Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ
8 Mάρτη 2021: Η παγκόσμια μέρα της Γυναίκας πιο επίκαιρη από ποτέ
Στις 8 Μάρτη του 1857 οι εργάτριες στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού στη Νέα Υόρκη κινητοποιήθηκαν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους, απαιτώντας ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Η αστυνομία, διαχρονική στις αξίες της, επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των γυναικών.
164 χρόνια μετά, σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν δυσμενή κοινωνική μεταχείριση, να κακοποιούνται, να φορτώνονται τα βάρη της οικογένειας, να υποτιμώνται. Ειδικά οι εργαζόμενες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με χαμηλότερους μισθούς, ανεργία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η μητρότητα θεωρείται ανεπιθύμητη στους χώρους δουλειάς και αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους εργοδότες. Η σεξουαλική και ψυχική κακοποίηση όπου υπάρχουν σχέσεις εξουσίας αποκαλύπτεται και όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά ειδικά στη χώρα μας φέτος «έχει την τιμητική της», αφού μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου βγήκαν στο φως μια σειρά σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον γυναικών στο χώρο του θεάματος και του αθλητισμού.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όπου υπάρχουν σχέσεις εκμετάλλευσης, ειδικά στους χώρους δουλειάς, διευθυντάδες και αφεντικά «βάζουν στο μάτι» γυναίκες και τις απειλούν να μην μιλήσουν αν δεν θέλουν να απολυθούν, να υποβιβαστούν, να «μπλέξουν». Επιπλέον, είναι αντιμέτωπες με πατριαρχικές αντιλήψεις που επικρατούν στην κοινωνία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι γυναίκες που έζησαν και ζουν πόλεμο και προσφυγιά είναι σε ακόμα χειρότερη θέση, ειδικά οι μετανάστριες που διασχίζουν πελάγη και ηπείρους για να γλιτώσουν οι ίδιες και τα παιδιά τους από τον πόλεμο, την πείνα και τη δυστυχία. Στη δε καραντίνα εδώ και ένα χρόνο, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Στις τράπεζες, οι συναδέλφισσες βιώνουμε την απάνθρωπη πρακτική των εξαντλητικών ωραρίων μέχρι και 12ωρων, τη δυσκολία για τις άδειες ειδικά για τις εργαζόμενες μητέρες (κανονική, γονικές, φροντίδα παιδιών κλπ), τη συνεχή απειλή των στόχων. Σε ακόμη χειρότερη μοίρα είναι οι εργαζόμενες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που δεν έχουν ίδια δικαιώματα ούτε καν στη μητρότητα (ενοικιαζόμενες, με ατομικές συμβάσεις κλπ). Ειδικά σήμερα με την τηλεργασία οι συναδέλφισσες με παιδιά καλούνται να δουλέψουν στο σπίτι ταυτόχρονα με τηλεκπαίδευση και μεγάλωμα μικρών παιδιών.
Δίνουμε το χέρι σε κάθε μία από αυτές τις γυναίκες, τα κορίτσια στην Αφρική και τη Νότια Αμερική που δουλεύουν σε φυτείες και ανθρακωρυχεία, τις φοιτήτριες που αγωνίζονται για μόρφωση και αξιοπρεπή παιδεία στα πανεπιστήμια, τις γυναίκες σε Πολωνία και Αργεντινή που έρχονται αντιμέτωπες με τον σκοταδισμό που εναντιώνεται στην έκτρωση ακόμα και σε περίπτωση βιασμού, τις αγωνίστριες και συνδικαλίστριες στον ιδιωτικό τομέα που συνδυάζουν οικογένεια, δουλειά και αγώνες σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και μέσα στην πανδημία αποδείχτηκε πως οι γυναίκες έχουν φωνή.
Δίνουμε το χέρι να υψώσουμε όλοι μαζί τις γροθιές μας σε έναν αγώνα που αφορά όλους και όλες μας: τον αγώνα για πραγματική ισότητα ενάντια στην έμφυλη βία και την ταξική εκμετάλλευση.
Δεν είναι κοινοτοπία αν πούμε ότι όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες κράτησαν την ίδια στάση απάθειας και αδιαφορίας απέναντι στην καθιέρωση της γυναίκας ως ανθρώπου 2ης κατηγορίας. Ότι η ΕΕ συχνά με τις αποφάσεις της κρατάει την ίδια στάση.
Ομοσπονδίες και σωματεία έχουν προκηρύξει στάση εργασίας για τη Δευτέρα. Συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους των τραπεζών στη 3ωρη παναττική στάση εργασίας που προκήρυξε το ΕΚΑ στην Αττική (12.15-15.15 για εμάς) καθώς και στη συγκέντρωση σωματείων του ιδιωτικού τομέα 1.00 Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) με όλα τα μέτρα προστασίας. Ήδη πρωτοβάθμια σωματεία στις τράπεζες προκήρυξαν αντίστοιχα κινητοποιήσεις. Η ΟΤΟΕ, αν και μπορούσε να προκηρύξει στάση ή απεργία για πανελλαδική κάλυψη, εμφανίστηκε πάλι κατώτερη των περιστάσεων.
Μάρτης 2021
http://pantrapezikosxhma.blogspot.com/, τηλ 6947724051, 6980925499
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου