Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ανακοίνωσε η κυβέρνηση τα μέτρα στους κοιν. εταίρους, ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ, 11.00 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 29-4, 17.00


Μαχαίρι για όλους σε μισθούς - συντάξεις, νέα αύξηση ΦΠΑ


*Καταργούνται 13ος-14ος μισθός και 13η-14η σύνταξη στο Δημόσιο *Σενάρια για περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα *Στο 23-24% ο ΦΠΑ *Νέα αύξηση σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα


Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, περικοπές σε δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα και τους συνταξιούχους, νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των υπολοίπων έμμεσων φόρων περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τις συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται πιέσεις από την τρόικα ώστε να καταλήξει σε μέτρα το συνολικό ύψος των οποίων θα φτάσει τα 23 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ, στην επόμενη διετία.Ειδικότερα, στο Δημόσιο τομέα αναμένεται να προωθηθεί η πλήρης κατάργηση του 13ου (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) και του 14ου μισθού (δώρο Χριστουγέννων). Σημειώνεται πως τα ανωτέρω ήδη έχουν περικοπεί κατά 30% βάσει των αποφάσεων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για αντίστοιχες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα. Αντί της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού προτείνεται τριετές πάγωμα όλων των αυξήσεων και να αποδέχεται περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων στις αποζημιώσεις απολύσεων και στο ανώτερο επιτρεπόμενο όριο για τις περικοπές θέσεων εργασίας. Σήμερα, υπάρχει πλαφόν 2% για τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 υπαλλήλους και το ποσοστό αυτό αναμένεται να προσδιοριστεί σε 4-5%.Περικοπές προωθούνται και για τους συνταξιούχους, για τους οποίους γίνεται λόγος για κατάργηση των συντάξεων που αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας. Για το θέμα γίνονται διαπραγματεύσεις προκειμένου η περικοπή να μην ισχύσει για το σύνολο των συντάξεων αλλά μόνο για εκείνες που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο.Προωθείται αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Για το βασικό συντελεστή γίνεται λόγος για αναπροσαρμογή στο 23-24% (έναντι 21% που είναι σήμερα) και για το χαμηλό συντελεστή, από 10,5% που είναι σήμερα στο 12%
. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στα καύσιμα, τα ποτά και τα προϊόντα καπνού, οι οποίες όμως τελούν ακόμα υπό συζήτηση. Προβλέπεται επίσης η άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο με τα αντίστοιχα των ανδρών. Όσον αφορά την ανακοίνωση των οριστικών μέτρων, κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν τις φήμες ότι θα γίνουν σήμερα, καθώς όπως λένε, οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ τοποθετούν ως πιθανότερη ημέρα την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: