Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Μπόνους: το καρότο των λίγων, το μαστίγιο των πολλών

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

e-mail:
protasiprooptik@in.gr, http://protasiprooptikis.blogspot.com


Μπόνους : το καρότο των λίγων, το μαστίγιο των πολλών

Το «δούλεμα» απ΄ την πλευρά της διοίκησης συνεχίζεται: μια βδομάδα ακουγόταν ότι θα μοιραστεί το μπόνους για το 2007, χωρίς βέβαια περαιτέρω πληροφορίες… Και ιδού η μεγάλη επιβράβευση των συναδέλφων: 458 ευρώ για τους περισσότερους συναδέλφους στο δίκτυο, ενώ στο ίδιο κατάστημα υπήρχαν 2-3 στελέχη που έπαιρναν πάνω από 5.000 ευρώ! Παρατηρήθηκε μεγάλη ανισομέρεια στην κατανομή μεταξύ διοίκησης και καταστημάτων, αφού σε μερικές διευθύνσεις μοιράστηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με πρώτους τους τραπεζικούς συμβούλους και τους περιφερειακούς διευθυντές!

Μεγάλη ξεφτίλα ή μεγάλη απάτη;

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μυθολογία ότι δήθεν τα μπόνους είναι μια οικονομική ενίσχυση για τους εργαζόμενους, ή ακόμα κι ότι πρέπει να είμαστε και ευγνώμονες στη διοίκηση για την προσφορά της, καταρρέει! Η αλήθεια είναι ότι η ΕΤΕ είχε τρομακτική αύξηση κερδών το 2007, που συνεχίζεται και φέτος, όπως όλα τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, της μείωσης του προσωπικού, της εντατικοποίησης, των πολύ χαμηλών μισθών, καθώς και της ληστρικής πολιτικής των δανείων και πιστωτικών καρτών.
Το σύστημα των μπόνους είναι άδικο απ΄ τη φύση του, αφού αναπαράγει την ψαλίδα μεταξύ μεγαλοστελεχών και απλών συναδέλφων, δίνοντας πολλά σε αυτούς που παίρνουν πολλά και λίγα στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που παίρνουμε χαμηλούς μισθούς. Δεν μπορούν να θεσπιστούν κανόνες σε αυτό το σύστημα, γιατί η διοίκηση το επέβαλε για να δίνει αυθαίρετα μπόνους στα μεγαλοστελέχη και τα ψίχουλα σε όλους εμάς! Είναι μια μεταβλητή αμοιβή που όποτε θέλει δίνει η διοίκηση και όσα θέλει, και δε μας κατοχυρώνει, ενώ καλλιεργεί ανταγωνισμούς μεταξύ των συναδέλφων, ώστε ο ένας να μην ξέρει πόσα παίρνει ο άλλος!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες! Μεγάλη ευθύνη φέρει και ο ΣΥΕΤΕ αφού ο ίδιος ήτανε που αποδέχτηκε το θεσμό πριν χρόνια στην δήθεν προοπτική της οικονομικής μας ενίσχυσης.. Δέχτηκε δηλ. τα ψίχουλα αντί μιας ικανοποιητικής σταθερής αύξησης στο μισθό. Δέχτηκε αυτό το σύστημα, που μάλιστα έχει συνδεθεί με την αιμοβόρα πρακτική των στόχων, που στέλνει συναδέλφους στο νοσοκομείο από εργασιακό άγχος!

Πολλοί συνάδελφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στέλνοντας ακόμη και μηνύματα στην εσωτερική επικοινωνία, γεγονός που δείχνει ότι όλο και περισσότεροι ψυλλιάζονται «τι παίζει» με το μπόνους και διαφωνούν πλέον με το όλο σύστημα.

Από αυτή τη σκοπιά είμαστε αντίθετοι στο σύστημα των μπόνους. Πρέπει να
διεκδικήσουμε σταθερές αμοιβές, αφού εμείς παράγουμε τα τεράστια κέρδη που βγάζει η Εθνική. Δεν μπορούμε να ζούμε με τους πενιχρούς μισθούς και να παίρνουμε αυξήσεις 3%. Να διεκδικήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς από μία μόνο δουλειά.
Αλήθεια, εσείς κύριε Αράπογλου θα μπορούσατε να ζήσετε με 700 ευρώ? Ή ακόμη και με 1000 που παίρνουν οι περισσότεροι?

Διεκδικούμε: _Κατάργηση των στόχων και των bonus. _Όχι στη σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας _Βασικό μισθό 1400 ευρώ.


Ιούλιος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: