Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ανακοίνωση: Η Εθνική Τράπεζα μας βλέπει ως βάρος και μας πιέζει προς την έξοδο!

-->
  Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ «ΒΑΡΟΣ» ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ!

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!


Απίστευτα πράγματα ζούμε και αυτές τις μέρες με τα νέα ήθη κι έθιμα που εγκαινιάζει η ΕΤΕ. Μετά από πρωτοφανές κλίμα πίεσης που είχε διαμορφωθεί για ένα εξάμηνο, με καθημερινά δημοσιεύματα για την εθελουσία που ετοιμάζει η Εθνική, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα με εγκύκλιο που κυκλοφόρησε Παρασκευή βράδυ (για να χάσουν 3 μέρες οι συνάδελφοι), ενώ στάλθηκε  e-mail σε όλο το προσωπικό, μην τυχόν κάποιος δεν ενημερωθεί! 


Επιβεβαιωθήκαμε δυστυχώς σε όσα είχαμε πει στην εκδήλωση Οκτωβρίου που είχαμε διοργανώσει ως Πρόταση Προοπτικής, καθώς και στο δημοσίευμά μας στην εφημερίδα μας «Αντι-λογισμοί» πριν 1 μήνα. Άνθρακες ο θησαυρός! Καμία σχέση με παλιές εθελούσιες δεν έχει το σημερινό πρόγραμμα, καθώς δεν οδηγεί στη σύνταξη (παρά μόνο για λιγότερους από 400 συναδέλφους με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα), ενώ στοχεύει να σπρώξει προς την έξοδο τουλάχιστον 1000 συναδέλφους, ακόμα και νέους με λίγα χρόνια δουλειάς και ηλικία 35-40 ετών, ή εργαζόμενους με 30-35 χρόνια δουλειάς που όμως με το ασφαλιστικό «έκτρωμα» Κατρούγκαλου έχουν πλέον αρκετά χρόνια για συνταξιοδότηση. 


Οι τράπεζες προχωρούν συντεταγμένα στη μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας, για να περικόψουν το μισθολογικό κόστος, να απαλλαγούν από εργαζόμενους με συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να το αντικαταστήσουν με προσωπικό ελαστικών εργασιακών σχέσεων (ενοικιαζόμενους, εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις, κλπ.) Εθελούσια – εξπρές κάνει ξανά η Πειραιώς ως 19/12, για να διώξει κι άλλους 500 εργαζόμενους.


Το αναφέρει ευθαρσώς και ο Δ/νων Σύμβουλος στο μήνυμα προς το προσωπικό της ΕΤΕ:  «οι νέες συνθήκες επιτάσσουν να αλλάξουμε πολιτική, για να επιστρέψει η τράπεζα στην κερδοφορία». Ειδικά η Εθνική έχει τεράστιο όφελος με την πολιτική εθελουσιών, φορτώνοντας τα βάρη στο προσωπικό που μετά έβρισκε καμμένη γη και στα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν. Άλλωστε ανακοίνωσε ότι αν πετύχει η εθελούσια, θα κερδίσει 50 εκ το χρόνο! Τα κέρδη τους βγαίνουν από το δικό μας ξεζούμισμα! Ενώ αποφεύγουν το κόστος που θα είχαν με κανονικές απολύσεις, χρησιμοποιώντας «βελούδινες» μεθόδους. 


Χιλιάδες συνάδελφοι διαπιστώνουν ότι αποτελούν «κόστος» και «βαρίδι» για την τράπεζα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μέσα σε κλίμα εκβιασμών και φόβου, με επιχείρημα ότι «έρχονται τα χειρότερα» και με τα όπλα που έχει η διοίκηση στα χέρια της (νόμος για εργασιακά – ομαδικές απολύσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση από κοινού με τους δανειστές κατ’ επιταγή ΣΕΒ-τραπεζιτών, έλλειψη ρήτρας για μη απολύσεις στην πρόσφατη επιχειρησιακή σύμβαση). Αντί για «εθελοντική» και ελεύθερη βούληση των συναδέλφων, οι μόλις 10 μέρες του προγράμματος λειτουργούν ακόμη πιο πιεστικά και οι συνθήκες απέχουν πολύ από την «εξασφάλιση με πακέτα». Με πολλά ζητήματα να μην έχουν ξεκαθαριστεί, την ανεργία στο 27%, τις συντάξεις πετσοκομμένες. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα σημεία:


v          Εκατοντάδες συνάδελφοι που είναι κοντά στη σύνταξη, οφείλουν να γνωρίζουν ότι ρισκάρουν αν κάνουν αυτασφάλιση (με όχι ευκαταφρόνητο ποσό), με κίνδυνο να μην είναι κατοχυρωμένη η 35ετία και το ποσό υπολογισμού σύνταξης του τέως ΤΣΠΕΤΕ. Το ασφαλιστικό ανοίγει ξανά και από την προηγούμενη εθελούσια υπήρχαν συνάδελφοι που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα συνταξιοδοτικά. Η διοίκηση ενημέρωσε ότι το 2017 θα περικόψει την επικούρηση. Οποιαδήποτε εργασία αλλού σημαίνει ότι χάνει κάποιος το δικαίωμα ασφάλισης στο ΤΥΠΕΤ, ενώ είναι μετέωρη και η ασφάλιση συνταξιούχων σε αυτό.


v      Η τράπεζα ωθεί στην έξοδο συναδέλφους από το δίκτυο, ποντάροντας στην πίεση της στοχοθεσίας και της εντατικοποίησης. Έτσι, δίνει επιπλέον 20% σε συναδέλφους από καταστήματα που κλείνουν καθημερινά και βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ενώ διακηρύσσει ότι δεν θέλει να κρατήσει παλιούς συναδέλφους που επέλεξαν να μην κυνηγήσουν στελεχιακές θέσεις κι αξιώματα, δίνοντας επιπλέον 20%. 


v    Ταυτόχρονα, ανακοινώνει εν μέσω εθελουσίας ότι συγχωνεύονται διευθύνσεις (πχ Οργάνωση), κλείνουν υποδιευθύνσεις και τμήματα και εκβιάζει συναδέλφους Μονάδων Διοίκησης στην επαρχία να μετακομίσουν στην Αθήνα (χωρίς επίδομα ενοικίου) ή να μεταφερθούν σε κατάστημα της επαρχίας, ενώ παράλληλα θέτει άλλους εργαζόμενους στη διάθεση προσωπικού. Στελέχη από την αγορά διακηρύσσουν ότι «Οι εθνικάριοι έχετε τελειώσει». Κατά τα άλλα, είναι εθελοντική η συμμετοχή στο πρόγραμμα...


v          Στοχεύει και στις παραγωγικές ηλικίες 30-45, γιατί εκτιμά ότι μπορεί να τους αντικαταστήσει με ειδ. συνεργάτες φθηνότερους και χωρίς δικαιώματα (πχ οικογενειακές άδειες, κλπ). 


v    Από την άλλη, χαρίζει σε καλοπληρωμένους συμβούλους της τελευταίας δεκαετίας που απόλαυσαν υψηλούς μισθούς, την έξοδο με χρυσά πακέτα.



Προκλητική ήταν η στάση των δικηγόρων της τράπεζας στο δικαστήριο της 14/12, όπου εκδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΕΤΕ από συνταξιούχους που τους είχαν κουρέψει αναδρομικά το εφάπαξ το 2013, για την αμαρτωλή ιστορία της προηγούμενης εθελουσίας. Οι εκπρόσωποι της ΕΤΕ με θράσος διακήρυσσαν ότι αν δεν γίνει η εθελουσία, τον Γενάρη η τράπεζα θα πτωχεύσει (!) επειδή θα χρειαστεί να καταβάλει επιπλέον 1 εκ ευρώ για μισθοδοσία! Επικαλέστηκαν δε το ν. 3029/2002 (Ρέππα), για αναδρομικό κούρεμα εφάπαξ, γεγονός που προμηνύει κακά για το μέλλον. Υποστήριξαν ψευδώς ότι σχεδόν 1300 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ παρουσίασαν μια αναλογιστική μελέτη του Ταμείου Αυτασφάλειας του 2013! Έχει γίνει τελικά νέα αναλογιστική μελέτη σήμερα ή όχι; 


Είναι τόσο μεγάλος ο ζήλος της Διοίκησης να φύγουν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι μέσα στο 2016, που ενώ πριν λίγους μήνες δεν «έβγαινε» να μας δώσει το κουτάκι στην επιχειρησιακή και δεν μπορούσε να διαγράψει τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων της Probank, σήμερα ρύθμισε δάνεια 79 εκ στο Ταμείο Αυτασφάλειας (κούρεμα 70% - απέμειναν 15 εκ), ενώ συμμετείχε και η Eurobank στη ρύθμιση με κούρεμα περίπου 70% στα 39 εκ, άγνωστο με τι αντάλλαγμα. Έτσι, η Διοίκηση γλυτώνει από τις ευθύνες της, καθώς τα στελέχη της στο ΔΣ του Ταμείου τα τελευταία χρόνια με τη συναίνεση των συνδικαλιστών ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ χρεοκόπησαν το Ταμείο τζογάροντας αποθεματικά και δάνεια σε μετοχές, καταστρέφοντας την περιουσία του με συμμετοχή στις ΑΜΚ της ΕΤΕ. Η τράπεζα θα εκμεταλλεύεται για 14 χρόνια και τα ακίνητα του ΤΑΠΕΤΕ, οπότε η συμφωνία είναι υπέρ της, αφού άμεσα θα αποσβέσει 50 εκ από την εθελούσια. Ενώ και τα μεγαλοστελέχη θα καταφέρουν να αποχωρήσουν λαμβάνοντας μεγάλα εφάπαξ. Οπότε όλα μέλι γάλα...  


Και αυτό μας παρουσίασαν ως επιτυχία (?) στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ οι πλειοψηφούσες παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, εκτός πρακτικών βέβαια, και αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να «διαφημίσουν» δημόσια μια τέτοια συνδιαλλαγή. Μα και το 2013, όταν κούρεψαν το εφάπαξ 40%, και τότε μας έλεγαν ότι έσωσαν το Ταμείο! Η ΔΑΣ κάλυψε τη συμφωνία, ενώ απορία προκαλεί η τοποθέτηση της Πρωτοβουλίας ότι η ρύθμιση είναι θετική και αναμφίβολη επιτυχία, χωρίς καμιά κριτική. Δεν μας πείθουν ότι το Ταμείο έγινε βιώσιμο, αφού ζητήσαμε να μας στείλουν την αναλογιστική μελέτη που ισχυρίζονται ότι έγινε, και απάντησαν αρνητικά.


Ενώ η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ (και της ΟΤΟΕ) δεν λέει κουβέντα για το δράμα της κοινωνίας από τις τράπεζες, για την τοκογλυφία των τραπεζών και την ανάλγητη στάση σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, κλπ, στοχοποιούν τους τραπεζουπαλλήλους με ακραία συντεχνιακή λογική και μας απομονώνουν από την κοινωνία, με κίνδυνο και ο λαός και η εργατική τάξη να στραφούν ενάντιά μας στους αγώνες μας στο μέλλον. 


Η στάση των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ είναι προκλητικά υπέρ της τράπεζας και αυτή τη φορά, καθώς με τη σιωπή και την απουσία τους συναινούν στους σχεδιασμούς της Διοίκησης. Δεν διασφάλισαν ούτε δέσμευση για δημόσιες προσλήψεις προσωπικού, ούτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ούτε να μην υπάρχει πίεση. «Δεν μπορούμε να πάρουμε θέση», μας ενημέρωσαν στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 13/12 οι συνδικαλιστές τους. Αδιαφορούν για τους συναδέλφους και τους αφήνουν έρμαιο της εργοδοσίας. Μας ζήτησαν να αυτολογοκριθούμε και να προσέχουμε τι γράφουμε στις ανακοινώσεις μας! Ενοχλούν οι αλήθειες που αποκαλύπτουμε, για να γνωρίζουν οι συνάδελφοι τι σχεδιάζεται στις πλάτες τους. 


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Η Πρόταση Προοπτικής δεν μασάει τα λόγια της και δεν φοβάται να πάρει θέση δημόσια. Με τις μικρές μας δυνάμεις, κόντρα στην αντιδημοκρατική πρακτική των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ να μας αποκλείουν, καλούμε τους συναδέλφους να αντισταθούν στις πιέσεις και τους εκφοβισμούς και να μας καταγγείλουν οποιαδήποτε πίεση. Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή εργασία και την αξιοπρεπή συνταξιοδότηση. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις ζημιές τους, όπως δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους!


Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση των συμβάσεων και την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όπως σχεδιάζει η εργοδοσία. Η υπόθεση των εργατικών δικαιωμάτων είναι στα δικά μας χέρια, και η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική δράση και όχι στον ατομικό δρόμο!

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια: