Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα στην Κϋπρο

Κάλεσμα προς όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να σταματήσουν να διενεργούν από τις 14/10/2008 οποιαδήποτε πράξη αφορά την Εθνική Τράπεζα Κύπρου απευθύνει με εγκύκλιο της η ΄Ενωση Τραπεζικών Υπλλήλων Κύπρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΤΥΚ:

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Η συμπεριφορά της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (Κύπρου) στην Κύπροείναι ήδη γνωστή σʼόλους, γιατί εδώ και πολλούς μήνες με τη συμπεριφοράτης έχει αποδείξει τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις της που δεν είναιτίποτε άλλο παρά να ικανοποιήσει τις ατομικές επιδιώξεις των Διοικούντων καιταυτόχρονα να αποδυναμώσει το Συνδικαλιστικό Κίνημα στην Κύπρο.Επαληθεύοντας τις προ διετίας προβλέψεις μας, ότι ο στόχος της Διοίκησηςτης Εθνικής Τράπεζας ήταν η καταπάτηση των Εργασιακών θεσμών τηςΚύπρου, των συμφωνιών αλλά και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ηΕθνική Τράπεζα συνεχίζει προκλητικά να μην αναγνωρίζει το ρόλο τουΥπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να το αγνοείπροκλητικά, ενώ καταπατεί κάθε συμφωνία με την ΕΤΥΚ και τον ΚώδικαΒιομηχανικών Σχέσεων και επέβαλε ήδη κλίμα τρομοκρατίας στουςυπαλλήλους της.
Χθες οι Π. Φρονίστας και Γ. Χατζηγεωργίου που παρέμειναν στην Τράπεζασαν συνταξιούχοι «λόγω εμπειριών», κάλεσαν διαδοχικά τους δύοσυναδέλφους και εν ψυχρώ τους απέλυσαν (με την υπογραφή του κ. Μ.Κόκκινου) χωρίς να τους έχουν προσάψει καμία κατηγορία και φυσικά χωρίςνα συγκληθεί οποιονδήποτε αρμόδιο σώμα όπως προβλέπουν οι συμφωνίεςμε την Τράπεζα (Πειθαρχική Επιτροπή).ʽΟλοι γνωρίζουν ότι με τα τελευταία μέτρα (προ 18μηνου), οι συνάδελφοιαυτοί παρ΄όλο που δεν ήταν στους απεργούς στήριξαν ηθικά τους απεργούςκαι η Διοίκηση της Τράπεζας με τις προκλητικές δηλώσεις της (τις είχαμεκαταγγείλει τότε) αρνήθηκε να τους επιτρέψει να επανέλθουν στα μέχρι τότεκαθήκοντα τους και τους «μετάθεσε» σʼ άλλη υπηρεσία (στην ουσία τουςπαραγνώρισε).
Ούτε πριν, ούτε μετά τους έγινε οποιαδήποτε παρατήρηση για μη σωστήεκτέλεση των καθηκόντων τους, παρʼόλο που οι ίδιοι με επιστολή τουςζητούσαν να τους ανατεθούν εργασίες γιατί ουσιαστικά υποαπασχολούντο (μεαπόφαση της Τράπεζας). Δυστυχώς η Τράπεζα τους αγνοούσε καιμελετημένα και συστηματικά προχωρούσε το σχέδιο της, που ολοκλήρωσε2χθες όταν τους ανακοίνωσαν την απόλυση τους με ισχύ την επόμενη μέρα(14/10/2008).Όπως όλοι γνωρίζετε πριν τρεις μήνες η Τράπεζα u945 απέλυσε εν ψυχρώσυνάδελφο επειδή ουσιαστικά δεν τον «πήγαινε» ο κ. Φρονίστας.Φυσικά είχαν προηγηθεί οι περιβόητες προαγωγές της «ντροπής» όπου 65άτομα προήχθηκαν, στην πλειοψηφία τους με ΜΗ αξιοκρατικά κριτήρια και μεμοναδικά χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν πλέον μέλη της ΕΤΥΚ.Πριν λίγες μέρες με απόφαση πάλι των συνταξιούχων που διοικούν τηνΕθνική Τράπεζα έγιναν περίεργες μεταθέσεις στελεχών όπου και πάλι τα μέλητης ΕΤΥΚ βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση.
Φυσικά την αναξιοκρατία των προαγωγών, την κακή τοποθέτηση στελεχώνκαι την ανικανότητα των Διοικούντων θα την πληρώσει η ίδια η Τράπεζα και οιμέτοχοι αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τις στρεβλές Διοικήσεις.Η Οργάνωσή μας παρακολουθεί στενά τις Παγκόσμιες εξελίξεις και τιςδύσκολες μέρες που διέρχεται το τραπεζικό σύστημα και λυπάται πραγματικάπου αντί μερικοί τραπεζίτες να αναζητούν τρόπους βελτίωσης της ήδη πολύάσχημης κατάστασης της Τράπεζας τους, το μόνο που τους απασχολεί είναινα ικανοποιήσουν την προσωπική εκδικητική μανία τους αδιαφορώντας ότι ηκοινωνία αλλά και η ιστορία θα τους στιγματίσει με τα χειρότερα χρώματα.
Η Οργάνωσή μας αξιολογώντας τις εξελίξεις και τη συμπεριφορά τηςΔιοίκησης των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας και συνειδητοποιώνταςτη σημασία για το σύνολο του Συνδικαλιστικού Κινήματος, είναιαποφασισμένη να μην αφήσει να περάσει αυτή η συμπεριφορά της Τράπεζαςαλλά θα προασπίσει τη μονιμότητα και τα κεκτημένα των συναδέλφων σʼΟΛΕΣ τις Τράπεζες.

Με βάση τα πιο πάνω η ηγεσία της Οργάνωσής μας αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη των πιο κάτω μέτρων:
1. Μη εξυπηρέτηση από το σύνολο των Τραπεζοϋπαλλήλωνοποιασδήποτε πράξης αφορά την Εθνική Τράπεζα (από σήμερα).
2. Παράλληλα εκδήλωση δίωρης στάσης εργασίας του συνόλου τωνμελών μας στις Εμπορικές Τράπεζες, σαν έκφραση καταδίκης τηςτρομοκρατίας που επέβαλε η Τράπεζα και σαν εκδήλωσησυμπαράστασης προς τους συναδέλφους της Εθνικής Τράπεζας.
3. Πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης για το θέμα αυτό, τηνΤετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008, η ώρα 4:30 μ.μ. στο οίκημα τηςΟργάνωσής μας, στη Λευκωσία
.

Γνωρίζουμε ότι μεγάλη ευθύνη για τις 964 απολύσεις και τη συμπεριφορά τωνσυνταξιούχων της ΕΘΝΙΚΗΣ έχει μερίδα συναδέλφων στην Τράπεζα πουσυμπορεύεται με αυτούς και γνωρίζουμε επίσης ότι σύντομα θα αντιληφθούνότι με τα ίδια τους τα χέρια σκάβουν τον τάφο τους. Εμείς όμως δεν θααφήσουμε να σκάψουν το δικό μας.ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΛευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: