Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Ανακοίνωση για τη νέα μείωση μισθών εργαζομένων στο δίκτυο της ΕΤΕ

Πρόταση Προοπτικής

Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

 

 

Τεράστια κέρδη για την Εθνική Τράπεζα,

νέο πετσόκομμα μισθών για τους εργαζομένους της!

 

 

ανελέητη επίθεση της Διοίκησης της ΕΤΕ στους εργαζόμενους συνεχίζει ακόμη πιο βίαια και προκλητικά, όπως είχαμε καταγγείλει αναλυτικά και στην ανακοίνωση του Απριλίου.

Η Τράπεζα μας βομβαρδίζει με πράξεις Διοίκησης, κόβοντας σωρηδόν οργανικές θέσεις σε διευθύνσεις της.Παράλληλα, βολεύει από την άλλη τους έχοντες τις «σωστές» γνωριμίες είτε τοποθετώντας τους σε θέσεις διευθυντών καταστημάτων, είτε εξαιρώντας τους από την ομάδα έργου που διαδέχτηκε τον «Ηρακλή», ή προωθώντας τους στις νέες προαγωγές. Την ίδια στιγμή, το νέο «αξιοκρατικό» σύστημα αξιολόγησης το οποίο βασίζεται απροκάλυπτα στη στοχοθεσία, εντείνει επικίνδυνα το κλίμα τρομοκρατίας.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική και αβίωτη για τους εργαζόμενους στο δίκτυο, που η Διοίκηση τους έχει στοχοποιήσει, όπως αναδεικνύεται και στα οικονομικά δημοσιεύματα αλλά και βιώνουμε καθημερινά όσοι υπηρετούμε στα καταστήματα πανελλαδικά. Αφού έβαλαν στο μάτι τα οδοιπορικά των συναδέλφων για τη μετακίνησή τους, προχωρούν τώρα σε νέες μειώσεις μισθών σε συναδέλφους της 1ης γραμμής, δηλαδή ταμίες και chieftellers!

Το περίφημο πελατοκεντρικό μοντέλο είναι μόνο πρόσχημα για περικοπές, όπως αναδείξαμε, δυστυχώς, προφητικά, όχι λόγω μαντικών ιδιοτήτων αλλά με βάση τα λόγια της Διοίκησης και την εμπειρία που όλοι πια διαθέτουμε. Ήδη από το 2015 που πρωτοεμφανίστηκε και το 2018 με τις πρώτες εγκυκλίους λέγαμε: «…στην αρχική παρουσίαση της Διοίκησης πριν ένα χρόνο, τα επιδόματα Teller Chief Teller αναφέρονται ως “αντικίνητρο για μετακίνηση” και ως “εμπόδια για την αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας”…». Και παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Συλλόγου ότι δήθεν με τις κατά περίπτωση παρεμβάσεις θα προστατεύονταν θέσεις chief tellers και ταμιών (πχ ανακοίνωση ΣΥΕΤΕ 14/10/2020), η Διοίκηση προχωρά ακάθεκτη εναντίον μας.

Σε κατάστημα 3ης κατηγορίας στην επαρχία, με τεράστιο όγκο εργασιών και ανάγκες για ταμεία (χρηματαποστολές Τράπεζας Ελλάδος, εισπράξεις μεγάλων σουπερμάρκετ κλπ), ξαφνικά ενημέρωσαν ότι από τους 4 ταμίες προβλέπονται μόνο 2.  Έτσι, από τη μια μέρα στην άλλη 2 συνάδελφοι χάνουν 250 ευρώ καθαρά το μήνα, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη βλαπτική μεταβολήΣυνάδελφοι που είναι ταμίες αρκετά χρόνια και συστηματικά κάλυπταν με αποσπάσεις ανάγκες άλλων καταστημάτων πολλά χιλιόμετρα μακριάΣτην αρχή μάλιστα διέδιδαν ότι δήθεν θα κοπεί το επίδομα αναδρομικά αρκετούς μήνες νωρίτερα, για να αποδεχτούν την περικοπή του επιδόματος από δω και στο εξής. Τα γνωστά κόλπα της Τράπεζας που τα τρώνε αμάσητα μόνο όσοι θέλουν να τη στηρίξουν στις πλάτες μας.

Την ίδια στιγμή, περιέκοψαν το επίδομα σε αρκετούς chief tellers των 71 ευρώ μεικτά και μάλιστααναδρομικά από 1/1/2020, ανακαλύπτοντας τους προϊστάμενους με εποπτεία 1 teller! Η Διοίκηση προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξύγκι, κόβοντας €50 από μια θέση με ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες, όπως αυτή του chief teller. Ποσό που γι΄ αυτούς είναι ένα brunch, για τους περισσότερους από μας είναι κάλυψη κόστους διαβίωσης, ένας λογαριασμός ρεύματος.

Παράλληλα, μεταφέρεται σε καταστήματα πως συνάδελφοι είναι υπεράριθμοι(!) με την επικαιροποίηση του πελατοκεντρικούΔηλαδή, προτείνουν να μετατεθούν οι συνάδελφοι σε καταστήματα 100 χλμ μακριά ή να φύγουν εντελώςΕίναι δυνατόν να λένε ότι περισσεύουμε στο δίκτυο, όταν δεν παίρνουμε ανάσα, και μας στέλνουν συνέχεια πέρα δώθε να καλύπτουμε κενά λόγω κορονοιού; 

Σαν να μην έφτανε αυτό, ετοιμάζονται τώρα να κλείσουν κι άλλα καταστήματα, ανακοινώνουν νέα εθελούσια μόλις 5 μήνες μετά την τελευταία (για ποιους και πόσους άλλους πια), με στόχο να πιέσουν και να διώξουν κόσμο και πάλι «εθελοντικά».

Αυτοί που η μόνη τους φράση κάθε μέρα είναι «Πιάστε τους στόχους», μας αντιμετωπίζουν σαν σύγχρονους σκλάβουςΚόστος είναι οι τεράστιοι μισθοί που παίρνουν δεκάδες μεγαλοστελέχη, που έχουν βολέψει και τα παιδιά τουςόχι οι μισθοί των συναδέλφων στο δίκτυο

Η Εθνική Τράπεζα με κέρδη 578 εκατομμύρια ευρώ στο α΄ Τρίμηνο του 2021, έχει το θράσος να κόβει τους μισθούς των εργαζομένων που εδώ και πάνω από ένα χρόνο με περισσή αυτοθυσία εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο!

Δεν τους φτάνει που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν κόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην αύξηση της ανεργίας, μας ξεζουμίζουν να δουλεύουμε καθένας για 3-5 άτομα, τα θέλουν όλα και κυρίως εμάς φθηνούς και χωρίς δικαιώματα! Ο ορισμός της υπερεκμετάλλευσης και η χαρά του manager. Η εξήγησητης περικοπής 17% των δαπανών προσωπικού μέσα σε ένα έτος!

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, όλοι οι Σύλλογοι που ελέγχονται από ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζουν να διατηρήσουν τις πολύτιμες καρέκλες τους και να μην  αντιδρούν σε τίποτα. Όμως η απάθειά τους είναι εξοργιστική και ομολογία συνενοχής τους.

Η Τράπεζα κάνει ό,τι θέλει ανενόχλητη, η κυβέρνηση ΝΔ είναι έτοιμη να ψηφίσει το πλέον αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που θα εφαρμοστεί βέβαια και στις τράπεζες, και ο ΣΥΕΤΕ είναι εντελώς απών, στις 6 Μάη έκανε απεργοσπασία στη γραμμή ΓΣΕΕ, και το ΔΣ δεν έχει συνεδριάσει εδώ και 3 μήνες σχεδόν.

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση! Απαιτούμε την άμεση αναίρεση όλων αυτών των περικοπών των επιδομάτων. Όχι σε νέο εθελούσιο πρόγραμμα! Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο. Αντιδρούμε αγωνιστικά και συλλογικά.

Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα ένα αγωνιστικό σωματείο να μας οργανώσει! Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι να περάσουμε στη δράση και την κινητοποίησηόχι στην ανάθεση και την παθητικότητα, να σπάσουμε το φόβο και να καταγγέλλουμε κάθε τι. Δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία λέξη!

Μια πρώτη απάντηση είναι η συμμετοχή μας στην απεργία στις 3/6 που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και άλλα εργατικά κέντρα και επιβάλλεται να προκηρυχθεί από τον ΣΥΕΤΕ, την ΟΤΟΕ και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία για πανελλαδική και παντραπεζική κάλυψη, ενάντια στο απαράδεκτο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

31-5-2020

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051, 28162, 23218,  19923


Δεν υπάρχουν σχόλια: