Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοίνωση: Η ΕΤΕ αποκλείει τις προσλήψεις ατόμων με προβλήματα υγείας!



 Πρόταση Προοπτικής
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική αποκλείει τις προσλήψεις ατόμων με προβλήματα υγείας!



Η κατρακύλα της «μεγάλης μας φίλης» δεν έχει τέλος. Ιδιαίτερα η απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε νυν και εν δυνάμει εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Τελευταίο κρούσμα ο αποκλεισμός ατόμων με χρόνιες παθήσεις και γενικά ποσοστά αναπηρίας από δύο διαγωνισμούς προσλήψεων αυτών των ημερών. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε προκήρυξη διαγωνισμού προσλήψεων 20 ατόμων με μεταπτυχιακούς τίτλους για διευθύνσεις, και τον Νοέμβριο διαγωνισμός για 45 προσλήψεις σε καταστήματα επαρχίας. Και στις δύο προκηρύξεις υπήρχε η παράγραφος: «η Τράπεζα θα αρνηθεί την πρόσληψη υποψηφίων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Εργασίας, καθώς και, όσων ύστερα από σχετική γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής αυτής, διαπιστωθεί ότι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες οι οποίες εμποδίζουν την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων τους.»


Αποτελεί απαράδεκτη ρατσιστική συμπεριφορά η συγκεκριμένη διάταξη! Στοιχειώδης κοινωνική πολιτική αποτελεί η πρόσληψη συναδέλφων με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία, και όχι η διαπόμπευσή τους και ο αποκλεισμός τους από την Εθνική, που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού! Η διατύπωση αυτή είναι τόσο γενική, που επιτρέπει στην τράπεζα να κρίνει αυτή αν και ποιο πρόβλημα υγείας δήθεν εμποδίζει την άσκηση καθηκόντων, κι έτσι να πετάξει εκτός πολλούς ανθρώπους που κάλλιστα αξίζουν και θα μπορούσαν να εργαστούν. 


Όπως κατήγγειλε μέχρι και η Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία με επιστολή της προς την Τράπεζα και κρατικούς φορείς, ακόμα και στο Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπεται ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτικής ζωή της χώρας, ενώ παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της ίσης μεταχείρισης. 


Αποτελεί πρόκληση για μας και τις οικογένειές μας, όσοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να στηρίζουμε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, να μην υπάρχει στοιχειώδης κρατική πολιτική και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις τόσο ξεδιάντροπα να μας λένε ότι πάνω από όλα είναι τα κέρδη τους, να βγαίνει η δουλειά, και όποιος δεν είναι τόσο παραγωγικός όσο θέλουν αυτοί δεν έχει χώρο στην τράπεζα. Για αυτό και τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα για την υψηλή ανεργία στα ΑμεΑ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα 3/12.


Η Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού έχει τεράστιες ευθύνες για το απαράδεκτο ατόπημα. Απαιτούμε την απόσυρση της εν λόγω διάταξης. Είναι σε συνέχεια της απαράδεκτης στάσης της Τράπεζας που έχει βάλει στο στόχαστρο εργαζόμενους με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας! Με μεταθέσεις και αλαζονική συμπεριφορά εκ μέρους στελεχών, προσπαθώντας προφανώς να τους εξωθήσουν στην έξοδο γιατί «χαλούν την όμορφη εικόνα» της τράπεζας! Αφενός προχώρησαν σε πρόσφατη μετάθεση συναδέλφισσας με ποσοστό αναπηρίας 67% από το Γαλάτσι στην άλλη άκρη της Αθήνας (Δ/νση 038 δηλ. Συγγρού και Ποσειδώνος), με αποτέλεσμα τρομερή ταλαιπωρία στη μετακίνηση και βέβαιη επιβάρυνσή της, παρά την παρέμβαση μελών ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, αφετέρου αρνούνται τη μετάθεση (ή και 6μηνη απόσπαση που έχουν δυνατότητα μέχρι να έρθει η μετάθεση) σε συναδέλφισσα με αναπηρία 70% από νησί σε κατάστημα της Αθήνας, κοντά στην οικογένειά της. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και την επιχειρησιακή σύμβαση 2016, που προβλέπει τη μετάθεση συναδέλφων με ποσοστό αναπηρίας 67% κοντά στο σπίτι τους. 


Αντί να αποκλείει με τόσο ρατσιστικό τρόπο την πρόσληψη σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας, η ΕΤΕ πρέπει να απαλλαγεί από διάφορα μεγαλοστελέχη και γιάπηδες, που παρασιτικά απολαμβάνουν προκλητικούς μισθούς για να κάνουν αλισβερίσια με εταιρείες και να φτιάχνουν ωραίο βιογραφικό να το πουλήσουν στην αγορά! Επίσης, αν έχουν σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες που πρέπει να καλύψουν, να βοηθήσουν τους εργαζόμενους ΑμεΑ όπως απαιτεί η κοινωνία, και να στείλουν για δουλειά τους δεκάδες συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ κλπ όλων των συλλόγων που έχουν στη Διάθεση Προσωπικού, δηλ με ισόβια άδεια από τη σημαία, για χρόνια…


Παρότι καταγγείλαμε τα εν λόγω στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ τον Νοέμβρη, δυστυχώς ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ δεν θέλουν να ενοχλήσουν την Τράπεζα. Δεν ενεργοποιείται πλέον ούτε η Γραμματεία Ισότητας, όταν πρόκειται για τόσο σοβαρή διάκριση έναντι εργαζομένων και άνιση μεταχείριση. Ούτε καν για την εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης που αυτοί υπέγραψαν …


Φτάνει πια! Να σηκώσουμε κεφάλι, να μη γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα! Να φτιάξουμε πυρήνες οργάνωσης και αντίστασης σε κάθε κατάστημα και χώρο δουλειάς. Να ζήσουμε σε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης, και όχι σκοταδισμού και μεσαίωνα.


5-12-2018


6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 18783, 19923,23218, 74306, 83913

Δεν υπάρχουν σχόλια: