Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μία από τα ίδια και στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ...

4-5-2011
Η αντιδημοκρατικότητα του καταστατικού του ΤΥΠΕΤ είναι γνωστή κι έχει καταγγελθεί πολλάκις. Δεν είναι μόνο το πλειοψηφικό σύστημα, και ότι δεν έχουν δικαίωμα εκλέγειν κι εκλέγεσθαι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι των θυγατρικών. Το κυριότερο είναι η προσπάθεια αποκλεισμού των ριζοσπαστικών φωνών, μέσω της πρωτοφανούς για εργατικό θεσμό διάταξης στο καταστατικό ότι για να κατατεθεί ψηφοδέλτιο στην Αττική απαιτείται ίσος αριθμός υποψηφίων με το σύνολο των προς εκλογή τακτικών κι αναπληρωματικών μελών, δηλαδή 34 συνάδελφοι, και με όρο το 1/3 να κατέχει βαθμό από λογιστή β΄ και πάνω, συν 6 για εξελεγκτική. Φέτος διαπιστώσαμε ότι εξίσου αντιδημοκρατικές είναι η λογική και οι πρακτικές της εφορευτικής επιτροπής
Καταρχήν και μόνο το γεγονός ότι η ανακοίνωση της εφορευτική επιτροπής κυκλοφόρησε Τρίτη μεσημέρι και όριζε ως ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων τη Δευτέρα (;;), δηλαδή 4 μέρες μετά, δείχνει πολλά. Tο ότι η ανακοίνωση έφτασε στα καταστήματα της Αθήνας την Παρασκευή, δείχνει ότι «το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο»... Όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των μεγάλων παρατάξεων δηλαδή, που έχουν τους μηχανισμούς και τις αποσπάσεις και τους υποψηφίους έτοιμους εδώ και καιρό.
Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας της Πρότασης Προοπτικής για την εξελεγκτική επιτροπή από την εφορευτική, που διαβάζει κατά το δοκούν τα άρθρα του καταστατικού. Aς σημειωθεί ότι η εφορευτική αποτελείται από 3 μέλη της ΠΑΣΚΕ, 1 της ΔΑΚΕ και ένα της ΔΑΣ (ομόφωνη απόφαση..). Το καταστατικό στο άρθρο 18 παρ. ΙΙΙ σχετικά με τις υποψηφιότητες αναφέρει «α) Για το Διαμέρισμα Ά μόνο με πλήρη ψηφοδέλτια συνδυασμών, που περιλαμβάνουν απαραιτήτων αριθμό υποψηφίων τακτικών και αναπληρωματικών μελών του ΔΣ Ή Της Εξελεγκτικής Επιτροπής ακριβώς ίσο με τον αριθμό των εκλεγομένων στο Διαμέρισμα Ά, τα ονοματεπώνυμα και παρώνυμα των υποψηφίων καθώς και την ιδιότητα με την οποία εκτίθεται ο καθένας (τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ ή της Εξελεγκτικής Επιτροπής)». Ως Πρόταση Προοπτικής καταθέσαμε πλήρες ψηφοδέλτιο για την εκλογή εξελεγκτικής επιτροπής, δηλαδή 3 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη, αφού δεν κατέστη δυνατό να συγκεντρώσουμε τόσο σύντομα τον απαγορευτικό αριθμό των 34 υποψηφίων.
Η εφορευτική ερμήνευσε το καταστατικό όπως ήθελε, ότι δήθεν το πλήρες ψηφοδέλτιο απαιτεί υποψηφιότητες και για ΔΣ ΚΑΙ για εξελεγκτική, ενώ το διαζευκτικό «ή» δηλώνει καθαρά ότι δεν είναι απαραίτητο ο συνδυασμός να έχει υποψηφίους και για τα 2. Απλά επειδή ως τώρα δεν έχει τύχει κάποιος συνδυασμός να καταθέσει ψηφοδέλτιο είτε μόνο για το ΔΣ, είτε μόνο για την εξελεγκτική, δεν θεώρησε σκόπιμο να συμβουλευτεί και κάποιους νομικούς ή να το ψάξει λίγο παραπάνω. Αν μάλιστα θυμίσουμε ότι στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί διάφορες παρατυπίες και έχουν εμφανιστεί ίδια ονόματα συναδέλφων σε διαφορετικά ψηφοδέλτια κατά την πρώτη κατάθεση των ψηφοδελτίων, το ότι η εφορευτική εξάντλησε όλη της την αυστηρότητα στην κατά βούληση εφαρμογή του καταστατικού για να κόψει το ψηφοδέλτιο της Πρότασης Προοπτικής για την εξελεγκτική, μήπως δείχνει επιλεκτική δημοκρατικότητα;
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Οι εκλογές του ΤΥΠΕΤ γίνονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για το ταμείο μας, αλλά και για το σύνολο των εργατικών μας δικαιωμάτων που τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η αυτοδιαχείριση του ταμείου υγείας και η διοίκησή του από τους ίδιους τους εργαζόμενους είναι μεγάλη κατάκτηση. Αντιλαμβανόμενοι αυτήν την αξία, και γνωρίζοντας τις αδυναμίες μας και τις δυσκολίες, απευθύναμε ανοιχτό αγωνιστικό κάλεσμα στους συναδέλφους για τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου ριζοσπαστικού αγωνιστικού ψηφοδελτίου με συνεργαζόμενους συναδέλφους. Ανταποκρίθηκαν πολλοί συνάδελφοι και αυτό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, τους ευχαριστούμε όλους.
Γεγονός είναι ότι δεν κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τον πήχη των 40 συναδέλφων που απαιτούνταν για την κάθοδο στην Αττική. Κι έτσι έχουμε μια από τα ίδια, ή και χειρότερα: φυσικά καμία από τις 2 ΠΑΣΚΕ ή τις 2 ΔΑΚΕ που τσακώνονται για τις καρέκλες και την εξουσία στο συνδικαλιστικό κατεστημένο δεν αποτελούν λύση. Κάθε άλλο μάλιστα – τους χρειάζεται μαύρο. Ούτε όμως κι οι αριστερές παρατάξεις, που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στη  Διοίκηση του Ταμείου και συχνά ακολουθούσαν ίδιες πρακτικές με τις μεγάλες παρατάξεις, πείθουν ότι είναι άμοιρες ευθυνών ή ότι έχουν αλλάξει.
Να πάρουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων στα χέρια μας.
Στηρίζουμε την υποψηφιότητα του συναδέλφου Ψάνη Παρασκευά (Καλλονής) για το Ζ' Διαμέρισμα (Κρήτη- Δωδεκάνησα- Κυκλάδες -Β. Αιγαίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: