Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Κείμενο περιφερειακής συνάντησης εργαζομένων ΕΤΕ Β. Ελλάδας στη Θεσ/κη

Περιφερειακή συνάντηση εργαζομένων ΕΤΕ Β. Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη


Το Σάββατο 15 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη συνάδελφοι-ισσες που εργαζόμαστε σε Καταστήματα και Διευθύνσεις της Β. Ελλάδας πραγματοποιήσαμε, για 2η συνεχόμενη χρονιά, περιφερειακή συνάντηση για να συζητήσουμε τα προβλήματα που έχουμε ως εργαζόμενοι-ες.
Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία λόγω της άρνησης της ηγεσίας του Συλλόγου μας να οργανώσει οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία εμπλέκει τους ίδιους τους εργαζομένους της τράπεζας. Στόχος μας είναι να δοθεί «βήμα» σε κάθε συνάδελφο -ισσα, προωθώντας την ιδέα ότι μόνο με την δικιά μας ενεργοποίηση μπορούμε να πάρουμε το Σύλλογο στα χέρια μας και να πετύχουμε νίκες.
Σε καμία περίπτωση δεν στρεφόμαστε ενάντια στον θεσμό του Συλλόγου Υπαλλήλων. Ακριβώς το αντίθετο, παλεύουμε έτσι ώστε το σωματείο μας να λειτουργήσει σε μια πραγματικά δημοκρατική και συμμετοχική βάση. Επιδιώκουμε κάθε εργαζόμενος-η να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στη ζωή του Συλλόγου, στη διαμόρφωση των θέσεων και στον έλεγχο των αποφάσεων. Οι εκλεγμένοι στα διάφορα όργανα δεν πρέπει να είναι ξεκομμένοι από τη «βάση», αλλά οφείλουν να είναι υπόλογοι σε αυτήν και ανά πάσα στιγμή ανακλητοί, χωρίς ειδικά προνόμια και ισόβιες αποσπάσεις. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν προνομιακή υπηρεσιακή εξέλιξη (πρότασή μας είναι  να μην υπερβαίνει το βαθμό του τμηματάρχη Β, αυτό δηλαδή που ισχύει και για τους υπόλοιπους συναδέλφους). Αυτή η πρόταση βασίζεται στην άποψη ότι η εμπλοκή στη συνδικαλιστική δράση δεν θα πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο την υπηρεσιακή και μισθολογική ανέλιξη αλλά την ανιδιοτελή προσφορά στους αγώνες υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Τέλος, στρεφόμαστε ενάντια στη  λογική της ανάθεσης επίλυσης των προβλημάτων μας σε «κατ’ επάγγελμα» συνδικαλιστές, καθώς αυτό  εκ των πραγμάτων αποξενώνει την «ηγεσία» από τη «βάση» ,δεν εξασφαλίζει την ουσιαστική εκπροσώπησή μας και δημιουργεί την καταστροφική αντίληψη ότι ο συνδικαλισμός είναι προνόμιο «λίγων και εκλεκτών».

Διεξήχθη μια πολύ πλούσια και ζωντανή συζήτηση. Τα πιο σημαντικά ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν:
·         Η τεράστια εντατικοποίηση των ρυθμών της δουλειάς μας ως αποτέλεσμα της «εθελούσιας» εξόδου και η ανάγκη για προσλήψεις και ένταξη του νοικιασμένου προσωπικού στο τακτικό.
·         Το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα ταμεία μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
·         Η επιθυμία για ανατροπή της παρούσας γραφειοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΕΤΕ σε μια πιο δημοκρατική και συλλογική κατεύθυνση.
·          Η ανάγκη για λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της κοινωνίας και όχι μιας χούφτας κερδοσκόπων.
Πιο συγκεκριμένα καλούμε / προτείνουμε προς όλους τους συναδέλφους-ισσες το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και όλοι-ες μαζί να παλέψουμε για:

·         Μαζική και  ενεργητική συμμετοχή στη  Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ στις 15 Μαρτίου στην Αθήνα και καταψήφιση των πεπραγμένων καθώς θεωρούμε ότι οι συνεχείς οπισθοχωρήσεις στις απαιτήσεις των τραπεζιτών, της Κυβέρνησης και της Τρόικα μόνο ήττες μπορούν να μας προσφέρουν. Αντίθετα, απαιτούμε ο Σύλλογος να σταθεί στο «ύψος των περιστάσεων» και να μπει μπροστά στην οργάνωση προσεκτικά σχεδιασμένων αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
·         Προσλήψεις  και κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας μέσω της απορρόφησης του νοικιασμένου προσωπικού και ένταξής του στον κανονισμό εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ως απάντηση στα τεράστια κενά και την εντατικοποίηση που έχει προκαλέσει η αποχώρηση 2.500 εργαζομένων με τη «εθελούσια έξοδο» του Δεκεμβρίου του 2013.
·         Συμμετοχή του Συλλόγου σε πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα. Ως εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα έχουμε χρέος να σταθούμε  στο πλευρό όλων όσων πλήττονται και να δώσουμε κοινές μάχες ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης.
·         Θεσμοθέτηση, μέσω της κατάθεσης ψηφίσματος στη ΓΣ, περιφερειακών συνελεύσεων καθώς η ΓΣ μία φορά το χρόνο και κυρίως με τον τρόπο που διεξάγεται αποκλείει, επί της ουσίας, από τη λήψη των αποφάσεων τη μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων.

Περιφερειακή συνάντηση Β. Ελλάδας εργαζομένων ομίλου ΕΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: