Ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΕΤ 5/4/17 του μέλους μας Ν. Πανόπουλου
Για άλλη μια φορά η ΓΣ του ΤΥΠΕΤ διεξάγεται καθημερινή μεσημέρι που αποκλείει τη συμμετοχή των συναδέλφων από την επαρχία. Αυτό από μόνο του υποσκάπτει τον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα του Ταμείου που τόσο πολύ διαφημίζουν και κάνουν πως νοιάζονται οι παρατάξεις που το διοικούν.
H Πρόταση Προοπτικής έχει παρουσία εδώ και χρόνια στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Τράπεζας. Όμως το αντιδημοκρατικό καταστατικό του ΤΥΠΕΤ που απαιτεί 40 υποψήφιους από την Αττική με βαθμό μάλιστα από Λογιστή Β και άνω για κάποιο ποσοστό υποψηφίων (λες και έχει σημασία ο βαθμός για το εάν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το Ταμείο μας), έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει την κίνηση μας από την συμμετοχή στις εκλογές. Το ίδιο καταστατικό που αποκλείει τους συνταξιούχους του ΤΥΠΕΤ. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε (ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες) να καταρτίσουμε ψηφοδέλτιο που θα συμμετέχει απέναντι στα ψηφοδέλτια των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ που τσακώνονται για το ποιος θα εκτελέσει καλύτερα, μόνες τους ή σε συνεργασία (όπως στον ΣΥΕΤΕ) τις μανατζεριστικές λογικές τους στην διοίκηση του Ταμείου.
Στη σύνθεση των μελών του Ταμείου, φαίνεται η ταξική πολιτική που εφαρμόζουν οι πλειοψηφούσες παρατάξεις. Μπορούν να γραφτούν υψηλόμισθοί ειδικοί συνεργάτες όμως αποκλείονται: οι ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι, οι πρακτικάριοι καθώς και οι υπάλληλοι του ΜΙΕΤ.
Το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και οι αποφάσεις παίρνονται κρυφά από τους εργαζόμενους. Η πλειοψηφία των αποφάσεων λαμβάνεται με ψήφους ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ και πολλές φορές και της ΔΑΣ, στο όνομα της χρηστής διαχείρισης, και γενικά δεν υπάρχει ενημέρωση πώς και από ποιους ψηφίζονται οι αποφάσεις. Οι επιτροπές που υπάρχουν υπολειτουργούν ή άλλες δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ. Δυστυχώς, όλες οι διοικήσεις του Ταμείου των τελευταίων χρόνων είναι υπόλογες για ρουσφέτια, δημιουργία μηχανισμού ημετέρων, αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση, διαπαραταξιακούς εν κρυπτώ διορισμούς των δικών τους παιδιών. Αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης αυτής και των αποφάσεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών είναι το τζογαρίσμα σε μετοχές και η καταστροφή των αποθεματικών του ταμείου (πχ τεράστια απόκλιση εκατομμυρίων μεταξύ αξίας κτήσης και πραγματικής αξίας, ενώ το 2013 η πλειοψηφία του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ αποφάσισε να δώσει 2 εκ ευρώ στην ΑΜΚ της ΕΤΕ). Ποσά που χάθηκαν.
Αν το ΤΥΠΕΤ αναζητάει πηγές αύξησης των εσόδων του, αυτές πρέπει πρώτα και κύρια να τις διεκδικήσει από τον εργοδότη δηλ. την τράπεζα. Τα προβλήματα υγείας και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν είναι ανεξάρτητες από την εργασία μας. Ισα-ισα τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με αυτήν (πίεση, άγχος, εντατικοποίηση). Αλλά, και να μην σχετίζονται με αυτή, ο εργαζόμενος δεν είναι μηχανή που θα πρέπει να δουλεύει καλά και να είναι υπεύθυνος ο ίδιος για την υγεία του ώστε να επιστρέφει σώος και αβλαβής στα εργασιακά του καθήκοντα.
Αν θέλουμε να βελτιωθούν οι παροχές του Ταμείου θα πρέπει να απαιτήσουμε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες.
Να εγγραφούν μέλη στο ΤΥΠΕΤ όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Και αν οι ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ επικαλεστούν το Καταστατικό του ΤΥΠΕΤ που απαιτεί τα μέλη του ΤΥΠΕΤ να είναι εγγεγραμμένα σε κάποιο σωματείο εργαζομένων της τράπεζας, τους προλαβαίνουμε και τους λέμε πως εμείς έχουμε σαν πάγια διεκδίκηση την εγγραφή στον ΣΥΕΤΕ όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Δε χρειάζεται να “πειράξετε” το “άγιο” Καταστατικό του ΤΥΠΕΤ.
Μόνη λύση να παλέψουμε για την αύξηση των τακτικών εσόδων είναι με: την ασφάλιση περισσότερων εργαζόμενων (μαζικές προσλήψεις, ένταξη στο ταμείο όλων όσων εργάζονται στην Τράπεζα, κατάργηση του θεσμού των ενοικιαζόμενων και όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων), την αύξηση της εισφοράς του εργοδότη, την αύξηση του μισθού μας!
Η αναβάθμιση του ΤΥΠΕΤ δεν είναι θέμα διαχείρισης ή οικονομικού management, όπως καλλιεργούν οι μανατζερο-παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, αλλά συνδικαλιστικής διεκδίκησης. Γιατί αλλιώς, θα αποδεχθούμε ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που μειώνουν τα έξοδα του ταμείου, σαν να ήταν επιχείρηση, πρέπει να κοπούν οι παροχές στο τάδε ή το δείνα και να ψάξουμε για έσοδά-έξοδα με λογικές Α.Ε.
Εδώ, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην τελευταία ανακοίνωση της ΔΑΚΕ που επιτίθεται στους γιατρούς του ταμείου οτι τάχα δεν τηρούν το ωράριο ή ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στο ταμείο που δουλεύουν 5 και 6 ώρες, πράγμα που δε συμβαίνει πουθενά ούτε στον ιδιωτικό ούτε στον δημόσιο τομέα. Κύριοι της ΔΑΚΕ, μετά από εκείνη την αλήστου μνήμης ξενοφοβική και ρατσιστική ανακοίνωσή σας εναντίον της πρότασης μας για παραχώρηση των κατασκηνώσεων του ΤΥΠΕΤ προς ανακούφιση συνανθρώπων μας προσφύγων, δεν μας εκπλήσσει καθόλου που τώρα επιλέγετε να επιτεθείτε και σε εργαζόμενους.
Εμείς διεκδικούμε και απαιτούμε: Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό και δεν ποντάρουμε στη σύγκριση του ΤΥΠΕΤ με τον ΕΟΠΥΥ για να πούμε ότι εμείς είμαστε καλύτερα και να δούμε πόσο χειρότερα είναι οι άλλοι. Αν το ΤΥΠΕΤ είναι κατάκτηση και είναι καλύτερο από τον ΕΟΠΥΥ τότε διεκδικούμε και ο ΕΟΠΥΥ να γίνει σαν το ΤΥΠΕΤ και όχι να το κρατήσουμε συντεχνιακά για τον εαυτούλη μας και να αφήσουμε την υπόλοιπη κοινωνία στην μοίρα της. Ακόμα καλύτερα, διεκδικούμε να μην υπάρχει διαχωρισμός στην υγεία του λαού. Η υγεία και η ασφάλιση ΟΛΩΝ, ντόπιων και προσφύγων, εργαζόμενων και ανέργων, συνταξιούχων, είναι αυτονόητη παροχή και όχι θέμα διαπραγμάτευσης.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου