Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση: Να μην επιτρέψουμε στην ΕΤΕ την κλοπή της επικούρησης



Να μην επιτρέψουμε την κλοπή της επικούρησης από την ΕΤΕ!

Κάθε μέρα αποκαλύπτεται η μεθόδευση από πλευράς Εθνικής Τράπεζας για την κατάργηση του Λογαριασμού Επικούρησης. Σε συνάντηση του νέου Δ/νοντος Συμβούλου Μυλωνά με εκπροσώπους του Συλλόγου Συνταξιούχων αρχές Σεπτέμβρη, αλλά και με το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ στις 16/9, η πρόταση της τράπεζας εξειδικεύτηκε ως εξής: το 25% της παροχής να δίνεται από τον ΕΦΚΑ (χωρίς μάλιστα η Εθνική να δώσει καθόλου χρήματα και επομένως να επιβαρυνθεί κι άλλο ο ενιαίος φορέας) και το 25% να δίνεται από νέο επαγγελματικό ταμείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των παροχών του. Δηλαδή, μείωση της επικούρησης κατά 50%.
Η Εθνική λοιπόν για επικούρηση σχεδιάζει να καταβάλλει ως 35 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ μέχρι το 2017 έδινε 110 εκ. περίπου. Θα εξοικονομήσει περίπου 70%, κλέβοντας τις εισφορές των εργαζομένων και συνταξιούχων. Έτσι, απαλλάσσεται από όλες τις υποχρεώσεις της έναντι του ΛΕΠΕΤΕ, φορτώνει τον ΕΦΚΑ, μειώνει και την εργοδοτική εισφορά για τους νυν εργαζόμενους στο επαγγελματικό ταμείο. Εξοικονόμηση δηλαδή πάνω στις πλάτες μας! Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι χαϊδευτική απέναντι στην τράπεζα, όπως σε όλους τους τραπεζίτες που έχουν γλιτώσει από τα επικουρικά τους ταμεία με παρόμοιες μεθοδεύσεις, λέγοντας «βρείτε τα» και αφήνοντάς την στο απυρόβλητο. Το σενάριο ένταξης στο ΕΤΕΑΕΠ-ΕΦΚΑ βάζει σε κίνδυνο και το Ταμείο Αυτασφάλειας (εφάπαξ) και σημαίνει νέα δραματική μείωση όλων των επικουρικών, κι όχι μόνο των συνταξιούχων της Εθνικής! Αυτός είναι και ο στόχος άλλωστε, που διακηρύσσει η ΕΕ και σιγοντάρει η κυβέρνηση: η επικουρική στην Ελλάδα να είναι για όλους 50-100 ευρώ μέχρι το 2021!
 Ήδη, χιλιάδες συνταξιούχοι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Εθνική, βρίσκονται να έχουν λάβει ελάχιστη ή καθόλου επικούρηση, όταν από το μισθό τους κρατούνταν 12,5% για 35 χρόνια! Η επιχείρηση ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ της ΕΤΕ, με τη διακοπή καταβολής της επικούρησης στους συνταξιούχους, επί 1 χρόνο περίπου, είχε ως συνέπεια συνταξιούχοι να μην έχουν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, άλλοι να φεύγουν από τη ζωή από το άγχος, το ΤΥΠΕΤ να χάνει εκατομμύρια από τη μη καταβολή της εισφοράς και η τρύπα στην Επικούρηση να μεγαλώνει από την κρυφή εθελουσία που διεξάγει η Εθνική από τον Μάϊο (έχουν φύγει πάνω από 370 συνάδελφοι).
Όλα αυτά γίνονται με τις πλάτες του ενσωματωμένου, εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στη σύσκεψη όλων των συλλόγων στις 14/9, ήταν αποκαλυπτικοί οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ.. Όχι μόνο δεν προέβησαν σε καμία αγωνιστική δράση εδώ και μήνες, παρά και τις θετικές δικαστικές αποφάσεις υπέρ συνταξιούχων, ούτε καν μια ανακοίνωση για το ξύλο και τα χημικά από τα ΜΑΤ εναντίον όσων διαμαρτύρονταν στην πρόσφατη Γ.Σ των μετόχων, αλλά και τώρα κανείς δεν πρότεινε ένα αγωνιστικό σχέδιο. Αντίθετα, ο ΣΥΤΑΤΕ πρότεινε να γίνει διάλογος πάλι με επιτροπή όλων των συλλόγων (είδαμε πού κατέληξε ο προηγούμενος που κράτησε μήνες), ο ΣΕΠΕΤΕ πρότεινε να γίνει πάλι τεχνικό κλιμάκιο (!!), δηλ αυτό που θα δει το ποσοστό μείωσης, και το αποκορύφωμα φυσικά ήταν ο ΣΥΕΤΕ, που φάνηκε πόσο πλακάκια τά’χει κάνει με τη Διοίκηση και γιατί στις πρόσφατες εκλογές προπαγάνδιζε τη θέση της. Μαζί με τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ, καλλιεργούσαν κλίμα ότι «είμαστε σε χειρότερη θέση από πριν», απειλούσαν εμμέσως πλην σαφώς με μηνύσεις σε όσους αντιδρούσαν στη στάση τους, ενώ έλεγαν ότι έχουν κι άλλα θέματα εκτός του ΛΕΠΕΤΕ, καλλιεργώντας μάλιστα κλίμα εμφυλίου μεταξύ εν ενεργεία και συνταξιούχων! Κι η ΔΑΣ από κοντά, καμιά αναφορά στο θέμα στην τελευταία της ανακοίνωση. Να ετοιμαζόμαστε για νέο ξεπούλημα, δηλαδή..
Είναι σαφές ότι ήδη έχει περάσει πολύς χρόνος εις βάρος μας και δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει άλλος. Η μόνη κερδισμένη είναι η Διοίκηση, που έχει καταφέρει να μην καταβάλλει τα οφειλόμενα στο ΛΕΠΕΤΕ εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Λεφτά υπάρχουν όμως, για να δανείζουν ευρωπαϊκούς κολοσσούς για να αγοράζουν τσάμπα δημόσιες επιχειρήσεις, όπως το δάνειο 350 εκ για το ξεπούλημα της ΔΕΣΦΑ ή για να αγοράζουν θωρακισμένα υπερπολυτελή και πανάκριβα αυτοκίνητα, από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες από τον ελληνικό λαό...
Δικαιούμαστε όλοι αξιοπρεπείς συντάξεις.  Όχι άλλη κλοπή των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Να πληρώσει η ΕΤΕ που ευθύνεται για τα ελλείμματα, πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία των ασφ. ταμείων. Καμιά μείωση, καμιά διαπραγμάτευση, ένταξη όλων των εργαζόμενων στο ΛΕΠΕΤΕ.  
Κοινός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων, αγωνιστικό σχέδιο με απεργίες – συγκεντρώσεις – καταλήψεις καταστημάτων και κτιρίων, αυτή θα είναι η πρότασή μας στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ 27-28/9. Καλούμε εργαζόμενους και συνταξιούχους να συσπειρωθούν και κινητοποιηθούν για απόκρουση της επίθεσης. Τέρμα πια στις αυταπάτες!

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ

19923, 6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 83913, 23218, 74306, 79836


Δεν υπάρχουν σχόλια: