Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Κοινό μέτωπο εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στις απολύσεις!

Συγκλονίζει ο αγώνας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια της χώρας, που συμπληρώνουν δύο μήνες απεργίας.  Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε πολυήμερο απεργιακό αγώνα από τις 10 Σεπτεμβρίου, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις πολλών πρωτοβάθμιων συλλόγων εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε κινητοποιήσεις ενάντια στις προαναγγελθείσες "διαθεσιμότητες" διοικητικών υπαλλήλων. Παρ' όλα αυτά, η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στις 23 Σεπτεμβρίου, ξεπέρασε τις προβλέψεις όλων: 1.349 απολύσεις από οκτώ πανεπιστήμια.
Η αδυναμία λειτουργίας των ιδρυμάτων με τη συντριπτική πλειονότητα του διοικητικού προσωπικού σε διαθεσιμότητα είναι δεδομένη. Για παράδειγμα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα αγγίζει το 45% του συνόλου των εργαζομένων. Είναι εμφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν τη νέα μέρα με τη βοήθεια και προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ολόκληροι κλάδοι εργασιών ξηλώνονται για να δοθούν βορά στους ιδιώτες (φύλαξη, καθαρισμός κλπ). Το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωση του να χρηματοδοτεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, και η εικόνα είναι: μειωμένοι προϋπολογισμοί ιδρυμάτων μέχρι και 40%, κουρεμένα αποθεματικά, κατάλυση του άρθρου 16 από την πίσω πόρτα και… δίδακτρα για κερασάκι!
Καταγγέλλουμε τις παράνομες και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Τις απειλές, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και την τρομοκρατία που χρησιμοποιεί, προκειμένου να κάμψει την απεργία διαρκείας ενός κλάδου που επιμένει να μη σκύβει το κεφάλι στις απαιτήσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τα παπαγαλάκια τους πάλι ξαμολήθηκαν στα ΜΜΕ. Παρόλα αυτά, 300 απεργοί δεν απογράφησαν, που αποτελεί μια μικρή νίκη.
Οι εργαζόμενοι, μέσα από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και τις απεργιακές επιτροπές, μαζί με τους Συλλόγους των Φοιτητών ενωμένοι δίνουν περήφανη αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση και την Τρόικα. Ο πολύμορφος αυτός αγώνας, αφορά όχι μόνο το δικαίωμα στην εργασία, αλλά και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του κοινωνικού αγαθού της παιδείας.  Γι αυτό αφορά όλη την εργατική τάξη. Δεν συναινούμε στην υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων για να πριμοδοτηθούν τα ιδιωτικά. Δεν θέλουμε άλλους εργαζόμενους απολυμένους, δε θέλουμε άλλους να προστεθούν στους 1,5 εκ ανέργους!
Η ξεπουλημένη ηγεσία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ άφησε άλλον έναν αγώνα μόνο του. Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ δίνουν λυσσαλέα μάχη για να μην συντονιστούν οι αγώνες και στριμωχθεί η κυβέρνηση. Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, στη συνεδρίαση της 17ης Οκτώβρη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου  αρνήθηκε να εκδώσει ψήφισμα υπέρ του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και να καλέσει στην πανελλαδική διαδήλωση, όπως προτείναμε. Αδιαφορούν για τα απανωτά καλέσματα των διοικητικών υπαλλήλων για συντονισμό. Η κίνησή μας έδωσε συμβολικά 200 ευρώ στο απεργιακό ταμείο τους,
Συνάδελφοι, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο μεγάλο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων της χώρας ενάντια στις διαθεσιμότητες- απολύσεις και τη διάλυση - ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καλούμε τα σωματεία και τους συναδέλφους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους έμπρακτα και να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.
Τα πανεπιστήμια γίνονται κέντρο αγώνα για όλους τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με ενιαίο μέτωπο μπορούμε να βάλουμε φρένο στις απολύσεις και την ανεργία. Με την αντίστασή μας μπορούμε να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ.


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ !

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: