Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Για τη διαδικασία εκλογής ΕΑΚ στις διευθύνσεις Πληροφορικής στο κτίριο του Γέρακα

Συναδελφοι, συναδέλφισσες

Ενημερωτικά

1. Επιστολή που στείλαμε σήμερα στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ και στα 3 μέλη της φερόμενης ως εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές της ΕΑΚ του Γέρακα.  

2. Επιστολή που έστειλε συνάδελφος μέλος του ΣΥΕΤΕ που ανακηρύχθηκε υποψήφιος επίσης προς το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ και την εφορευτική


1. Καλημέρα συνάδελφοι και συναδέλφισσες

 

Στις 12/4 εστάλη ξαφνικά e-mail στους εργαζόμενους για εκλογές της ΕΑΚ , με εφορευτική επιτροπή που δεν είχε εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση όπως ορίζει το καταστατικό.

 

Μάλιστα επικεφαλής της εφορευτικής αυτό-ορίστηκε η προηγούμενη επικεφαλής της ΕΑΚ που με Πράξη Διοίκησης αποσπάστηκε στο Τυπετ στις 11/4 και δεν ανήκει πλέον στην 035.

 

Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες του καταστατικού σύμφωνα με τις οποίες η εφορευτική εκλέγεται από τη Γενική συνέλευση, εδώ διορίστηκε η εφορευτική και δημιουργείται καταρχήν ζήτημα.

 

Σήμερα στάλθηκε η διαδικασία και οι υποψήφιοι, και έχουν αποκλειστεί υποψήφιοι άλλων Συλλόγων που δήλωσαν υποψήφιοι και δεν έλαβαν απάντηση.

 

Ο ΣΥΕΤΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 5/9, όπως είχε παρθεί απόφαση στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ ότι δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν

 

image001.png

 

Δε μπορεί να δίνεται κανένα πάτημα σε κανέναν να βάζει ζήτημα δημοκρατίας και να εκτίθεται ο ΣΥΕΤΕ.

 

Δεν μπορεί η «εφορευτική» που δεν εκλέχτηκε από τη συνέλευση να αποκλείει υποψηφιότητες και να μην μπορούν να ψηφίσουν δεκάδες συνάδελφοι που ανήκουν σε άλλους Συλλόγους.

 

Πρέπει ο ΣΥΕΤΕ να παρέμβει άμεσα και να ζητήσει να τηρηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και όσα προβλέπει η ανακοίνωση, και παρακαλούμε όλες οι παρατάξεις να πάρουν θέση.

 

Να οριστεί ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης, να εκλεγεί η εφορευτική από τη Συνέλευση, οι υποψηφιότητες να τεθούν ως την ημερομηνία εκλογών και να γίνουν ομαλά οι εκλογές με συμμετοχή όλων των Συλλόγων.

 

Ήδη είχε δημιουργηθεί ζήτημα που εδώ και χρόνια δεν είχε εκλεγεί νέα ΕΑΚ και είχε μείνει η παλιά χωρίς να ορίζει εκλογές, με ευθύνη συγκεκριμένων παρατάξεων και όσων δεν το αναδεικνύουν.

 

Μαρία Ξιφαρά

 

Για την Πρόταση Προοπτικής

 

2. 

Καλησπέρα σας.

Με σημερινή απόφαση/ανακοίνωσή της η εφορευτική επιτροπή που αυτοανακηρύχτηκε ενόψει της επικείμενης εκλογής για την ανάδειξη νέας Ε.Α.Κ. των διευθύνσεων πληροφορικής αναγνωρίζει δικαίωμα ψήφου (υποθέτω και δικαίωμα υποψηφιότητας) μόνο σε μέλη του ΣΥΕΤΕ.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την από 5 Σεπτεμβρίου 2002 ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ τη σχετική με το θέμα όπου ρητά ορίζεται  ότι Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όσοι εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι στον Κανονισμό Εργασίας και καταγεγραμμένοι στη δύναμη του Καταστήματος ή της Διεύθυνσης, όσοι δηλαδή εργάζονται στον ίδιο χώρο, ανεξαρτήτως Συλλόγου στον οποίο ανήκουν.

Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εφορευτική επιτροπή δεν έχει εκλεγεί, όπως ορίζεται, αλλά έχει αυτοανακηρυχτεί, θέτει σοβαρό ζήτημα δημοκρατικότητας της όλης διαδικασίας και εκθέτει την αξιοπιστία του συλλόγου.

Θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η εκλογή να διεξαχθεί υπό εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή και κυρίως με τη συμμετοχή όσων εργάζονται στον ίδιο χώρο, ανεξαρτήτως Συλλόγου. 

Με εκτίμηση

 

Νίκος Πολυχρόνης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: