Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση για τις 400 απολύσεις στη Vojvodjanska Bank του Ομίλου της ΕΤΕ



ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ

Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
Ο σκοπός αυτής της επιστολής είναι να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί, σαν εργαζόμενοι της Vojvodjanska Bank, θυγατρικής της NBG Group στη Σερβία.
Την τελευταία περίοδο εργαζόμαστε κάτω από απαράδεκτες περιστάσεις και συνθήκες λόγω της επερχόμενης τρομερής θυσίας περισσοτέρων από 400 εργαζομένων οι οποίοι προς το παρόν εργάζονται στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στο Novi Sad και στο Βελιγράδι. Στην χώρα στην οποία ο δείκτης ανεργίας ξεπερνά το 30% και στην χώρα στην οποία οι οικονομικές συνθήκες και το οικονομικό περιβάλλον δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα, σε καθημερινή βάση, όλοι οι υπάλληλοι της Τράπεζας ζούνε μέσα στην αγωνία και το άγχος φοβούμενοι πως θα μείνουν χωρίς δουλειά λαμβάνοντας ένα συμβολικό ποσό σαν αποζημίωση. Κάτω από αυτά τα δεδομένα το κλίμα στην Τράπεζα είναι περισσότερο από ανυπόφορο και τραγικό. Το να θυσιαστούν 400 εργαζόμενοι χωρίς σοβαρή και λογική αιτία δεν είναι ηθικό σε τόσο ακραία δύσκολους καιρούς , ειδικά εργαζόμενοι που στήριξαν την Τράπεζα με τεράστια προσπάθεια τα προηγούμενα εξίσου δύσκολα χρόνια. Ένας αριθμός εργαζομένων που θα πεταχτεί στο δρόμο, όπως είναι ευνόητο, δεν θα είναι σε θέση ούτε να βγουν στη σύνταξη καθώς δεν θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ούτε να βρουν νέες δουλειές καθώς έχουν φτάσει σε συγκεκριμένη ηλικία.
Αυτή η επιστολή είναι η απέλπιδα κραυγή μας για βοήθεια καθώς περισσότερες από 400 οικογένειες θα επηρεαστούν τους προσεχείς μήνες, ξεκινώντας από το Δεκέμβρη του 2015. Προσευχόμαστε ότι θα καταλάβετε τη θέση στην οποία βρισκόμαστε και ελπίζουμε ότι θα μας υποστηρίξετε στον αγώνα μας να αποκτήσουμε την δυνατότητα να παρέχουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας μια αξιοπρεπή ζωή και ένα καλύτερο μέλλον.
Με σεβασμό
Εργαζόμενοι της Vojvodjanska Bank
Μέλους του NBG Group.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Πριν μερικές ημέρες λάβαμε (στα Αγγλικά) την παραπάνω επιστολή από τους εργαζόμενους στη Vojvodjanska Bank, μέλος του ομίλου τη Εθνικής στη Σερβία. Σ’ αυτή, μας ενημερώνουν ότι η διοίκηση της τράπεζας έκανε γνωστές τις προθέσεις της να απολύσει περισσότερους από 400 εργαζόμενους ως τον Μάρτη του 2016, προφασιζόμενη περικοπή λειτουργικού κόστους. 400 εργαζόμενοι και μαζί τους και οι οικογένειές τους, θυσία στο βωμό των κερδών και των αποτελεσμάτων των τραπεζιτών.
Από το 2014 στη Vojvodjanksa τρέχει ένα πρόγραμμα «μείωσης του λειτουργικού κόστους» που εμπεριέχει τη συγχώνευση και το κλείσιμο καταστημάτων. Ίσως να σας θυμίζουν όλα αυτά το πλάνο της Εθνικής για συρρίκνωση του δικτύου. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά με τη Σερβία? Εκεί οι μαζικές απολύσεις είναι ήδη ελεύθερες… 

Συνιστά πρόκληση οι απολύσεις του 20% του προσωπικού της θυγατρικής της Εθνικής,  τη στιγμή που δαπανήθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για διαφημίσεις που πλημμύρισαν τα ΜΜΕ για την ΑΜΚ της ΕΤΕ, και κυρίως τη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα ότι  η Εθνική το 2014 διέθεσε συνολικά 7,6 εκ ευρώ στα μεγαλοστελέχη της, από το ΔΣ της Τράπεζας, ως τους βοηθούς γενικούς διευθυντές , ποσό που ήταν το πιο «γαλαντόμο» συγκριτικά με όλες τις συστημικές τράπεζες.

Απορούμε δε γιατί ο ΣΥΕΤΕ, που πριν 1 μήνα μάλιστα είχε συνάντηση με συναδέλφους από τη Σερβία, δεν παίρνει θέση για το θέμα; Μην θιχτεί η εικόνα της τράπεζας και μαθευτεί ότι άρχισαν οι απολύσεις; Οι άλλες παρατάξεις δεν έχουν λάβει την επιστολή των εργαζόμενων; Ή στα πλαίσια του Προεδρείου τηρούν σιωπή και σε αυτό το θέμα ;

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συμφωνία με την Τρόικα να νομοθετήσει τους επόμενους μήνες την απελευθέρωση των απολύσεων που αφορά κατά 99% τους τραπεζοϋπάλληλους, και διαβάζοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ που κυκλοφόρησε στον τύπο και προβλέπει τα ίδια και στην Ελλάδα,  και επειδή εμείς:

- γνωρίζουμε ότι για τη χρηματοπιστωτική κρίση δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι αλλά οι τακτικές που ακολούθησαν οι διοικήσεις των τραπεζών στα πλαίσια του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής
- δεν πιστεύουμε ότι υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι η περιχαράκωση της κάθε συντεχνίας σε επιχειρησιακό, κλαδικό ή εθνικό επίπεδο, αλλά έχει έμφυτα διεθνιστικά χαρακτηριστικά
- δεν περιμένουμε να φτάσει η φωτιά στο σπίτι μας για να αντιδράσουμε
- γνωρίζουμε ότι όπως και το κεφάλαιο, η εργατική τάξη δεν έχει πατρίδα

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους της Vojvodjanksa και απαιτούμε:

  •   Καμία απόλυση εργαζόμενων στο βωμό του κέρδους των τραπεζιτών σε Σερβία ή Ελλάδα. 
  •  Ο ΣΥΕΤΕ να καταγγείλει τις απολύσεις και να συμπαρασταθεί στους συναδέλφους.
  •  Να κοπούν τα εκατομμύρια που δίνονται σε εταιρείες με αδιαφανείς διαδικασίες, σε εργολάβους, σε μεγαλοστελέχη.

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6974861242, 6948788704, 2103388783, 18783, 19923, 74306, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια: