Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Επιστολη προς τον Προεδρο και το ΔΣ του Συετε

Προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ
Προς το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Δυστυχώς για αντικειμενικούς λόγους, δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθώ στο συμβούλιο που προκηρύχθηκε μόλις προχθές. Άλλωστε, 4 σύμβουλοι είχαμε ζητήσει με επιστολή μας έκτακτο ΔΣ πριν δυο εβδομάδες, το οποίο έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί εδώ και μέρες.
Γι αυτό το λόγο, σας μεταφέρω πολύ συνοπτικά τη θέση μας, που πρέπει με ευθύνη του προέδρου να διαβαστεί στο διοικητικό συμβούλιο και να καταγράφει στα πρακτικά:
Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τη ρουσφετολογική πρόσληψη συγγενών των συνδικαλιστών, μελών του προεδρείου και του ΔΣ, στην Εθνική Τράπεζα. Το γεγονός αυτό για μας αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου της συνολικής πολιτικής και πρακτικής του εργοδοτικού, κυβερνητικού και υποταγμένου συνδικαλισμού, κομμάτι της οποίας αποτελούν και τα σκανδαλώδη συνδικαλιστικά προνόμια όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε αυτό το γεγονός έχει ξανασυμβεί. Αυτή είναι η αφορμή μόνο, και όχι η πραγματική αιτία, για την ανάγκη άμεσης ριζικής ανασυγκρότησης του συλλόγου μας, ώστε να υπερασπίσει τα συμφέροντα των συναδέλφων.
 Η εναλλαγή καρεκλών με τους υπάρχοντες συσχετισμούς των παρατάξεων δεν θα φέρει κανένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι πολιτικές ευθύνες  που φέρουν οι τρεις παρατάξεις της πλειοψηφίας, οι δύο ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, είναι μεγάλες γιατί όλα αυτά τα χρόνια με τις πράξεις τους δυσφήμησαν την έννοια του συνδικαλισμού και ξεπούλησαν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα συμβάλουμε στην αθώωση αυτών των παρατάξεων, στην επικράτηση της λογικής ότι το πρόβλημα αφορούσε μόνο κάποια πρόσωπα και άρα η εναλλαγή προσώπων θα φέρει τη λύση. Ευθύνη φέρει και η ΔΑΣ, που δεν κατήγγειλε το συνδικαλιστή της που συμμετείχε σε αυτές τις πρακτικές, ενώ σε πολλά ζητήματα ψήφιζε από κοινού με τις τρεις παρατάξεις τους πλειοψηφίας, πχ. Μείωση εφάπαξ, οικονομικά συλλόγου, εθελούσια συλλόγου κλπ. Ευθύνη έχουν όλοι όσοι είτε με τη στήριξη τους είτε με την ανοχή τους, συμμετέχοντας στο προεδρείο νομιμοποιούσαν αυτήν την κατάσταση, καθώς και όλη την αντιδημοκρατική λειτουργία του συλλόγου. Όλοι όσοι θεωρούν ότι ο συνδικαλισμός αφορά λίγους που λειτουργούν παρά τη θέληση των εργαζομένων.
Αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα της συνδιαλλαγής και της υποταγής δεν χρειάζεται εξυγίανση από κάποιους δήθεν κακούς συνδικαλιστές, θέλει συνολική ταξική ανασυγκρότηση και επανατοποθέτηση αξιών με τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές, έξω από λογικές ανάθεσης και εκπροσώπησης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές του συλλόγου τον Απρίλιο, καθώς οι εξελίξεις απαιτούν άμεσα έναν άλλο σύλλογο που να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία αλλά και την κυβέρνηση. Δεν θα εμπλακούμε στα εσωκομματικά και ενδοπαραταξιακά παιχνίδια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Η ανασύνθεση απλά του προεδρείου χωρίς προγραμματικούς άξονες για ένα πραγματικά αγωνιστικό σωματείο, όπως απαιτούν οι περιστάσεις, δεν θα φέρει καμία αλλαγή.
Θεωρούμε ότι οι παρατάξεις της πλειοψηφίας που έχουν την ευθύνη για αυτές τις πρακτικές, δεν έχουν την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να διοικούν το σύλλογο. Γι αυτό θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να παραιτηθούν οι συνδικαλιστές αυτοί και να προκηρυχθεί αρχές Σεπτέμβρη έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα προκήρυξη εκλογών. Γι αυτό επιμένουμε και Υπερψηφίζουμε την πρόταση για έκτακτη γενική συνέλευση αρχές Σεπτέμβρη με θέμα εκλογές στο ΣΥΕΤΕ τον Οκτώβρη. Ο λόγος και η απόφαση πρέπει επιτέλους να είναι στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Συναδελφικά

Μαρία Ξιφαρά, μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ

 6 Αυγούστου 2014

Για την Πρόταση Προοπτικής


Δεν υπάρχουν σχόλια: