Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στην Κων/να Κούνεβα




ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής


Ιανουάριος 2009



ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ


Στις 22/12/08 η Κωσταντίνα Κούνεβα, γεν. γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, επιστρέφοντας από τη δουλειά της δέχτηκε Δολοφονική Επίθεση με ΟΞΥ. Νοσηλεύεται μετά από 20 ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα του Ευαγγελισμού, με σοβαρές βλάβες στα μάτια και στο πρόσωπο, απώλεια όρασης από το ένα μάτι, πρόβλημα στην κατάποση τροφής, στις φωνητ. χορδές, βλάβες σε ζωτικά όργανα. Ποτέ ξανά δε θα δουλέψει η Κωνσταντίνα. Κάποιοι έκαναν καλά τη δουλειά τους…




Γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, εργάτρια, συνδικαλίστρια, βουλγάρα μετανάστρια. Ήθελε όμως κι επέμενε να είναι πραγματική συνδικαλίστρια και να παλεύει για εργατικά δικαιώματα. Τέτοιο θράσος δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Η τιμωρία έπρεπε να είναι παραδειγματική γιατί τολμούσε να ζητά αυτά που δικαιούνταν, κι όχι μόνο αυτό αλλά παρακινούσε και τους συναδέλφους της να κάνουν το ίδιο.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ιστορικός από τη Βουλγαρία που δούλευε καθαρίστρια, είχε μπει στο μάτι της εργοδοσίας γιατί τόσο η ίδια όσο και το συνδικάτο στο οποίο ήταν γραμματέας κατήγγειλε πολλές φορές στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, αλλά και στις διοικήσεις του ΗΣΑΠ και της ΕΒΟ, όπου δραστηριοποιούνταν οι εργολαβικές εταιρείες στις οποίες δούλευε η Κούνεβα, ότι οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε βάναυση εκμετάλλευση και καταπατούνται όλα τα βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα!




Οι συναδέλφισσες της Κωνσταντίνας καταγγέλλουν χαρακτηριστικά: «…καταπατούνται όλα τα εργατικά δικαιώματα, δεν μας βάζουν ένσημα, δεν μας πληρώνουν τις ώρες που εργαζόμαστε, μας βάζουν και υπογράφουμε λευκά χαρτιά με αποδοχές που ποτέ δεν μας έδωσαν, υπογράφουμε με την πρόσληψη την οικιοθελή αποχώρηση, δηλώνουν πλασματικές ώρες, δεν μας πληρώνουν τις υπερωρίες, δεν μας κολλάνε τα βαρέα και δεν θεμελιώνουμε δικαίωμα σύνταξης, μας ασκούν ψυχολογική βία εκβιάζοντάς μας με απολύσεις και «μαύρες λίστες…».
Πράγματα γνωστά σε όλους τους χώρους όπου δουλεύουν εργαζόμενοι που τους νοικιάζουν άλλες εργολαβικές εταιρείες. Στην ΕΤΕ υπάρχει το ίδιο καθεστώς εκμετάλλευσης των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων των 700 ευρώ, αλλά και το παράδειγμα των εταιρειών καθαρισμού που έχουν πάρει από την τράπεζα εργολαβία και απασχολούν εργαζόμενες με εξευτελιστικούς μισθούς! Ο ΣΥΕΤΕ ωστόσο δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης και καταγγελίας!

- Καταδικάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την μαφιόζικη απόπειρα δολοφονίας με βιτριόλι παραμονές Χριστουγέννων ενάντια στη γραμματέα του συνδικάτου καθαριστριών της Αθήνας, πιθανά από εργολάβους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καθαρισμού.
- Εκφράζουμε την αμέριστη ηθική και υλική συμπαράσταση στην οικογένειά της καθώς και την ταξική μας αλληλεγγύη στο συνδικάτο στο οποίο είναι γραμματέας η Κούνεβα, το Σωματείο Καθαριστριών και Οικιακών εργαζομένων.




Για να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς την ίδια και την οικογένειά της, έχουμε ήδη συνεισφέρει ένα χρηματικό ποσό από την κίνησή μας, στο λογαριασμό που ανοίχτηκε γι αυτό το σκοπό στην Τράπεζα Πειραιώς (5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA). Καλούμε τους συναδέλφους να ενισχύσουν οικονομικά καταθέτοντας στον λογαριασμό 127/ 770071-75 μέχρι 22 Ιανουαρίου, οπότε τότε το συνολικό ποσό που έχει κατατεθεί θα το καταθέσουμε στο λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς. Καλούμε έστω και τώρα το ΣΥΕΤΕ και την ΟΤΟΕ να συνδράμουν έστω οικονομικά, αφού υπάρχει μεγάλη ανάγκη.




Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στην Κωνσταντίνα.
Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν θεσμοθετήσει και νομιμοποιήσει.




Όλοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Προπύλαια
Πέμπτη 22/1 στις 6.00 και πορεία προς το Υπουργείο Απασχόλησης





Τηλ. Επικοινωνίας: 2103695042 (25042), 6978198912, 6974787669
e-mail:
protasiprooptik@in.gr, www.protasiprooptikis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: