Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Θέλει ο Πασόκος να κρυφτεί … κι η χαρά δεν τον αφήνει

Ούτε ο τίτλος της κίνησης, Ενότητα Προοπτική (άραγε τι προοπτική ανοίγει ο εξοφλημένος, εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΣΥΕΤΕ-ΟΤΟΕ που εκθειάζει η ανακοίνωση;) ,
ούτε ο αυτοπροσδιορισμός της ως Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων (άραγε πόσο ανεξάρτητος είναι ο «σύντροφος» Αρβανίτης, πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ και μέλος της ΠΑΣΚΕ που προσπαθούσε τις προηγούμενες μέρες να στρατολογήσει τηλεφωνικά υποψηφίους για το νέο ψηφοδέλτιο στις εκλογές της Εθνοdata),
ούτε και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα στην ανακοίνωση (άλλωστε δεν μπορούσαν να μη βάλουν και λίγο πράσινο),
μπορούν να αφήσουν καν να εννοηθεί ότι η παράταξη που εμφανίστηκε στο παρά ένα και διεκδικεί «καρέκλες» στις επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata, λοιδορώντας την απερχόμενη διοίκηση και προκρίνοντας τη «στενή συνεργασία» με το ΣΥΕΤΕ, έχει οποιαδήποτε σχέση με την κίνησή μας, την Πρόταση Προοπτικής.
Μας τιμά βέβαια το γεγονός ότι οι δημιουργοί-εμπνευστές του νέου ψηφοδελτίου προσπαθούν να παραπλανήσουν τους ανυποψίαστους συναδέλφους προερχόμενους από την πρώην Εθνοdata (και μη), υπονοώντας ότι η νέα παράταξη που διεκδικεί την ψήφο τους κόντρα στο ενωτικό (μέχρι πρότινος) ψηφοδέλτιο - μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση-σύνδεση με την Πρόταση Προοπτικής, αλλά η μεθόδευση αυτή καθεαυτή δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη, όπως άλλωστε και το περιεχόμενο της εκλογικής της διακήρυξης με το απροκάλυπτο copy paste από ανακοινώσεις της ΔΥΣΗΕ..
Κι αυτό γιατί ο συντάκτης της εν λόγω διακήρυξης προσπαθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ να ακυρώσει τις όποιες αγωνιστικές παρακαταθήκες είχε δημιουργήσει ο μέχρι τώρα σύλλογος Εργαζομένων της Εθνοdata και να προκρίνει το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό (βλ. επαναφορά της συζήτησης στη θεσμική συλλογική διαπραγμάτευση) και μάλιστα «υπό τη σκέπη» του ΣΥΕΤΕ, ως τον πλέον πρόσφορο τρόπο εργατικών διεκδικήσεων. Δεν είναι τυχαίο δε, ότι πίσω από τις καταγγελίες και τις κορώνες περί ανεξαρτησίας και ενότητας, δεν μπορεί να κρυφτεί η αγωνία του συντάκτη τόσο για το να καταστεί ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. συνδιαμορφωτής και εγγυητής των όρων ένταξης όσο και για αν θα ενισχυθούν οι δυνάμεις των κομματικών τους πατρώνων (σσ. του σημερινού ΔΣ) στο επερχόμενο Συνέδριο της Ο.Τ.Ο.Ε.
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, η κίνηση μας καλεί τους συναδέλφους προερχόμενους από την πρώην Εθνοdata να μην εμπιστευτούν για την υπεράσπιση και την προαγωγή των συμφερόντων τους, ούτε την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ, ούτε τη «φίλια σε αυτή προσκείμενη» παράταξη-μόρφωμα (Ενότητα-Προοπτική) που στήθηκε τελευταία στιγμή και εν όψει εκλογών.
Γιατί, αντίθετα με ότι μπορεί να λένε οι συνάδελφοι τις ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στο ΣΥΕΤΕ, η στάση των παρατάξεων τους σε επίπεδο τράπεζας αλλά και σε επίπεδο ΟΤΟΕ έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τόσο τους συναδέλφους της Εθνικής όσο και τον κλάδο γενικότερα σε μια σειρά από ήττες και απώλεια εργασιακών κεκτημένων δεκαετιών. Οι δε χειρισμοί τους στην περίπτωση των συναδέλφων από τις πρώην FΒΒ και Probank, μόνο επιτυχείς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, και ας έχουν το θράσος να τους επικαλούνται οι συντάκτες τις εκλογικής διακήρυξης της «Ενότητας Προοπτικής», καθώς με την ολιγωρία τους απέτυχαν στο να εφαρμοστεί το αυτονόητο !!! Το να ενταχθούν στους εξειδικευμένους κανονισμούς εργασίας (στη μηχανογράφηση και αλλού) οι συνάδελφοι από Probank και FBB που είχαν ήδη ενταχτεί στο γενικό κανονισμό εργασίας και εργάζονταν σε αντίστοιχες θέσεις, με αποτέλεσμα δύο χρόνια και βάλε μετά τις συγχωνεύσεις να έχουμε συναδέλφους, υπαλλήλους της Εθνικής, που κάνουν την ίδια δουλειά με εμάς αλλά αμείβονται λιγότερο, και να συζητάμε ακόμα για το αν και με ποιους όρους οι συνάδελφοι αυτοί θα ενταχθούν τελικά «στο εξειδικευμένο».
Βέβαια, οι συνάδελφοι από την πρώην Εθνοdata γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη στάση της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ απέναντί τους όλα αυτά χρόνια… Μήπως οι ίδιοι δεν είχαν εξ’ αρχής αρνηθεί να εντάξουν στο ΣΥΕΤΕ τους συναδέλφους που εργάζονταν στην τότε Εθνοdata, παρά το γεγονός ότι το καταστατικό του ΣΥΕΤΕ το επέτρεπε, και δεν τους επέτρεψαν καν να συμμετάσχουν στις ΕΑΚ των εκάστοτε διευθύνσεων-κτιρίων; Και μήπως εδώ και 6 μήνες, από όταν η Διοίκηση τους απορρόφησε σαν ειδικούς συνεργάτες «υπό ένταξη», ο ΣΥΕΤΕ έχει κάνει απολύτως τίποτα; Παρά τις προτάσεις μας στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, εδώ και καιρό, οι συνάδελφοι, πράσινοι και μπλε, έκαναν ότι δεν άκουγαν, ακόμη και όταν ανακοινώθηκε η ένταξη των συναδέλφων με αυτόν τον τρόπο.
Αλλά και σε επίπεδο ΟΤΟΕ, οι ίδιοι σχεδόν άνθρωποι από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αρνιούνταν, εδώ και τρία χρόνια, να εντάξουν το σωματείο της Εθνοdata στην Ομοσπονδία, απαντώντας ότι οι συνάδελφοι της Εθνοdata δεν είναι τραπεζοϋπάλληλοι… Αλλάξατε γνώμη επιτέλους, κύριε Κούκο και κύριε Αρβανίτη;

ΥΓ 1. Το ότι κάποια επώνυμα των υποψηφίων της πρασινο-πορτοκαλί  παράταξης συμπίπτουν με αυτά συνδικαλιστών και στελεχών στο ΤΥΠΕΤ πρέπει να αφορά εντελώς συνωνυμία …

ΥΓ.2 Το να μιλάει συγκεκριμένη πράσινη παράταξη για πολυφωνία, δημοκρατία και διαφάνεια, χωρίς χειραγώγηση και εξαρτήσεις είναι απλά γελοίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: