Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Η πλήρης πρόταση που καταθέσαμε στο ΣΥΕΤΕ για το ασφαλιστικό

Η πρόταση που καταθέσαμε στη συνεδρίαση του ΣΥΕΤΕ στις 12/1 για το σοβαρό μέτωπο του ασφαλιστικού. Έλαβε δύο ψήφους, ενώ ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις και αποφάσισαν να πράξουν μόνο σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ. Στείλαμε το νομοσχέδιο των 175 σελίδων σε όλους τους εργαζόμενους για να  είναι ενημερωμένοι. Καλούμε τους συναδέλφους στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 12/1 στις 12.00 στην Ομόνοια.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ 12/1/16 ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

300 ευρώ σύνταξη στα βαθιά γεράματα να πάρουν ο Τσίπρας, η κυβέρνησή του και όσοι ψήφισαν τα τρία μνημόνια.

Στην τελική ευθεία της διαδικασίας ψήφισης του αντι-ασφαλιστικού Αρμαγεδδώνα έχει μπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε πλήρη συμπόρευση με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και τα πιο ισχυρά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου.
Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, που υπερβαίνει το νόμο Γιαννίτση, τους νόμους Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, τα πορίσματα των επιτροπών «σοφών» και τις ως τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις. Προβλέπει καταιγισμό μέτρων και σαρωτικών αλλαγών στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Κατεδαφίζει όλα όσα ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα, το οποίο στην ουσία θα χτιστεί από την αρχή, στη βάση της λογικής των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ που ήδη ισχύει σε μια σειρά χώρες και διέλυσε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα υπάρχουν ειδικές ρήτρες που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα, δικτατορικά, χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, υπακούοντας στο δημοσιονομικό κόφτη!
Με το νόμο αυτό γενικεύεται και κλιμακώνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες. Επιβάλλεται ένας απίστευτος ρατσισμός απέναντι στη νέα γενιά, που την «αξιολογούν» για μια σύνταξη των 170 €, ένα μισθό των 300 € και  μια δουλειά 5μηνης ανάσας (όταν τη βρίσκει) μέσα στην ασφυξία της ανεργίας  και της μετανάστευσης. Ετοιμάζουν σε όλο το λαό «μαύρα γηρατειά» με επιδόματα πείνας και περίθαλψη «ράντζου» σε νοσοκομεία αποθήκες ανθρώπων.
Όλη η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται στη φράση του φασιστοειδούς Πάγκαλου: «να τελειώνουμε επιτέλους με τις σοσιαλιστικές μπούρδες της αλληλεγγύης τόσα χρόνια στο ασφαλιστικό σύστημα»!
Η πρώτη -και πιο ισχυρή δόση- των αλλαγών θα περιλαμβάνει συνοπτικά 10 μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2016:
1. Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού, που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα ξαναϋπολογιστούν με πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (κάτω από 60%). Ουσιαστικά, οι νέες συντάξεις θα κυμαίνονται από 500-700 ευρώ. Ενώ, ως τα 67 δεν θα παίρνει κανείς πλήρη σύνταξη, ακόμα κι αν έχει συμπληρώσει 40 έτη, αφού τότε θα λαμβάνει το κομμάτι της «εθνικής σύνταξης».

2. Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Τα νέα ποσά για τις κατώτερες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.

3. Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.

4. Δραματική αύξηση εισφορών για ασφάλιση και υγεία, που οδηγεί και σε μεγάλη μείωση μισθών. Αύξηση της εργατικής εισφοράς, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού μας.

5. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.

6. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.

7. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.

8. Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.

9. Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

10. Κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα. Η ενοποίηση έχει σκοπό μόνο την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Η δική μας αντίθεση, είναι από αυτή τη σκοπιά, κι όχι από σκοπιά αντίθεσης σε ενιαίο ταμείο για όλους τους μισθωτούς.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Αλλά για να ενισχυθούν τα κέρδη της αστικής τάξης, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης. Δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο! Αλλά μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, μια αγωνιώδης προσπάθεια να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από τη δουλοποίηση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πολιτικοί της σύμμαχοι και οι «δανειστές» έχουν αποφασίσει να μας τελειώσουν. Ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού και του εργασιακού, σε συνδυασμό με την επίθεση στους φτωχομεσαίους αγρότες και τη συγκρότηση του Ταμείου γενικού ξεπουλήματος, που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες. Να μην τους λυπηθούμε.
ü  Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο αστικό πολιτικό προσωπικό (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΛΕΒΕΝΤΗΣ). Μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα του Αυγούστου. Τα ίδια μέτρα ψήφιζε και η λεγόμενη «αντιπολίτευση» όταν ήταν κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς «οικουμενικά» κυβερνούν. Τα ίδια ψέματα έλεγαν στο λαό, με τα ίδια ακριβώς λόγια. Ότι θα βγούμε από τα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα! Ότι κόβουμε συντάξεις για να τις σώσουμε! Ότι απολύουμε για να έρθουν δουλειές! Ότι εφαρμόζουμε «παράλληλο» πρόγραμμα για το μοίρασμα της φτώχειας. Και ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία των «θυσιών». Και έχουν περάσει 7 «μαύρα» χρόνια εργατικού εξανδραποδισμού. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε απέναντι στους φασίστες της ΧΑ οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να γονατίσουν το εργατικό κίνημα, να υπερασπίσουν τον κόσμο του κεφαλαίου, το κράτος, την καταστολή, ενώ πρωτοστατούν στη βία απέναντι στους αγωνιστές και σε όσους σηκώνουν το κεφάλι.
ü  Δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις για κανέναν κλάδο, αργά ή γρήγορα όλοι θα υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς. Όποιος τρέχει να σώσει το δικό του ταμείο μόνο, από συντεχνιακή σκοπιά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ηττηθεί.
ü  Τη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός από όλους αυτούς την έχει δεδομένη. Δεν μας ξεγελάνε οι κοινοβουλευτικές, επικοινωνιακές κορώνες. Απέναντι στη συναίνεσή τους για την καταστροφή μας απαντάμε με μαζικό, λαϊκό ξεσηκωμό. Με ταξικό πόλεμο. Δεν τους φοβόμαστε, ούτε τους πιστεύουμε άλλο πια. Δεν ζητάμε «δικαιοσύνη στην εξαθλίωση». Απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε!
■ Να μπούμε σε θέσεις μάχης
-Καλούμε σε γενικό απεργιακό και λαϊκό ξεσηκωμό ΑΜΕΣΑ. Δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της “διαπραγμάτευσης” - κοροϊδία. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Σε έναν αγώνα ή ταν ή επί τας.
-Για να μπλοκάρουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο και κάθε αντιλαϊκή επιλογή. Να μην τολμήσουν να το φέρουν στη Βουλή. Να αναπτυχθεί μεγάλο ρεύμα οργής που θα αποτρέψει οποιονδήποτε να καταπατήσει τη λαϊκή θέληση και αποφασιστικότητα.

-Για να ανατρέψουμε την κανιβαλική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνησης που εφαρμόζει την ίδια πολιτική.

-Συμμετέχουμε στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο που καλούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το Σάβατο 16/1 στις 12.00 στην Ομόνοια.
-Πραγματοποιούμε κύκλο γενικών συνελεύσεων σε κάθε νομό, κάθε χώρο δουλειάς, ως τις 15-20 Γενάρη για ενημέρωση των συναδέλφων και αποφάσεις κλιμάκωσης που θα περιλαμβάνουν:
- Άμεσα προκήρυξη 48ωρςη προειδοποιητικής απεργίας σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία των τραπεζών. Απεύθυνση στην ΟΤΟΕ. Οργανώνουμε πανελλαδικά συλλαλητήρια, καταλήψεις και δυναμικές ενέργειες παντού. Περικύκλωση της Βουλής εάν φέρουν το νόμο για ψήφιση. Διαρκή συνεδρίαση όλου του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ και ενεργοποίηση όλων. Αγωνιστικός μήνας όλος ο Γενάρης με πολλές μορφές πάλης.

-Κοινό πανεργατικό μέτωπο, συντονισμός εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς.
-Αγωνιστικός Συντονισμός σωματείων, λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών αγώνα που θα ξεπερνά τα όρια που βάζει ο γραφειοκρατικός, ο υποταγμένος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
- Το καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
- Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
- Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.
- Σύνταξη στα 55 ή στα 30 χρόνια εργασίας (50 για τις γυναίκες). Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Πλήρης ασφάλιση για τη μερική απασχόληση, την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, τις διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, την απασχόληση με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Επαναφορά των ευνοϊκών ορίων για τις μητέρες, προστασία της μητρότητας.
-Αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, να αρθούν οι περικοπές.. Διασφάλιση όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν αυτό το ύψος και των εφάπαξ.
- Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

Άμεσα, σαν ενεργό και συνειδητοποιημένο κομμάτι της εργατικής τάξης απαιτούμε:
- Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
- Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ασφάλιση.
- Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Από την ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν νέο πλήγμα στην περιουσία τους, από την απομείωση αξίας των μετοχών τους.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας απ’ ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:
* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι’ αυτό απαιτούμε: πλήρη διαγραφή του χρέους.
* Από τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.
* Από τον εφιάλτη της ανεργίας, των μισθών πείνας, της μοίρας της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης για τη συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης.
* Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.
* Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, με τη μείωση της εισφοράς τους ή κάλυψή της από το κράτους (δηλ. απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας).
* Από τη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Γι’ αυτό απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη/έξοδο από ευρώ και ΕΕ.
* Από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε! Δεν έχουμε άλλη προοπτική απ’ το να ανοίξουμε το βήμα μας σ’ αυτή τη κατεύθυνση!

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6980925499, 6974861242, 6948788704, 2103388783, 18783, 19923, 74306, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια: