Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση για κλαδική σύμβαση

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΟΤΟΕ, στην οποία συμμετέχει η Πρόταση Προοπτικής μαζί με άλλες συνδικαλιστικές κινήσεις από άλλες τράπεζες και εκπροσωπείται στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ

Αγώνας για κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας η απάντησή μας στα σχέδια της Τρόικας και των τραπεζιτών!

Στις 14 Μαΐου λήγει η μετενέργεια για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζιτών και ο χρόνος μετράει εις βάρος των εργαζόμενων στις τράπεζες. Παρακολουθούμε λοιπόν τις σκηνές του έργου «σκληρά παζάρια της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες» από τον Φλεβάρη, ως τηλεθεατές ή καλύτερα σαν πρόβατα που μας πάνε για σφαγή, τη στιγμή που παίζονται απίστευτα παιχνίδια στο τραπεζικό σύστημα.

Οι τραπεζίτες δηλώνουν καθαρά ότι τα θέλουνόλα: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ - ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ - ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΣΤΟΧΟΥΣ :ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.Θέλουν να επιβάλουν εργασιακή γαλέρα. Αφού πρώτα, την εποχή της ανάπτυξης, χόρτασαν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και ενώ επιβιώνουν πια με τα δισεκατομμύρια κρατικής ενίσχυσης και ανακεφαλαιοποίησης, εις βάρος του ελληνικού λαού, τώρα απαιτούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και τις δικές τους ζημιές.

Στην τελευταία συνάντηση επανέλαβαν αυτά που διέρρεαν στον τύπο με τους κατευθυνόμενους δημοσιογράφους τους. Οι τραπεζίτες ζήτησαν :

1) Μείωση μισθών, επιπλέον των μειώσεων που έχουν επέλθει ήδη μέσω επιχειρησιακών. Η μείωση προτείνουν να προέλθει από το Βασικό Μισθό, την Πολυετία (μείωση από 1,85% σε 1,5%) και από την κατάργηση των επιδομάτων γάμου και ισολογισμού, καθώς και άλλων επιδομάτων όπως βρεφονηπιακών σταθμών, εκτός έδρας κλπ

2) Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργείαςκαταρχήν για τις Διευθύνσεις (8:00 με 20:00 δήθεν με βάρδιες) και για τα τουριστικά κατάστήματα (8:00 με 18:00) αναλόγως και των απαιτήσεων της αγοράς (!)

3) Έθεσαν εμμέσως θέματα "ευέλικτων μορφών" απασχόλησης με εφαρμογή Sabbatical (μειωμένες αποδοχές για συγκεκριμένο διάστημα), 4ώρων κλπ.

Είναι φανερό ότι οι τραπεζίτες θέλουν στην ουσία να ανατρέψουν πλήρως την κλαδική σύμβαση, και ότι απομείνει υπαινίχθηκαν ότι θα το επανεξατάσουν του χρόνου ανάλογα με τα οικονομικά των τραπεζών!! Όσο για το θέμα των απολύσεων που δήθεν είναι ο κύριος στόχος της ΟΤΟΕ, είναι φανερό ότι μετά το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και της ισοπέδωσης της κλαδικής σύμβασης, δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν μελλοντικά σε όσες απολύσεις χρειαστεί προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο των χρεωκοπημένων τραπεζών και να επανακάμψουν τα κέρδη τους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η ΟΤΟΕ πηγαίνει στις συναντήσεις χωρίς πλαίσιο για την κλαδική σύμβαση, ενώ ο κλάδος ενημερώνεται από τα δελτία τύπου και παραμένει αμέτοχος.Το έργο το έχουμε ξαναδεί: έτσι έκαναν και όλοι οι Σύλλογοι όπου οι ηγεσίες τους ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ είχαν αλισβερίσια με τους τραπεζίτες και μετά συμφωνούσαν σε μειώσεις μισθών, παραμυθιάζοντας τους εργαζόμενους ότι μας έσωσαν από τα χειρότερα. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σ αυτήν την ηγεσία, δεν πιστεύουμε τα παραμύθια για διαπραγμάτευση, ούτε τους αναθέτουμε την εκπροσώπησή μας εν λευκώ. Τους βλέπουμε τώρα να υπερασπίζονται τους τραπεζίτες τους ως καλός εργοδοτικός συνδικαλισμός. Τους είδαμε στο ξεπούλημα της Αγροτικής, του ΤΤ, στις επιχειρησιακές συμβάσεις, σε όλες τις μάχες όπου ήταν παρόντες – απόντες.. Τα όργανα της ΟΤΟΕ υπολειτουργούν μετά το συνέδριο, οι σύλλογοι πετάνε το μπαλάκι στην ΟΤΟΕ, εμείς είμαστε παθητικοί δέκτες.


Εδώ και τώρα απαιτούμε:

• Να σταματήσουν ο διάλογος και τα παζάρια για τη σφαγή μας. Να απορριφθεί συνολικά η πρόταση των τραπεζιτών.

• Να γίνουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, σε κάθε Σύλλογο και νομό και ως τις 20 Απρίλη, που να αποφασίσουν το πλαίσιο της κλαδικής σύμβασης και πώς θα το παλέψουμε.

• Να οργανώσουμε την πάλη μας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να ανασυγκροτήσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου (καταργώντας τα πολλαπλά σωματεία ανά όμιλο, εγγράφοντας τους ασυνδικάλιστους ενοικιαζόμενους κλπ), να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις με σχέδιο, με απεργιακές επιτροπές, κατεβάζοντας ρολά στις τράπεζες τώρα που τρέχει η ανακεφαλαιοποίηση και έρχονται οι ΑΜΚ , και όχι με μια 24ωρη ανοργάνωτη απεργία τουφεκιά.

• Να συντονιστούμεμε όλους τους κλάδους για το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων, να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, δεν μπορούμε άλλο να είμαστε μόνοι μας,.


Συνάδελφοι, στέλνουμε μαζικό μήνυμα προς τραπεζίτες και ΟΤΟΕ:


 Καμία αποδοχή σε οποιαδήποτε μείωση μισθών από κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση. Αυξήσεις στους μισθούς για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς. Ο κλάδος έχει υποστεί ήδη μειώσεις μισθών τα 3 τελευταία χρόνια. Η κλαδική σύμβαση είναι το μισθολογικό κατώφλι, και οι τραπεζίτες με την ΟΤΟΕ ας αναζητήσουν μειώσεις από τις μη συμβασιοποιημένες αποδοχές των εκλεκτών ημετέρων. Δεν ξεχνάμε τις ευθύνες των ακριβοπληρωμένων στελεχών που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις "μαύρες τρύπες" και τις σπατάλες που τώρα ζητούν να πληρώσουμε όλοι.

 Υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και των Οργανισμών Προσωπικού. Καμία απόλυση, ρήτρες διασφάλισης της εργασίας για όλους. Όχι στις ατομικές και ελαστικές συμβάσεις εργασίας . Απαγόρευση των απολύσεων. Πενθήμερο 7ωρο 35ωρο.

Δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες αυταπάτες για το κεντρικό ρόλο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σε συνεννόηση με τους τραπεζίτες για να πληρώσουμε εμείς το κόστος της κρίσης, αλλά και τα δικά τους χρέη, τώρα και στο μέλλον. Είναι απαράδεκτη και ύποπτη η φιλοκυβερνητική στάση της ΟΤΟΕ και η υποβάθμιση του ρόλου της κυβέρνησης. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να δοθεί χωρίς συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, χωρίς ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Εμείς θα επιμένουμε ότι χρειάζεται ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, με κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων, των πρωτοβάθμιων σωματείων, των ανέργων, που θα έχει κεντρικούς πολιτικούς στόχους:


Την ανατροπή της πολιτικής του διεθνούς και ντόπιου μαύρου μετώπου: ΕΕ – ΔΝΤ – ΣΕΒ και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

 Τη μη αναγνώριση, παύση πληρωμής και διαγραφή του Χρέους.

 Την έξοδο από τους μηχανισμούς και τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ.

 Τη μονομερή κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων χωρίς διαπραγμάτευση με άμεση εκδίωξη της τρόικα από τη χώρα και άμεση ακύρωση ΟΛΩΝ, χωρίς εξαίρεση, των βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: