικής (καταψηφίσαμε, ενώ ψηφίσαμε λευκό στους υποψηφίους των δύο αριστερών παρατάξεων). ΔΑΣ και Ενιαία νομιμοποίησαν και πάλι ένα Προεδρείο αποκλεισμών, χωρίς καν κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας/ αναλογικότητας, χωρίς αρχές και πρόγραμμα δράσης, και δέχτηκαν να παίξουν διακοσμητικό ρόλο σ΄αυτό.
      Όσο για τις απόψεις του Προέδρου ότι η παράταξή μας αντιτίθεται στη συνδικαλιστική δράση, εννοείται ότι στη συνδικαλιστική πρακτική της συνδιαλλαγής που οδηγεί σε ξεπούλημα των εργατικών δικαιωμάτων, όπως την έχει εκφράσει η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ τα τελευταία χρόνια, είμαστε αντίθετοι. Ας αναλογιστούμε ότι δεν είναι π.χ. δυνατόν,  η κατά τα άλλα θεμιτή διεκδίκηση μιας αναβάθμισής μας (κλιμάκιο κτλ) να περνάει μέσα από το Σύλλογο.  Δεν μπορεί ο συνδικαλιστής να δημιουργεί τέτοιες εξαρτήσεις από τη Διοίκηση. Κάπως έτσι οδηγούμαστε σε επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και περιστολή των δικαιωμάτων μας! Αντίθετα, προτάσσουμε την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος, σε ένα συνδικαλισμό της ρήξης και όχι του συμβιβασμού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6974861242, 6948788704, 2103388768, 18768, 16032, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια: