Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Πρόταση για το ΔΣ ΣΥΕΤΕ, 17 Γενάρη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, 17/1



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για το εργατικό κίνημα, καθώς εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Τρόικα στους εργαζόμενους στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης. Μέσα σε λίγους μήνες είχαμε περικοπή μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα, δραματική έξαρση των απολύσεων και της ανεργίας, αυξήσεις στα προϊόντα και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, κατάργηση ουσιαστικά των κλαδικών συμβάσεων μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών, μια σειρά αντεργατικές τομές με τους τελευταίους νόμους. Επίσης, ξεπούλημα του ΟΣΕ, μείωση των μισθών στην Αγροτική, απολύσεις σε ιδιωτικές τράπεζες. Κι έρχεται νέο κύμα με την περικοπή μισθών στις ΔΕΚΟ, τη διάλυση των δημόσιων συγκοινωνιών, μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και κάθε 1-2 μήνες έρχεται νέο μνημόνιο και νέα δέσμη μέτρων. Κι όλα αυτά δεν φαίνονται να έχουν τελειωμό.

Το 3ο μνημόνιο (Νοέμβριος 2010) αναφέρει για εξίσωση τραπεζοϋπαλλήλων με το καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ενώ η ρύθμιση για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί και στην Εθνική και τις άλλες τράπεζες, κι ιδιαίτερα αφού ακόμη δεν έχει υπογραφεί κλαδική. …Η ΟΤΟΕ συνεχίζει την τακτική ξεπουλήματος απέναντι στους τραπεζοϋπαλλήλους, αφού δεν κάνει τα στοιχειώδη κι έναν σοβαρό απεργιακό αγώνα με κόστος για τους εργοδότες για τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης. Αλλά εδώ δε ζητάει καν αυξήσεις στο μισθό για το 2010…

Ωστόσο, και τώρα η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) είναι εντελώς αναντίστοιχη των περιστάσεων, με τη γραφειοκρατική αντίληψη και τη συμβιβαστική στάση της «βάζει πλάτη» στην κυβέρνηση, αδυνατεί - αρνείται να οργανώσει τον αγώνα και την αντεπίθεση των εργαζόμενων. Η υπογραφή επιχειρησιακής για το 2009 από την ΠΑΣΚΕ, με μηδενικό οικονομικό όφελος και χωρίς απεργία ενώ η Εθνική είχε κέρδη 923 εκ ευρώ, είναι ενδεικτική της αντίληψης της ΔΗΣΥΕ. Το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ συνεδρίασε τελευταία φορά στις 25 Οκτώβρη! Παρόλο που υπήρξε και αίτημα 6 συμβούλων στις 16 Δεκέμβρη για έκτακτη συνεδρίαση με θέμα το Ταμείο Αυτασφάλειας, η πλειοψηφία του ΔΣ (ΔΗΣΥΕ) αδιαφόρησε παντελώς και προτίμησε να γίνει συνεδρίαση μετά από 3 μήνες, όπως και πέρσι τον Μάιο.

Εμείς, όπως και όλοι οι συνάδελφοι, λέμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η υποκρισία, η ξεφτίλα, η συναίνεση, η κατρακύλα των μεγάλων παρατάξεων. Μήπως ήρθε η ώρα παρατάξεις που είναι στο Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ μαζί με τη ΔΗΣΥΕ να σταματήσουν να δίνουν άλλοθι και να γίνονται συνυπεύθυνοι με τη συμμετοχή τους σ΄ αυτό? Πρέπει εδώ και τώρα να συμβάλουμε στον εργατικό ξεσηκωμό και σε μεγάλους αγώνες, για να ανατραπεί αυτή η επίθεση. Όποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν, ας κάνουν πέρα. Τους καλούμε να παραιτηθούν εδώ και τώρα από το ΔΣ. Αλλιώς, θα αντιμετωπίσουν τη μαζική κατακραυγή των εργαζόμενων, όπως την αντιμετωπίζει εδώ και καιρό με τη στάση ξεπουλήματός της η ηγεσία της ΓΣΕΕ..

Η πλειοψηφία του ΔΣ, οφείλει να δώσει μερικές απαντήσεις ανοιχτά και δημόσια, αρχής γενομένης από το ΔΣ της 17ης Ιανουαρίου:

 Πότε θα διαμορφωθεί διεκδικητικό πλαίσιο για την επιχειρησιακή σύμβαση του 2010? Και πότε και πώς θα ξεκινήσουμε να διεκδικούμε την υπογραφή της? Έχουμε ήδη μπει στο 2011..


 Πότε οι ομοϊδεάτες σας στην ΟΤΟΕ θα ξεκινήσουν να διεκδικούν κλαδική σύμβαση? Θα επιμείνουν να μη διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, καμία απόλυση και κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας?


 Τι συμβαίνει στο ΤΥΠΕΤ? Τι θα κοστίσει στο ταμείο η έφοδος του ΣΔΟΕ στην κλινική? Γιατί η διοίκηση του ΤΥΠΕΤ ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για τις ευθύνες για τη φοροδιαφυγή και την είσοδο ιδιωτών στην κλινική?


 Είναι αλήθεια ότι οι νεοπροσληφθέντες δεν υπέγραψαν σύμβαση πρόσληψης στην τράπεζα, ενώ υπηρετούν ήδη εδώ και 1 μήνα?


 Πότε θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά την καταβολή της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης στους συναδέλφους? Γιατί ο ΣΥΕΤΕ δεν έχει ούτε με ανακοίνωση καταγγείλει την Τράπεζα για τη μη καταβολή της?


 Τι συμβαίνει με το Ταμείο Αυτασφάλειας? Γιατί οι εκλεγμένοι συνάδελφοι δεν μας έχουν ενημερώσει για τα οικονομικά προβλήματα του ταμείου? Γιατί δεν πουλάνε μετοχές, αλλά προτιμούν να σταματήσουν τη χορήγηση της προκαταβολής? Θα διεκδικήσουμε την επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς, ή οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ θα προτιμήσουν να αυξηθεί η εισφορά μας ή ακόμη και να μειωθεί η εφάπαξ παροχή?


 Πότε θα ασχοληθούμε με το Επικουρικό Ταμείο, αφού όλα δείχνουν ότι φέτος θα υπάρξει δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων?


 Πότε θα ασχοληθούμε με τις εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας με τις οποίες κάνει συμβάσεις η Εθνική? Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι σ αυτές που δουλεύουν στους χώρους της Τράπεζας ανασφάλιστοι, πληρώνονται με 240 ευρώ ή δουλεύουν 12ωρα?


Όλα αυτά και άλλα πολλά πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από τη Διοίκηση του Συλλόγου, καθώς και από το σύνολο των εργαζομένων στην Εθνική. Στο Σύλλογο της Εμπορικής, έκτακτη Γενική Συνέλευση πριν 2 μήνες αποφάσισε τη μη κατάργηση του οργανισμού, κόντρα στην Τράπεζα. Στο Σύλλογο της Αγροτικής εκατοντάδες εργαζόμενοι ζήτησαν υπογράφοντας έκτακτη ΓΣ, που θα γίνει στις 22/1. Τα σωματεία των μέσων μεταφορών ήδη απεργούν εδώ και καιρό, ενώ τα σωματεία των ΔΕΚΟ βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Με πανεργατικό αγώνα διαρκείας, μπορούμε να νικήσουμε! Κανείς μόνος του σ αυτήν την επίθεση, η ανατροπή του μνημονίου και της κυβέρνησης απαιτεί πανεργατικό συντονισμό.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

• Συνελεύσεις σε κάθε νομό έως τέλη Γενάρη. Έκτακτη Γ. Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ έως 10 Φλεβάρη. Απόφαση για συντονισμό με άλλους κλάδους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με δυναμικές απεργίες, κατάληψη κτιρίων τραπεζών κλπ. Εκλογή από τις συνελεύσεις επιτροπών αγώνα.

• Συμμετοχή μας στην Γ Συνέλευση της Αγροτικής (22/1), και στη Γ Συνέλευση της Ethnodata (17) και κάλεσμα προς τους εργαζόμενους για κοινή δράση.

• Κάλεσμα σε σύσκεψη άμεσα προς τους συλλόγους των τραπεζών για οριζόντιο συντονισμό για την κλαδική σύμβαση, για να ξεπεράσουμε την ανυπαρξία της ΟΤΟΕ.

• Κάλεσμα σε σωματεία των ΔΕΚΟ για συντονισμό και κοινή απεργιακή δράση, με κατεύθυνση έναν αγώνα διαρκείας που θα κορυφωθεί τον Φλεβάρη. Συμμετοχή του ΣΥΕΤΕ σε αντίστοιχα καλέσματα από άλλα σωματεία.

• Συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 18/1, στις 6 στα Προπύλαια που διοργανώνουν Πρωτοβάθμια Σωματεία και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τακτικό μέλος ΔΣ: Μαρία Ξιφαρά (Σόλωνος) 6974861242, 2103695042-25042
Αναπλ. μέλος ΔΣ: Δήμητρα Κωσταγιώργου (Πανόρμου) 6978198912
6932559792, 6978838612, 6985866002, 6949078971
e-mail: protasiprooptikis@gmail.gr
Ιστοσελίδα: http://www.protasiprooptikis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: