Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Εθνική Τράπεζα: Οι εργαζόμενοι στο στόχαστρο, και πριν και μέσα στην πανδημία!




Εθνική Τράπεζα: Οι εργαζόμενοι στο στόχαστρο, 
και πριν και μέσα στην πανδημία! 

“Να δεις τι σού ΄χω για μετά”, είναι η κατάσταση που ζούμε στην Εθνική Τράπεζα, με την επίθεση, που δεν σταμάτησε ποτέ ούτε μέσα στην πανδημία, να ξεδιπλώνεται στους εργαζόμενους. Από τη μια διαβάζουμε συγχαρητήριες επιστολές από τον κύριο Μυλωνά, κι από την άλλη δεχόμαστε απανωτά τα χτυπήματα από τη Διοίκηση, που όχι μόνο δεν υποχωρεί λόγω κορονοϊού, αλλά εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο τα σχέδιά της εναντίον των εργαζομένων. Έχουν σκοπό να μας φορτώσουν όλη τη χασούρα, όταν πριν 1 μήνα πανηγύριζαν για τα κέρδη του 2019 (484 εκ ευρώ), που φυσικά ποτέ δεν μοιράζονται μαζί μας. 

Παρά το εξαιρετικό επικοινωνιακό προφίλ της ΕΤΕ προς τα έξω ότι έχει λάβει μέτρα προφύλαξης για πελάτες και εργαζόμενους, υπήρξε και υπάρχει τρομακτική καθυστέρηση και αδιαφορία για την πρόληψη, όπως προειδοποιούσαμε και στην ανακοίνωση τον Μάρτιο. Το προσωπικό στο δίκτυο υπερέβαλε εαυτόν με περίσσιο φιλότιμο σε αντίξοες συνθήκες και ρίσκαρε την υγεία του και των οικογενειών του για να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο. Οι μάσκες έφτασαν 16 Απριλίου (!) στα πρώτα καταστήματα, φυσικός εξαερισμός ακόμα δεν υπάρχει στο δίκτυο, στα γραφεία δεν υπάρχουν προστατευτικά τζάμια, ενώ συχνά περιφερειακοί διευθυντές τηλεφωνούν σε καταστήματα να παραβιάσουν την ελεγχόμενη είσοδο και να εισέλθουν περισσότεροι πελάτες για να μη φαίνονται ουρές. Η δε χωροταξική αποσυμφόρηση που εφάρμοσε η τράπεζα για τη δική της ασφάλεια, έγινε συχνά με τέτοιο τρόπο που συνάδελφοι αδικήθηκαν ή άλλοι ευνοήθηκαν, ως συνήθως. Δύο μήνες δεν έγινε κανένα τεστ κορονοϊού στο προσωπικό στις περιοχές που βρέθηκαν κρούσματα. Συνάδελφοι στις διευθύνσεις που εργάζονται με τηλε-εργασία, καλούνται να απαντούν σε e-mails τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, και δέχονται κλήσεις ακόμη και το βράδυ από τα στελέχη. Στον Γέρακα τα μέτρα υγιεινής είναι εγκληματικά ανεπαρκή. Η καθαριότητα είναι ελλιπής μιας και δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, υπάρχουν ελλείψεις σε χαρτί υγείας ενώ οι εργαζόμενοι στα γραφεία ήταν ήδη προ κορονοϊού υπεράριθμοι με βάση τα όρια ασφαλείας. Ως εκ τούτου, το νέο μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου παραμονή Πρωτομαγιάς βράδυ(!) είναι προκλητικό και κοροϊδευτικό απέναντι στους συναδέλφους. 

Όσον αφορά το θέμα με τις ουρές που παίχτηκε από τα συστημικά ΜΜΕ (ακόμη και με πλάνα αρχείου από την εποχή των capital controls) για να φτιαχτεί αντίστοιχο κλίμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι φταίει η Διοίκηση: γιατί έκλεισε δεκάδες καταστήματα που τώρα αποδείχτηκε ότι ήταν εγκληματικό και χρειάζονται για την ποιοτική εξυπηρέτηση της πελατείας, γιατί υπήρξε τεράστια μείωση προσωπικού με 820 αποχωρήσεις μέσα στο 2019 και απολύσεις πάνω από 100 ενοικιαζόμενων συναδέλφων μας, γιατί οι πελάτες προσέρχονταν στα καταστήματα γιατί το τηλεφωνικό κέντρο αδυνατεί για μέρες να εξυπηρετήσει (!!!) λόγω των ελάχιστων ενοικιαζόμενων εργαζόμενων που εργάζονται . 

Τέτοια είναι η επιβράβευση στο προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που ήρθαν φιρμάνια σε κάποιες διευθύνσεις ότι πρέπει να πάρουν υποχρεωτικά οι συνάδελφοι το 25% της άδειάς τους ως 31 Μάη! Αντί να ζητήσουν προγραμματισμό των καλοκαιρινών αδειών, που σίγουρα οι συνάδελφοι έχουν ανάγκη και δικαιούνται πολλές μέρες για ξεκούραση και αναψυχή μετά τον κορονοϊό, θέλουν να χαρίσουμε ουσιαστικά στην Τράπεζα μεγάλο μέρος της άδειάς μας, μένοντας σπίτι μέσα στο Μάϊο. Μάλλον ξεχνούν ότι έχουμε ακόμα δικαιώματα και η άδεια είναι ένα από αυτά. Μην τολμήσουν να χορηγήσουν υποχρεωτικά άδεια τώρα, κατά παράβαση κάθε εργατικής νομοθεσίας και σύμβασης, να παρθούν πίσω όλες αυτές οι ανυπόστατες εντολές από τα στελέχη. Την άδεια θα την πάρουν οι συνάδελφοι όταν την έχουν ανάγκη, όχι όποτε θέλει η Διοίκηση και τη βολεύει, υπάρχουν και οι δικές μας ανάγκες πάνω από τις υπηρεσιακές! Από την άλλη, συνάδελφος με νεογέννητο που ζητούσε την κανονική του άδεια μετά την τοκετού, κλήθηκε από τον Διευθυντή άρον άρον στο κατάστημα επαρχίας “γιατί υπήρχε ανάγκη”. 

Το πώς μας αντιμετωπίζει η Διοίκηση φαίνεται από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, και δεν περιμέναμε την πανδημία να το καταλάβουμε. Εν μέσω κορονοϊού πέρασε “ετσιθελικά” νέο πλαίσιο προκήρυξης θέσεων διευθυντών καταστημάτων (εγκύκλιος Β53/15.4.2020), και σε όποιον αρέσει. Στις πρόσφατες προκηρύξεις για διευθύνσεις μέσα στο 2020, αποκλείστηκαν οι συνάδελφοι στο δίκτυο να συμμετάσχουν, σε μια πρωτοφανή απαράδεκτη πρακτική από την τράπεζα. Όταν πίεζαν δεκάδες συναδέλφους να αποχωρήσουν από το δίκτυο με την εθελούσια, δεν υπήρχε έλλειψη προσωπικού; Τη θυμήθηκαν για να μην επιτρέψουν μετάθεση σε συναδέλφους από καταστήματα, που τελικά είναι εντελώς τρίτης κατηγορίας συνάδελφοι. 

Στην ΕΤΕ υπάρχουν δύο κόσμοι που η απόσταση μεταξύ τους όλο και μεγαλώνει: 

· Ο κόσμος των μεγαλοστελεχών, των διευθυντάδων μικρών και μεγάλων, των γιάπηδων, των εκλεκτών, που όλο και αυξάνονται και τα προκλητικά τους προνόμια (υψηλότατοι μισθοί, αυτοκίνητα, κάρτες). Πριν λίγες μέρες προσλήφθηκε ξένη τραπεζίτισσα με θητεία σε πολλές ξένες τράπεζες, και βιογραφικό που αποδεικνύει μισθό - βόμβα, και μάλιστα ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, δηλαδή να εισηγείται για τις δικές μας αμοιβές! Λεφτά υπάρχουν και πάντα πολλά για όλους αυτούς και για δεκάδες εργολάβους και εταιρείες που κάνουν πάρτι εκατομμυρίων. 

· Ο κόσμος των χιλιάδων εργαζομένων με μισθό που δεν καλύπτει τις ανάγκες μας, που εργαζόμαστε σε καταστήματα και υπηρεσίες με απίστευτη πίεση και εντατικοποίηση, με προβλήματα υγείας που προέκυψαν από τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες εργασίας και τρομοκρατίας, με την αλλαγή του κανονισμού αξιολόγησης και εργασίας που επιδιώκει η Διοίκηση να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, των εκατοντάδων ελαστικά εργαζόμενων με ατομικές συμβάσεις και εκτός κανονισμού εργασίας, ενοικιαζόμενων με μισθούς 500-700 ευρώ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πρακτικάριων των 500 ευρώ, συμβασιούχων, ειδικών συνεργατών χαμηλόμισθων. 

Οι κόσμοι αυτοί συγκρούονται, όσο κι αν κάποιοι παριστάνουν ότι “είμαστε όλοι μια οικογένεια”. Αυτοί κερδίζουν από τον δικό μας κόπο, έχουν συμφέρον να μας καταπιέσουν και εκμεταλλευτούν ακόμη παραπάνω. Η Διοίκηση της τράπεζας θα μας επιτεθεί βάναυσα με πρόσχημα τη νέα οικονομική κρίση, ενώ ήδη οι τραπεζίτες διαρρέουν δημοσιεύματα ότι πρέπει να μειωθεί - κι άλλο! – το προσωπικό των τραπεζών και το εργατικό κόστος. Και έχουν συμμάχους ακόμη και συνδικαλιστές και εργατοπατέρες των μεγάλων κομματικών παρατάξεων, που ελέγχουν τον ΣΥΕΤΕ, άλλους συλλόγους και την ΟΤΟΕ . 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, μόνο αν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αν δεν σκύβουμε το κεφάλι, αν αποφασίσουμε να έχουμε ένα συλλογικό όργανο να μας εκπροσωπεί και να μας οργανώνει, υπάρχει δυνατότητα και ελπίδα να αποκρούσουμε νικηφόρα τη νέα επίθεση. Είναι στο χέρι μας, οι εργαζόμενοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Η συλλογική μας δράση είναι ανίκητη και το κεφάλαιο το ξέρει και γι΄ αυτό προσπαθεί να μας διασπά και να μας υποτάσσει. Το μήνυμα της 1ης Μάη είναι καθαρό: οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι, πρέπει να τον καρπωθούν. Η Πρόταση Προοπτικής πορεύτηκε μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους σε μια μαζικότατη ταξική συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων που ξεκίνησε από τα Χαυτεία προς τη Βουλή, με όλα τα μέτρα προστασίας στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση: πάρτε πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα και τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση, ενίσχυση της δημόσιας υγείας τώρα! 

Καμιά νέα θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου 
Αγώνας για ζωή και ελευθερία – Κατάργηση της εκμετάλλευσης! 

Μάιος 2020 

6980925499, 6947724051, 18767, 23218, 19923, 34507

Δεν υπάρχουν σχόλια: