Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση για κλαδική σύμβαση και απεργία 29/6


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής


ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ‘09: ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ!


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες βρισκόμαστε σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές του εργατικού κινήματος. Διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εν μέσω της μεγαλύτερης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης από το 1929.
· Οι προκλητικές δηλώσεις των τραπεζιτών δια στόματος Αράπογλου σφραγίζουν την απαίτηση τους για εξάλειψη των συλλογικών διεκδικήσεων, αφού επιτακτικά προτείνουν μηδενικές αυξήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι τραπεζίτες, σε συμφωνία με τις επιταγές της ΕΕ και της κυβέρνησης χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για να βάλουν φρένο στις περαιτέρω διεκδικήσεις μας. Απαξίωσαν το θεσμό της κλαδικής παραχωρώντας γελοία ποσά αυξήσεων τα τελευταία χρόνια, καταργώντας το ωράριο, ενώ το 2008 δεν προσήλθαν καν να υπογράψουν.
· Τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών είναι προκλητικά και εξωφρενικά. Δεν αποκαλούνται τυχαία «η ατμομηχανή του ελληνικού καπιταλισμού» και το κράτος τους το ανταπόδωσε με 28 δις. Tώρα, οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε τη «νύφη» με τα νέα φορομπηχτικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση, το πάγωμα μισθών σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Οι δε μικρές μειώσεις επιτοκίων ακούγονται κοροϊδία όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια τα επιτόκια καρτών και δανείων ήταν μια νόμιμη τοκογλυφία.
· Η Ελλάδα είχε λίγο πριν την οικονομική κρίση ένα από τους υψηλότερους συντελεστές παραγωγικότητας στην ΕΕ, κόστος εργασίας από τα χαμηλότερα (από τους χαμηλότερους βασικούς μισθούς) και παράλληλα τη μεγαλύτερη κερδοφορία τραπεζών.

Ο υποταγμένος συνδικαλισμός της ΟΤΟΕ δεν θέλει και δεν μπορεί…

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι η κλαδική του 2008 αποτελεί επιτυχία για τον κλάδο. Ξεχνά όμως ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της υπόγραψε κλαδική μέσω ΟΜΕΔ και άφησε στα χέρια των αστικών δικαστηρίων την υπόθεση των εργαζόμενων. Όμως και το πλαίσιο διεκδικήσεων για το 2009 είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων, ενώ δεν έλαβε υπ’ όψιν καθόλου τη γνώμη των εργαζόμενων, προτείνοντας το πλαίσιο αυτό και ακούγοντάς τους σε Γ. Συνελεύσεις :
Ø Διεκδικεί αυξήσεις 9% (πρώτο κλιμάκιο 1039 μεικτά), ενώ η ίδια παραδέχεται ότι το 2008 το μηνιαίο κόστος ενός ανύπαντρου εργαζόμενου είναι 1170 € καθαρά. Παράλληλα, με την αύξηση στο επίδομα πολυετίας που διεκδικεί (από 1,8 στο 2%) ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στον πρωτοδιοριζόμενο και τον πολυετή εργαζόμενο, με τα πρώτα κλιμάκια να έχουν χαμηλούς μισθούς.
Ø Αδιαφορεί για τους χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας στις τράπεζες, που δεν καλύπτονται με την κλαδική. Η ΟΤΟΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία αρνούνται να εντάξουν τους ελαστικά εργαζόμενους στο δυναμικό τους αφήνοντας τους λεία για τα θηρία, δεν μπορούν να συσπειρώσουν όλο τον κλάδο κι αναπαράγουν τη διάσπαση των εργαζόμενων.
Ø Ξεχνάει το ασφαλιστικό, όταν μετά και από τον περσινό αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ, σε συνέχεια των αντεργατικών νόμων Σιούφα, Ρέππα και Αλογοσκούφη, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα έχουν χειροτερεύσει δραματικά .

Την ώρα που το Σεπτέμβρη του 2008 η κρίση χτύπαγε και τη δική μας πόρτα, η ΟΤΟΕ έκανε εκδήλωση για την κρίση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και άλλους (διάσημους για τις αντεργατικές τους αντιλήψεις) τραπεζίτες και βουλευτές! Την ίδια στιγμή αποδεχόταν το μέτρο των 28 δις στα πλαίσια ενός «ανθρώπινου» χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ όλη η κοινωνία ήταν αντίθετη και ζητούσε τα λεφτά να δοθούν σε παιδεία, υγεία, αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Ο υποταγμένος συνδικαλισμός της ΟΤΟΕ «έδωσε» το 2006 το ωράριο στους τραπεζίτες και συνεχίζει με την κλαδική 08 να αντιλαμβάνεται την αντίσταση ως δικαστικό κυνήγι τραπεζιτών, όταν σε πολλές τράπεζες η λέξη απεργία φαντάζει όνειρο απατηλό. Μιλάει για υπεράσπιση δικαιωμάτων και μηδενικές απολύσεις όταν αρνείται να υπερασπίσει ακόμα και αυτό το στοιχειώδες δικαίωμα στην απεργία. Δεν έχει επιδιώξει συντονισμό με κλάδους των ΔΕΚΟ που βρίσκονται σε αγώνα (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.) Πώς θα οργανωθούν τότε οι αγώνες μας;

Να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους με αντεπίθεση διαρκείας!

Εμείς, όπως κι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αδυνατούμε πια να τα βγάλουμε πέρα. Η εντατικοποίηση στη δουλειά μας και το συνεχές μαστίγιο των στόχων έχουν φτάσει στο απόγειο. Οι απολύσεις και οι χρεοκοπίες είναι γεγονός και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (Αmerican Εxpress, ταμείο Γενικής). Το σύνθημα «δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους» είναι πια δεδομένο αλλά όχι αρκετό. Η μη υπογραφή αξιοπρεπούς κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες θα σημάνει την αρχή του τέλους, όχι μόνο για τα δικά μας κεκτημένα και διεκδικήσεις αλλά και για πολλούς κλάδους. Η δική μας κλαδική είναι το «κάστρο» που θέλουν να αλώσουν τραπεζιτες-κεφαλαιο-κυβερνηση και ΕΕ για να εδραιώσουν την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που μεθοδεύουν εδώ και πολύ καιρό. Γι’ αυτό και πρέπει τώρα να πούμε ότι οι αγώνες μας πρέπει να γίνουν η κρίση τους! Να μην αφήσουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια των υποταγμένων συνδικαλιστών που μέχρι τώρα αποδείχτηκαν συνένοχοι στο έγκλημα των κεφαλαιούχων.

Υπάρχει κι άλλος δρόμος για το εργατικό κίνημα!


Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Να οργανώσουμε τώρα Γενικές συνελεύσεις ανά νομό, ανά κατάστημα, ανά χώρο δουλειάς και να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα. Να αναβιώσουμε τα νομαρχιακά παραρτήματα και τις ΕΑΚ. Να κάνουμε έναν αγώνα μαζικό και ανυποχώρητο που θα είναι η θηλιά στο λαιμό των τραπεζιτών. Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία τους προηγούμενους μήνες με δυναμικές μορφές αγώνα κατάφεραν πολλές φορές να σταματήσουν τα σχέδια για απολύσεις και κλεισίματα! Μην ξεχνάμε την εξέγερση του Δεκέμβρη, την πρώτη εξέγερση εν μέσω κρίσης, που φόβισε όλους τους Ευρωπαίους.

Η απεργία της 29ης Ιουνίου να είναι μόνο η αρχή…

Είναι στο χέρι μας η απεργία της 29ης Ιουνίου να μην είναι εθιμοτυπική και καταδικασμένη από πριν. Να δώσουμε τη μάχη να απεργήσουν όλοι οι συνάδελφοι, να μην μείνουμε στον «καναπέ» και μετά οδηγηθούμε στην απογοήτευση για άλλον έναν αγώνα χαμένο.
ü Ο ΣΥΕΤΕ να κάνει περιοδείες στους χώρους δουλειάς, ενημέρωση, προπαγάνδιση του αγώνα με ανακοινώσεις, να προκηρύξει νομαρχιακές συνελεύσεις στην επαρχία μέχρι την Πέμπτη 25/6 με εκλογή απεργιακών επιτροπών, κάλεσμα στη συγκέντρωση σε κάθε πόλη, την ημέρα της απεργίας κλείσιμο του συστήματος ΟΝ LINE, αποκλεισμό του προσωπικού ασφαλείας, περιφρουρήσεις στους χώρους δουλειάς σε συνεργασία με τις ΕΑΚ. Να υπάρχει σχέδιο κλιμάκωσης και σχεδιασμού δυναμικών μορφών αγώνα. Όχι μια απεργία χωρίς οργάνωση για την τιμή των όπλων. Άμεση ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου.

Να μην κάνουμε άλλες «θυσίες» στο όνομα της κρίσης τους!
Να φέρουμε μπροστά τις εργατικές ανάγκες και δικαιώματα!

§ Ενιαίο κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά. Αντίστοιχη αύξηση στα υπόλοιπα κλιμάκια, ώστε να ισχύει η σχέση 1:2,114. Όχι στα μπόνους, καμία σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας.
§ Ενιαίο εργασιακό καθεστώς για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με μόνιμη, σταθερή, πλήρη απασχόληση. Όχι στις προσωρινές συμβάσεις, την ελαστική απασχόληση, τα stage, τον θεσμό της ενοικίασης. Όχι στην εκχώρηση εργασιών σε εξωτερικές εταιρείες (καθαριότητα, πληροφορική, ασφάλεια κ.α.).
§ Άμεσες, μαζικές προσλήψεις προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες με δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες και ενταγμένο στους οργανισμούς από την πρώτη στιγμή.
§ Μείωση των ωρών εργασίας στις 35 (8-3, Δευτέρα – Παρασκευή) με προοπτική το 30ωρο. Καμιά απλήρωτη υπερωρία.
§ 30 ημέρες άδεια για όλους τους εργαζόμενους. Φοιτητική άδεια 30 ημέρες το χρόνο.
§ Κατάργηση του προσωπικού ασφαλείας, ως απεργοσπαστικού μηχανισμού.
§ Να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων το ασφαλιστικό. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

Επικοινωνία: 6974861242, 6978198912, 6974787669, 6993955575
e-mail: protasiprooptik@in.gr, Ιστοσελίδα: www.protasiprooptikis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: